IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
    Ами тя графиката за 3 години включва и тази от 6 месеца, както и тази за година и половина, какъв й е проблема?
    Искаш да кажеш, че смяташ бети за 6 месеца ли, като търсиш артиите, да са с различни чартове за 6 месеца до 1,5 год !?
    Не става дума за бети, става дума за основна тема зад компанията. В Софарма влязох защото едновременно имаше подобряващи се резултати и в същото време много силен натист върху цената от излизането на основен акционер цената според мен достигна прекалено ниски равнища, и в същото време имаше известна доза оптимизъм на нашия пазар края на миналата година и началото на тази. А при ръст на пазара ни, смятах че Софарма ще е от най-добре представящите се стига да мине големия пакет. И това и се случва.

В същото време с други компании играя за намаляващ суверенен риск или за растеж на използването на облачни технологии или за вълната от нови лекарства, които се задават на хоризонта в биотехнологиите. Така че различни теми, различни движения. Пазарите определят движението на отделни компании само когато няма нищо друго което да го определя.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Аз инвестирам в хоризонт 6 месеца до година и половина. В момента мисля че нямам нито една акция която да съм я държал повече от 2 години.

От 2009 г. насам от българските акции Албена ми е била много, след това излязох от там и влязох в банки, след това влязох в МСХ, сега съм влязъл в Софарма. Банките ги държах май даже по-малко от шест месеца, а МСХ малко отгоре. Това за основните ми позиции. Така че наистина не ме интересува каква е графиката за три години, при положение че възможностите за що годе надеждно прогнозиране рядко надминават шест месеца или година.
      Ами тя графиката за 3 години включва и тази от 6 месеца, както и тази за година и половина, какъв й е проблема?
      Искаш да кажеш, че смяташ бети за 6 месеца ли, като търсиш артиите, да са с различни чартове за 6 месеца до 1,5 год !?
      Не е препоръка... !!!
      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
        Не знам обаче защо си решил, че болниците щяли да започнат да се разплащат по-бързо? Може би отнякъде са се видяли с много пари и са решили да покрият плащанията си към Софарма? Ако не си забелязъл, страната е в жестока финансова и политическа криза. Ако нещо ще става, то по-скоро ще става по-лошо.
        Не мисля, че болниците ще започнат да дават пари на Софарма по-бързо. Даже напротив - тенденцията с разтеглените плащания ще продължи както си беше в последните няколко години на кризата.
        А тези кредити на Софарма имат падеж към банките и трябва в някакъв момент да се върнат или рефинансират. Ясно е че към сегания момент Софарма не може да върне почти нищо на банките, но по-интересното е ако не може към даден момент и да рефинансира. Подобно нещо се случи в Украйна в края на 2008 и много фирми фалираха в следващите 18 месеца.
        Не мисля, че в България ситуацията може да стане чак толкова драматична, но определено не мисля че болниците ще се разбързат да се разплащат с фирмите.
        Ти на тяхно място предполагам също не би го направил.
        Добре, а аз не мисля така.

Коментар

Отново - тези дългове са оборотни. Не мога да разбера наистина ли не схващаш или се правиш.

Когато болниците свият времето за плащане и дълговете сами ще намалеят. Оборотните дългове се плащат от оборота, инвестиционните дългове се плащат от ЕБИТДА. Това си е елементарен кредитен анализ.
          Не знам обаче защо си решил, че болниците щяли да започнат да се разплащат по-бързо? Може би отнякъде са се видяли с много пари и са решили да покрият плащанията си към Софарма? Ако не си забелязъл, страната е в жестока финансова и политическа криза. Ако нещо ще става, то по-скоро ще става по-лошо.
          Не мисля, че болниците ще започнат да дават пари на Софарма по-бързо. Даже напротив - тенденцията с разтеглените плащания ще продължи както си беше в последните няколко години на кризата.
          А тези кредити на Софарма имат падеж към банките и трябва в някакъв момент да се върнат или рефинансират. Ясно е че към сегания момент Софарма не може да върне почти нищо на банките, но по-интересното е ако не може към даден момент и да рефинансира. Подобно нещо се случи в Украйна в края на 2008 и много фирми фалираха в следващите 18 месеца.
          Не мисля, че в България ситуацията може да стане чак толкова драматична, но определено не мисля че болниците ще се разбързат да се разплащат с фирмите.
          Ти на тяхно място предполагам също не би го направил.

Коментар

Няма какво да ти разправям
            Има чартове. По оста Х се развива времето. По оста У се поставят точките с цената на артиите за съответното време по X.
            Така получената картина условно наричаме чарт
            Казах ти го и пак ти го казвам
            Пусни си чарт на 3 годишен интервал по Х, а по У нанеси цените и на софикс и на фармата
            (това по принцип не е достатъчно за дървените философи, които първо пишат, но да пробваме)
            После ела да кажеш, кое колко е напреднало и изостанало
            Аз инвестирам в хоризонт 6 месеца до година и половина. В момента мисля че нямам нито една акция която да съм я държал повече от 2 години.

От 2009 г. насам от българските акции Албена ми е била много, след това излязох от там и влязох в банки, след това влязох в МСХ, сега съм влязъл в Софарма. Банките ги държах май даже по-малко от шест месеца, а МСХ малко отгоре. Това за основните ми позиции. Така че наистина не ме интересува каква е графиката за три години, при положение че възможностите за що годе надеждно прогнозиране рядко надминават шест месеца или година.

Коментар

Фармата съм я купувал между 2,2 и 2 така че разправяй ми колко е изостанала.

.
              Няма какво да ти разправям
              Има чартове. По оста Х се развива времето. По оста У се поставят точките с цената на артиите за съответното време по X.
              Така получената картина условно наричаме чарт
              Казах ти го и пак ти го казвам
              Пусни си чарт на 3 годишен интервал по Х, а по У нанеси цените и на софикс и на фармата
              (това по принцип не е достатъчно за дървените философи, които първо пишат, но да пробваме)
              После ела да кажеш, кое колко е напреднало и изостанало
              Не е препоръка... !!!

Коментар

Разправяй ми приказки от 1001 нощ! А сега сложи на един чарт на 3 годишен интервал индекса и дружествата които си накупил на бфб. Пак си помисли дали има смисъл да се мъчиш да ги търсиш различни.
                Специално фармата е изостанала с 30% от индекса (за 3 годишен период, но кривата е пак с такава форма)
                Да не говорим, че ако се ръководиш от горните стратегии сега би трябвало да си се наблъскал и с 4% Хим, понеже той сега не расте, а когато пък преди това растеше, тогава пък фармата не мърдаше
                Фармата съм я купувал между 2,2 и 2 така че разправяй ми колко е изостанала.

Както казах подържам в България около 10%. Избирам си български акции в конкуренция с чужди акции, не си избирам български акции само защото са български. Щом имам Софарма значи съм преценил че ще се справя добре спрямо всички пазари на които съм, не само в България, и за сега това се оправдава.

Коментар

Не е така. Аз си купувам различни акции с идеята да се движат различно. Ако Софарма ми се движи като портфейла като цяло то тя би била излишна инвестиция.
                  Разправяй ми приказки от 1001 нощ! А сега сложи на един чарт на 3 годишен интервал индекса и дружествата които си накупил на бфб. Пак си помисли дали има смисъл да се мъчиш да ги търсиш различни.
                  Специално фармата е изостанала с 30% от индекса (за 3 годишен период, но кривата е пак с такава форма)
                  Да не говорим, че ако се ръководиш от горните стратегии сега би трябвало да си се наблъскал и с 4% Хим, понеже той сега не расте, а когато пък преди това растеше, тогава пък фармата не мърдаше
                  Не е препоръка... !!!

Коментар

Това е вече лошо, в 3та вълна сме още, а само 4,5% от портфейла ти се мени. Съвсем друго щеше да е, ако и след ръстовете, въпросните 4% си бяха останали пак 4%
                    Не е така. Аз си купувам различни акции с идеята да се движат различно. Ако Софарма ми се движи като портфейла като цяло то тя би била излишна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                      Правят около 55 млн. лв на година оперативен кешфлоу. След това дават 25-30млн. лв за инвестиции и им остават средно под 30млн. лв за покриване на плащанията към банките, а и за изплащането на дивидент. Ако махнем от уравнението поне 10млн. лв за дивидент и погледнем дълговете от над 290млн. лв, на Софарма ще са й нужни над 14 години, за да си плати сегашните дългове.
                      По тази причина мисля, че много скоро дивидента ще бъде значително намален.
                      Отново - тези дългове са оборотни. Не мога да разбера наистина ли не схващаш или се правиш.

Когато болниците свият времето за плащане и дълговете сами ще намалеят. Оборотните дългове се плащат от оборота, инвестиционните дългове се плащат от ЕБИТДА. Това си е елементарен кредитен анализ.

Коментар

Аз съм го казвал и друг път в Софарма са ми около 4%, вече гледам станали 4,5%....
                        Това е вече лошо, в 3та вълна сме още, а само 4,5% от портфейла ти се мени. Съвсем друго щеше да е, ако и след ръстовете, въпросните 4% си бяха останали пак 4%
                        Не е препоръка... !!!

Коментар

Аз да те питам - комлко им е паричния поток САМО от оперативна дейност. На мен ми изглежда като съвсем достатъчен, да не кажа дори прекалено голям, за подържане на относително мизерния дивидент, който дават в момента.
                          Правят около 55 млн. лв на година оперативен кешфлоу. След това дават 25-30млн. лв за инвестиции и им остават средно под 30млн. лв за покриване на плащанията към банките, а и за изплащането на дивидент. Ако махнем от уравнението поне 10млн. лв за дивидент и погледнем дълговете от над 290млн. лв, на Софарма ще са й нужни над 14 години, за да си плати сегашните дългове.
                          По тази причина мисля, че много скоро дивидента ще бъде значително намален.

Коментар

С колко акции си се нагушил !?
                            (Може и в %, за да не стане разкриване на лична информация)
                            Аз съм го казвал и друг път в Софарма са ми около 4%, вече гледам станали 4,5% покрай последните ръстове. Което си е доста при положение че гледам да държа България около 10%. И не мисля да купувам повече, но не мисля и да продавам - поне за сега.

Коментар

Отрицателен друг път. На консолидирана основа си е положителен, а единствената причина през 2012 да е по-малък е точно защото си опитват да си намалят тази краткосрочна задлъжнялост.
                              С колко акции си се нагушил !?
                              (Може и в %, за да не стане разкриване на лична информация)
                              Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                                Оперативният поток е негативен, това ми стига! През Q1 има подобряване но е рано да се правят изводи. Ти да не гледаш кеша в Баланса
                                Отрицателен друг път. На консолидирана основа си е положителен, а единствената причина през 2012 да е по-малък е точно защото си опитват да си намалят тази краткосрочна задлъжнялост.

Коментар

Working...
                                X