Първоначално изпратено от EquityPrivate
Разгледай мнение
И как точно работи - взима едни лекарства за 95 лева като взима и дългове за 95 лева, продава ги за 100 лева от тези 100 лева връща 95 оборотен кредит и прави 5 лева печалба.
В момента в който почнеш да им смяташ стойността през ебитда моментално допускаш че дълговете на Софарма трейдинг намаляват стойността на модела и на работа. А всъщност целия и медал на работа се дължи на тези дългове. Докато дълговете не растят непропорционално нещата са си ок.
Моделът на работа на трейдинга е по-скоро като на банка, не като на промишлено предприятие. А моделът на оценка през ебитда е за промишлено предприятие, не за банка. А банки се оценяват през собствен капитал, РОЕ, растежи и риск - не през ебитда.
Същите тези дългове на трейдинга влизат и в консолидирания на софарма. И изкривяват консолидираната оценка на софарма. Същевременно софарма сама по себе си няма проблем да се оценява през ебитда. Стига да е на самостоятелна база - не на консолидирана. Но и тя работи с отложени плащания и съответно трупа по-високи от нормалните текущи задължения. Но пък срещу тях си има и вземанията и нетния и оборотен капитал е винаги положителен, като отново риска при увеличаването на текущите задължения се покрива с текущите активи. От тази гледна точка блъскането на краткосрочния дълг в ентърпайз валю ми се струва грешно - защото намалява стойността на компанията напълно незаслужено. Нетния и оборотен капитал и е относително постоянен и е положителен - движи се около 60 милиона. И за това поне на мен ми се струва много по-справедливо да се вадят само дългосрочните дългове - тези които се плащат от оперативните парични потоци, но не и краткосрочния дълг който се плаща директно от оборота преди всякакви разходи.
В същото време софарма не отчита особени растежи - напротив приходите и падат, търгува се на нисколиквиден пазар, има концентрация на собствеността със всичките негативи що се отнася до корпоративно управление до което води това. Има и политически риск - колкото и странно да е - така че съвсем заслужено коефициентите и при ЕБИТДА да са едни 20% по-ниски от средното за сектора.
Коментар