If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
този път послъга доста за 1998г
съгласен съм с колегата, че е по-добре да не си на мястот на г-н Донев
моите уважения към теб, но тук явно не си в час, когато сте вземали този урок
Умрял съм да ви лъжа - първата ми сделка е от ноември 98-а - шитнах 6 броя от Поморийско злато.
За Софарма - това ми е мнението - с кое в него съгласни не сте?
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
този път послъга доста за 1998г
съгласен съм с колегата, че е по-добре да не си на мястот на г-н Донев
моите уважения към теб, но тук явно не си в час, когато сте вземали този урок
Благодаря на г-н Донев за включването - но и аз като него не смятам че балканфармовите фабрики са толкова значими - едно че Софарма чрез досегашните си дъщерни компании има крайно богат асортимент от продукция, много по-богат от Актависовата групировка, второ - заради терорът който упражнява така наречената "държава" над компанията ни. Знаем, че производителите са принуждавани да продават на крайно ниски цени и че държавните болници явно се вживяват в ролята на мангали от Столипиново и не плащат лекарствата, които им се доставят...
На мястото на г-н Донев щях да се ориентирам 100% към износ - явно туканка нормален бизнес да се прави не може.
Сестров - на борсата съм от 1998 година - това че не съм присъствъл в този форум не означава нищо.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
другия вариант е да се вземе максимален дял от Актавис България при процеса на продажба и смяна на собственика
това ще е най-евтино и нискорисково за момента
в дългосрочен план нищо не може да се каже - на къде ще се развият събитията
ако се започне с придобиване на Актавис България възникват много неизвестни - поне относно бъдещето на съдружника, при евентуален негов срив????? да не се построи същата схема както в момента е построил Тор с Актавис
но т
ук темата тръгна в положителна посока, за което поздравявам всички
Аз също , още повече възможноста Софарма да придобие точно определен дял от
произвоството на Актавис е наистина перспективен ,даже много на пазарните сегменти на които работят и тогава вече би се получил силен регионален играч какъвто Донев е заявявал ,че иска да бъде...
другия вариант е да се вземе максимален дял от Актавис България при процеса на продажба и смяна на собственика
това ще е най-евтино и нискорисково за момента
в дългосрочен план нищо не може да се каже - на къде ще се развият събитията
ако се започне с придобиване на Актавис България възникват много неизвестни - поне относно бъдещето на съдружника, при евентуален негов срив????? да не се построи същата схема както в момента е построил Тор с Актавис
но тук темата тръгна в положителна посока, за което поздравявам всички
Не споря, ЕП, не съм запознат с конкретната регулация. Като акционер във фармациите считам за супер вариант Г-н Донев да ми е мажоритар.
Въпрос към г- Донев: Обмисляли ли сте купуването на Етропал? Т.е. сигурен съм че сте, но ......
Пазарът в България е силно фрагментиран и дори комбинацията Софарма + Актавис няма да ти даде и една четвърт от пазара. Пък и ефективно Софарма няма да е купила Актавис, а ще се явява миноритарен инвеститор в компанията. Така ще е поне докато финансовия инвеститор не реши примерно да обърне акциите си в Актавис в акции на обединеното Софарма-Актавис.
ЕР, както се казва благодаря за доверието. Мисля че схванах логиката ти.
Разбира се следя процеса. Доби също е прав - зависи какво и за колко се продава.
Тези 280 млн. са консолидирани - с Хигия, транспорт и т.н. Не може да прилагаш към цялата сума доходността на производството. Същото е и при Софарма: 180 млн. лв. производство - една доходност, при 420 млн. лв. консолидирани продажби доходността е друга. Сега се замислям, че ако от 280 млн. 2006 г. не са стигнали 420 ...
Много се радвам, когато във форума се водят смислени дискусии, а не само хвалебствия и оплювания. Все пак не сме в политиката! Поздрави на всички и в края на седмицата съм отново готов да ви отговоря на всякакви въпроси.
ОК, може и да съм тъп - само ми обясни защо им е да си купят производствени мощности, след като си имат, мрежа за пласмент, след като дистрибуторът им е номер едно и портфолио, което си имат и то за толкова много пари?
ЕР, този път дискусията ви с г-н Донев ми хареса.
Към неговия смислен отговор нямам въпроси.
Но теб да питам - какво точно се продава от Актавис България, за да говорим за толкова пари?
Защо фондове, а не банки?
Продават пазарен дял, продават изградена платформа за производство и пласмент, продават продуктово портфолио допълващо това на "Софарма".
Това, което също се продава е шанса да елиминираш най-големия си конкурент на вътрешния и външния пазар и да се изстреляш напред пред другите местни конкуренти.
Ставаш вече фирма с пазарен дял от почти 25% на българския пазар.
Ако има голяма фирма, която да иска да навлезе на пазара, ти ще си този дето ще трябва да купят. И то с премия.
И докато говорим за Актавис, не би било зле г-н Донев да помисли и за Zdravlje. Те ще му дадат реално и сръбския пазар - нещо, което не успя да направи заради Срболек.
А там конкуренцията му няма да е толкова силна, тъй като тази година ще приватизират Галеника и всички гледат натам.
Комбинацията с Адвент би била най-удачна. Те са собственици на Лабормед в Румъния и ако заедно със Софарма купят Актавис България и Актавис Сърбия, ще са обхванали целия Балкански регион.
Цифрите съм взел от официален документ (годишните отчети на фирмата). Това, което дават Капитал е делът на Актавис на българския пазар на лекарства, а може би Актавис дават техния оборот като оборот на стоки произведени в България, но и изнасяни.
Виж стр. 19 на отчета им - http://hugin.info/134004/R/1116716/204282.pdf
Коментар