IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
    Това че пазара падна е така, но това не трябваше да е изненада за никой след април 2008 (Беър Стърнс). После пък дойде септември 2008 (Лиймън).
    Така де, пощальонът винаги звъни два пъти, в случай че има неразбрали.

Да, общият тренд сочеше само надолу, така че беше ясно какво ще стане в ЦИЕ, където пазарите бяха само нагоре от години и всичко това беше финансирано с обилна доза дълг и нереалистични очаквания за растеж.
    Аз затова и сега защитавам тезата, че следващите 12 месеца ще се много трудни за българската индустрия, и специално за Софарма, и не виждам кое точно ще накара пазара да тръгне нагоре.
    Иначе тук има достатъчно с розови очила, които чакат цените от октомври 2007 и всеки ден купуват допълнително акции и така от години.
    не знам защо си сигурен, че който купува, чака цени от 2007 г. последните месеци показаха, че който е купувал, вече е имал доста опции да спечели, разбира се на дребно и не толкова - булкартабак, атерата, цкб, пиб, хима, зърнени - направиха добри движения, защо трябва да се съобразявам с това през 2007 какво е било

Коментар

• Първоначално изпратено от BatSvetlio Разгледай мнение
      Е убаво де, той пазаря наистина падна след споменатите от теб събития но от няколко години върви нагоре и кърти мивки (върхове) секакви. И ся кво ша праим, ша радтем ли, ша падаме ли
      Не знам какви мивки са изкъртени, но SFARM беше на 4+ лева през февруари 2011 г.! Към този ден и час цената на последната сделка е 2,25 лв. 2007 година е затворена на 8,98 лв. Толкова още мивки и кенефи има да се къртят и извозват тук, че не знам къде ще се разтоварват отломките

Имам няколко.

Коментар

Това че пазара падна е така, но това не трябваше да е изненада за никой след април 2008 (Беър Стърнс). После пък дойде септември 2008 (Лиймън).

Да, общият тренд сочеше само надолу, така че беше ясно какво ще стане в ЦИЕ, където пазарите бяха само нагоре от години и всичко това беше финансирано с обилна доза дълг и нереалистични очаквания за растеж.
        Аз затова и сега защитавам тезата, че следващите 12 месеца ще се много трудни за българската индустрия, и специално за Софарма, и не виждам кое точно ще накара пазара да тръгне нагоре.
        Иначе тук има достатъчно с розови очила, които чакат цените от октомври 2007 и всеки ден купуват допълнително акции и така от години.
        Е убаво де, той пазаря наистина падна след споменатите от теб събития но от няколко години върви нагоре и кърти мивки (върхове) секакви. И ся кво ша праим, ша радтем ли, ша падаме ли

Коментар

• Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
          Принципно чета с голям интерес мненията ти и обосновките. Винаги са интересни и изглеждат обективни. Обаче прави ми впечатление, че често взимаш частния случай и правиш общ извод. Ето сега и за Софарма - от края на 2007 говориш как цената ще пада, а аз да те питам - а на кое не падна?

Коментар

• Първоначално изпратено от Orange Ray Разгледай мнение
            От повече от година цената на еларга не само не пада, но и расте. Въпреки и без значението на това колко грамърсита и пъпки е имало в нея и дали са тръгнали да кешират
            Не можеш да правиш сравнение с цената на Елагра и останалите дружества. Цената расте, защото се прие решение за ликвидиране на Еларга, а единственото нещо, чиято цена остана непокътната от кризата е тази на земеделската земя. Като сложиш и яките субсидии от ЕС за земеделие, търсенето на земя нараства сериозно в последните години. Така че дори и един от най-големите фондове да разпродаде всичко, пазарът ще го поеме без това да натисне цената.Цената на Еларга бе 0.6 ст. преди 2 години, при активи на стойност поне 2.2-2.5 лв. на акция. Така че цената не расте, а реално си идва на мястото спрямо цената на активите. При Софарма и другите е съвсем различно положението.

Коментар

• Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
              Принципно чета с голям интерес мненията ти и обосновките. Винаги са интересни и изглеждат обективни. Обаче прави ми впечатление, че често взимаш частния случай и правиш общ извод. Ето сега и за Софарма - от края на 2007 говориш как цената ще пада, а аз да те питам - а на кое не падна?
              От повече от година цената на еларга не само не пада, но и расте. Въпреки и без значението на това колко грамърсита и пъпки е имало в нея и дали са тръгнали да кешират

Коментар

Да, да, то беше ясно, че всичките тук сте частни случаи и генерирате печалби независимо от посоката на пазара. Market neutral стратегии някакви, дори и при липсата на шорт.
                Пък и темата е за Софарма, а не за Софарма Трейдинг!
                Последната фирма дори не съм я споменавал, а колкото до моята "теза", то не е нужно някой да се съгласява с мен. От края на 2007г. съм писал вижданията си по въпроса за цената на акцията и така като гледам не съм на грешен път, т.е. няма какво да доказвам, тъй като цената сама показва как пазара вижда развитието на фирмата, независимо дали някои тук във форума се потупват по гърба как от години много успешно са инвестирали.

П.п. Внимавай с дивидентите от Софарма АД тази година. Фирмата има рекордно ниво на дълг, а обикновенно банковите covenants идват с рестрикции за изплащане на дивиденти до свалянето на дълга под определено ниво.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                  Ти няма как да си запознат с моите неща, за да даваш оценка. През последните години се случиха няколко неща и с помоща на г-н Донев успях да направя определено /то винаги ще ми се струва недостатъчно де/ количество акции от Софарма трейдинг, които сега ми генерират добър ежегоден паричен поток, който влагам отново в акции. Поради това цената много не ме вълнува, а доброто развитие на бизнеса и съответно дивидента.
                  Ти се опитваш да докажеш твоята теза, която аз не споделям по различни причини.
                  Да, да, то беше ясно, че всичките тук сте частни случаи и генерирате печалби независимо от посоката на пазара. Market neutral стратегии някакви, дори и при липсата на шорт.
                  Пък и темата е за Софарма, а не за Софарма Трейдинг!
                  Последната фирма дори не съм я споменавал, а колкото до моята "теза", то не е нужно някой да се съгласява с мен. От края на 2007г. съм писал вижданията си по въпроса за цената на акцията и така като гледам не съм на грешен път, т.е. няма какво да доказвам, тъй като цената сама показва как пазара вижда развитието на фирмата, независимо дали някои тук във форума се потупват по гърба как от години много успешно са инвестирали.

П.п. Внимавай с дивидентите от Софарма АД тази година. Фирмата има рекордно ниво на дълг, а обикновенно банковите covenants идват с рестрикции за изплащане на дивиденти до свалянето на дълга под определено ниво.

Коментар

• Огнян Донев:
                    Разчитаме служебното правителство да покаже едно нормално отношение към бизнеса, а не да се опитва да дели бизнеса на свои и чужди. По принципа- на своите дайте да поднесем на тепсия – и държавните пари и търговете и поръчките и т.н. А на чуждите да се прави опит за преразпределение на бизнеса, с натиск, разбира се от страна на държавата
                    http://www.spekulanti.com/pazari-bfb...htu_monopolite

Коментар

Това звучи обещаващо и определено е в правилната посока.
                      Обаче не става ясно като сумата стане дължима веднага (да кажем след някаква просрочка от 180 дни), как точно доставчика ще си вземе парите ако болницата ги няма. Те и сега не плащат не защото не искат, а защото нямат пари.

Ти няма как да си запознат с моите неща, за да даваш оценка. През последните години се случиха няколко неща и с помоща на г-н Донев успях да направя определено /то винаги ще ми се струва недостатъчно де/ количество акции от Софарма трейдинг, които сега ми генерират добър ежегоден паричен поток, който влагам отново в акции. Поради това цената много не ме вълнува, а доброто развитие на бизнеса и съответно дивидента.
                      Ти се опитваш да докажеш твоята теза, която аз не споделям по различни причини.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                        http://www.capital.bg/politika_i_iko...se_uskoriavat/

Мисля че новите правила ще са доста положителни за Софарма

Извадка от статията в Капитал:

Болниците и доставчиците

Срокът от 60 дни за разплащане между клиниките и доставчиците до момента е бил почти непосилен за първата страна и вероятно ще създаде проблем. В момента болниците в България (държавни и общински) имат около 600 млн. лв. дългове, като 148 млн. лв. от тях са просрочени. Клиниките се снабдяват по Закона за обществените поръчки с консумативи, медикаменти, храна, поръчват различни стоки и услуги – апаратура, пране, ремонти, и стандартно дължат немалки суми за електро- и топлоенергия и вода. Основните приходи на клиниките са от здравната каса и те би трябвало да вместят дейността в тях. Проблемът обаче са наследените задължения на клиниките към доставчиците им. Най-големите чакащи плащания са към дистрибуторите на медикаменти и медицински изделия. Досегашните договори с тях се сключваха по ЗОП и един от основните критерии на болниците беше отложеното плащане, като в някои случаи то е за над една година. Сега клиниките ще трябва да се пренастроят да сключват нови договори и да се издължат в рамките на 60 дни.

Проблемът с дълговете обаче има отворена врата в новите текстове на Търговския закон. Според юристи става въпрос за текста, според който болницата трябва да плати, ако получи покана. Така например, ако до момента доставчикът не е претендирал за просрочените си задължения и го направи, според новия текст те стават дължими веднага. Същото се отнася и ако задължението не е просрочено, но доставчикът реши да си иска парите в 60-дневен срок, смятат юристи. В момента по данни от доставчиците средната обръщаемост на вземанията е 230-240 дни.
                        е ти не знаеш ли, че законите се коват от такива като Софарма. Ние сме техните дойни кравички.
                        домоуправител

Коментар

Хахаха, върна ме обратно в края на 2008г с този постинг. Трябваше да
                          пуснеш точната дата, че така мога само да гадая кога точно е писан.

Относно БФБ - не бих могъл да ти помогна с препоръка за акции на българската
                          борса. От личните ми впечатления от някои мажоритари имам добри впечатления
                          май единствено от Атанас Бобоков, но скоро не съм гледал как се развива
                          Монбат. Между другото и там Gramercy си тръгнаха скарани с главните акционери
                          точно като при Софарма.

П.С. Говориш за някакви "по-добри" резултати през 2012. Провери кога пак в
                          последните години фирмата е имала толкова много дълг и не е генерирала никакви
                          парични потоци на оперативно ниво.

Началото на септември 2008година(Импето е на море а другите коментирате спада в цената - аз все още знам само какво е взаимен фонд) - чета и се уча!
                          Да за г-н Бобоков и аз съм чувал хубави неща, ама бизнеса там ми се струва без бъдеще и остарял за времето ни(както и при Елхим) и за това на съм ги заглеждал.
                          Абе айде стига с тоя дълг! Кога през последните години държавата е бавила толкова плащанията и е извивала ръцете на бизнеса! Още помня дянков дето викаше - "ако ни дадете 10% отстъпка ще се разплатим веднага". И кога през последните години СФАРМ е строила завод за 70млн?
                          Надявам се мениджмънта на СФАРМ да разпределя от тук нататъка печалбата 1/3 - за дивидент, 1/3 за погасяване на дългове и 1/3 за придобивания ъброуд. Ще видиш как, живот и здраве, след 2014 дълдът ще започне да спада

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                            http://www.capital.bg/politika_i_iko...se_uskoriavat/

Мисля че новите правила ще са доста положителни за Софарма
                            Това звучи обещаващо и определено е в правилната посока.
                            Обаче не става ясно като сумата стане дължима веднага (да кажем след някаква просрочка от 180 дни), как точно доставчика ще си вземе парите ако болницата ги няма. Те и сега не плащат не защото не искат, а защото нямат пари.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                              Аз ще се радвам ако моят бизнес като акционер в групата Софарма върви добре през годините. За това не е задължително цената да се повишава !!!!
                              Бих пожелал на всички колеги /акционери в групата и не акционери/ добре да им вървят нещата!!
                              Значи няма как да си останал недоволен от Софарма. Тук цената последните 6 години само е падала и не се е вдигала.
                              Предполагам трябва да има и такива инвеститори като теб, за да може другите да печелят от акции на борсата.
                              Точният термин за такива инвеститори мисля беше "кръводарители".
                              И все пак ми е интересно дали и в реалния живот сте такива или просто на борсата ви е сполетяла белята през 2008 и сега още се учите как да живеете със загубата.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                                е, чакам???
                                Хахаха, върна ме обратно в края на 2008г с този постинг. Трябваше да
                                пуснеш точната дата, че така мога само да гадая кога точно е писан.

Относно БФБ - не бих могъл да ти помогна с препоръка за акции на българската
                                борса. От личните ми впечатления от някои мажоритари имам добри впечатления
                                май единствено от Атанас Бобоков, но скоро не съм гледал как се развива
                                Монбат. Между другото и там Gramercy си тръгнаха скарани с главните акционери
                                точно като при Софарма.

П.С. Говориш за някакви "по-добри" резултати през 2012. Провери кога пак в
                                последните години фирмата е имала толкова много дълг и не е генерирала никакви
                                парични потоци на оперативно ниво.

Коментар

X