IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Как мислите - дали новината за листване на Трейдинга ще се отрази на цената на SFARM?

    Коментар


    • naistina mnogo polezna statia i v dobre izbran moment!

      edin 4udesen na4in za pove4e publi4nost otnosno holdinga i u4astieto na Ognyan Donev v nego!

      dano pazara oceni tova podobavashto!

      Коментар


      • tova javno si e prosto investicia i opipvane na po4vata-
        vse pak 0.1%.

        Коментар


        • Този похлупак май започва да се надига.
          There is much to be said for not saying much

          Коментар


          • Тези латвийци не са чак такава голяма хапка

            Олайнфарма" е създадена през 1972 г. Първоначално тя е захранвала фармацевтичните компании в бившия Съветски съюз с биологични субстанции, но впоследствие е започнала да продава медикаменти и се е превърнала в една от най-големите фармацевтични компании в СССР, произвеждайки над 25 вида лекарства. В момента е сред най-големите в трите балтийски страни и произвежда над 78 готови продукта и 35 различни активни субстанции.

            Основните пазари, където изнася повече от половината си продукция, са Русия, Украйна, Беларус, а износът за Европейския съюз е под 10%. "Олайнфарма" увеличава нетните си продажби за първото полугодие на 2007 г. с 22.5% до 13.5 млн. евро според консолидираните отчети, представени на OMX. Нетната печалба пък се утроява до 1.04 млн. евро главно заради повечето продажби при задържане на нивото на разходи.

            Пазарната цена на компанията е около 54 млн. евро при цена от 3.80 евро за акция. През последната година книжата на компанията са се търгували между 2.50 и 4.47 евро за акция.


            http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=384264
            Не-заслужил инвеститор

            Коментар


            • Много полезна статия !!! А и Софарма прави голям удар, със практическото заграбване на Медика и Момина крепост, които са силни дружества, въпреки управлението на Доверие холдинг, особено Медика. Ако Софарма направят по едно сплитченце в двете, още по-добре и за акционерите.
              Малко ме е яд, че продадох Момина Крепост, но така стана... трябваше ми сухо за друга инвестиция и си рекох, че 3000% печалба от тая акция ми стига...
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Вежлив удар
                в-к Капитал
                Или как един голям играч на фармацевтичния пазар направи първото в България враждебно изкупуване на компания
                Да завладееш публична компания на Българската фондова борса не е лесно, тъй като повечето си имат мажоритарен собственик. Първият случай обаче вече може да се приеме за факт, след като директорът и съсобственик на "Софарма" Огнян Донев обяви, че е осъществил първото в България "враждебно изкупуване" (виж карето). Става въпрос за "Доверие обединен холдинг" - най-големия бивш приватизационен фонд, привлякъл по времето на масовата приватизация инвестиционните бонове на над 260 хил. души.

                Към края на 2006 г. "Доверие" вдъхва всичко друго, но не и доверие. Холдингът е организиран подобно на система от матрьошки, като основната част от участията са съсредоточени в два подхолдинга - "Индустриален холдинг Доверие" и "Доверие Капитал". Същевременно около четиридесетте дъщерни дружества също държат взаимно пакети едно в друго, благодарение на което организационната структура на холдинга наподобява сложна интегрална схема, с тази разлика че е неразбираема дори за специалисти. През годините постепенно бяха продавани активи и дялове в някои дъщерни дружества, а други бяха почти напълно декапитализирани. Съмненията на инвеститорите относно управлението на бившия фонд се засилиха още повече при продажбата на над половината от капитала на "Доверие капитал" през 2005 г., която подозрително приличаше на източване. Чрез споменатия подхолдинг "Доверие" участваше в дружества като Обединена млечна компания, "Доверие Брико" (веригата магазини "Мосю Бриколаж") и "Медика", които формираха 10% от приходите му. Негативната оценка на пазара срина котировките на "Доверие" от 5.68 лв. на 3.79 лв. за акция буквално за дни. Впоследствие "Доверие" обяви консолидирана загуба за годината и цената плавно слезе на нива под 2.50 лв. в края на 2006 г.

                Именно в този момент, когато цената на акциите е под счетоводната им стойност, тъй като в нея е калкулирано недоверието към мениджмънта, се включва Огнян Донев, който лично започва да купува. В края на януари той обяви, че е придобил над 5% от капитала, и цените на книжата стремглаво тръгнаха нагоре, за да достигнат сегашните си нива от 15.60 лв. Постепенно Донев, "Софарма" и свързани с групата компании изкупиха над 15% от акциите на холдинга, което им дава възможност за контрол поради силно разпръснатата акционерна структура. По най-груби изчисления инвестицията е била на обща стойност от около 15-20 млн. лв. Самият Донев не споменава конкретна цена, но отбелязва, че вложените средства почти са се удвоили. Преди влизането му, основни акционери в холдинга бяха регистрираните в Холандия и Кипър "Пакано" (с около 9% от книжата), и "Секонекс" (с малко над 5%). Слуховете свързваха двете дружества с учредителите на фонда и част от ръководството му. Холдингът се управляваше от надзорен съвет, в който участваха сегашният подуправител на БНБ Олег Недялков, бизнесменът и собственик на "Дарик радио" Радосвет Радев, а директор беше Цонко Недялков.

                Месеци преди редовното общо събрание на холдинга през май тогавашното ръководство продължаваше да излъчва негативни сигнали към инвестиционната общност - сключваше сделки със свързани лица, разпродаваше дъщерни компании и дълготрайни материални активи. Пред продажба беше и частният здравен фонд на холдинга. Брокерите смятаха, че въпреки голямото си участие Огнян Донев и "Софарма" няма да бъдат допуснати в холдинга, а докато текат вътрешни борби старото ръководство може да продължи със съмнителните си практики. През май обаче представителите на групата "Софарма" успяха да влязат в надзорния съвет на холдинга. Единствената видима промяна в управата на дружеството засега е появата на втори изпълнителен директор освен Цонко Недялков - финансовият директор на "Софарма" Борис Борисов, като за всяко решение се искат подписите и на двамата. Присъствието на фармацевтичната компания обаче започна да става осезаемо в някои от дружествата на холдинга - например в производителя на медицински изделия "Момина крепост", където "Софарма" и свързани с нея лица вече са основни акционери.

                По традиция в България присъствието на нов собственик поражда скандали и уволнения, но за изненада на инвестиционната общност това не се случи в нито една от компаниите, в които "Софарма" придоби акционерни участия досега. И макар че досегашните му сделки за покупка на фармацевтични компании вероятно не са минали безпроблемно, Огнян Донев ги нарича с нежни имена като "приятелско вливане", "надеждно партньорство", "нови възможности", "ангажимент към дружеството". Вероятно затова те останаха встрани от центъра внимание на медиите. За последните три години в групата "Софарма" влязоха 12 завода в България и един в Русия, пет дистрибуторски фирми, вече обединени в една, множество активи на аптеки, консолидирани в инвестиционно дружество и бившия приватизационен фонд "Калиман" ("Финтеско"), който в момента носи името "Софарма логистика".

                Този път обаче недотам вежливият израз враждебно изкупуване говори, че нещата няма да са толкова прости. Промяната в собствеността на "Доверие" скоро ще се отрази и в промяна на финансовите резултати на контролирани от групата дружества, твърди Огнян Донев. Прогнозата му е, че това ще се случи още тази година. Засега обаче остава въпроса колко от доверието в "Софарма" ще се пренесе върху "Доверие".

                Враждебно изкупуване (hostile takeover) е термин, използван за навлизането на нов акционер в дадена фирма без съгласието на досегашните собственици и мениджмънт. Това обикновено става с публичните компании, при които лесно могат да се придобият акции от пазара и често собствеността е разпръсната между множество лица. Обикновено добра цел за превземане са дружества, чиито акции са подценени поради скорошни проблеми. Атакуваната компания може да противодейства на навлизащия, като световната практика изобилства с различни примери: изкупуване на акции, съдебни действия и т.н.



                Председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Софарма" пред "Капитал"
                Огнян Донев: Нямаше активна съпротива

                Г-н Донев, преди седмица за първи път съобщихте официално за враждебното превземане на "Доверие обединен холдинг", защо избрахте именно тази инвестиция и каква е средната цена на придобиване на пакета Ви акции там?
                - Винаги съм бягал от определението "враждебно" - нещо, което започва враждебно, не свършва добре. Терминът наистина е такъв, но към този момент имаме наистина разкошни отношения с всички акционери на "Доверие" или поне с тези, които присъстваха на общото събрание на 23 май. Много ме радва фактът, че те възприеха изключително положително нашия ангажимент в холдинга. Инвестирах в "Доверие обединен холдинг" при наличието на свободни средства и на база на един сериозен анализ къде биха постигнали най-добър ефект ако бъдат вложени. Предполагам, че всеки инвеститор подхожда по този начин. Първите акции на "Доверие" купих на 3 януари, тогава беше възможно да се купи на 2.50 лв. В самото начало, когато е най-рисковано, започваш сам - там е най-големият прираст, най-голямата печалба, но от друга страна и най-големият риск, защото не се знае дали ще се получи. После идва тежката артилерия - всички останали компании започват да инвестират. Егоистично погледнато мога да бъда упрекнат, че пакетът, който съм купил в самото начало или когато съм започнал само аз да купувам е с най-голяма печалба. Да, така е. Но в същото време не съм имал право като директор на публична компания да изразходвам парите на акционерите в рискови начинания, т.е. да се отнасям безстопанствено. Започнах да инвестирам тогава, когато бях сигурен, че ще победим.

                Преди Вашето влизане и по време на него имаше достатъчно действия на акционерите и мениджмънта на холдинга, които маркираха източване. Как ще се справите с тези сигнали към инвестиционната общност?
                - Самите разбирате, че не съм присъствал в миналото. Медиите са го отразявали, казвали сте си становищата. Моето мнение за миналото е формирано в голяма степен от това, което вие сте написали, с начална дата 25 октомври 2005 г.

                Противодействаха ли ви досегашните акционери и мениджмънт и как?
                - Не съм имал случай в моя живот досега случай някакъв мениджмънт да ми противодейства като основен акционер, освен чрез пасивност. Т.е. ако смятате, че е имало отпор - това не е вярно. Що се отнася до акционерите - самият факт, че избраха мен в Надзорния съвет, е свидетелство, че може да се предполага, че отговорът е не.

                Инвестиционната общност като цяло е убедена, че лобирането на акционери на "Доверие" в опит да Ви противодействат при изкупуването като на професионален инвеститор, е причина за затягането на сделките през платформата за дистанционна борсова търговия COBOS. Това не е ли съпротива?
                - Ако някой нарича това "активна съпротива", аз го наричам "безпомощна пасивна съпротива". Активна съпротива би имало ако съществени акционери бяха започнали да инвестират десетки милиони левове в изкупуване на собствените си акции. Така се противодейства на влизането на нов и нежелан акционер. Другият начин е с публикуването на много добри резултати и визия за развитието на фирмата, която да повиши цената на акциите, за да затрудни влизащия. Това не се случи, а и не бе много вероятно да се случи .

                Големи акционери до преди месец май предпочетоха да продадат акциите си на Вас.
                - Големи пакети се продаваха преди май, когато нямаше яснота и акционерите изхождаха от ситуацията в момента. Те са претеглили риска, че е по-разумно да излязат, а когато има възможност, да влязат отново. Една от грешките на българската борса е, че понякога инвеститорите бързат и си мислят, че акциите ще свършат. Те не свършват, така че винаги можеш да се включиш в избрания момент, поемайки риск. За онези акционери, които продадоха своите пакети, рискът на инвестицията в "Доверие" беше нетърпимо висок и те решиха да излязат. И това е взаимно свързано, защото ако те не искаха да продават, няма как да дойде нов човек или нов инвеститор, който да се постарае да измени политиката. Съществена роля изигра авторитетът, който има "Софарма" сред инвестиционната общност, който в някаква степен се предаде и на акционерите на "Доверие". Акционерите получиха един добър шанс за собствената си инвестиция. Смятам, че останалите в "Доверие" акционери, не са недоволни, но за да останеш акционер се искаха на моменти здрави нерви.

                Когато влязохте какво заварихте?
                - Един объркан холдинг, така ли да го кажа? Ще бъде много лесно да говоря след две години - било-станало. Сега сме по средата. Направихме констатация и защитихме интересите на акционерите, има ясни пакети акции, гарантиращи контролни участия в дъщерните компании. Нашата политика е за увеличаване на нашето участие във всички перспективни фирми в холдинга. Например - четирите свързани с фармацията, нека назова един хубав пример - "Ритон" в Панагюрище е фантастична компания с много добре квалифициран персонал, модерни машини и съоръжения. Едновремено с това констатирахме и слабите места. Изяснихме кои са шансовете, пропускани поради различни причини. С нас като голям акционер се променят и възможностите пред тези фирми, доколкото изключително много се облекчава достъпът до финансов ресурс, а и не сме известни с това, че вършим несериозни неща.

                Съответства ли реалното състояние на дъщерните компании на обявените в отчетите активи?
                - Това, което правим в момента, са ясни пакети. Понякога хората си мислят, че прехвърлянето на пакети може да е някаква злоупотреба на мениджмънта. Това не винаги е така, тези прехвърляния на акции са били разрешаване на финансов проблем на дъщерни компании. Едната компания има пари, а другата има нужда от тях. Парите отиват там, където не достигат. Решавали са се битови въпроси на деня, които инвестиционната общност е тълкувала по най-различни начини. Все още се случват неща, които и аз не мога да си обясня, но те не са свързани с контролния пакет, а са действия на други акционери в дъщерните ни предприятия. Типичен пример е движението на около 40 хил. акции на дъщерното ни предприятие "Марицатекс". Дори и аз не мога да ви кажа какво е станало с тях - вероятно някой реши да се освободи от тях, но това в никакъв случай не е пакетът, с който се управлява дружеството.

                А защо минаха през финансова къща "Евър"?
                - Ние нямаме контролен пакет във финансовата къща, имаме 25% и по принцип на финансово-брокерска къща "Евър" не гледаме управленски като на дъщерна компания, нито пък това е наша амбиция. Никога не сме искали да се ангажираме с каквото и да било участие във финансовата сфера - било то банка или финансова къща. Работим с добрите на пазара еднакво добре.

                Намерихте ли някаква икономическа логика в структурата на холдинга, чисто функционално има ли причина да бъде разделен в подхолдинги?
                - Липсва каквато и да е икономическа логика, както управленска, така и отраслова. Самото наличие на предприятия, които се причисляват като близки до нас във фармацевтичния сектор - "Момина крепост" и "Медика" и тяхното присъствие в два различни подхолдинга, са достатъчно свидетелство за липсата на отраслов принцип. Доверие обединен холдинг е минал през дългогодишна история - различни акционери през различни етапи от развитието му са имали възможност да експериментират. До какво доведоха тези експерименти, не е необходимо да се обяснява. Цялата инвестиционна общност даде оценка нарезултатите, довеждайки курса до плачевното ниво от 2.50 лв. Винаги съм казвал, че най-добрата и най-честната оценка е тази на хората, гласуващи със собствените си пари. Никой не може да принуди някого да даде повече пари за нещо, което според него струва по-малко. В политиката е по-различно - има кампания, след това отиваш и пускаш бюлетина. Тук се гласува със собствените пари, така че човек трябва да се положи грижа да ги изразходва по най-правилния начин.

                Широко разпространено е мнението сред инвестиционната общност, че отчетите не са показвали реалното състояние на компаниите в холдинга.
                - Тепърва ще разберем това. Единствено мога да гарантирам, че една карфичка няма да убегне от погледа на инвеститорите оттук нататък. Тези дружества, които направиха IPO, изведнъж увеличиха печалбата си. Ако видим, че показателите се увеличават в пъти, то инвестиционната общност е била права в мнението си за миналото. Ако има дружества, в които състоянието не е добро, тези възгледи не са правилни. Трябва да се говори за конкретни фирми - едно е дейност в здравеопазването, друго - в текстилния бранш. Има големи очаквания от страна на наемния труд, които могат да съсипят всяка фирма. Когато фирмата е голяма, тя не гледа на това като на заплаха, а сама инвестира в квалифицираните си кадри. Успешно развитие има там, където интересите на служителите се съвместяват с интересите на акционерите. Където е теоретично невъзможно да се съвместят - ако компания очаква, че ще работи 100% на ишлеме и ще увеличи с 30% заплащането, не е реалистично. Тук е ролята на мениджмънта да развие компанията си и да й гарантира бъдеще. Ако не е в състояние, мениджмънтът трябва да си търси друга работа. Няма да допуснем да дочака горчивия край на неудачното си управление. Ще подкрепим всяко ръководство на компания, което разбере, че до момента идеологията може да е била една, но печелившата идеология е друга. Въпрос на гъвкавост, всеки има своя шанс.

                Нашето влизане е коренно изменение в идеологията на мениджмънта. Сигурни сме, че в България все по-трудно ще намират инвеститори компании, които се задоволяват да показват 10 хил. лв. годишна печалба. Такова дружество не може да намери сериозен инвеститор. Имаме опит, знаем как се прави, демонстрирали сме го. В "Софарма" също беше така. Първите 18 месеца беше най-трудно, защото още не си разработил идеята, не си направил проектите, не си купил новите машини, т.е. нямаш физическото доказателство, че ще го направиш. Много по-лесно е след това, след като доказахме, че недоверието, което е имало първоначално към нас, е било излишно.

                Как си представяте оптимизирането на структурата на холдинга, т.е. - какви са плановете ви в тази посока?
                - Да се съобщят планове е преждевременно. Това, което е приоритет за нас, е присъствието във всички дъщерни компании на холдинга. Бяха отразени действия и покупки на "Софарма", показващи, че ние осъществихме значителни финансови инвестиции в стабилизирането на холдинга. Успяхме да убедим всички акционери, че това е правилният път. Нито един от хората, които заварихме в "Доверие", не разбираше достатъчно добре какво означава публично дружество, какси са възможностите му, плюсовете и минусите. На цялата тема се гледаше малко тесногръдо. Сигурен съм, че ще повишим стандартите в общуването с инвестиционната общност, която още от самото начало ни даде множество сигнали на покрепа. Ще намалим участието си в компании, които не можем да развиваме. Респективно, ще увеличим участието си в компании на "Доверие обединен холдинг", които можем ефективно да управляваме. Имаме участия, които нищо не ни дават. Ако ръководството там е резистентно, разбира се, ще продаваме. Ще развиваме тези, в които имаме контролно участие и имат перспектива. Там, където ще развиваме, ще увеличим нашето участие. Там, където имаме 15% или участие с несвързана дейност, е разумно да намерим разумна пазарна цена, на която да излезем. По-разумно е да се преструктурира целият холдинг, но това е дълъг процес. Ако ме питате лично, бих започнал веднага, но за тази цел трябва по цялата пирамида да има промени - насрочени са общи събрания, има събития през ноември и декември. Работата в една публична компания изглежда от страни бавна, но задължително трябва да се спазват правилата.

                Не беше добър сигнал и спирането на производство в "Медика" през септември.
                - Някои сигнали не се разбраха добре - има производства, които нямат бъдеще и те се спират, това е нормално. Ще се засилват тези производства, които имат бъдеще. Самата "Медика" е имала едни възможности тогава, други сега. Съвсем скоро беше открит нов склад в Сандански, което е събитието за последните пет години. Бяха ни канили преди пет години за нещо и сега отново. Виждате темпото на работа. За да се развива едно производствено предприятие, то е като жив организъм, трябва постоянно да се наливат "витамини", "храна", да се обновяват машини, съоръжения. Присъствието във фармацевтичния бранш е скъпо нещо, особено ако имаш претенции. Ако ръководството на "Медика" се възползва от новата ситуация мисля, че ще ускори значително развитието на компанията.

                Досега водили ли сте по-конкретни разговори по въпроса?
                - Обсъждането на бъдещето е сложно нещо. До този момент имаме осъществени няколко прагматични неща, които ще се отразят положително. Имахме сключен договор за изработка, който беше с кратък хоризонт и предстои обсъждането и сключването на договор с по-дълъг хоризонт. Разбира се, предвид на разнородната структура и участието и на други акционери текат преговори да се изяснят параметрите на едно по-мащабно бъдещо сътрудничество.

                Как виждате бъдещето на "Медика" като публична компания при този малък обем свободно търгувани акции?
                - Това е неразбирането на смисъла да си на борсата. При положение, че "Доверие капитал" има 83-84%, други 9-10% се държат от един акционер, free float-ът е около 5%. Ако има сделка, свързана с над 30 акции на ден, това е учудващо за цялата инвестиционна общност. Ниският обем свободнотъргуеми акции и слабата търговия в никакъв случай не правят пазарната капитализация репрезентативна.

                Продажбата на "Обединена млечна компания" на справедлива цена ли е?
                - Бих се въздържал от каквото и да било изказване. Сумата ми изглежда съществена. Не познавам ОМК, защото още през януари месец за нас беше ясно, че няма да имаме нищо общо с нея. Няма да е колегиално да направя каквото и да е изказване. Продажбата на пакета е отговаряла на тогавашната представа за развитие на холдинга и по-специално на подхолдинга "Доверие капитал", чрез който се държи участието в ОМК. Самата крайна продажба на пакета е добра, защото няма перспектива да държиш миноритарен пакет в такава компания. Фактически събитието се е случило още тогава, когато е бил изгубен контролът върху компанията. Просто сега е осъществена финализацията.

                Може ли да се счита, че "Доверие обединен холдинг" контролира в еднаква степен дъщерните дружества в портфейла на "Доверие капитал" и "Индустриален холдинг Доверие", при положение, че в индустриалният холдинг участието е над 90%, а при "Доверие Капитал" - 46%?
                - През устава на дружеството, има достатъчно механизми за контрол. А и не смятам, че 46% присъствие е несъществено. В този момент има партньори, с които се водят разговори, докато във фирма, в която имаш 60-70% няма нужда да убеждаваш хората.

                Имате ли визия за развитие на други дъщерни дружества на "Доверие Капитал" като "Доверие Брико"?
                - Имаме визия за развитие на всички дружества. Мога да говоря там, където притежавам достатъчно акции, за да взема еднолично решение. Всичко друго, както и в политиката, е изкуство на коалициите. Това, което ни облекчава е, че зад нас стои практиката и примерът, който сме дали, че обикновено управляваме процесите икономически целесъобразно. Не виждам защо някой може да очаква, че точно в този конкретен момент ще се държим неразумно, след като не сме го правили в 20 други компании.

                Може би притеснението на инвестиционната общност е, че това може да се случи въпреки Вас ?
                - Ясният сигнал за инвестиционната общност би бил нашето излизане от някаква инвестиция, но когато сме съпричастни с нея, това притеснение е неуместно. Макар че на този свят всичко е възможно, винаги има някакви рискове, но при всички положения интересите на акционерите ще бъдат защитени по най-добрия начин. Където и да сме се ангажирали, пазарната капитализация и увеличаването на стойността не са единствената ни цел, това е резултат от нашата работа. Нашият приоритет е стабилизирането на предприятието и превръщането му в икономически полезно за холдинга, а не преливането на печалба от здравото към болното дете, както беше типично за икономическата политика преди 20 години. Няма някой, който да ме убеди, че това е добра политика.

                Според инвестиционната общност Вашите планове за участие в холдинга касаят на първо място консолидирането на "медицинския" бизнес - "Момина крепост", "Медика", здравноосигурителния фонд и болницата. Вече сте основен акционер в "Момина крепост" - как ще се развива компанията?
                - Ще видите. Най-лесно е да се говори за фирми, свързани с нашата основна дейност. Ясно е, че "Момина крепост" ще може да се възползва от маркетинговите ни канали за реализация на продукти, свързани със здравеопазването в България и чужбина. Работим по всички теми едновременно. Имайки финансовостабилен партньор в лицето на "Софарма" плюс участието на холдинга, това е повече от гаранция. Това не е мимолетна, краткосрочна инвестиция, говорим за пълно модернизиране, което ще отнеме 2-3 и повече години, разширяване на профила. В производството на медицински изделия "Момина крепост" е длъжник на българското здравеопазване.

                Кога ще проличи синергия между дейността на тези дружества и "Софарма"?
                - Тя личи и в момента, скромни резултати ще се видят при първите отчети, но определено по-съществено ще е в годишните резултати, а първата пълна година ще е възможност за съпоставка

                Защо решихте да има такова малко увеличение на капитала на "Доверие"?
                - За да се акумулират финансови средства, те трябва да отидат за конкретни идеи. Големи идеи в момента няма, все още се намираме в етапа на стабилизация. Идеята е да се стабилизира участието на холдинга в дъщерните фирми. Така се повишава и интересът на самият холдинг да развива тези дружества поради по-същественото му участие в тях.

                Има възможност да останат много неизползвани права от акционери, смятате ли да изкупувате допълнително акции?
                - Ние винаги вярваме в това, което вършим. А вярваме в тази степен, в която инвестиционната общност ни разреши."
                “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                Коментар


                • IPO of June 2007
                  - 876 023 shares subscribed; 2 584 267.85 LVL raised
                  - Post issue number of shares: 14 085 078

                  линка е много дълъг за да го копирам тук, има си гугъл
                  Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

                  Коментар


                  • 10-x
                    Не-заслужил инвеститор

                    Коментар


                    • Securities
                      Registered and paid fixed capital of Joint Stock Company „Olainfarm” is Ls 10’252’365, which consists of 10’252’365 shares with nominal value of Ls 1,- each. The shares of the company are divided into 7’257’465 registered shares of closed issue which are registered in the company’s shareholders register and are not available to the public. Remaining 2’994’900 shares are bearer shares of the public issue which are registered in the Latvian Central Depository and are listed in Riga Stock Exchange.
                      ISIN
                      LV0000100501
                      Stock Exchange code
                      OLF1R
                      List
                      BALTIC I-LIST
                      Nominal value 1,00 LVL
                      Total number of securities 10 252 365
                      Number of registered shares 7 257 465
                      Number of shares available to the public 2 994 900
                      Date of first quotation 09.06.1997
                      Date of first quotation 09.06.1997
                      --------------------------------------------------------------------------
                      Major shareholders of the company as of 18.08.2006

                      Shareholder
                      Number of shares (%)
                      LTD Olmafarm 49,51%
                      Juris Savickis 31,23%
                      JSC „Hansapank” (titular holder)** 3,42%
                      Svenska Handelsbanken AB (titular holder)** 2,63%
                      Skandinaviska Enskilda Banken AB (titular holder) ** 1,75%
                      Vasermanis Edgars*** 1,75%
                      JSC „Parex Banka”*** 1,51%
                      Deutsche bank Trust company Americas (titular holder) * 1,25%
                      *- data on 31.07.2006.
                      **- data on 29.07.2005.
                      ***- data on 29.07.2005. and 18.08.2006.
                      --------------------------------------------------------------------------
                      http://www.olainfarm.lv/eng/investor.../shareholding/

                      Коментар


                      • Това какъв дял от акциите е - не успях да намеря инфо, някой знае ли?
                        Не-заслужил инвеститор

                        Коментар


                        • В БФБ-София АД е постъпила следната информация от Софарма АД-София /SFARM/:
                          При осъществено първично публично предлагане на акции на латвийската компания „Олайнфарма", Софарма АД-София успя да запише 108 500 хиляди акции. Акциите са с номинал 1 латвийски лат.
                          „Олайнфарма" е една от трите най-големи компании на Прибалтика за производство на медикаменти. „Олайнфарма" се листва на Балтийската фондова борса.
                          "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

                          Коментар


                          • Не че имаше нужда от този похлупак, ама нейсе.
                            Не-заслужил инвеститор

                            Коментар


                            • Ето едно интересно четиво. Приятно четене.

                              http://reports.aiidatapro.com/BBB/el...2007_09_30.pdf
                              Не-заслужил инвеститор

                              Коментар


                              • Яхо-о-о-о-о !!!

                                Коментар

                                Working...
                                X