If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ето това ме уби и направо не ми се влиза в морето. Ами ако камионът със стока на Софарма няма надписи, или ако има Иванчич и синове, как се отразява това на пазарната препоръка?
Баси хората има на БФБ!
Софарма има реален износ само в някои от бившите републики на СССР
и то с все по малък пазарен дял,който в повечето случаи не влиза в официалните статистики
За какви камиони иде реч??
Моето момиче, в продължение на предния постинг къв човек съм - си падам по непретенциозни в интелектуално отношение дами. Не мога да разбера защо едно лично съобщение не искаш да напишеш. А за реалния износ остави на отчетите...
Ето това ме уби и направо не ми се влиза в морето. Ами ако камионът със стока на Софарма няма надписи, или ако има Иванчич и синове, как се отразява това на пазарната препоръка?
Баси хората има на БФБ!
Не разбрах баси къв човек съм, но за сведение на интересуващите се от инвеститорите-мъже съм висок, с висше образование и интерес към историята и тук-таме рок :-D
Баси хората има на БФБ!
Софарма има реален износ само в някои от бившите републики на СССР
и то с все по малък пазарен дял,който в повечето случаи не влиза в официалните статистики
За какви камиони иде реч??
Абе я Н преди да е влезнал в морето да каже дали случайно не е видял някой ТИР с логото на Софарма в Хърватско. Може и някоя малка камионетка да е било, няма значение.
В Сърбия били видяли камион на Оргахим и утре се очаква акцията им да излети. За Софарма не може да се разбере дали е buy, hold или sell докато не знаем какво става с камионите.
Абе я Н преди да е влезнал в морето да каже дали случайно не е видял някой ТИР с логото на Софарма в Хърватско. Може и някоя малка камионетка да е било, няма значение.
В Сърбия били видяли камион на Оргахим и утре се очаква акцията им да излети. За Софарма не може да се разбере дали е buy, hold или sell докато не знаем какво става с камионите.
Н, вероятно си прав, макар, че аз си мисля, че принципно съм толерантен към критичните коментари по същество, но не съм толерантен и отвръщам раздразнително на личностни квалификации и нападки. Както и да е - никой не е съвършен и всеки има да работи още много по себе си.
Коментар
Anton Chigurh
Първоначално изпратено от H
Proshtavai, nqmam namerenie da razvalqm diskusiqta, no komentarut mi ne beshe plod na zaqjdane, a zabelejka. Naqsno si, che dosta hora ot foruma vzemat za chista moneta kakvoto pishesh tuk, taka che ako ne si siguren v neshto e redno da go napishesh taka.
s dosta ot tvoite komentari inache sum suglasen po drugite temi i kakto vijdash ne te kritikuvam na vseki post, a specialno za tozi.
Pravi mi vpechatlenie, che ne turpish kritika, taka che, za da ne razvodnqvame neshtata, nqma da sporq poveche.
jiv i zdrav
Първоначално изпратено от Valuator
Н, нямам нито нужда, нито намерение да водя професионални спорове и да се "доказвам" в анонимни интернет форуми.
И прощавай, ама високопарни и нищо не казващи коментари типа на "изказваш се малко неподготвен", "свидетел на реална транзакция", "тия wieghts са по-скоро плод на учебникарски подход, отколкото на реалността", "важните неща за преговорите са съвсем други" ми приличат на дребно заяждане и грандоманщина/комплексарщина.
Естествено е, че са разпределнието и теглата са условни и учебникарски, естествено е, че методите и теглата не са най-важната тема в M&A сделките, ама какъвто е зададения въпрос, такъв и е отговора.
А дали се изказвам подготвен или неподготвен и дали съм бил свидетел или реален участник в една или повече транзакции - това нито има как да го знаеш, нито аз виждам смисъл да го обсъждам и доказвам в анонимен интернет форум.
Ако ти имаш нужда и имаш нещо смислено да споделиш с аудиторията - направи го, ако ли пък не - просто си спести високопарните констатации, защото мен лично те не ме интересуват, а пък и едва ли помагат твоя анонимен авторитет без да са подкрепени с нещо смислено и реално като пример и нформация.
Иначе и на теб, както и на всички останали участници във форума, желая успехи в там каквото правиш.
Тцтцт влизай в морето и не се занимвай с глупости бе!
Proshtavai, nqmam namerenie da razvalqm diskusiqta, no komentarut mi ne beshe plod na zaqjdane, a zabelejka. Naqsno si, che dosta hora ot foruma vzemat za chista moneta kakvoto pishesh tuk, taka che ako ne si siguren v neshto e redno da go napishesh taka.
s dosta ot tvoite komentari inache sum suglasen po drugite temi i kakto vijdash ne te kritikuvam na vseki post, a specialno za tozi.
Pravi mi vpechatlenie, che ne turpish kritika, taka che, za da ne razvodnqvame neshtata, nqma da sporq poveche.
jiv i zdrav
Н, нямам нито нужда, нито намерение да водя професионални спорове и да се "доказвам" в анонимни интернет форуми.
И прощавай, ама високопарни и нищо не казващи коментари типа на "изказваш се малко неподготвен", "свидетел на реална транзакция", "тия wieghts са по-скоро плод на учебникарски подход, отколкото на реалността", "важните неща за преговорите са съвсем други" ми приличат на дребно заяждане и грандоманщина/комплексарщина.
Естествено е, че са разпределнието и теглата са условни и учебникарски, естествено е, че методите и теглата не са най-важната тема в M&A сделките, ама какъвто е зададения въпрос, такъв и е отговора.
А дали се изказвам подготвен или неподготвен и дали съм бил свидетел или реален участник в една или повече транзакции - това нито има как да го знаеш, нито аз виждам смисъл да го обсъждам и доказвам в анонимен интернет форум.
Ако ти имаш нужда и имаш нещо смислено да споделиш с аудиторията - направи го, ако ли пък не - просто си спести високопарните констатации, защото мен лично те не ме интересуват, а пък и едва ли помагат твоя анонимен авторитет без да са подкрепени с нещо смислено и реално като пример и нформация.
Иначе и на теб, както и на всички останали участници във форума, желая успехи в там каквото правиш.
Svruhskorostna ) Pravi ralika mejdu organic i acquisition growth
Първоначално изпратено от Императорът
Първоначално изпратено от vhk
Засега посоката и надоло ,пробием ли 4лв.ще идем и до3лв от гледна точка на Т.А. .А фундаментално погледнато при цена 3лв. П/Е ще е 12 което е по- приемливо.Това е само прогноза може и да не се сбъдне, макар че при Оргахим имах няколко прогнози и ми се сбъднахана 100%.
Само дето П/Е 12 за свръхскоростно развиваща се компания като Софарма е комическо - ами като стане 7 след 18 месеца напримерно, разбира се при запазване на цената? Винаги съм казвал, че:
1. Човекът като пазарува трябва да гледа бъдещето на компанията, защото именно него си купува, а не миналото.
Osnovniqt problem tuk e, che sfarm nqma normalen konsolidiran otchet. ima edin, koito te sa si go pravili, no ako ne e praven ot dobur oditor, to nqma smisul da se gleda za sujelenie.
oshte poveche kato se gleda peer grupata na generics, to togava mislq, che e redno da se disaggregatene sfarm na generic business i drugite i parts (medika, aroma, rozata i tn), zashtoto te nosqt konsolidiran market cap ama mai namalqvat i margina.
Първоначално изпратено от Nikola
Ами в модела съм им дал 10% процента дискаунт на очакванията на мениджмънта и отделно съм им намалил допълнитено маржовете. Смисъл, че няма накъде повече да променям импутите.
Иначе по моите форкасти в момента трейдва на forward EV/EBITDA 10.86x.
Valuator, izkazvash se malko nepodgotven, ako si bil svidetel na realna transakciq, shteshe da znaesh, che tiq weights sa po skoro plod na uchebnikarskite podhodi, a ne na realnostta
I vajnite neshta za pregovori sushto sa suvsem drugi
Никола, извинявай, че се включвам вместо друг, но този въпрос ме провокира и разсмя, защото има най-малко три отговора
(1) Ако продаваш (или представляваш интересите на продавача), залагаш изцяло или най-малко 60% към 40% в полза на DCF
(2) Ако купуваш (или представляваш интересите на купувача), залагаш изцяло или най-малко 70% към 30% в полза на мултипъли и сравнение с пиър група. Даже ако ти купуваш, търсиш допълнителен discount от 20-30% за margin of safety
(3) Ако просто си решаваш курсова задача, търсиш допълнителни аргументи в една или друга посока, проучваш предпочитанията на професора си или усредняваш 50% на 50%
Макар и под шеговита форма, горе-долу това се случва и в М&A, където методологията и тегловните коефициенти на различните методи за оценка са един от критичните въпроси в преговорите между консултантите и представителите на преговарящите страни.
Първоначално изпратено от Nikola
.... Малко офтопик. Абе куре какво да правя с Девин. През DCF излиза 6.80. Като я cross check-нах през мултипъли ми вади 3.30.....
Коментар