IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Не знам как го е смятал ПЕ, но мен ме интересува само дългосрочния дълг и собствения капитал. Смятам че краткосрочния дълг е част от оборотния капитал. Тогава проценитите са съответно 15% дълг и 85% собствен капитал. Което при 5,5% цена на дълга и 12% на собствения капитал прави 11% ВАК
    Напълно съгласен. Дори 12 % за собствения капитал е малко консервативно за БГ, поради изброените от теб по-долу причини : конюнктура, правна среда, конкуренти (Мустаци...), мажовци, КаФеНета и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнение
      Няма да спорим за 1-2%, макар че и те се отразяват на цената. И на мен ми се струва, че тоя модел е нагласен така че да изкара, колкото е възможно по-ниска цена. Както се казва garbage in-garbage out. Като цяло намирам за неправилно да се оценява фирма на консолидирана база. Най-правилно е да се оценят индивидуално Софарма и дъщерните и компании, все пак повечето са публични и не липсва информация. При положение че само Софарма Трейдинг е оценен от пазара на 68 млн. лв, т.е. делът на Софарма е за над 50 млн. Значи самата Софарма и всички останали активи струват към 140 млн. лв. Малко е...
      Както казах по долу и за мен тази цена е нереалистично ниска. Личното ми виждане, без да е препоръка за нищо, е че към момента е нормално софарма да се търгува между 2 и 3 лв. заради цялостното състояние и на нашия пазар и на пазарите където всъщност се търгуват пиъри на софарма - унгария и словения.

А личната ми оценка за справедлива стойност в дългосрочен период е някъде към 4,5. Но както казва и ПЕ при положение че човек може да си купи по-евтино Кърка или Гедеон Рихтер, не може да се очаква че Софарма ще струва кой знае колко повече.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        някъде между 12% и 15%. Според мен средното за България трябва да е към 15%.
        Съгласен съм. WACC от около 11% е напълно нормален.
        Цената на собств. капитал трябва да е 13-14% средно за страна като България или Румъния. А все пак Софарма има до голяма степен exposure в страни като Украйна, Сърбия и Беларус.

Коментар

• Няма да спорим за 1-2%, макар че и те се отразяват на цената. И на мен ми се струва, че тоя модел е нагласен така че да изкара, колкото е възможно по-ниска цена. Както се казва garbage in-garbage out. Като цяло намирам за неправилно да се оценява фирма на консолидирана база. Най-правилно е да се оценят индивидуално Софарма и дъщерните и компании, все пак повечето са публични и не липсва информация. При положение че само Софарма Трейдинг е оценен от пазара на 68 млн. лв, т.е. делът на Софарма е за над 50 млн. Значи самата Софарма и всички останали активи струват към 140 млн. лв. Малко е...

Коментар

Ок, но тъй като фармацията е дефанзивен сектор би трябвало цената да е по-скоро към долната граница. Да вземем консервативно 13%. При едно Debt ratio от 40% и цена на дълга след данъци от 5-6% пак се получава под 10% за WACC.
            Не знам как го е смятал ПЕ, но мен ме интересува само дългосрочния дълг и собствения капитал. Смятам че краткосрочния дълг е част от оборотния капитал. Тогава проценитите са съответно 15% дълг и 85% собствен капитал. Което при 5,5% цена на дълга и 12% на собствения капитал прави 11% ВАК

Коментар

• Ок, но тъй като фармацията е дефанзивен сектор би трябвало цената да е по-скоро към долната граница. Да вземем консервативно 13%. При едно Debt ratio от 40% и цена на дълга след данъци от 5-6% пак се получава под 10% за WACC.

Коментар

Колко трябва да е според теб цената за финансиране на Софарма със собствен капитал?
                някъде между 12% и 15%. Според мен средното за България трябва да е към 15%.

Коментар

• Колко трябва да е според теб цената за финансиране на Софарма със собствен капитал?

Коментар

10.9% е нормална за цена на собствения капитал. За СПЦК (WACC) е много висока.
                    10,9% е нормална цена за собствения капитал ако си голяма американска компания. Не среден по-размер генеричен производител на развиващ се нисколиквиден пазар, който постоянно е заплашван от промяна в закони, наредби, от това как се събужда министър председателя или какво ще си хареса Цветан Василев за заграбване е нормална цена на капитала.

Коментар

• 10.9% е нормална за цена на собствения капитал. За СПЦК (WACC) е много висока.

Коментар

• Първоначално изпратено от noker.bg Разгледай мнение
                        Не доста, а прекаллено доста
                        Това е среднопретеглена цена на капитала, а не цена на привлечения ресурс. Дори и за Софарма цената за собствения капитал няма как да е много ниска. 10,9% е напълно нормална цена на капитала.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                          EP, повечето евентуални възражения срещу допусканията бяха посочени от Равновесие и дискусията по тях беше на ниво и от двете страни. Аз искам да попитам само на каква база приемаш за WACC 10,9 %, според мен за евтиното финансиране на Софарма 10,9 е доста.
                          Не доста, а прекаллено доста

Коментар

• EP, повечето евентуални възражения срещу допусканията бяха посочени от Равновесие и дискусията по тях беше на ниво и от двете страни. Аз искам да попитам само на каква база приемаш за WACC 10,9 %, според мен за евтиното финансиране на Софарма 10,9 е доста.

Коментар

• Да вметна, че Софарма Бизнес Тауърс не е проект на Софарма, а на Софарма имоти АДСИЦ. Според отчета им за 2012 г. Софарма не е сред акционерите, притежаващи над 5%.

http://www.investor.bg/novini/122/a/...-zaeti,116260/
                              |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
                              |___________||__|___|)
                              (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                                За инвестициите дискутирахме с другите от форума и ги намалих с BGN 5m на година. Не може на 50%! Погледни отчетите на фирмата дори и за 2005 и ще видиш, че при много по-малки обеми е имала над BGN 21m инвестиции. Това е далеч преди фабриката и Sopharma Towers. Сега фирмата има много повече материални активи, които трябва да се подържaт. За това инвестиции от BGN 24-25m са напълно
                                реални.
                                Колкото до обезценките, има една единствена и това е върху инвестициите, които те държат с цел продажба. Около 15% съм махнал (BGN 3.5m), тъй като метода им на оценка не е пазарен, а става въпрос за ликвидни активи като акции.
                                Голяма част от инвестициите бяха в дъщерни компании, които вече нямат голяма нужда от инвестиции. Ако се правят нови големи инвестиции те може би ще бъдат свързани с по-дург бизнес, който ще донесе нови приходи и съответно печалба. Мисля, че си заложил много големи инвестиции, от които настоящия бизнес няма нужда вече.

Коментар

Working...
                                X