Първоначално изпратено от ravnovesie
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнениеНяма да спорим за 1-2%, макар че и те се отразяват на цената. И на мен ми се струва, че тоя модел е нагласен така че да изкара, колкото е възможно по-ниска цена. Както се казва garbage in-garbage out. Като цяло намирам за неправилно да се оценява фирма на консолидирана база. Най-правилно е да се оценят индивидуално Софарма и дъщерните и компании, все пак повечето са публични и не липсва информация. При положение че само Софарма Трейдинг е оценен от пазара на 68 млн. лв, т.е. делът на Софарма е за над 50 млн. Значи самата Софарма и всички останали активи струват към 140 млн. лв. Малко е...
А личната ми оценка за справедлива стойност в дългосрочен период е някъде към 4,5. Но както казва и ПЕ при положение че човек може да си купи по-евтино Кърка или Гедеон Рихтер, не може да се очаква че Софарма ще струва кой знае колко повече.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениенякъде между 12% и 15%. Според мен средното за България трябва да е към 15%.
Цената на собств. капитал трябва да е 13-14% средно за страна като България или Румъния. А все пак Софарма има до голяма степен exposure в страни като Украйна, Сърбия и Беларус.
Коментар
-
Няма да спорим за 1-2%, макар че и те се отразяват на цената. И на мен ми се струва, че тоя модел е нагласен така че да изкара, колкото е възможно по-ниска цена. Както се казва garbage in-garbage out. Като цяло намирам за неправилно да се оценява фирма на консолидирана база. Най-правилно е да се оценят индивидуално Софарма и дъщерните и компании, все пак повечето са публични и не липсва информация. При положение че само Софарма Трейдинг е оценен от пазара на 68 млн. лв, т.е. делът на Софарма е за над 50 млн. Значи самата Софарма и всички останали активи струват към 140 млн. лв. Малко е...
Коментар
-
Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнениеОк, но тъй като фармацията е дефанзивен сектор би трябвало цената да е по-скоро към долната граница. Да вземем консервативно 13%. При едно Debt ratio от 40% и цена на дълга след данъци от 5-6% пак се получава под 10% за WACC.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнениеКолко трябва да е според теб цената за финансиране на Софарма със собствен капитал?
Коментар
-
Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнение10.9% е нормална за цена на собствения капитал. За СПЦК (WACC) е много висока.
Коментар
-
Първоначално изпратено от noker.bg Разгледай мнениеНе доста, а прекаллено доста
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеEP, повечето евентуални възражения срещу допусканията бяха посочени от Равновесие и дискусията по тях беше на ниво и от двете страни. Аз искам да попитам само на каква база приемаш за WACC 10,9 %, според мен за евтиното финансиране на Софарма 10,9 е доста.
Коментар
-
Да вметна, че Софарма Бизнес Тауърс не е проект на Софарма, а на Софарма имоти АДСИЦ. Според отчета им за 2012 г. Софарма не е сред акционерите, притежаващи над 5%.
http://www.investor.bg/novini/122/a/...-zaeti,116260/|^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
|___________||__|___|)
(@)(@)""*|(@)(@)**(@)
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеЗа инвестициите дискутирахме с другите от форума и ги намалих с BGN 5m на година. Не може на 50%! Погледни отчетите на фирмата дори и за 2005 и ще видиш, че при много по-малки обеми е имала над BGN 21m инвестиции. Това е далеч преди фабриката и Sopharma Towers. Сега фирмата има много повече материални активи, които трябва да се подържaт. За това инвестиции от BGN 24-25m са напълно
реални.
Колкото до обезценките, има една единствена и това е върху инвестициите, които те държат с цел продажба. Около 15% съм махнал (BGN 3.5m), тъй като метода им на оценка не е пазарен, а става въпрос за ликвидни активи като акции.
Коментар
Коментар