If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Импе, ако освен сентимента гледаме и фундамента и переспективите за тази година, справедливата цена на акцията в момента е по-скоро някъде в диапазона 4.5-5.0
Време е вече, освен да пишете, да се научите и да смятате, иначе още много изненадани ще има
Софарма ще изгради нов завод в Сърбия за 8 млн. евро
27.03.2008 14:31 ( SFARM )
Изпълнителният директор на Софарма АД – Огнян Донев, е подписал договор за покупка на 90% от капитала на белградската компания Иванчич и синове ООД, става ясно от съобщение на Софарма, публикувано в „Бюлетин Investor.bg“.
Предвижда се редом със съществуващото производство на 21 продукта да се изгради и нов завод за твърди лекарствени форми до 2009 г. За целта ще бъдат инвестирани 8 млн. евро, като с построяването на новия завод ще бъдат разкрити 120 работни места.
Разрешението за придобиването на фармацевтичното предприятие бе издадено от Комисията за защита на конкуренцията на Сърбия миналата седмица.
През декември миналата година Софарма получи разрешение от Комисията по конкуренция на Украйна да придобие повече от 50% от капитала на Украинското предприятие ОАО Витамини.
През ноември 2007 г. СД на Софарма взе решение за покупка на фармацевтични предприятия в Република Румъния и Република Сърбия.
В края на септември Софарма и полската фирма Натур Продукт Здровит ООД подписаха договор за учредяване на съвместно дружество, в което участието на Софарма ще бъде 50,01%.
Днес книжата на Софарма се понижиха с 4,15 на сто до 6,23 лева като по позицията минаха 24 249 лота.
Ясно ми е вече, че си пиша с фен на Актавис, само че откакто няма Балканфарма, няма и акции техни, а до Исландия не ми се ходи, защото е скъпо и не мога да им оценя мащаба на визията :-) ако бяха така добри да развиват бизнеса тук, щях да си инвестирам и в тях и да си спорим.
Сега оценявам като добър знак, че една такава компания се притеснява от моя малък пакет в SFARM и отделя цял анализатор от твоя ранг да ме убеждава как да мисля и то не само по тази позиция.
Казах вече, че имам акции тук и инвестирам в български компании, няма да се повтарям как мисля, че трябва да се отнасяме към българския бизнес и не препоръчвам на никого нищо
Ne znam dali Sopharma imat niakakvi hapcheta za lekuvane na paranoia, no niama da e zle da proverish. Do izlekuvaneto si povtariai, che shefa na Actavis v Islandia samo tvoia "malak paket v SFARM" sanuva i iska da ti go vzeme.
мненията написани по-долу са с аргументи
и всеки може да си преценява
и всеки може да погледне и по друг начин на нещата
така че за мен има полза от всичко написано
освен от драсканиците на императора, защото както всички виждате неговите мнения много олекват на фона на всички останали
Благодаря ти за мнението и за подкрепата, радвам се, че мога да пиша тук и да казвам какво мисля.
Ама за Императора не си права, Малка сестрице, Императорът дава цвят, забавен е, има опит на борсата и категорично му се радват форумците.
Тъкмо те намирам, на какво учи детето ти като даскал, та му се ядосваше и сигурно с право, защото да не си говорим извън темата за даскалите?
даскалите са такива каквото е обществото като цяло
по мое време не си позволявахме да ги наричаме "даскали" благодарение на даскалите, които са поддържали патриотичния дух на българина сега имаме българска държава. естетвено сега интереса е да се затрие българщината
Ако Импа, не е такъв, какъвто е никога нямаше да работи тази работа, а щеше да забегне нанякъде. Отнася се за всички български учители, които имат нелеката задача да обучават и възпитават децата в едно общество без ценности. Поклон
А темата тук е за Софама - една от най-добрите компании на БФБ
Казвам даскалите в най-добрите възрожденски традиции и с цялото си уважение към Императора и учителите, извинявам се, ако не съм разбран правилно и за офтопика, опитвах се да кажа на малката сестра защо се заяжда.
Dobi, извинявай не съм имал предвид теб. Ти си се изразил правилно, но явно аз не съм - имах в предвид изказванията на други хора
освен от драсканиците на императора, защото както всички виждате неговите мнения много олекват на фона на всички останали
Благодаря ти за мнението и за подкрепата, радвам се, че мога да пиша тук и да казвам какво мисля.
Ама за Императора не си права, Малка сестрице, Императорът дава цвят, забавен е, има опит на борсата и категорично му се радват форумците.
Тъкмо те намирам, на какво учи детето ти като даскал, та му се ядосваше и сигурно с право, защото да не си говорим извън темата за даскалите?
по мое време не си позволявахме да ги наричаме "даскали" благодарение на даскалите, които са поддържали патриотичния дух на българина сега имаме българска държава. естетвено сега интереса е да се затрие българщината
Ако Импа, не е такъв, какъвто е никога нямаше да работи тази работа, а щеше да забегне нанякъде. Отнася се за всички български учители, които имат нелеката задача да обучават и възпитават децата в едно общество без ценности. Поклон
Казвам даскалите в най-добрите възрожденски традиции и с цялото си уважение към Императора и учителите, извинявам се, ако не съм разбран правилно и за офтопика, опитвах се да кажа на малката сестра защо се заяжда.
п.п. Много е неителигентно, когато не ти хареса мнението на някого да се преминава към лични нападки
Колко компетентно се изказва за мен, мненията ми и инвеститорските ми качества малката фльорца, която, както по-старите тук помнят, твърдо вярваше, че най-добрите акции на БФБ са Химко и Кремиковци... не е истина просто. :-)
Императоре, женска му работа, сигурно си написал на компетентното дете некоя двойка и сега си осъден на три пъти ад. Пък не може всички да те харесваме, трябва си и една сестра в тоя живот.
Няма ли да кажеш нещо по сръбския въпрос на Софармата или ти признаваш Косово и си диплиш чалмата :-)
Колко компетентно се изказва за мен, мненията ми и инвеститорските ми качества малката фльорца, която, както по-старите тук помнят, твърдо вярваше, че най-добрите акции на БФБ са Химко и Кремиковци... не е истина просто. :-)
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Ami SFARM targuva na nad 14x EBITDA, taka che sarbite moje da sa im kazali che i te iskat 14x EBITDA pri EBITDA ot 1m EUR. A i Donev moje da ne e mnogo dashen, no ne ostanaha mnogo vuzmojnosti za zakupuvane na predpriatia. Te izpusnaha Srblek predi poveche ot godina, taka che triabvashe da kupiat neshto v Serbia na kakvato i da e cena.
Ti zashto mislish, che ne obiaviavat cenata? Ako beshe 9x-10x EBITDA, shtiaha da go napishat s golemi bukvi
Все пак сме на балканите, причини за скриване на цената на сделката колкото искаш. Наистина може и да са платили висока цена, но това е само предположение. Предвид настоящата конюнктура в световен план и забатаченото положение в Сърбия съм по склонен да вярвам, че цената едва ли е супер висока, и че причините за необявяване на цената се коренят в балканския все още начин да се прави бизнес. Може причината да е в господин Иванчич или някои от неговите синове, които искат да укрият доход например. По важното е, че с връзките на Иванчич с 2500 аптеки в Сърбия се отваря възможност за много бързо навлизане на пазара.
Според сръбското законодателство до 2009 г. са крайните срокове за въвеждане на европейските изисквания за добра производствена практика.
От това изречение също може да се заключи, че компанията е по-вероятно да няма GMP сертифициране, което отново е в подкрепа на тезата за едва ли толкова високата цена.
Коментар