IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от atanasvidev Разгледай мнение

Дивидентът се изплаща с наличния кеш. От увеличението на капитала в Софарма ще влезе около 156 млн.лв., а необходимият кеш за изплащане на обявения дивидент е 143.2 млн.лв. нали не мислите, че Софарма има толкова кеш, при положение, че на шестмесечието наличния кеш в групата беше под 17 млн.лв. а в самото дружество 5 млн.лв. Припомням, че компанията вече изплати дивидент след датата на последния отчет в размер на 60 стотинки на акция или общо за 72.8 млн. лв., който вероятно се е случил с помощта на банков заем или към дружеството майка, или към дъщерните дружества, чиито задължения към майката към 30 юни са 88 млн. лв. Така че бихте ли ми казали, откъде другаде ще се появят 143.2 млн. лв. за изплащане на дивидент?
    Не съм счетоводител в Софарма,нито финансов директор и няма откъде да знам какви ще са постъпленията на дружеството към датата на провеждане на ИОС на 24.11.2023 г. Да не говорим ,че след евентуалното вземане на решение за изплащане на въпросния дивидент и неговото фактическо издължаване ще минат още 60 дни.Предполагам ,че и Вие не сте наясно с бъдещите постъпления както и с тези от 06.2023 г. дотогава така ,че не ми се гадае.Търсих въпросния доклад на СД за разпределение по суми ,но не открих нищо.
    мненията ми не са препоръка за каквито и да е действия

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob

нали не мислиш, че чичо не го е смятал или е сбъркал в аритметиката(друг е въпроса дали е законно). Провери дали не си сбъркал или пропуснал сума!
      Ти си провери първо дали си се събудил или още спиш

Коментар

• Първоначално изпратено от Q35 Разгледай мнение

Е как се изплаща дивидент от увеличение на капитала? Имате ли представа какво представлява дивидента и как се определя ?
        Дивидентът се изплаща с наличния кеш. От увеличението на капитала в Софарма ще влезе около 156 млн.лв., а необходимият кеш за изплащане на обявения дивидент е 143.2 млн.лв. нали не мислите, че Софарма има толкова кеш, при положение, че на шестмесечието наличния кеш в групата беше под 17 млн.лв. а в самото дружество 5 млн.лв. Припомням, че компанията вече изплати дивидент след датата на последния отчет в размер на 60 стотинки на акция или общо за 72.8 млн. лв., който вероятно се е случил с помощта на банков заем или към дружеството майка, или към дъщерните дружества, чиито задължения към майката към 30 юни са 88 млн. лв. Така че бихте ли ми казали, откъде другаде ще се появят 143.2 млн. лв. за изплащане на дивидент?

Коментар

• Първоначално изпратено от atanasvidev Разгледай мнение

новото увеличение ще отиде за изплащане на дивидента от 90 ст на акция.
          Е как се изплаща дивидент от увеличение на капитала? Имате ли представа какво представлява дивидента и как се определя ?
          мненията ми не са препоръка за каквито и да е действия

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение

Само да добавя едно обосновано предположение: С голяма част от новия капитал ще си вдигнат процента в ДОХ.
            новото увеличение ще отиде за изплащане на дивидента от 90 ст на акция.

Коментар

Само да добавя едно обосновано предположение: С голяма част от новия капитал ще си вдигнат процента в ДОХ.
              Силно се съмнявам че ще си причинят такова главоболие да трябва да консолидират Доверие. Мисля че 25% им е пределния праг.

Коментар

• Защо така даде предварение тук???

Last edited by inta53; 04.10.2023, 11:46.

Коментар

абе нз, като гледам ОСА-то за Доверие ми мирише на варанти и там
                  destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Не мисля.. Молдовската ЦБ не толерира промяна в дяловете на големите акционери.. тези с контрол над ДОХ. Трябва да се мине изрична процедура с искане по това, която не е ясно с какъв отговор ще бъде.
                    Почти целия нов капитал ще отиде за изплащане на дивидента който предстои да се гласува /90 ст. на акция.

Коментар

• Първоначално изпратено от inteIIect Разгледай мнение
                      Пазарът пропусна един куп сигнали на Донев от търговото насам, които доведоха до цена от около 7 лв. с включени в нея дивиденти за 1.50 лв. И продължава да ги пропуска, според мен. В последните сесии от прозореца си за търговия изкупи всичко до 7.20, с което показа колко струва акцията с включения междинен дивидент (0.90 лв.) според него. Той ще има 4 търговки сесии в декември, в които ще има право да купува акции преди екс-дивидентната дата. Вероятността да го направи ми се струва голяма, при положение, че го е правил септември. Другото значимо нещо е, че Софарма ще може да изкупи обратно 3,8 млн. акции (10% от увеличението), за което има гласувано решение, и което, според мен, е по-вероятно да се задейства пак през декември, но вече след екс-дивидентната дата. Има много неизвестни, разбира се, като например обратното да е предназначено за изход на голям инвеститор, например Телсо, който продаваше на търговото, но като цяло моят прочит е, че цената няма да бъде оставена под 6.50 след плащане на дивидента.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнение

Защо да фалирам?
                        Остави тази луда жаба да си кряка.

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

И аз винаги се удивлявам на БФБ "инвеститора".Той живее в заблудата ,че имал "голям" акаунт(пък пълни гащите от 5% спад като първия новобранец) четял отчети и бил "голямата" работа.Поради липсата на икономически капацитет,не знае ,не разбира и няма идея какво става навън по света.

БФБ "инвеститора" не допуска,че има и много по-големи риби от него,с много по-голям акаунт ,с много повече знания и с много повече умения.Той е кон с капаци и ни приема,ни предава.
                          Затова и 2024/2025 ще фалират 90% от тях
                          Защо да фалирам?

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                            В ТР е внесен списъка със записалите акции срещу варанти.
                            Винаги съм се удивлявал как във форума срещу хора заставащи зад думите си с действия и с 6-7 цифрени суми опонират хора, които просто "крещят" силно и упорито. За вторите трудно намирам смислена мотивация и това ме навежда на мисълта, че при тях има нещо психиатрично.
                            ​​​​​​
                            И аз винаги се удивлявам на БФБ "инвеститора".Той живее в заблудата ,че имал "голям" акаунт(пък пълни гащите от 5% спад като първия новобранец) четял отчети и бил "голямата" работа.Поради липсата на икономически капацитет,не знае ,не разбира и няма идея какво става навън по света.

БФБ "инвеститора" не допуска,че има и много по-големи риби от него,с много по-голям акаунт ,с много повече знания и с много повече умения.Той е кон с капаци и ни приема,ни предава.
                            Затова и 2024/2025 ще фалират 90% от тях

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

И ? Записал 100 акции и посфактум става голям играч и голямата работа станала,видиш ли? ..а на 20 други места му взели целия профит
                              БФБ глупака няма умствения капацитет и не може да схване,.че концентрацията на всичко в едно лице е опасна.
                              Потърси психиатрична помощ.
                              Може и да ти помогне...

Коментар

• Пазарът пропусна един куп сигнали на Донев от търговото насам, които доведоха до цена от около 7 лв. с включени в нея дивиденти за 1.50 лв. И продължава да ги пропуска, според мен. В последните сесии от прозореца си за търговия изкупи всичко до 7.20, с което показа колко струва акцията с включения междинен дивидент (0.90 лв.) според него. Той ще има 4 търговки сесии в декември, в които ще има право да купува акции преди екс-дивидентната дата. Вероятността да го направи ми се струва голяма, при положение, че го е правил септември. Другото значимо нещо е, че Софарма ще може да изкупи обратно 3,8 млн. акции (10% от увеличението), за което има гласувано решение, и което, според мен, е по-вероятно да се задейства пак през декември, но вече след екс-дивидентната дата. Има много неизвестни, разбира се, като например обратното да е предназначено за изход на голям инвеститор, например Телсо, който продаваше на търговото, но като цяло моят прочит е, че цената няма да бъде оставена под 6.50 след плащане на дивидента.

Коментар

Working...
                                X