IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• След многото писания разбрахме, че Софарма е една от най-добрите компании на нашата борса.
    Успех на всички успели да повишат портфейлите си с 30-50% през последните 4 месеца.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
      Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
      Я да те питам като си ги дал така процента на проблемните дали е коректен ?

от 183 вземания , 53 проблемни е 29 % по твоите сметки

ако са нетирани 179 вземания , при 49 проблемни ...... процента е по малък
      .
      ОК, не е 29%, а е почти 28%

А то хубаво, че търсят активи като обезпечение, ама дали им ги дават? Важното е и какво е качеството на тези активи и дали са реално продаваеми или абсолютно неликвидни.
      Предполагам и двамата нямаме отговор на този въпрос, за това и не съм задълбавал в това. Просто видях, че като сума не са малки.
      Ми не са и почти 28 % а са по близо 27 %

Пък обезпеченията могат да са и банкови гаранции ...... така че въпроса е доста дискосионен и при всяко положение в анализа си трябва да отбелязваш че евентуални обезпечения не са взети впредвит , тоест че си взел възможно най - негативния сценарии.
      Мисълта ми е че явно си песимистично настроен към фирмата по някаква причина и затова безпристрасността леко ти се губи.......на моменти.

п.п.
      Еи да не се обидиш , иначе с интерес чета анализите ти , макар понякога да допускаш известна доза пристрасност......
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

Хъм, интересно защо си решил, че става въпрос точно пък за Софарма. Мислех даже да сложа дисклеймър, че всяка прилика с действителни фирми е случайна
        Относно коментара ти, че това след време би си проличало, тъй като не може да се надува всичко до безкрай, това е така. Само че в нашия хипотетичен случай ОСА вече ще е минало. Някой от основните акционери може даже да е продал някакви акции на върха и като реалността пак удари след няколко месеца, да си напазарува обратно. На това в Америка му казват left holding the bag. На много от българските инвеститори това да държат чантата май им се случва доста често.

А счетоводните трикове в България никога не са безобидни. Мога да ти разкажа няколко, където и одитор и финансов директор трябва да са в затвора.
        Лошото е че големите фирми в България не са толкова много и могат да диктуват много от условията на одиторите си, а те главно са само 4 големи.
        Специално при Софарма опасенията ми от счетоводството им са минимални. Да печалбата за това тримесечие изглежда твърде хубаво за да е истина, но не виждам никоя от нормалните врътки които наистина ме карат да не инвестирам в дадено дружество.
        Оперативно си работят добре, маржа им не е блестящ но е достатъчно добър, кеша им покрива прилична част от разходите. Разтягат си работния цикъл, което е притеснително, и което мисля че стои в основата на тази печалба, но се надявам наистина правителството да почне да плаща навреме или поне в по-бързи срокове.

Това за което говоря че бих почнвал да гледам по внимателно е по-скоро в дъщерните им дружества и по специално в трейдинга, защото този разтегнат цикъл очевидно е свързан с неговата дейност. Но аз от трейдинга акции нямам.

Коментар

• [QUOTE=markov;1059457623]Я да те питам като си ги дал така процента на проблемните дали е коректен ?

QUOTE]

ОК, не е 29%, а е почти 28%

А то хубаво, че търсят активи като обезпечение, ама дали им ги дават? Важното е и какво е качеството на тези активи и дали са реално продаваеми или абсолютно неликвидни.
          Предполагам и двамата нямаме отговор на този въпрос, за това и не съм задълбавал в това. Просто видях, че като сума не са малки.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Това са относително безобидни счетоводни трикове. Това че бутат някое число нагоре, а друго надолу не ми създава особени опасения при настоящата капитализация. И аз имам известни опасения че си повишават печалбата, дори само като действат като банка на болниците. Но това ще започне да ме приетснява когато капитализацията вече не оправдава фундамента зад бизнеса.

Но точно с цел да не бъда заслепен от тази наистина доста висока печалба първото тримесечие, приемам към момента че печалбата за годината ще е 40 милиона. Това е печалба която със сигурност е постижима и без нагласяния. Ако модела им за повишаване на печалбата започне да създава проблеми това ще си проличи ясно в следващите тримесечия. Реално към момента, дори и на неконсолидирана основа от оперативна дейност си правят по 10 милиона. Така че 40 милиона като оснава за ПЕ то което използвам е много малко повлияно от всичко друго което може би е напомпало печалбата това тримесечие. А ПЕ 10 залага имплицинто доста високо ниво на риск при наличие все пак на ръст на печалбата.

А следващите тримесечия ще видя дали ще почнат да се получават някакви дисбаланси които да ме притесняват. Признавам си че и аз им гледам краткосрочния дълг, но към момента нивото му - поне според мен не е на притеснително равнище. Ако все пак цената се вдигне над 5 лева наистина ще се опитам да им разнищя целия модел на работа и до колко в основата си е устойчив. но на цена от 3 лева не намирам необходимост за това. Рисковата премия е достатъчна да компенсира този по-свободен поглед. Пък и Софарма ми е само 3% от портфейла.
            Хъм, интересно защо си решил, че става въпрос точно пък за Софарма. Мислех даже да сложа дисклеймър, че всяка прилика с действителни фирми е случайна
            Относно коментара ти, че това след време би си проличало, тъй като не може да се надува всичко до безкрай, това е така. Само че в нашия хипотетичен случай ОСА вече ще е минало. Някой от основните акционери може даже да е продал някакви акции на върха и като реалността пак удари след няколко месеца, да си напазарува обратно. На това в Америка му казват left holding the bag. На много от българските инвеститори това да държат чантата май им се случва доста често.

А счетоводните трикове в България никога не са безобидни. Мога да ти разкажа няколко, където и одитор и финансов директор трябва да са в затвора.
            Лошото е че големите фирми в България не са толкова много и могат да диктуват много от условията на одиторите си, а те главно са само 4 големи.

Коментар

Обезценките на несъбираемите са 3.9млн. лв, (дал съм го грубо като 4млн. лв в моите сметки), но за това съм и казал 183млн. лв вземания от клиенти, а не 179млн. лв, което биха били нетните без обезценките.
              Я да те питам като си ги дал така процента на проблемните дали е коректен ?

Относно онези 4млн. лв класифицирани като несъбираеми, те трябва да са провизирани на 100 % или изписани на разход съгласно счет.стандарти, тях мисля че съвсем трябва да ги няма в анализа ти.

В анализа ти отсътва и едно перо което също би променило сметките частично - има ли обезпечените вземания и ако има как ?
              В бележките по отчета пише че при проблемно вземане се търси обезпечение и в зависимост на наличие на такова се провизира останалата част .......
              Last edited by markov; 04.06.2013, 22:20.

Коментар

То плащането не е толкова до желание или нежелание, а до възможност и по-скоро опира до имането на пари. Държавата определено не се е видяла в такива и за това и писах, че през следващите години, поне според мен, състоянието на работния капитал на Софарма няма да се промени към положително.
                Рискът държавата да предприеме активно мерки и да почне да си плаща навреме сметките ми се вижда по-голям от другата крайност - да пази ликвидността си и да се опитва да бави плащанията. Дори и статуквото не е добро за Софарма, тъй като трупа значителни дългове през този период, а това носи доста неизвестни по отношение на лихвите за бъдещи периоди.

Понеже сме в сферата на хипотетичните ситуации, а ти спомена любимия на ритейл инвеститорите мултипликатор П/Е, реших да ти дам един малък пример, нещо като казус, как може печалбата много да се промени в зависимост какво искам да покажа като резултати на инвеститорите си.

Ситуацията и фирмата са хипотетични, за да не се правят аналогии.
                Та нека кажем, че имам ОСА някъде в края на юни (т.е. консолидирани резултати от 31 март са последните официални от фирмата). Ако искам да имам по-малко неудобни въпроси относно задлъжнялост и дали това би могло да има ефект върху дивидента през следващите години, бих се помъчил да осигуря на инвеститорите си поне по-висока цена на акциите и съответно капиталова печалба преди срещата. Доволните инвеститори по-рядко задават неудобни въпроси и не дразнят мениджмънта.

За да имаме по-висока цена на акциите, трябва като фирма да покажем по-висока профитабилност и печалба. Почва се от приходите, като някаква част от тях се букват без да има реално кешово плащане (ест. търговските ми вземания хвръкват до небесата, ама какво значение има това за инвеститори фокусирани върху П/Е, които не гледат CFS-a), така обаче показвам силен ръст на продажбите, а инвеститорите харесват положителните трендове.
                Каквото не мога да докарам като оборот, мога да добавя като "други доходи" - sale & leaseback е удобен начин да продам някакъв актив в самият край на отчетния период (31 март, примерно) и да го наема обратно на 1 април така, че да няма начислено плащане на наем в последните резултати, но да имам букнат неоперативен приход.
                После си променям леко политиката относно амортизациите и почвам да начислявам по-ниски такива (отново в законовите рамки, но с повече флексибилност). Отсрочените данъци се променят, но това е видно само в баланса и CFS-a, а инвеститора иска да смята цената с П/Е и гледа главно приходите и разходите.
                За капак, правиш и промяна в "справедливата стойност на финансови активи на разположение и за продажба". Естествено ги вдигаш! Ако пазарната цена на тези активи не те устройва и не подкрепя повишаване на стойността, слагаш малка бележка в отчета (някъде към края), че пазарната стойност не е правилна и си използвал метода на "пазарните аналози". Какви са те, няма голямо значение. Нали и без това не ги показваш в отчета.

Така, печалбата вече е феноменална, инвеститорите са доволни, а Ravnovesie е приготвил мултипликатор от П/Е 12, за да смята справедливата цена на акция, върху тази печалба.

Иначе връщайки се обратно към темата за Софарма, аз не споделям мнението ти че печалбата тази година ще е 40млн. лв. Мисля, че ще е над 50млн. лв!
                Това са относително безобидни счетоводни трикове. Това че бутат някое число нагоре, а друго надолу не ми създава особени опасения при настоящата капитализация. И аз имам известни опасения че си повишават печалбата, дори само като действат като банка на болниците. Но това ще започне да ме приетснява когато капитализацията вече не оправдава фундамента зад бизнеса.

Но точно с цел да не бъда заслепен от тази наистина доста висока печалба първото тримесечие, приемам към момента че печалбата за годината ще е 40 милиона. Това е печалба която със сигурност е постижима и без нагласяния. Ако модела им за повишаване на печалбата започне да създава проблеми това ще си проличи ясно в следващите тримесечия. Реално към момента, дори и на неконсолидирана основа от оперативна дейност си правят по 10 милиона на тримесечие. Така че 40 милиона като оснава за ПЕ то което използвам е много малко повлияно от всичко друго което може би е напомпало печалбата това тримесечие. А ПЕ 10 залага имплицинто доста високо ниво на риск при наличие все пак на ръст на печалбата.

А следващите тримесечия ще видя дали ще почнат да се получават някакви дисбаланси които да ме притесняват. Признавам си че и аз им гледам краткосрочния дълг, но към момента нивото му - поне според мен не е на притеснително равнище. Ако все пак цената се вдигне над 5 лева наистина ще се опитам да им разнищя целия модел на работа и до колко в основата си е устойчив. но на цена от 3 лева не намирам необходимост за това. Рисковата премия е достатъчна да компенсира този по-свободен поглед. Пък и Софарма ми е само 3% от портфейла.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                  Колега тук за да ти е коректна сметката трябваше да преспаднеш начислените обезценки по проблемните вземания , не са кой знае колко - няколко милиона , но вярното , точно и обективно представяне на анализа го изисква.....
                  Обезценките на несъбираемите са 3.9млн. лв, (дал съм го грубо като 4млн. лв в моите сметки), но за това съм и казал 183млн. лв вземания от клиенти, а не 179млн. лв, което биха били нетните без обезценките.

Коментар

В баланса на Софарма търговските вземания са общо 183млн. лв. (това не вкл. предоставените аванси). От тях 31млн. лв са класифицирани като просрочени, но необезценени, още 13млн. лв като просрочени и обезценени и 4млн. лв като несъбираеми. Тук бих добавил и тези почти 6млн. лв с възраст от 6 мес. до 2 години, защото не е нормално някой да не може да ти върне парите толкова време. Общата сума така става над 53млн. лв или 29% от общите търговски вземания.
                    Колега тук за да ти е коректна сметката трябваше да преспаднеш начислените обезценки по проблемните вземания , не са кой знае колко - няколко милиона , но вярното , точно и обективно представяне на анализа го изисква.....

Коментар

Но също може да се получи правителството да си промени политиката за изнудване на бизнеса и да започнат да си плащат навреме. Което всъщност са настоящите индикации от това правителство. Какво ще се получи в този случай.

Това са хипотетични ситуации, които работят в двете посоки. И поне личното ми мнение е че единствената причина да се приема най-лошото възможно е ако цялостната ситуация в държавата върви от зле към по-зле. В такъв случай е нормално човек да се застрахова и да играе на сигурно като търгува реално на възможно най-ниските стойности. Но това си и има и обратната страна, че ако пазара вече не е толкова песимистичен, то ще остане зад борда, когато чака само най-лошото, а то все не се случва.

Настоящия момент със сигурност не е на безконтролно пропадане, какъвто може да се каже че бе зимата на 2009 или за България дори и 2010. Миналата година Софарма падна не заради нейни проблеми или заради проблеми с икономиката,а само защото един основен акционер го бе закъсал за пари и му се налага да продава на пожар. И съвсем нормално в такава ситуация всеки гледаше да зареди по-евтино и буташе офертите купува надолу. Но промоцията свърши. Който взел взел, от месеци насам тази възможност свърши. Сега е само въпрос на време Софарма да се върне до нормалните си оценки. За момента на мен 3 лева ми изглеждат нормални. Но и 4 лева пак ще ми изглеждат нормални ако има вероятност да направят 40 милиона печалба за годината. И пак ще има мегдан за прилично нагоре. Особено пък ако и в европа пазарите продължат да дърпат нагоре и спре да се приема за нормално ПЕ 10-12.
                      То плащането не е толкова до желание или нежелание, а до възможност и по-скоро опира до имането на пари. Държавата определено не се е видяла в такива и за това и писах, че през следващите години, поне според мен, състоянието на работния капитал на Софарма няма да се промени към положително.
                      Рискът държавата да предприеме активно мерки и да почне да си плаща навреме сметките ми се вижда по-голям от другата крайност - да пази ликвидността си и да се опитва да бави плащанията. Дори и статуквото не е добро за Софарма, тъй като трупа значителни дългове през този период, а това носи доста неизвестни по отношение на лихвите за бъдещи периоди.

Понеже сме в сферата на хипотетичните ситуации, а ти спомена любимия на ритейл инвеститорите мултипликатор П/Е, реших да ти дам един малък пример, нещо като казус, как може печалбата много да се промени в зависимост какво искам да покажа като резултати на инвеститорите си.

Ситуацията и фирмата са хипотетични, за да не се правят аналогии.
                      Та нека кажем, че имам ОСА някъде в края на юни (т.е. консолидирани резултати от 31 март са последните официални от фирмата). Ако искам да имам по-малко неудобни въпроси относно задлъжнялост и дали това би могло да има ефект върху дивидента през следващите години, бих се помъчил да осигуря на инвеститорите си поне по-висока цена на акциите и съответно капиталова печалба преди срещата. Доволните инвеститори по-рядко задават неудобни въпроси и не дразнят мениджмънта.

За да имаме по-висока цена на акциите, трябва като фирма да покажем по-висока профитабилност и печалба. Почва се от приходите, като някаква част от тях се букват без да има реално кешово плащане (ест. търговските ми вземания хвръкват до небесата, ама какво значение има това за инвеститори фокусирани върху П/Е, които не гледат CFS-a), така обаче показвам силен ръст на продажбите, а инвеститорите харесват положителните трендове.
                      Каквото не мога да докарам като оборот, мога да добавя като "други доходи" - sale & leaseback е удобен начин да продам някакъв актив в самият край на отчетния период (31 март, примерно) и да го наема обратно на 1 април така, че да няма начислено плащане на наем в последните резултати, но да имам букнат неоперативен приход.
                      После си променям леко политиката относно амортизациите и почвам да начислявам по-ниски такива (отново в законовите рамки, но с повече флексибилност). Отсрочените данъци се променят, но това е видно само в баланса и CFS-a, а инвеститора иска да смята цената с П/Е и гледа главно приходите и разходите.
                      За капак, правиш и промяна в "справедливата стойност на финансови активи на разположение и за продажба". Естествено ги вдигаш! Ако пазарната цена на тези активи не те устройва и не подкрепя повишаване на стойността, слагаш малка бележка в отчета (някъде към края), че пазарната стойност не е правилна и си използвал метода на "пазарните аналози". Какви са те, няма голямо значение. Нали и без това не ги показваш в отчета.

Така, печалбата вече е феноменална, инвеститорите са доволни, а Ravnovesie е приготвил мултипликатор от П/Е 12, за да смята справедливата цена на акция, върху тази печалба.

Иначе връщайки се обратно към темата за Софарма, аз не споделям мнението ти че печалбата тази година ще е 40млн. лв. Мисля, че ще е над 50млн. лв!

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                        Мисля че печалбата по скоро ще е около 50 мио от колкото 40 мио така че П/Е ще е доста атрактивно
                        На мен ми харесва да залагам на консервативин прогнози. Така че към момента 40 мил печалба и ПЕ 10 ми е първия таргет. Който между другото вече е достигнат, но не ми се продава още, но и не ми се купува над него. Ако и второто тримесечие изкарат подобна печалба ще си го ревизирам таргета на 45 милиона печалба и ПЕ 12. А ако изкарат 50 милиона на края на годината мисля че ПЕ 15 е напълно оправдано.

От там нататък мисля доста по-сериозно да почна да им проучвам дейността и наистина да взема да гледам под лупа всичко. но до там нямам особени притеснения.
                        Last edited by ravnovesie; 04.06.2013, 20:41.

Коментар

• Мисля че печалбата по скоро ще е около 50 мио от колкото 40 мио така че П/Е ще е доста атрактивно

Паричните потоци са по стабилни и аз мисля че ще има по бързо разплащане с бизнеса спрямо предното правителство Но винаги има много неизвестни и може да има изненади, но кое е сигурно с тази глобална икономика

ЕП, ти като говориш за големите анализатори (явно е че и ти се мислиш за такъв) на Wall Street не забравяй кризата 2008-2009 когато индексите се сринаха за много кратко време. Като гледам на какви П/Е се търгуват акциите по света в момента се вижда че балона пак се надува и така до следващата голяма криза когато пак ще се окаже че инвеститорите са били прекалено алчни да рискуват евтините пари напечатани от централните банки

В България поне няма много дериватни позиции Вярно е обемите са малки за големи играчи като теб

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                            какво стана бре?
                            г-н еЛ.Пи. да не би да излиза на 3лева вече?
                            По бих заложил на чича ти отколкото на ЛП

Коментар

А какво точно става в ситуацията когато няколко такива контрагента (да кажем, че са държавни болници) не могат да си направят напълно плащанията към Софарма, а фирмата трябва да си предоговори някаква голяма част от 222млн. лв дълг или пък им дойде падежа към банките?
                              Банките, с които работи Софарма са все чужди частни институции (т.е. не са ББР или ЕБВР, където правителството би могло евентуално да се намеси при договарянето на условията като услуга поради вкарването на фирмата в такава ситуация).
                              Но също може да се получи правителството да си промени политиката за изнудване на бизнеса и да започнат да си плащат навреме. Което всъщност са настоящите индикации от това правителство. Какво ще се получи в този случай.

Това са хипотетични ситуации, които работят в двете посоки. И поне личното ми мнение е че единствената причина да се приема най-лошото възможно е ако цялостната ситуация в държавата върви от зле към по-зле. В такъв случай е нормално човек да се застрахова и да играе на сигурно като търгува реално на възможно най-ниските стойности. Но това си и има и обратната страна, че ако пазара вече не е толкова песимистичен, то ще остане зад борда, когато чака само най-лошото, а то все не се случва.

Настоящия момент със сигурност не е на безконтролно пропадане, какъвто може да се каже че бе зимата на 2009 или за България дори и 2010. Миналата година Софарма падна не заради нейни проблеми или заради проблеми с икономиката,а само защото един основен акционер го бе закъсал за пари и му се налага да продава на пожар. И съвсем нормално в такава ситуация всеки гледаше да зареди по-евтино и буташе офертите купува надолу. Но промоцията свърши. Който взел взел, от месеци насам тази възможност свърши. Сега е само въпрос на време Софарма да се върне до нормалните си оценки. За момента на мен 3 лева ми изглеждат нормални. Но и 4 лева пак ще ми изглеждат нормални ако има вероятност да направят 40 милиона печалба за годината. И пак ще има мегдан за прилично нагоре. Особено пък ако и в европа пазарите продължат да дърпат нагоре и спре да се приема за нормално ПЕ 10-12.

Коментар

Така че реално огромната част от кратсорчоните и задължения са покрити с бъдещо плащане.
                                А какво точно става в ситуацията когато няколко такива контрагента (да кажем, че са държавни болници) не могат да си направят напълно плащанията към Софарма, а фирмата трябва да си предоговори някаква голяма част от 222млн. лв дълг или пък им дойде падежа към банките?
                                Банките, с които работи Софарма са все чужди частни институции (т.е. не са ББР или ЕБВР, където правителството би могло евентуално да се намеси при договарянето на условията като услуга поради вкарването на фирмата в такава ситуация).

Коментар

Working...
                                X