Първоначално изпратено от iezuita
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениетук като гледам тренда, май преминахме през дъното?http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеМалко бъркаш ми се струва понятията. Няма значение дали фирмата ти е платила дивидент от ликвидните си средства и след това е взела кредит, за да компенсира или е станало в обратен ред.
Важното е че работния капитал е "изял" (образно казано) оперативният кеш и фирмата е взела допълнителен заемен ресурс за инвестициите и да плати дивидентите.
Ако бяха взели кредит само колкото им трябваше за инвестиции и пак бяха изплатили BGN 10.8m дивидент, то сега ликвидните средства щяха да са само BGN 3.8m, а г-н Борисов не е CFO от вчера и не би оставил само такъв малък буфер в баланса.
все едно слушам управление на риска от коя да е банка
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеаз все си мислех досега, че през годината фирмата си увеличава краткотрайните активи с печалба и оборотни кредити, и като дойде момента за дивидент примерно - освобождава една част от тези активи и се плаща
освен ако не си бележиш парите не можеш да кажеш с какво си платил
или има и такива неща???
те и усвоените кредити сигурно не дремят в касата и да чакат общото събрание
а в паричния поток сигурно има отбелязване на плащанията на дивиденти - нали са платени
Важното е че работния капитал е "изял" (образно казано) оперативният кеш и фирмата е взела допълнителен заемен ресурс за инвестициите и да плати дивидентите.
Ако бяха взели кредит само колкото им трябваше за инвестиции и пак бяха изплатили BGN 10.8m дивидент, то сега ликвидните средства щяха да са само BGN 3.8m, а г-н Борисов не е CFO от вчера и не би оставил само такъв малък буфер в баланса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнениеТъй като EP няма да ти отговори, по обясними причини, вземи отчета към края на септември 2012 и ще видиш, че парите на дружеството са 6,6 млн. лева, а само задълженията за дивидент са за 9,2 млн. лева.
Какъвто и CFO да имат, едва ли може да създава пари от нищото.
А счетоводната печалба не е бала са пари, която си държиш в сейфа.
Кеш флоуа показва най-точно какви пари са похарчени или са влязли във фирмата.
Дивидентите платени реално са BGN 10.8m (BGN 2.0m по-малко от 2011), а паричните потоци генерирани от оперативната дейност са само BGN 0.7m. След това идват инвестициите в новата фабрика и по подръжка на съществуващите вече активи - BGN 58.7m.
Ликвидните средства през годината пък са намалели от BGN 32.2m до BGN 14.6m.
Сега погледнах колко са плащали като дивидент преди години: 2008 - BGN 0.05, 2010 - BGN 0.085, 2011 - BGN 0.10.
Обикновенно dividend yield на акциите трябва да е мин. 5-6%, a при онези цени на акциите през 2008 е бил направо под 1%. А някой тук писаха колко били доволни от дивидентите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнениеТъй като EP няма да ти отговори, по обясними причини, вземи отчета към края на септември 2012 и ще видиш, че парите на дружеството са 6,6 млн. лева, а само задълженията за дивидент са за 9,2 млн. лева.
аз все си мислех досега, че през годината фирмата си увеличава краткотрайните активи с печалба и оборотни кредити, и като дойде момента за дивидент примерно - освобождава една част от тези активи и се плаща
освен ако не си бележиш парите не можеш да кажеш с какво си платил
или има и такива неща???
те и усвоените кредити сигурно не дремят в касата и да чакат общото събрание
а в паричния поток сигурно има отбелязване на плащанията на дивиденти - нали са платени
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениевярно, че не разбирам и не го крия
но ми се струва, че парите от кредитите са отивали за инвестиции
а дивидента е платен от печалбата
не е ли така?
ти от къде разбра, че кредитите са отишли за дивидент, а не за инвестиция в новата фабрика? да не са билязани парите?
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеАми взетите заеми са доста по-големи от BGN 10.8m изплатени като дивидент през 2012, така че определено са използвани и по други причини (фабрика, работен капитал и т.н.) освен за изплащането на дивидент. За това и по-долу казвам, че с част от взетите заеми е изплатила и дивидент.
А това че не разбираш от цифри и отчети не беше нужно специално да го казваш, наясно съм с общите приказки за могъщата фабрика и други подобни. Иска ми се обаче дискусията да е на малко по-професионално ниво, а не кой какво бил чул на пазара.
ПС. Освен това, никога не трябва да забравяш, че на пазара няма само и единствено финансисти. Има абсолютно всякакви инвеститори, има и хора които дори нямат средно образование. Те обаче също купуват и продават акции, съответно на базата на техните емоции също се определя цената на акция. Мисълта ми е, че цената на една акция е както обективно, така и много субективно понятие. Финансите не са точна наука, няма и да бъдат, защото икономическите модели все още не могат да пресметнат как бай Пешо си смята цената на акцията, а най-вероятно и никога няма да могат да го направят! Това е от мен, успех
ПС2 - Като толкова гласуваш против тази акция, кажи ми с колко акции си шорт, нали си убеден, че ще пада ?!Last edited by LuckyYou; 22.03.2013, 14:06.The best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениевярно, че не разбирам и не го крия
не е ли така?
ти от къде разбра, че кредитите са отишли за дивидент, а не за инвестиция в новата фабрика? да не са билязани парите?Отишли са и за двете.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеАми взетите заеми са доста по-големи от BGN 10.8m изплатени като дивидент през 2012, така че определено са използвани и по други причини (фабрика, работен капитал и т.н.) освен за изплащането на дивидент. За това и по-долу казвам, че с част от взетите заеми е изплатила и дивидент.
А това че не разбираш от цифри и отчети не беше нужно специално да го казваш, наясно съм с общите приказки за могъщата фабрика и други подобни. Иска ми се обаче дискусията да е на малко по-професионално ниво, а не кой какво бил чул на пазара.
не е ли така?
ти от къде разбра, че кредитите са отишли за дивидент, а не за инвестиция в новата фабрика? да не са билязани парите?
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеа дали визираните от теб земи не са използвани за друго-например в новата фабрика???
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНе разбирам въпроса ти!
Дивидентът трябва да е изплатен сaмo с последния кредит или какво?
Пък и не се явявам CFO на фирмата, за да ти кажа от коя банка е взет. Избери си една от Топ 10 в БГ ако просто ти трябва име.
Факт е че фирмата няма положителен паричен поток, така че с част от взетите заеми е изплатила и дивидент (макар и много по-нисък от първоначално обявения).
Това обаче е до време и не можеш да го правиш вечно с парите на банката.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНе разбирам въпроса ти!
Дивидентът трябва да е изплатен сaмo с последния кредит или какво?
Пък и не се явявам CFO на фирмата, за да ти кажа от коя банка е взет. Избери си една от Топ 10 в БГ ако просто ти трябва име.
Факт е че фирмата няма положителен паричен поток, така че с част от взетите заеми е изплатила и дивидент (макар и много по-нисък от първоначално обявения).
Това обаче е до време и не можеш да го правиш вечно с парите на банката.
а дали визираните от теб земи не са използвани за друго-например в новата фабрика???
Коментар
Коментар