IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
    На мен ще ми е интересно да видя защо нещо трябва да струва 7х или 8х, когато маржовете му са незначителни и потенциала за растеж в следващите 12 месеца е по-скоро негативен. Говоря за Софарма Трейдинг специално.
    За Софарма АД съм дал къде търгуват други подобни фирми (пиър група), така че не виждам също защо трябва да струва повече, особенно при липса на какъвто и да било растеж (даже напротив - спад в оборота всяка година) и очевиден спад в маржовете и профитабилността.
    Ще се радвам някой друг да направи подобен анализ и да покаже неговото виждане за нещата.

А причината Софарма да не струва под 2лв на акция не е свързана с някаква икономическа логика, а просто фирмата е листвана на неликвиден пазар, където няма почти никаква търговия и всеки само си държи хартийките и не продава, освен ако няма някакъв катализатор.
    Трейдинга взима една лекарства, и взима едни дългове - с дълговете покрива разликата в срока за плащане на клиентите си. Така клиентите и се връзват с Трейдинга, защото очевидно условията на търговия при разсрочено плащане са им изгодни. Трейдинга няма никакви особено големи дълготрайни активи - а така няма и никаква особено голяма амортизация - от тук и ЕБИТДА не е нищо особено. Но пък и няма никакви особени дългосрочни дългове. Краткосрочните и дългове не мърдат особено като процент от активите - така че не се наблюдава затъване в краткосрочни дългове - което би било опасно

И как точно работи - взима едни лекарства за 95 лева като взима и дългове за 95 лева, продава ги за 100 лева от тези 100 лева връща 95 оборотен кредит и прави 5 лева печалба.

В момента в който почнеш да им смяташ стойността през ебитда моментално допускаш че дълговете на Софарма трейдинг намаляват стойността на модела и на работа. А всъщност целия и медал на работа се дължи на тези дългове. Докато дълговете не растят непропорционално нещата са си ок.

Моделът на работа на трейдинга е по-скоро като на банка, не като на промишлено предприятие. А моделът на оценка през ебитда е за промишлено предприятие, не за банка. А банки се оценяват през собствен капитал, РОЕ, растежи и риск - не през ебитда.

Същите тези дългове на трейдинга влизат и в консолидирания на софарма. И изкривяват консолидираната оценка на софарма. Същевременно софарма сама по себе си няма проблем да се оценява през ебитда. Стига да е на самостоятелна база - не на консолидирана. Но и тя работи с отложени плащания и съответно трупа по-високи от нормалните текущи задължения. Но пък срещу тях си има и вземанията и нетния и оборотен капитал е винаги положителен, като отново риска при увеличаването на текущите задължения се покрива с текущите активи. От тази гледна точка блъскането на краткосрочния дълг в ентърпайз валю ми се струва грешно - защото намалява стойността на компанията напълно незаслужено. Нетния и оборотен капитал и е относително постоянен и е положителен - движи се около 60 милиона. И за това поне на мен ми се струва много по-справедливо да се вадят само дългосрочните дългове - тези които се плащат от оперативните парични потоци, но не и краткосрочния дълг който се плаща директно от оборота преди всякакви разходи.

В същото време софарма не отчита особени растежи - напротив приходите и падат, търгува се на нисколиквиден пазар, има концентрация на собствеността със всичките негативи що се отнася до корпоративно управление до което води това. Има и политически риск - колкото и странно да е - така че съвсем заслужено коефициентите и при ЕБИТДА да са едни 20% по-ниски от средното за сектора.

Коментар

• Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение
      а на мен - от ПФБК...

разнородна сергия...да не излезе утре някоя новина за г-на Донева и цацаратурата...
      Ами трябва само да погледнеш в индивидуалния отчет на фирмата, за да видиш как миналата година за 9 месеца са платили над 10млн. лв за "консултантски услуги", а тази само 2.5млн. лв. Може и да изтеглиш жокер защо чичо ти Неделчо продава.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
        На мен ще ми е интересно да видя защо нещо трябва да струва 7х или 8х, когато маржовете му са незначителни и потенциала за растеж в следващите 12 месеца е по-скоро негативен. Говоря за Софарма Трейдинг специално.
        За Софарма АД съм дал къде търгуват други подобни фирми (пиър група), така че не виждам също защо трябва да струва повече, особенно при липса на какъвто и да било растеж (даже напротив - спад в оборота всяка година) и очевиден спад в маржовете и профитабилността.
        Ще се радвам някой друг да направи подобен анализ и да покаже неговото виждане за нещата.

А причината Софарма да не струва под 2лв на акция не е свързана с някаква икономическа логика, а просто фирмата е листвана на неликвиден пазар, където няма почти никаква търговия и всеки само си държи хартийките и не продава, освен ако няма някакъв катализатор.
        аз съм съгласен твоя текст. това, което ме притеснява е, че оценките варират в зависимост от цикъла. Сега намаляване оценките, защото продажбите спадат покрай ситуацията в украйна и русия, пък по-късно ще вдигаме оценките, защото ситуацията се подобрява. Идеята ми е, че оценките не трябва ли да предхождат събитията, а не да ги следват?

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

И макар че коефициентите които дава на майката ми се струвал леко високи, аз по-скоро бих използвал нещо като ЕV/ EBITDA 7 и на всичко останало да му сложим нули пак цената става към 3,20

Отново лично мнение без никакви препоръки.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
            Равен, виж моля те анализа на Екуити прайвът /15-тина поста по-надолу/ и кажи какво мислиш за неговата оценка.
            Трябва да отчетем заслуженото на куроператора за успешно направената прогноза. Не може да се отрече, че очакванията му се реализират. Има време, ще видим къде ще е дъното. Поздравления за куроператора и затова, че прогнозата му е от категория "фундаментален анализ" а не "така ми се струва" или "така показва техниката" Мотивира се с конкретните числа и в края на краищата - това си зависи от резултатите на фармата. (Все още имам акциЙ тук)
            Не е препоръка... !!!
            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Мисля каквото мислех и при предишната му оценка преди две години май беше - съвсем тенденциозно сваля цената като не отчита че голямата част от дълговете са краткосрочни и всъщност са част от оборотния капитал. И че точно този модел на действие на софарма - на реално осигуряване на финансиране на клиентите и всъщност и осигурява значително конкурентно предимство и е всъщност плюс, а не минус. Защо го прави това не бих могъл да кажа.

Също и трейдинга според мен доста и е занижил оценката Нещо което прави редовно ръст на печалбата да се търгува на ПЕ под 10 ми изглежда доста консервативно. В общи линии смятам че наастоящата цена трейдинга е в оптимистичната част на разумния диапазон. Дори и да се сложи един дисконт 10-15% пак ще удари към 150 милиона но не и 120

И макар че коефициентите които дава на майката ми се струвал леко високи, аз по-скоро бих използвал нещо като ЕV/ EBITDA 7 и на всичко останало да му сложим нули пак цената става към 3,20

Благодаря за отговора!
              Хубаво е да има повече подобни компетентни мнения, а решението за инвестиция или за излизането от такава, всеки взима сам за себе си, разбира се!

П.П. Оценката му на СФТРД на практика е под 20 млн., а не 120 млн. Той използва "sum-of-the-parts" от която вади от 120 млн. задълженията и се получава 20 млн. - горе-долу 40-50 ст./ акция
              Last edited by 15%; 25.11.2015, 02:41.
              Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Но отново - и сентимента и възможните катализатори следващите месеци са за надолу. Приходите на майката падат - поне те трябва да се стабилизират преди да става за по-безопасно влизане. Но да кажем ако човек иска по-спекулативно да влиза сега е добър момент за започване на събиране на позиция. ако четвъртото тримесечие нещата се сгъбясат си остава с по-малка позиция, ако се подобрят продължава да увеличава.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                  Равен, виж моля те анализа на Екуити прайвът /15-тина поста по-надолу/ и кажи какво мислиш за неговата оценка.
                  Мисля каквото мислех и при предишната му оценка преди две години май беше - съвсем тенденциозно сваля цената като не отчита че голямата част от дълговете са краткосрочни и всъщност са част от оборотния капитал. И че точно този модел на действие на софарма - на реално осигуряване на финансиране на клиентите и всъщност и осигурява значително конкурентно предимство и е всъщност плюс, а не минус. Защо го прави това не бих могъл да кажа.

Също и трейдинга според мен доста и е занижил оценката Нещо което прави редовно ръст на печалбата да се търгува на ПЕ под 10 ми изглежда доста консервативно. В общи линии смятам че наастоящата цена трейдинга е в оптимистичната част на разумния диапазон. Дори и да се сложи един дисконт 10-15% пак ще удари към 150 милиона но не и 120

Коментар

на мен лично вече ми изглежда добра цената за влизане с приличен потенциал за печалба. Единствения проблем който виждам е че още няма катализатор за растеж - а има катализатори за спад. така че може и да върне още малко. Но ме съмнява да е нещо особено. Реално основния проблем е кога ще се промени сентимента. Защото за едни 60-70% ако трябва да се чака 3-4 години не изглежда много привлекателно.

P.S. това е лично мое мнение базирано на аспекта между юпитер и венера в третата седмица на четвъртия месец на следващата година и не е препоръка за нищо
                    Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• на мен лично вече ми изглежда добра цената за влизане с приличен потенциал за печалба. Единствения проблем който виждам е че още няма катализатор за растеж - а има катализатори за спад. така че може и да върне още малко. Но ме съмнява да е нещо особено. Реално основния проблем е кога ще се промени сентимента. Защото за едни 60-70% ако трябва да се чака 3-4 години не изглежда много привлекателно.

P.S. това е лично мое мнение базирано на аспекта между юпитер и венера в третата седмица на четвъртия месец на следващата година и не е препоръка за нищо
                      Last edited by ravnovesie; 25.11.2015, 01:39.

Коментар

• а на мен - от ПФБК...

разнородна сергия...да не излезе утре някоя новина за г-на Донева и цацаратурата...
                        "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• Първоначално изпратено от GG-BG Разгледай мнение
                          Здравейте Колеги!
                          Някой да има представа кой разпродава днес?
                          Явно продавача използва ИП "Карол"!!!
                          Не знам - на мен ми продадоха от Райфайзен.

Коментар

• Здравейте Колеги!
                            Някой да има представа кой разпродава днес?
                            Явно продавача използва ИП "Карол"!!!

Коментар

• Тема, напред, ходом марш!

Коментар

• Полските дистибутори нa лекарства се търгуват на 10х EБИТДА 2015 при среден ебитда марж от 2%. Някои европейски дистрибутори (Галеника, Ориола, Юнайтед дръг) се търгуват средно над 12х ЕБИТДА при средни маржове над 5%.При глобалните пиъри картината е като при полските. Софарма Трейдинг работи с марж на ЕБИТДА над 3%, растежът на приходите за тази година е 5%, за последните години мисля е средно около 10%. С други думи мултипликатор от ~9х ЕБИТДА ми се струва съвсем приложим, дори ако се вземе предвид ликвидността на борсата ни и спецификата на пазара.

Коментар

Working...
                                X