IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
    Съгласен ли си с оценката си за СФТРД, за която ти писа kubrat и смяташ ли, че това е нейната теоритична цена /около 40 ст./?
    Защо по този начин на оценка не взимаш предвид и някои активи /взимания, запаси и т.н./ на Софарма, а само дългове и печалба? Не споря, а питам - не е ли редно от дълговете първо да се извадят някои активи?

Вадиш ликвидните активи - кеш и ценни книжа.
    Софарма до скоро лъжеше за стойността на ценните си книжа (реално акции в други фирми) и ги представяше на почти 2.5х по-високи стойности. Много от тях даже се търгуваха на БФБ, което директно означава, че няма как да продадеш голям пакет дори и на пазарната цена.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
      Mного мечо бе братчед...мислиш ли че ОД инвест ( или ония вундеркиндчета) ще го позволят да се сурне до 1.5...
      Не е реалистично ми се чини на 0.8, аз бих бил късметлия ако успея на 1$ да си купя както мисля...не е изключено де, гущера си расте...
      Но и цент повече не давам.

Иначе откъм феър валю оценка - съгласен.
      Рашъните и янкитата от фармщандарт и гилиъд се търгуват съответно на 3.3 и 7.2 евитда сега...ре-та и те там някъде. При това с пъти растеж на продажби и печалби, да не говорим за ROE, FCF ,дългове, дивиденти, и т.н....просто несравними.

То обикновенно оценката EV/EBITDA като мултипликатор е свързана и с това как фирмата расте и се развива.

Gilead има 8.6х EV/ТТМ EBITDA, но за последните 5 години оборота на фирмата расте с 23%!
      Merck има 8.2х ЕV/ТТМ EBITDA и расте с над 9% като оборот за последните 5 години.
      Оtsuka Seiyaku е с 7.1 ЕV/ТТМ ЕBITDA и расте с почти 9% за последните 5 години.

На производителя на лекарства Софарма АД, оборота за последните 5 години е спаднал с 25%! Въпреки това съм ги оценил с 8.5х ЕБИТДА, което е повече от агресивно!

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
        Асоциираните дружества са направили печалба от 200хил. лв за първите 6 месеца на годината. Да кажем, че направят 0.5млн. лв за 2015! Това ти дава около 5-6млн. лв допълнително към оценката на акциите.
        Прав си за изкупените акции, но са само 3млн. бр.
        И двете неща по-горе не променят оценката на фирмата - може би 5ст повече на акция, но далече от пазарната цена.

А относно това дали цената на акциите би могла да стигне до тези нива - това е по-скоро теоритичната стойност на акцията, ако търгуваше на нормална борса. БФБ не е такава, а и ликвидността е много ниска и може да се манипулира лесно.
        Съгласен ли си с оценката си за СФТРД, за която ти писа kubrat и смяташ ли, че това е нейната теоритична цена /около 40 ст./?
        Защо по този начин на оценка не взимаш предвид и някои активи /взимания, запаси и т.н./ на Софарма, а само дългове и печалба? Не споря, а питам - не е ли редно от дълговете първо да се извадят някои активи?
        Last edited by 15%; 19.11.2015, 17:16.
        Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнение
          Не мога да се съглася с подобна оценка:
          1. Сметките ти започват с година, която е необичайно слаба за Софарма и съответно се генерира по-малък от нормалния ЕБИТДА.
          2. Не знам дали е умишлено, но не си включил в оценката всичките им инвестиции в други компании. По баланс имат над 56 млн. в дъщерни дружества в чужбина.
          3. Ако не греша има обратно изкупени към 5 млн. акции, значи общия брой е към 130 млн.

Нямам акции.
          Асоциираните дружества са направили печалба от 200хил. лв за първите 6 месеца на годината. Да кажем, че направят 0.5млн. лв за 2015! Това ти дава около 5-6млн. лв допълнително към оценката на акциите.
          Прав си за изкупените акции, но са само 3млн. бр.
          И двете неща по-горе не променят оценката на фирмата - може би 5ст повече на акция, но далече от пазарната цена.

А относно това дали цената на акциите би могла да стигне до тези нива - това е по-скоро теоритичната стойност на акцията, ако търгуваше на нормална борса. БФБ не е такава, а и ликвидността е много ниска и може да се манипулира лесно.

Коментар

• Оценка на СФТР 120 млн - 106 млн. нетен дълг = 14 млн. лв.

Коментар

• Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнение
              1. Сметките ти започват с година, която е необичайно слаба за Софарма и съответно се генерира по-малък от нормалния ЕБИТДА.
              2. Не знам дали е умишлено, но не си включил в оценката всичките им инвестиции в други компании. По баланс имат над 56 млн. в дъщерни дружества в чужбина.
              3. Ако не греша има обратно изкупени към 5 млн. акции, значи общия брой е към 130 млн.

Нямам акции.
              Текущите активи в неконсолидиран отчет - 186.4 млн. не ги виждам, Медика... За броя на акциите не се бях сетил.

Имам акции на Софарма

Коментар

Не знам дали някой видя последния отчет (неконсолидиран) на фирмата. Спадането на продажбите продължава!
                Това ме подтикна да опитам друг метод за оценка на фирмата, а именно т.нар. sum-of-the-parts - т.е. оценка на различните части от групата.
                Основна част от групата е производителя на лекарства (Софарма АД), което към септември 2015 е направило само 27.9млн лв ЕБИТДА. Обикновенна екстраполация показва, че за годината сигурно ще направят 37-38млн. лева. Това е дружество с висок марж (22% в момента, макар и преди години да правеха над 25%) и изисква мултипликатор от 8.5х. На фона на това, че приходите вече няколко тримесечия и години главно падат, този мултипликатор е дори агресивен!
                Това изкарва стойността на АД-то към 315млн. лв. Към това добавяме 1млн. лв като оценка на Момина Крепост + 20млн. лв оценка на Севтополис (нетна печалба от 1.3млн. х 15х П/Е). Останалата част от бизнеса (около 18-19млн. ЕБИТДА) са главно трейдинг, който е нискомаржов бизнес. Него го оценяваме на 120млн. лв (~6.0х ЕБИТДА, което е доста висок мултипликатор, по-вероятен е около 5.0х).
                Цялостната оценка на групата става доста високата 455млн. лв. От това вадим нетен дълг от 257.5млн. лв (банкови дългове - кеш - инвестиции за продажба) и собств. капитал излиза на под 200млн. лв, което делим на новия брой акции (134.8млн. след вливането на Севтополис) и излиза, че феър валю на всяка хартийка на групата трябва да струва около 1.50лв за бройка.
                Проверка на ЕV/ЕБИТДА база показва, че това отговаря на мултипликатор от около 7.6х за цялата група.

Нямам акции.

Коментар

Не знам дали някой видя последния отчет (неконсолидиран) на фирмата. Спадането на продажбите продължава!
                  Това ме подтикна да опитам друг метод за оценка на фирмата, а именно т.нар. sum-of-the-parts - т.е. оценка на различните части от групата.
                  Основна част от групата е производителя на лекарства (Софарма АД), което към септември 2015 е направило само 27.9млн лв ЕБИТДА. Обикновенна екстраполация показва, че за годината сигурно ще направят 37-38млн. лева. Това е дружество с висок марж (22% в момента, макар и преди години да правеха над 25%) и изисква мултипликатор от 8.5х. На фона на това, че приходите вече няколко тримесечия и години главно падат, този мултипликатор е дори агресивен!
                  Това изкарва стойността на АД-то към 315млн. лв. Към това добавяме 1млн. лв като оценка на Момина Крепост + 20млн. лв оценка на Севтополис (нетна печалба от 1.3млн. х 15х П/Е). Останалата част от бизнеса (около 18-19млн. ЕБИТДА) са главно трейдинг, който е нискомаржов бизнес. Него го оценяваме на 120млн. лв (~6.0х ЕБИТДА, което е доста висок мултипликатор, по-вероятен е около 5.0х).
                  Цялостната оценка на групата става доста високата 455млн. лв. От това вадим нетен дълг от 257.5млн. лв (банкови дългове - кеш - инвестиции за продажба) и собств. капитал излиза на под 200млн. лв, което делим на новия брой акции (134.8млн. след вливането на Севтополис) и излиза, че феър валю на всяка хартийка на групата трябва да струва около 1.50лв за бройка.
                  Проверка на ЕV/ЕБИТДА база показва, че това отговаря на мултипликатор от около 7.6х за цялата група.
                  Mного мечо бе братчед...мислиш ли че ОД инвест ( или ония вундеркиндчета) ще го позволят да се сурне до 1.5...
                  Не е реалистично ми се чини на 0.8, аз бих бил късметлия ако успея на 1$ да си купя както мисля...не е изключено де, гущера си расте...
                  Но и цент повече не давам.

Иначе откъм феър валю оценка - съгласен.
                  Рашъните и янкитата от фармщандарт и гилиъд се търгуват съответно на 3.3 и 7.2 евитда сега...ре-та и те там някъде. При това с пъти растеж на продажби и печалби, да не говорим за ROE, FCF ,дългове, дивиденти, и т.н....просто несравними.

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
                    Помогнах вчера с около 500 бр,.......ако изобщо може да се нарече помощ!
                    И аз така, но то с тази помощ от по няколкостотин бройчици цената няма да мръдне. Ами ако някой реши да продаде някой и друг милион акции

Коментар

• Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение
                      Все е нещо адмирации за това.Не толкова малко за тоя "пазар".

Нужен бе "Олимпик-нерв" да не посегна и взема от "аскинот" 1/3 - и се наредих за удовлетворение на 2,65то за остатъкЪТ

п.п. Виж днес бях по сдържан, при любимките на "ГетовЪ" - изчаках ги - по низост!!
                      Last edited by inta53; 18.11.2015, 23:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
                        Все е нещо адмирации за това.Не толкова малко за тоя "пазар".

Коментар

Айде сега чак пък много.......Недей така.Седми неуспешен опит вече имам,знаеш за какво ти говоря.Ама уж се борим,да видим до кога де.....
                          Респект за смелостта и упоритостта!
                          Ама имаш много кинти!

Коментар

Тони ти вчера къде беше бе???Кой ми помогна да освободим "Е(б)лана" от излишните им Софарми??Понатоварих яко.пък квото стане.П.С. Без да е каквито и било препоръки разбира се.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                              ти много кинти имаш -не мога да се меря с тебе!!! Аз вече удвоих каквото имах тук
                              Айде сега чак пък много.......Недей така.Седми неуспешен опит вече имам,знаеш за какво ти говоря.Ама уж се борим,да видим до кога де.....

Коментар

Тони ти вчера къде беше бе???Кой ми помогна да освободим "Е(б)лана" от излишните им Софарми??Понатоварих яко.пък квото стане.П.С. Без да е каквито и било препоръки разбира се.
                                ти много кинти имаш -не мога да се меря с тебе!!! Аз вече удвоих каквото имах тук

Коментар

Working...
                                X