IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Междувременно, докато някои кибици философстват, варантите затвориха на +80%, а бяха и над 100...

Коментар

• Първоначално изпратено от maki Разгледай мнение

За теб не знам, но защо мислиш, че един Банев не е искал Елпром Троян да просперира, а ликвидира една марка символ на качество на редица пазари, под която днес китайци изнасят на освободените от него ниши и правят сериозни пари?? Поради същата причина.....
      Има огромна разлика между Банев и Донев. Разочарован съм от последния по съвсем други причини, но Донев построи доста неща, чисто нови и модерни. Донев инвестира огромни за нашите мащаби суми. Банев само разпродава...
      Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Не знам защо смяташ, че Донев, аз и другите "боси" не искаме Софарма и България да просперират. Това което казвам е, че условията са били различни и сега това би било почти невъзможно. Аз лично не бих хвърлил пари за нещо, което е почти обречено на провал...

Както и да е, това което сте правили е достойно за уважение, наистина!
        За теб не знам, но защо мислиш, че един Банев не е искал Елпром Троян да просперира, а ликвидира една марка символ на качество на редица пазари, която днес китайци имитират и изнасят та се късат в освободените от него ниши и правят сериозни пари?? Поради същата причина.....Колкото до заплатите в останалите бивши социалистически държави и фирми като една Полфарма и всички приватизирани от сериозни фарма компании бивши соц. фирми, които дишаха прахта на Софарма, дават заплати даже по-високи от западните европейски демокрации. Вярвай ми! Че то и в Балканфарма - вече Тева заплатите са повече от европейски. Там отидоха повечето качествени специалисти от НИХФИ, Софарма и Фармахим....., защото избягаха от посредствеността и "комунизма" в Илиенци!
        Last edited by maki; 05.02.2022, 11:06.

Коментар

Маки говори както за научна дейност, така и за екипи, които да регистрират продукти в отделни държави. Така поне аз го разбирам /да не го цитирам/. С какво би помогнал НИХФИ при регистрацията на Табекс в САЩ? НИХФИ е бил много полезен и добър, но в онези условия, при които държавата ти казва къде да работиш, къде да живееш и за колко да работиш. Днешните са съвсем различни. Всяко нещо с времето си.
          Не знам защо мислите, че аз не искам да има нови продукти и НИХФИ да цъфти. Казвам, че в днешните условия според мен това е невъзможно. Иначе го искам сигурно не по-малко от теб и от Маки! Както и да е...

Политическата част на коментара ми всъщност не е политически. Просто цитатът е политически, но тъй като тук наистина не е за политика, заменям думата комунист с идеалист. На практика не влагам никаква политика, още по-малко агитация...
          За уточнение само - Табексът изобщо нямаше да стигне до САЩ, ако не беше работата на специалистите от НИХФИ. Къртовска работа със съдействието на учени и професори не само от България, клиники в чужбина - Англия, Полша, в Азия даже и Русия и всичко това координирано от Фармахим и съответно НИХФИ в продължение на няколко години. Затова втори продукт на Софарма, не само до FDA няма да стигне, а границата с Румъния няма да премине!
          Last edited by maki; 05.02.2022, 11:25.

Коментар

Приятелю, много си бос мой човек! На мен работа не ми трябва, нито пък съм фармацевт или химик, но нека твоята приятелка помогне тогава на Софарма да регистрира продукти и да изнася поне в държави като Унгария, Германия, Чехия, Румъния, Словакия или една Нидерландия примерно.....и не само там, където до преди две десетилетия реализараше доста своя продукция! Че даже и в СССР и становете към нея вече няма нови регистрации!? Това с "персонал" не става - става с акъл и сме го правили когато трябва, защото фармацията правеше над 1 милиард щ.дол. износ от което близо 50% извън бившите държави на COMECON!!!!!!!!!!!!
            Не знам защо смяташ, че Донев, аз и другите "боси" не искаме Софарма и България да просперират. Това което казвам е, че условията са били различни и сега това би било почти невъзможно. Аз лично не бих хвърлил пари за нещо, което е почти обречено на провал...

Както и да е, това което сте правили е достойно за уважение, наистина! Не става въпрос за моята приятелка, а за разликата в условията. Ако живяхме преди 50 години, щяха да и кажат "ти си завършила това, ще рабогиш /примерно/ в НИХФИ, нямаш право да емигрираш, ще взимаш 200 лева /примерно/ и държавата с всичките си ресурси ще ти подсигури условия за работа! Сега какво се случва - звъни някаква огромна компания и казва "колко пари взимаш в Бг за труда си, ние ще ти дадем х 5. И така се случва, че е безкрайно сложно на малка компания да задържи кадри.
            Last edited by 15%; 05.02.2022, 10:44.

Коментар

• [QUOTE=15%;n3867698]

Маки, Маки...

Има безброй много компании по света /между другото в България този бизнес откъмто кадри е в огромен разцвет/, които са специлизирани единствено и само в регистрациите/ клиничните изпитвания на нови лекарства, както и за разрешителни от FDA и ЕMA. Съвсем сериозен съм, ако имаш нужда от работа се свържи с мен на лични /приятелката ми работи в такава и търсят персонал на пожар и на килограм!/!

Приятелю, много си бос мой човек! На мен работа не ми трябва, нито пък съм фармацевт или химик, но нека твоята приятелка помогне тогава на Софарма да регистрира продукти и да изнася поне в държави като Унгария, Германия, Чехия, Румъния, Словакия или една Нидерландия примерно.....и не само там, където до преди две десетилетия реализараше доста своя продукция! Че даже и в СССР и становете към нея вече няма нови регистрации!? Това с "персонал" не става - става с акъл и сме го правили когато трябва, защото фармацията правеше над 1 милиард щ.дол. износ от което близо 50% извън бившите държави на COMECON!!!!!!!!!!!!
              Last edited by maki; 05.02.2022, 10:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение

Софарма НЕ е фармацефтична компания, а финансов холдинг! Публичното дружество има 1000 инвестиции в несвойствена за бизнеса дейност, но пък удобна за мажоритара - Огнян Донев.
                Най-големият проблем на този бивш фармацефтичен гигант е, че няма никакво RND, никаква развойна дейност! само медикаменти, измислени от бай Тошо, образно казано, от около 1975та година, точи се, и се пренасочва кеша в лични инвестиции?
                Някой да е чул последните 20 години да са промотирали нещо ново? Нищо!
                Еми така не се расте в сектора, особенно на фона на висока конкуренция и то в такива благодатни времена за медицината! Дори смотаното Етропал направи продажби покрай КОВИД, а Софарма дреме на стари лаври, ама много стари, отпреди 35-40 години?
                Това е много точно обяснение на ситуацията със Софарма! С тази забележка, че даже не е и финансов холдинг, а една стара дойна крава за стара комунистическа номенклатура и ще бъде издоена до последно. Все пак една добра крава, която дава мляко вече толкова години само на стари лаври отпреди приватизацията!

Коментар

• Първоначално изпратено от pao Разгледай мнение

15%, относно Софарма маки говори за внедряване на нови генерични лекарства, а не за разработване на иновативни такива. Примерът, който посочвате, е за иновативни лекарства.

Отделно политическите коментари може би не са за финансовия форум (ако нямат връзка с икономиката, конкретна компания и др.)
                  Маки говори както за научна дейност, така и за екипи, които да регистрират продукти в отделни държави. Така поне аз го разбирам /да не го цитирам/. С какво би помогнал НИХФИ при регистрацията на Табекс в САЩ? НИХФИ е бил много полезен и добър, но в онези условия, при които държавата ти казва къде да работиш, къде да живееш и за колко да работиш. Днешните са съвсем различни. Всяко нещо с времето си.
                  Не знам защо мислите, че аз не искам да има нови продукти и НИХФИ да цъфти. Казвам, че в днешните условия според мен това е невъзможно. Иначе го искам сигурно не по-малко от теб и от Маки! Както и да е...

Политическата част на коментара ми всъщност не е политически. Просто цитатът е политически, но тъй като тук наистина не е за политика, заменям думата комунист с идеалист. На практика не влагам никаква политика, още по-малко агитация...
                  Last edited by 15%; 05.02.2022, 10:29.

Коментар

Маки, Маки...

БАН го намесвам като типичен пример за това какво би се случило ако се бием по гърдите как имаме наука, но насреща - 0 /нула/! Кой да им плаща масрафа докато се правят на учени?!?!

Има безброй много компании по света /между другото в България този бизнес откъмто кадри е в огромен разцвет/, които са специлизирани единствено и само в регистрациите/ клиничните изпитвания на нови лекарства, както и за разрешителни от FDA и ЕMA. Съвсем сериозен съм, ако имаш нужда от работа се свържи с мен на лични /приятелката ми работи в такава и търсят персонал на пожар и на килограм!/! Та, огромни компании, които инвестират милиарди в измислянето на нови молекули против генетични болести например наемат външни компании за фазите, а ти искаш Софарма да има на щат такива хора ! Това е нелепо...Това са международни компании, които използват медицинското образование и езиците на българите. Проблемът е, че като напусне някоя американка или испанка /защото имат оферта от друа подобна фирма за много повече пари/ го отнсасят с работа останалите.
                    Противоречи на всякаква пазарна логика гига-микро компания като Софарма да поддържа такъв отдел!

"Простено е на човек да бъде комунист/ идеалист до 30-тата му годишнина"!
                    15%, относно Софарма маки говори за внедряване на нови генерични лекарства, а не за разработване на иновативни такива. Примерът, който посочвате, е за иновативни лекарства.

Отделно политическите коментари може би не са за финансовия форум (ако нямат връзка с икономиката, конкретна компания и др.)

Коментар

Маки, Маки...

БАН го намесвам като типичен пример за това какво би се случило ако се бием по гърдите как имаме наука, но насреща - 0 /нула/! Кой да им плаща масрафа докато се правят на учени?!?!

Има безброй много компании по света /между другото в България този бизнес откъмто кадри е в огромен разцвет/, които са специлизирани единствено и само в регистрациите/ клиничните изпитвания на нови лекарства, както и за разрешителни от FDA и ЕMA. Съвсем сериозен съм, ако имаш нужда от работа се свържи с мен на лични /приятелката ми работи в такава и търсят персонал на пожар и на килограм!/! Та, огромни компании, които инвестират милиарди в измислянето на нови молекули против генетични болести например наемат външни компании за фазите, а ти искаш Софарма да има на щат такива хора ! Това е нелепо...Това са международни компании, които използват медицинското образование и езиците на българите. Проблемът е, че като напусне някоя американка или испанка /защото имат оферта от друа подобна фирма за много повече пари/ го отнсасят с работа останалите.
                      Противоречи на всякаква пазарна логика гига-микро компания като Софарма да поддържа такъв отдел!

Приятелю, тук не ни интересува дали дворът пред производствения цех е поддържан чист, има табела Набира се персонал и дружеството предлага кафе на доставчици - шофьорите с леко скъсани фирмени облекла
                      Интересно е единствено дали прави печалби и какви са перспективите!
                      IM d best

Коментар

Какъв БАН, какъв Ковид намесваш???? Какво общо има това? Една фармацевтична фирма, било то генерична или дори гаражна за пусне в продажба едно лекарство трябва да изготви първо регистрационно досие. Или да купи поне, но с разбиране! За да произвеждаш генерика или иначе казано да копираш лекарства на които вече е изтекъл патента пак трябва да направиш техническо досие на продукта, да го внедриш в производство и след това да го регистрираш в съответната Лекарствена агенция на страната в която ще го продаваш. Да го обновяваш през годините! Много трудоемък и високо интелектуален труд, който се изпълнява от висококвалифицирани специалисти, повечето, ако не всички, бивши служители на НИХФИ. Знаеш ли колко години и труд бяха необходими за да се регистрират медикаментите, които се продават в Прибалтика и Полша, след приеманито им в ЕС?! Колкото и малко да са те? Задаваш ли си въпроса колко години НИХФИ работи по досието на табекса и то не само в България - изследвания, клиники, симпозиуми и международни проучвания.....за да бъде то предоставено във FDA в САЩ?! Защо мислиш, че Софарма няма никаде другаде регистрации освен в Полша и в някои републики на бившия СССР. И то в държави, където е изнасяно десетилетия преди това от Америка, през Африка и Европа, през Азия до Япония?! Защо няма нови регистрации там и никакви регистрации където и да било другаде - в една Румъния, Словакия или Гърция примерно.... Защото НИХФИ беше ликвидиран след приватизацията! Един Нивалин е страшно популярен примерно в Гърция и се изнася с куфарна търговия. Преди много време играчите на Левски даже ги хванаха в контрабанда. Но Софарма няма капацитета и акъла за да го регистрира. Пиша бавно, много лаишки и опростено за да бъда разбран от хора, които нямат понятие от фармацевтичен бизнес. Това е най-елементарната и базисна развойна дейност. Естествено не е всичко, нито достатъчно, но не мисля, че тук е мястото за уроци....
                        Маки, Маки...

Last edited by 15%; 05.02.2022, 01:12.

Коментар

Какъв БАН, какъв Ковид намесваш???? Какво общо има това? Една фармацевтична фирма, било то генерична или дори гаражна за пусне в продажба едно лекарство трябва да изготви първо регистрационно досие. Или да купи поне, но с разбиране! За да произвеждаш генерика или иначе казано да копираш лекарства на които вече е изтекъл патента пак трябва да направиш техническо досие на продукта, да го внедриш в производство и след това да го регистрираш в съответната Лекарствена агенция на страната в която ще го продаваш. Да го обновяваш през годините! Много трудоемък и високо интелектуален труд, който се изпълнява от висококвалифицирани специалисти, повечето, ако не всички, бивши служители на НИХФИ. Знаеш ли колко години и труд бяха необходими за да се регистрират медикаментите, които се продават в Прибалтика и Полша, след приеманито им в ЕС?! Колкото и малко да са те? Задаваш ли си въпроса колко години НИХФИ работи по досието на табекса и то не само в България - изследвания, клиники, симпозиуми и международни проучвания.....за да бъде то предоставено във FDA в САЩ?! Защо мислиш, че Софарма няма никаде другаде регистрации освен в Полша и в някои републики на бившия СССР. И то в държави, където е изнасяно десетилетия преди това от Америка, през Африка и Европа, през Азия до Япония?! Защо няма нови регистрации там и никакви регистрации където и да било другаде - в една Румъния, Словакия или Гърция примерно.... Защото НИХФИ беше ликвидиран след приватизацията! Един Нивалин е страшно популярен примерно в Гърция и се изнася с куфарна търговия. Преди много време играчите на Левски даже ги хванаха в контрабанда. Но Софарма няма капацитета и акъла за да го регистрира. Пиша бавно, много лаишки и опростено за да бъда разбран от хора, които нямат понятие от фармацевтичен бизнес. Това е най-елементарната и базисна развойна дейност. Естествено не е всичко, нито достатъчно, но не мисля, че тук е мястото за уроци....
                          Софарма НЕ е фармацефтична компания, а финансов холдинг! Публичното дружество има 1000 инвестиции в несвойствена за бизнеса дейност, но пък удобна за мажоритара - Огнян Донев.
                          Най-големият проблем на този бивш фармацефтичен гигант е, че няма никакво RND, никаква развойна дейност! само медикаменти, измислени от бай Тошо, образно казано, от около 1975та година, точи се, и се пренасочва кеша в лични инвестиции?
                          Някой да е чул последните 20 години да са промотирали нещо ново? Нищо!
                          Еми така не се расте в сектора, особенно на фона на висока конкуренция и то в такива благодатни времена за медицината! Дори смотаното Етропал направи продажби покрай КОВИД, а Софарма дреме на стари лаври, ама много стари, отпреди 35-40 години?
                          IM d best

Коментар

И какво стана с тази елементарна развойна дейност на БАН и ваксината срещу ковид?!?! Колко пари дадохме на вятъра? Какво разбираш под "елементарна развойна дейност"?
                            Last edited by maki; 04.02.2022, 23:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнение

За всеки актив му идва Активното Времеее...
                              https://www.investor.bg/bylgariia/5/...-mln-lv-28743/

Коментар

Никой не говори за милиарди, за нови молекули, а за една елементарна развойна дейност без която няма нито фармацевтичната промишленост....!
                                И какво стана с тази елементарна развойна дейност на БАН и ваксината срещу ковид?!?! Колко пари дадохме на вятъра? Какво разбираш под "елементарна развойна дейност"? Едни чичковци, които се смятат за гурута да взимат заплати, но да не направят нищо ли? През комунизмът е било различно и да, измисляли са някакви неща! Защо са ги измисляли - дали са имали изборът да отидат и да работят за Пфайзер? Дали пък ДЪРЖАВАТА не е дотирала с огромен % от БВП тази дейност?!?!

П.П. НЯМАМ акции на Софарма! Да не бъда разбран погрешно, но такива пожелателни мисли ме вбесяват! Дайте да дадем...
                                Last edited by 15%; 04.02.2022, 23:26.

Коментар

Working...
                                X