IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнение
    Чак пък тренд !!?
    e тенденция за нагоре айде!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
      тук като гледам тренда, май преминахме през дъното?
      Чак пък тренд !!?
      http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related

Коментар

• тук като гледам тренда, май преминахме през дъното?

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
          Малко бъркаш ми се струва понятията. Няма значение дали фирмата ти е платила дивидент от ликвидните си средства и след това е взела кредит, за да компенсира или е станало в обратен ред.
          Важното е че работния капитал е "изял" (образно казано) оперативният кеш и фирмата е взела допълнителен заемен ресурс за инвестициите и да плати дивидентите.
          Ако бяха взели кредит само колкото им трябваше за инвестиции и пак бяха изплатили BGN 10.8m дивидент, то сега ликвидните средства щяха да са само BGN 3.8m, а г-н Борисов не е CFO от вчера и не би оставил само такъв малък буфер в баланса.

все едно слушам управление на риска от коя да е банка

Коментар

• Провеждане на редовно годишно общо събрание на акционерите и публикуване на решенията. - До 28.06.2013 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              аз все си мислех досега, че през годината фирмата си увеличава краткотрайните активи с печалба и оборотни кредити, и като дойде момента за дивидент примерно - освобождава една част от тези активи и се плаща
              освен ако не си бележиш парите не можеш да кажеш с какво си платил
              или има и такива неща???
              те и усвоените кредити сигурно не дремят в касата и да чакат общото събрание

а в паричния поток сигурно има отбелязване на плащанията на дивиденти - нали са платени
              Малко бъркаш ми се струва понятията. Няма значение дали фирмата ти е платила дивидент от ликвидните си средства и след това е взела кредит, за да компенсира или е станало в обратен ред.
              Важното е че работния капитал е "изял" (образно казано) оперативният кеш и фирмата е взела допълнителен заемен ресурс за инвестициите и да плати дивидентите.
              Ако бяха взели кредит само колкото им трябваше за инвестиции и пак бяха изплатили BGN 10.8m дивидент, то сега ликвидните средства щяха да са само BGN 3.8m, а г-н Борисов не е CFO от вчера и не би оставил само такъв малък буфер в баланса.

Коментар

• Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
                Тъй като EP няма да ти отговори, по обясними причини, вземи отчета към края на септември 2012 и ще видиш, че парите на дружеството са 6,6 млн. лева, а само задълженията за дивидент са за 9,2 млн. лева.
                Какъвто и CFO да имат, едва ли може да създава пари от нищото.
                А счетоводната печалба не е бала са пари, която си държиш в сейфа.
                Нямам проблем да отговоря на който и да било. Все пак този форум е и да се учат хората
                Кеш флоуа показва най-точно какви пари са похарчени или са влязли във фирмата.

Дивидентите платени реално са BGN 10.8m (BGN 2.0m по-малко от 2011), а паричните потоци генерирани от оперативната дейност са само BGN 0.7m. След това идват инвестициите в новата фабрика и по подръжка на съществуващите вече активи - BGN 58.7m.
                Ликвидните средства през годината пък са намалели от BGN 32.2m до BGN 14.6m.

Сега погледнах колко са плащали като дивидент преди години: 2008 - BGN 0.05, 2010 - BGN 0.085, 2011 - BGN 0.10.
                Обикновенно dividend yield на акциите трябва да е мин. 5-6%, a при онези цени на акциите през 2008 е бил направо под 1%. А някой тук писаха колко били доволни от дивидентите.

Коментар

• Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
                  Тъй като EP няма да ти отговори, по обясними причини, вземи отчета към края на септември 2012 и ще видиш, че парите на дружеството са 6,6 млн. лева, а само задълженията за дивидент са за 9,2 млн. лева.

аз все си мислех досега, че през годината фирмата си увеличава краткотрайните активи с печалба и оборотни кредити, и като дойде момента за дивидент примерно - освобождава една част от тези активи и се плаща
                  освен ако не си бележиш парите не можеш да кажеш с какво си платил
                  или има и такива неща???
                  те и усвоените кредити сигурно не дремят в касата и да чакат общото събрание

а в паричния поток сигурно има отбелязване на плащанията на дивиденти - нали са платени

Коментар

вярно, че не разбирам и не го крия
                    но ми се струва, че парите от кредитите са отивали за инвестиции
                    а дивидента е платен от печалбата
                    не е ли така?
                    ти от къде разбра, че кредитите са отишли за дивидент, а не за инвестиция в новата фабрика? да не са билязани парите?

Коментар

Ами взетите заеми са доста по-големи от BGN 10.8m изплатени като дивидент през 2012, така че определено са използвани и по други причини (фабрика, работен капитал и т.н.) освен за изплащането на дивидент. За това и по-долу казвам, че с част от взетите заеми е изплатила и дивидент.
                      А това че не разбираш от цифри и отчети не беше нужно специално да го казваш, наясно съм с общите приказки за могъщата фабрика и други подобни. Иска ми се обаче дискусията да е на малко по-професионално ниво, а не кой какво бил чул на пазара.
                      Пич, най-интересното при инвестирането в акции е, че всеки вижда и интерпретира един счетоводен отчет, както на него му е изгодно и както той иска да го види. Ако иска да го види в негативна светлина, ще го види в негативна светлина, ако иска да го види в положителна - съответно ще го види в положителна. Защо Елана или там които бяха правят анализ и виждат цена на акцията 6лв ?! Защо ти го виждаш на 1.30 !?! Всичко е субективно, всичко може да бъде нагодено. Аз обаче мога да ти кажа кое е много важно в инвестирането в една компания - Настроението на инвеститорите. Когато инвеститорите наливат пари, когато пазарът не спира да расте, когато дума криза в другите държави леко по леко отшумява, тогава и най-големите песимисти не могат да спрат тълпата. Ордата от хора, които са склонни да си набият паричките могат да вдигнат цената на акцията на една фирма до невиждани размери (както се случи до 2008), въпреки че няма фундаментални виждания за това. Не забравяй - един финансист не анализира вече готов отчет. Той използва готовия отчет, за да има база и на база вижданията си за бъдещ период, той прави нов финансов отчет, който ползва за да прави анализите си и от там да търси цената на акцията! Когато излезе отчетът, който той е предвиждал - на базата на това състояние той прави корекции са следващите си прогнози и съответно решава какво да прави с инвестицията си ! Но дори и той е повлиян от макроикономически данни, от настроенията на инвеститорите. Така че аз не виждам защо тази акция да е по-различна от другите. Ако биковете са повече, а аз като гледам въпреки че някой не спира да продава големи пакети, те се купуват като топъл хляб, никой не може да спре повишението в краткосрочен, до средносрочен план. Това е от мен. Не забравяй - настроението на инвеститорите движи пазара (т.е. прогнозните отчети), а не отчетите, които вече са излезнали.

ПС. Освен това, никога не трябва да забравяш, че на пазара няма само и единствено финансисти. Има абсолютно всякакви инвеститори, има и хора които дори нямат средно образование. Те обаче също купуват и продават акции, съответно на базата на техните емоции също се определя цената на акция. Мисълта ми е, че цената на една акция е както обективно, така и много субективно понятие. Финансите не са точна наука, няма и да бъдат, защото икономическите модели все още не могат да пресметнат как бай Пешо си смята цената на акцията, а най-вероятно и никога няма да могат да го направят! Това е от мен, успех
                      ПС2 - Като толкова гласуваш против тази акция, кажи ми с колко акции си шорт, нали си убеден, че ще пада ?!
                      Last edited by LuckyYou; 22.03.2013, 14:06.
                      The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                      не е препоръка

Коментар

не е ли така?
                        ти от къде разбра, че кредитите са отишли за дивидент, а не за инвестиция в новата фабрика? да не са билязани парите?
                        От паричния поток, Фортисов. Отишли са и за двете.

Коментар

Ами взетите заеми са доста по-големи от BGN 10.8m изплатени като дивидент през 2012, така че определено са използвани и по други причини (фабрика, работен капитал и т.н.) освен за изплащането на дивидент. За това и по-долу казвам, че с част от взетите заеми е изплатила и дивидент.
                          А това че не разбираш от цифри и отчети не беше нужно специално да го казваш, наясно съм с общите приказки за могъщата фабрика и други подобни. Иска ми се обаче дискусията да е на малко по-професионално ниво, а не кой какво бил чул на пазара.
                          не е ли така?

Коментар

а дали визираните от теб земи не са използвани за друго-например в новата фабрика???

Коментар

Не разбирам въпроса ти!
                              Дивидентът трябва да е изплатен сaмo с последния кредит или какво?
                              Пък и не се явявам CFO на фирмата, за да ти кажа от коя банка е взет. Избери си една от Топ 10 в БГ ако просто ти трябва име.
                              Факт е че фирмата няма положителен паричен поток, така че с част от взетите заеми е изплатила и дивидент (макар и много по-нисък от първоначално обявения).
                              Това обаче е до време и не можеш да го правиш вечно с парите на банката.
                              аз не разбирам отчети и банкови неща, ама зездите ми говорят, че ти доста извърташ нещата в тази тема

Коментар

Не разбирам въпроса ти!
                                Дивидентът трябва да е изплатен сaмo с последния кредит или какво?
                                Пък и не се явявам CFO на фирмата, за да ти кажа от коя банка е взет. Избери си една от Топ 10 в БГ ако просто ти трябва име.
                                Факт е че фирмата няма положителен паричен поток, така че с част от взетите заеми е изплатила и дивидент (макар и много по-нисък от първоначално обявения).
                                Това обаче е до време и не можеш да го правиш вечно с парите на банката.

а дали визираните от теб земи не са използвани за друго-например в новата фабрика???

Коментар

Working...
                                X