IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от att
    Първоначално изпратено от EquityPrivate
    Ами аз по-скоро имах предвид тия другите разходи - за персонал, за производствени консумативи и др. Капиталовите разходи ги оставяме настрана.
    Кажи кога да си взема аналгина.
    Добре да се погледне и от други ъгли на бъдещето на компанията, а то е че я чака тежка битка за оцеляване. Фармацевтичният бизнес се консолидира и много от генеричните компании играещи на нашия пазар са изкупени. Нали ви е ясно, че могат да си позволят да работят за България и на загуба за година - две само за да смачкат Софарма. И понеже познавам някои от менажерите в бранша - това са хора дето хич не си поплюват. Естествено, че разходите ще се вдигат - има жестока конкуренция.
    БФБ вече не може да служи като източник на евтино финансиране за Софарма. От друга страна компанията си е стойностна. Логиката подсказва, че не е изключено скоро да се появи голям купувач за Софарма. Както и да се се развият събитията е добре за индивидуалните инвеститори да се въздържат от сериозни покупки поне до края на годината. Освен това в един момент мечия пазар може да предложи чудни подаръци за търпеливите.
    Не е препоръка за никой освен за мен.
    А, тук вече говорим за различни неща. Наистина ако една компания е обект на придобиване, то тя търгува с премия. Това дали обаче има интерес към Софарма е спекулативно и не може да бъде обхванато от анализ на оперативната дейност.
    Тук говорим за цената на акция спрямо показателите на фирмата. Никой не може да предвиди кога ще се появи потенциален купувач.
    Иначе има определено консолидация на фарма фирмите в ЦИЕ последните месеци.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
      Ами аз по-скоро имах предвид тия другите разходи - за персонал, за производствени консумативи и др. Капиталовите разходи ги оставяме настрана.
      Добре да се погледне и от други ъгли на бъдещето на компанията, а то е че я чака тежка битка за оцеляване. Фармацевтичният бизнес се консолидира и много от генеричните компании играещи на нашия пазар са изкупени. Нали ви е ясно, че могат да си позволят да работят за България и на загуба за година - две само за да смачкат Софарма. Естествено, че разходите ще се вдигат - има жестока конкуренция.
      БФБ вече не може да служи като източник на евтино финансиране за Софарма. От друга страна компанията си е стойностна. Логиката подсказва, че не е изключено скоро да се появи голям купувач за Софарма. Както и да се се развият събитията е добре за индивидуалните инвеститори да се въздържат от сериозни покупки поне до края на годината. Освен това в един момент мечия пазар може да предложи чудни подаръци за търпеливите.
      Не е препоръка за никой освен за мен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
        Питай го ти... :-)

nevermind - не чети форумът, а официалните новини.
        Impe, zadadoh vupros po suvsem druga tema:

bi li postnal, kakvo to4no i kak si go kalkuliral po otnoshenie cenata na Sofarma? i kakuv model za presmqtane izpolzvash?

4eta dostatu4no strani4ni izto4nici na informacia, no interesut mi e naso4en kum tvoite iz4islenia za supostavka s tova, koeto EP beshe taka lubezen da postne tuk.

taka 4e, Impe, ti si na hod!

Коментар

• Ами аз по-скоро имах предвид тия другите разходи - за персонал, за производствени консумативи и др. Капиталовите разходи ги оставяме настрана.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
            Искам и аз блистерче с аспирини, а това не става като задавам неудобни въпрос.
            Ти нали си акционер, поинтересувай се за структурата на разходите.
            Ще се. Може би текат мангизи към Медика, в която много ще се инвестира, или към новата фабрика могъща, ърм?

А аналгинченце мога да ти даря и аз - мозъче като те заболи, за старият и мъдрият Император да си спомняш... ;-)
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Искам и аз блистерче с аспирини, а това не става като задавам неудобни въпрос.
              Ти нали си акционер, поинтересувай се за структурата на разходите.

Коментар

• Питай го ти... :-)

nevermind - не чети форумът, а официалните новини.

Коментар

Първоначално изпратено от Огнян Донев
                  Без да се опитвам да взимам отношение по спора, внасям някои уточнения:
                  - има R & D, но с изключение на препаратите на билкова основа, се разработват генерични аналози след изтичане на патента
                  - в USD се продава единствено в САЩ, от 1.04. т.г. цените и в Русия са в евро.
                  Благодаря за уточнение, г-н Донев... :-)
                  Импе, ми питай го тогава защо като и продажбите и разходите са в евро, толкова им е паднал маржа през второто тримесечие.

Коментар

Първоначално изпратено от nevermind
                    Първоначално изпратено от Императорът
                    Ами така прогнозирах, защото калкулирах и текущото и бъдещо разрастване на компанията, която измина пътят от една избушена фабричка до могъщ консорциум !!! Не съм виновен за късогледството на пазарът.

Пак ти казвам, като пазаруваш една компания, ти купуваш бъдещето и и бъдещите показатели, а не миналите.

Impe, bi li postnal, kakvo to4no i kak si go kalkuliral po otnoshenie cenata na Sofarma? i kakuv model za presmqtane izpolzvash?
                    Прочети туканка, в Инвесторът, новините за Софарма година-година и нещо назад и ще видиш.

Impe... 4eta dosta otdavna foruma, za da sledq nastroeniata.
                    povqrvai mi popro4el sul dosta neshta i za Sofarma.

Otnovo te prikanvam suvsem dobronamereno i lubezno:
                    bi li postnal, kakvo to4no i kak si go kalkuliral po otnoshenie cenata na Sofarma? i kakuv model za presmqtane izpolzvash?

Коментар

• Първоначално изпратено от Огнян Донев
                      Без да се опитвам да взимам отношение по спора, внасям някои уточнения:
                      - има R & D, но с изключение на препаратите на билкова основа, се разработват генерични аналози след изтичане на патента
                      Благодаря за уточнение, г-н Донев... :-)

Коментар

• Без да се опитвам да взимам отношение по спора, внасям някои уточнения:

Коментар

• Първоначално изпратено от nevermind
                          Първоначално изпратено от Императорът
                          Ами така прогнозирах, защото калкулирах и текущото и бъдещо разрастване на компанията, която измина пътят от една избушена фабричка до могъщ консорциум !!! Не съм виновен за късогледството на пазарът.

Пак ти казвам, като пазаруваш една компания, ти купуваш бъдещето и и бъдещите показатели, а не миналите.

Impe, bi li postnal, kakvo to4no i kak si go kalkuliral po otnoshenie cenata na Sofarma? i kakuv model za presmqtane izpolzvash?
                          Прочети туканка, в Инвесторът, новините за Софарма година-година и нещо назад и ще видиш.

Коментар

Това за бъдещите показатели едва ли трябва да го казваш на мен. Аз съм наясно как търгува една компания. В определен момент обаче търгува на очакванията за определен период. Сега фокусът определено е върхъ 2008 и отчасти 2009 и както виждаш пазара не очаква нищо положително.

Като казваш прогнозирал си, какво точно имаш предвид? Прогнозите се правят на база ЕБИТДА. За да струва една фирма 2х повече, трябва ЕБИТДА да се качи към два пъти и маржините да скочат. При тези разходи на Софарма, това е невъзможно. Двете нови, нека ги наречем фабрики, въобще не генерират някакъв положителен резултат на ниво ЕБИТДА за компанията. ЕБИТДА маржът и тази година ще е под 20% като средното за генерична компания е с 5%-6% по-високо.
                            Ако акцията в момента търгуваше на 9лв (предполагам това е цената, която ти визираш), то тогава щеше да търгува на над 20х ЕБИТДА 2008 и щеше да е най-скъпата фармацевтична компания в света!

Никола, 25% е собствена продукция и 75% генерика. Имат някакъв R&D, но минимален. В Казахстан едва ли се интересуват от качество, по-скоро от ниска цена. R&D много оскъпява.

П.п. "Един актив струва не толкова колкото на нас ни се иска, а колкото един инвеститор е готов да плати за него" - Дойчебанковска мъдрост от 2001г.

Коментар

Коментар

• Могъщият консорциум прави ли изобщо R&D? Не е ли това най-важното за една фармацефтична компания?

Коментар

Working...
                                X