If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Дидо, надценяваш представянето на "непрофесионалистите", познавам няколко човека с немалки за БФБ портфейли(от няколко десетки до няколко стотин хиляди лева) със загуби по 80-90 %- основно ТИМ, инфраструктурни и Еврохолд фенове, все още си стискат "акциите"... Тези, които биха представянето на фондовете в никакъв случай не са с по-малки познания от нашите фонд мениджъри...
Аз може да имам малко крайно мнение, но основната част от спекулантите от 2006-2007-2008 се справят наистина ужасяващо. Същото най-вероятно ще се случи в бъдеще и с тези които са влезли последните две години.
Цикъла е винаги еднакъв, хващат добро движение, повярват си прекалено много, виждат че най-добре се печели от "модни" дружества бухат яко в тях. В същото време ги е страх да си променят бързо портфейла, защото след като са печелили от едно нещо защо да го продават - пак ще печелят от него. След това нещата се скапват, те точно на върха ще са възможно най-рискови - хем в боклуци хем с яко ливъридж и след това :
Дидо, надценяваш представянето на "непрофесионалистите", познавам няколко човека с немалки за БФБ портфейли(от няколко десетки до няколко стотин хиляди лева) със загуби по 80-90 %- основно ТИМ, инфраструктурни и Еврохолд фенове, все още си стискат "акциите"... Тези, които биха представянето на фондовете в никакъв случай не са с по-малки познания от нашите фонд мениджъри...
В България всички разбират от футбол, медицина и финанси
Aми аз винаги съм бил подръжник на тезата, че трябва анализите да се дискутират. В спора се ражда истината. Може би аз гледам доста негативно на нещата, не го изключвам. Обаче това трудно може да се нарече дискусия, тъй като не се обсъждат финансови параметри, а дискусията се води на много аматьорско ниво от типа: "има велика фабрика, съответно цената трябва да е по-висока". Това би важало и при цена 2лв и при цена 7лв! За някои хора тук цената не отразява финансовото състояние на фирмата, а е някак си независима и се движи само по сантиментално-емоционални причини. Някои даже вече почнаха да прогнозират и цена от 5лв, естествено без да се позовават на никакви финансови параметри!
EP, в цялата ти теория за професионалистите и паркетаджиите обаче има една слабост, която се доказва емпирически по безпощаден за всички начин от 2008 насам. А тя е, че "професионално" управляваните пари в БГ (фондове и пр.) в масовия случай загубиха много повече от абсолютно непрофесионално управляваните пари на БФБ.
Знам, че вероятно ти си по-умен и кадърен от всички БГ фонд мениджъри взети накуп, че не трябва и не могат да се сравняват управление на малък пакет и на многомилионни портфейли и т.н.... Факт е обаче и вярвам никой тук няма да оспори това, че най-лошо в кризата се ориентираха и действаха тъкмо "професионалистите" и загубиха най-много проценти от управляваните от тях портфейли.
Ще се радвам да коментираш и този факт в контекста на присмеха си (вероятно в голяма степен основателен и заслужен) към непрофесионалните играчи на БФБ, които така и не искат да се доверят напълно на истинските професионалисти относно това кое и как.
При тези смешни анализи няма смисъл да опонирам
Просто човека има нещо лично срещу Фармата или Донев но с тези анализи е далече от истината
Според мен човека си е прав. Всеки е длъжен да търси accounting gimmicks в отчетите на всяка една компания без значение дали е БГ или US.
Финансовите отчети се водят от счетоводни политики, а не от икономическа реалност на бизнеса.
И е логично, ако има клауза в договора за кредит за поддържане на коефициент свързан с EBITDA, то счетоводно EBITDA да се надува, за да е ок пред кредитора.
Това си е логично.
А и негативните мнения на EP за Софарма могат само да са полезни за малките акционери, защото трябва да си разиграват лошите варианти и да са наясно с риска.
Хайде да е хаирлия новата фабрика и да й върви по вода!
Еееййй, най накрая ! Липсваше ми този чучур и от 3 дена ми се искаше, някой пак да го покаже
Имаше едно време подобни снимки с камиона на Девин и мисля и камиона на Оргахим
Aми аз винаги съм бил подръжник на тезата, че трябва анализите да се дискутират. В спора се ражда истината. Може би аз гледам доста негативно на нещата, не го изключвам. Обаче това трудно може да се нарече дискусия, тъй като не се обсъждат финансови параметри, а дискусията се води на много аматьорско ниво от типа: "има велика фабрика, съответно цената трябва да е по-висока". Това би важало и при цена 2лв и при цена 7лв! За някои хора тук цената не отразява финансовото състояние на фирмата, а е някак си независима и се движи само по сантиментално-емоционални причини. Някои даже вече почнаха да прогнозират и цена от 5лв, естествено без да се позовават на никакви финансови параметри!
Хората пропускат явно и факта, че новите мощности не идват отгоре на вече съществуващите, а ще ги заместят с по-ефективно и качествено производство.
Да се върнем на темата за цената: според мен това, което Софарма правят е изкуствено леко да надуват приходите и ЕБИТДА вероятно поради факта, че имат дългови ковенанти с банките, които не могат да си позволят да преминат (предполагам 4х дълг/ЕБИТДА). Просто удрянето на ковенанта би направил дълга доста по-скъп, а те не искат ненужно да плащат допълнителни лихви.
Писах преди няколко дни какви са начините да се постигне такъв ефект на повишение на приходите (което пък се улеснява ако държиш и дистрибутора на продуктите), така че няма да се повтарям. Докато в ОПР е по-лесно да надуеш стойностите на приходи и ЕБИТДА, обикновенно такива неща се хващат като им погледнеш паричните потоци.
Предполагам никой няма да се изненада от това, че на ниво оперативен кешфлоу минус капиталови разходи (при вече построена фабрика и закупени машини) фирмата отново е на негативна територия. Ако не бяха взели нов дълг през последното тримесечие, паричните средства в баланса щяха да са спаднали почти до 0. Това показва че към момента фирмата не генерира позитивен паричен поток, а напротив - гори пари. В същото време продълвават да си увеличават дълговете и разчитат само и излючително на новата фабрика да генерира достатъчно висока профитабилност, която да обърне ситуацията с паричните потоци.
Аз лично очаквам ЕБИТДА около 70-73млн. лв (по-високо от предишното ми предположение за 2013), но смятам че няма предпоставки да е над това ниво при сегашната ситуация на пазара.
Като извадим над 9млн. лв за дивиденти, 25-27млн. лв за капиталови разходи и 20-25млн. лв промяна в работния капитал за годината. Като прибавим и данъци и други плащания и не остава много за покриване на дълга от 292млн. лв.
Според мен Софарма ще почнат да продават някакви активи тази година - Доверие ще е сигурно първото, което ще продадат, после може и други активи, а защо не и складове в северна България. Аз примерно бих ги купил ако ги продават на пожар.
При тези смешни анализи няма смисъл да опонирам
Просто човека има нещо лично срещу Фармата или Донев но с тези анализи е далече от истината
Тези не съм ги чувал, навярно са много известни, няма нищо лошо в това, но няма как да знам какво е при тях като не съм ги чувал - не мога да изразя мнение.
Само че съм чувал Bloomberg. Там всеки може да си купи платформа. Има почти всеки секюритизиран финансов инструмента на тази земя, който човек може да си купи. Избираш си какъв инструмент искаш да търгуваш, колко вида акции, колко вида опции, фючърси и т.н. Те ти правят цена на месец в зависимост от това, какво точно позлваш като инструменти. След това депозираш пари. Никой не те пита какъв си и от къде си имаш парите. Това никой не го интересува. Плащаш ли си комисионните и месечните такси търгуваш на воля. Моля те тука се излагаш...
Определено не е ЕП този, който се излага. Хубаво е, че си чувал за Bloomberg, ама те не са брокер, а информационна агенция А това, което казваше ЕП за Интерактив мога да го потвърдя. Определено ти изискват данни за компанията в която работиш, длъжност, координати и т.н. Не случайно не можеш да дейтрейдваш, ако имаш под $25 000 в сметката. Считат, че си шаранче
EquityPrivate,
не съм те критикувал за анализите, много е хубаво че в тази посока се опитваш да водиш конструктивен диалог, не съм съгласен с някои неща, но това е нормално - затова е пазар, един набляга на едно в анализите си друг в друго; някой е много консервативен, друг пук е прекалено агресивен - това му е интересното на борсата. Аз съм срещу неуважението и нападките срещу другите участници, щото били работили това или онова - ами да си работят, супер, дано имат успех и в работата и на борсата.
А за самочувствието което се демонстрира тук, няма смисъл, не форума е мястото.
Успех ти желая и в работата, и в живота!
Гледайте по ведро и позитивно, така ще е по-добре за всички!
Хората пропускат явно и факта, че новите мощности не идват отгоре на вече съществуващите, а ще ги заместят с по-ефективно и качествено производство.
Да се върнем на темата за цената: според мен това, което Софарма правят е изкуствено леко да надуват приходите и ЕБИТДА вероятно поради факта, че имат дългови ковенанти с банките, които не могат да си позволят да преминат (предполагам 4х дълг/ЕБИТДА). Просто удрянето на ковенанта би направил дълга доста по-скъп, а те не искат ненужно да плащат допълнителни лихви.
Писах преди няколко дни какви са начините да се постигне такъв ефект на повишение на приходите (което пък се улеснява ако държиш и дистрибутора на продуктите), така че няма да се повтарям. Докато в ОПР е по-лесно да надуеш стойностите на приходи и ЕБИТДА, обикновенно такива неща се хващат като им погледнеш паричните потоци.
Предполагам никой няма да се изненада от това, че на ниво оперативен кешфлоу минус капиталови разходи (при вече построена фабрика и закупени машини) фирмата отново е на негативна територия. Ако не бяха взели нов дълг през последното тримесечие, паричните средства в баланса щяха да са спаднали почти до 0. Това показва че към момента фирмата не генерира позитивен паричен поток, а напротив - гори пари. В същото време продълвават да си увеличават дълговете и разчитат само и излючително на новата фабрика да генерира достатъчно висока профитабилност, която да обърне ситуацията с паричните потоци.
Аз лично очаквам ЕБИТДА около 70-73млн. лв (по-високо от предишното ми предположение за 2013), но смятам че няма предпоставки да е над това ниво при сегашната ситуация на пазара.
Като извадим над 9млн. лв за дивиденти, 25-27млн. лв за капиталови разходи и 20-25млн. лв промяна в работния капитал за годината. Като прибавим и данъци и други плащания и не остава много за покриване на дълга от 292млн. лв.
Според мен Софарма ще почнат да продават някакви активи тази година - Доверие ще е сигурно първото, което ще продадат, после може и други активи, а защо не и складове в северна България. Аз примерно бих ги купил ако ги продават на пожар.
Пак кифтета и кебапченца крилати прелитат насам натам
Интересно е кой продава. Принципно, чичо Оги има тези количества от Любо П в началото на годината. Дали той се освобождава и си кешира 50% печалба или Любчо пак продава и Оги-доги купува. Самата Софарма стана ясно, че е в страни от тия кифтаци.
EquityPrivate,
не съм те критикувал за анализите, много е хубаво че в тази посока се опитваш да водиш конструктивен диалог, не съм съгласен с някои неща, но това е нормално - затова е пазар, един набляга на едно в анализите си друг в друго; някой е много консервативен, друг пук е прекалено агресивен - това му е интересното на борсата. Аз съм срещу неуважението и нападките срещу другите участници, щото били работили това или онова - ами да си работят, супер, дано имат успех и в работата и на борсата.
А за самочувствието което се демонстрира тук, няма смисъл, не форума е мястото.
Успех ти желая и в работата, и в живота!
Гледайте по ведро и позитивно, така ще е по-добре за всички!
Коментар