IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Актавис се търгува на 16,6 ебитда и форуърд ПЕ от 23
    Милан на съответно 11,7 и 15,5
    рихтер Гедеон на 9,8 и 14,3

кърка е единственото изключение на 6,7 и 11,1

така че не ми е ясно точно коя пиър група използваш

Коментар

• Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
      Играй на късо.
      Не става въпрос за шортване, а просто искам нагледно да обясня как инвеститорите на БФБ поради липсата на качествени местни компании са склонни да надуят една акция до астрономически стойности.
      При цена от 3.58лв/акция, Софарма или трябва да направи 108млн. лв ЕБИТДА до края на 2013 (т.е. за 3 месеца да направи толкова колкото до сега за 9 месеца) или пък според инвеститорите на БФБ фирмата е толкова уникална в глобален мащаб, че заслужава да търгува на почти 10х ЕБИТДА (т.е. много над Гедеон Рихтер, Крка, Майлан и др.) когато пиър групата й търгува на 6.5 - 7.5х. Освен това пиър групата са производители, а Софарма има и голям трейдинг бизнес, който не би трябвало да търгува на повече от 4.0-4.5х ЕБИТДА, т.е. реалния производител Софарма АД се оценява на 12-13х ЕБИТДА или два пъти по-скъп от всички други фирми.

Не мога и да приема аргумента, че на местния пазар нямало много качествени фирми и за това трябвало да търгува по-скъпо. Някой пречи ли на българските инвеститори да си купят чужди акции?

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
        Стойност на собствения капитал - 257.4млн. лв
        Цена на акция - 1.95лв.
        Играй на късо.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
          ......................
          Цена на акция - 1.95лв.

И защото сме на БФБ - 1.20лв.......
          Де ги та и аз да се набутам в позицията - само тук не съм бил...

Коментар

• Излезе консолидирания отчет за третото тримесечие на 2013. Предполагам малко отрезвяващ за тези, които говореха за цени от по 4лв/акция и нагоре.
            Честно казано очаквах доста по-добри резултати, което се базираше на добрия индивидуален отчет за Софарма АД от преди няколко седмици.
            През третото тримесечие групата е направила под 10млн. лв ЕБИТДА!
            Имаше дискусия в началото на годината как инвестициите на фирмата по покупката и подръжката на материални и нематериални активи щяла да е доста под 20млн. лв след като стане готова новата фабрика. Тя бе готова в края на 2012 и машините предполагам са закупени също тогава. Прави впечатление последната голяма инвестиция в самото начало на тази година (Q1 2013 11.9млн. лв), която също до някаква степен е свързана с фабриката. От април обаче до сега активите на групата са на ниво 330-335млн. лв, а се вижда CAPEX от 6.5-7.0млн. лв на тримесечие, т.е. става ясно че поне 25млн. лв на година са необходими като минимум инвестиция за подръжка на закупените/построените активи. Под 20млн. лв просто няма как да е, освен ако не продадат някакви имото или обурудване.

Най-голяма изненада беше нивото на нетен дълг, което очаквах да е по-ниско. Реално за последните девет месеца нетния дълг се е променил положително само с 2.6млн. лв. Причина за това до голяма степен се крие в това, че голяма част от паричните потоци, които можеха да бъдат използвани за неговото изплащане, всъщност са изядени от работния капитал. Той се е увеличил с над 26млн. лв за деветмесечието и съответно е трябвало да бъде финансиран.
            През последното тримесечие на тази година не очаквам продажбите да скочат, така че може да видим положително въздействие върху раб. капитал и съответно намаляване на нетните задължения.

Мнението ми че фирмата ще завърши годината с ЕБИТДА от около 75млн. лв не се е променило. По-висока стойност би била изненадваща на фона на резултатите от последното тримесечие.

Трябва също така да се отбележи, че групата твърдоглаво продължава да настоява за стойност от 8.7млн. лв за 15% в Доверие, въпреки че пазарната цена предполага само 2.4млн. лв (т.е. -6.3млн. лв по-малко).
            Също така правят впечатление вземанията с възраст над 1 година. Миналата година са били под 0.9млн. лв, а сега са 11.4млн. лв! От тях 2.3млн. лв са от над 2 години.
            Естествено че българския фармацевтичен пазар си има своята специфика, но ако някой не ти е върнал парите над 2 години, шанса да ти ги върне според мен е минимален. Бих дисконтирал до 50% и задълженията над 1 година. Освен това Софарма има още 2.4млн. лв просрочени и необезценени вземания от по над 1 година, които сигурно също няма да бъдат напълно възстановени.
            Като положително развитие отчитам арбитражното дело в Париж, където на Софарма могат да бъдат присъдени до 3.5млн. лв компенсация до края на годината.

Взимайки предвид тези данни, цената на акцията според мен би трябвало да е следната:

ЕБИТДА мултипликатор - 6.75х (средна стойност между 6.5х и 7.0х)
            ЕБИТДА 2013 - 75млн. лв
            Стойност на фирмата - 506.3млн. лв
            Нетен дълг - (254.5)млн. лв
            Инвестиции за продажба - 15.0млн. лв
            Коригиране на Доверие АД - (6.3)млн. лв
            Отписване на вземания над 2 год - (2.8)млн. лв
            Отписване на вземания от 1 - 2 год - (3.3)млн. лв (отписване само на 30%)
            Арбитражно дело - 3.0млн. лв

Стойност на собствения капитал - 257.4млн. лв
            Цена на акция - 1.95лв.
            Last edited by EquityPrivate; 01.12.2013, 17:24.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
              днес го изгледах на спокойствие.
              Чичо Оги много песимистично ми звучи!!! Говори за защитен ров, картечници - някой знае ли нещо повече да не ни превземат фармата ей - идвам на барикадите!!!
              Чакай първо да видим кой има мерак да ни превзема - да не минем от страната на настъпващите.

Коментар

• днес го изгледах на спокойствие.
                Чичо Оги много песимистично ми звучи!!! Говори за защитен ров, картечници - някой знае ли нещо повече да не ни превземат фармата ей - идвам на барикадите!!!

Коментар

• Ако искате да имате някакъв успех, никога не следвайте никакви правила.
                  Това с правилата май е по-намясто ..., например обещаваш едно, а правиш друго.

Коментар

• Ако искаш да успееш, трябва да си различен

Коментар

• http://www.capital.bg/biznes/kompani..._si_razlichen/

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                        Спрете се малко!!! Защо да надигат и от този сериал цената????
                        Нека първо Столичаните да спечелят, да се напечелят, после Етажната!!!!
                        А ние какво? Ще гледаме по телевизията как хората от филмите печелят ли? Току виж и на ОС дошли - и от двата сериала !!!!!!!!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          Уважаеми чичо Оги,

след като в "Столичани в повече" вече се заговори за инвестиране на капиталови пазари и Форекс, мисля че е крайно време в "Етажна собственост" да се направи епизод с инвестиции на БФБ!
                          Трябва да просвещаваме и да информираме масите по всички канали

Жив и здрав!

п.с. Браво на Мариян за инициативата!

Спрете се малко!!! Защо да надигат и от този сериал цената????
                          Нека първо Столичаните да спечелят, да се напечелят, после Етажната!!!!
                          А ние какво? Ще гледаме по телевизията как хората от филмите печелят ли? Току виж и на ОС дошли - и от двата сериала !!!!!!!!!!

Коментар

• Уважаеми чичо Оги,

след като в "Столичани в повече" вече се заговори за инвестиране на капиталови пазари и Форекс, мисля че е крайно време в "Етажна собственост" да се направи епизод с инвестиции на БФБ!
                            Трябва да просвещаваме и да информираме масите по всички канали

Жив и здрав!

п.с. Браво на Мариян за инициативата!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                              аз не съм адвокат на тези господа, нито ще им разследвам миналото
                              прочетох статията и от това, което съм чувал за тях мисля, че тя е правдоподобна
                              но въобще не ми се спори
                              настроен съм да мисля, че ще са добър и точен акционер в групата ище спомогнат за нейното развитие в бъдеще

колегите акционери в Софарма - кога очаквате цена 4лв да светне на терминалите ви???

благодаря ти за мнението, което имаш за мен, винаги можем да изпием по едно !!!!
                              Стига сте се черпили без мен бре!
                              Цена от 4 лева ще дойде скоро, а после и 5- надявам се
                              Колкото до момчетата мисля че ще бъдат по-читав акционер от предния, който притежаваше техните акции.
                              Живи и здрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                                Фортис, имам високо мнение за теб, ама сериозно ли питаш "ако наистина са успели по този начин"?

Очевадно е, че перат някакви червени пари. Един пич в коментарите добре го е написал, цитирам (когато числата говорят...):

А Шиков-баща:
                                аз не съм адвокат на тези господа, нито ще им разследвам миналото
                                прочетох статията и от това, което съм чувал за тях мисля, че тя е правдоподобна
                                но въобще не ми се спори
                                оставам зад това, които написах досега за тях и продължавам да го мисля
                                настроен съм да мисля, че ще са добър и точен акционер в групата ище спомогнат за нейното развитие в бъдеще

колегите акционери в Софарма - кога очаквате цена 4лв да светне на терминалите ви???

благодаря ти за мнението, което имаш за мен, винаги можем да изпием по едно !!!!
                                Last edited by fortiss; 17.11.2013, 21:04.

Коментар

Working...
                                X