If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Интересно... при 2% EBITDA марж къде виждаш потенциала? Всичките компс на wholesale-a правят поне 6-7% до към 10% марж. Тук винаги ще го има въпроса къде точно остава валю-то - в майката, в листнатия дистрибутор или в ритейла.
Мисля, че направените инвестиции ще започнат да се отразяват в по-висок марж, догонващ конкурентите. Освен това, мисля, че имат възможност и за по-голям капацитет (това само предполагам!) и пазарен дял, а 2009 г. може да не е лесна за големите им конкуренти (Хигия - продажба, Либра може да пострада косвено заради самоубиеца, Стинг и ТЛ-НАЦ не знам как се справят с финансирането). Тези неща могат да окажат положително влияние.
Разбира се, има и рискове, ако фалират болници и аптеки примерно.
В написаното няма числа, така че е несериозно Просто идея за размисъл. Вече казах, че не съм взел акции от трейдинга, защото не знам какво количество иска да продаде мажоритаря и на кого аз ще си продам акциите след това.
Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Note: Data is based on Q3 08 TTM consolidated results; PS ratio for banks (5BN, 4CF, 6C9, 5F4) based on total operating incom Pe,S on EuroIns Insurance (5IC) based on gross premium income, PS of Chimimport
[6C4] and Eurohold Bulgaria [4EH] includes both financial and non-financial revenues.
Интересно... при 2% EBITDA марж къде виждаш потенциала? Всичките компс на wholesale-a правят поне 6-7% до към 10% марж. Тук винаги ще го има въпроса къде точно остава валю-то - в майката, в листнатия дистрибутор или в ритейла.
Първоначално изпратено от hah
Първоначално изпратено от EquityPrivate
Първоначално изпратено от EquityPrivate
Няма как дистибутор на лекарства да има марж на печалбата колкото производител на лекарства. А който не знае в консолидацията на Софарма какво влиза да си смята консолидирани съотношения колкото си иска.
Дистрибутор на лекарства обикновено работи с надбавка 5%!
А това за консолидацията на Софарма го пиши на инвеститорите. По-голямата част от тях примерно не са наясно къде точно стой Унифарм в цялата структура.
Всъщност те повечето не са и отваряли финансовите документи на компанията, в която имат акции, камо ли пък да знаят структурата.
Да, 5% надбавка, и при положение че оборота му е повече от този на производството как очакваш да не свали EBITDA маржина? Особено при положение, че сфтрд е сглобена за три години от пет фирми, които като цяло въобще не бяха звезди.
Еее, ти просто говориш наизуст. Софарма АД дава 50% от оборота на консолидирана база, а в другите 50% влизат още много фирми. Не може дистрибутора (Софарма Трейдинг) да дава повече от 50% от оборота.
За първите 9 месеца на 2008 оборота на дистрибутора е 236 млн., от които 28% са продукти на Софарма. ЕБИТДА е около 5 млн.
За същия период неконс. приходи от продажби на Софарма са 120 млн., а консолидираните са 327 млн.
Истината е, че просто всичките други фабрики, които се консолидират от страната и чужбина все още имат много малък принос досега към бизнеса на компанията.
С това просто исках да покажа, че директното сравнение на ЕБИТДА маржин с типични производители е неподходящо. Иначе лично според мен точно акциите на дистрибуторската фирма имат по-голям потенциал за нарастване през тази година, жалко че няма реален фрий флот и спекуланти.
ПС В момента нямам акции на фирми от групата, но дългосрочно си оставам "фен" на Софарма.
Няма как дистибутор на лекарства да има марж на печалбата колкото производител на лекарства. А който не знае в консолидацията на Софарма какво влиза да си смята консолидирани съотношения колкото си иска.
А това за консолидацията на Софарма го пиши на инвеститорите. По-голямата част от тях примерно не са наясно къде точно стой Унифарм в цялата структура.
Всъщност те повечето не са и отваряли финансовите документи на компанията, в която имат акции, камо ли пък да знаят структурата.
Да, 5% надбавка, и при положение че оборота му е повече от този на производството как очакваш да не свали EBITDA маржина? Особено при положение, че сфтрд е сглобена за три години от пет фирми, които като цяло въобще не бяха звезди.
Еее, ти просто говориш наизуст. Софарма АД дава 50% от оборота на консолидирана база, а в другите 50% влизат още много фирми. Не може дистрибутора (Софарма Трейдинг) да дава повече от 50% от оборота.
За първите 9 месеца на 2008 оборота на дистрибутора е 236 млн., от които 28% са продукти на Софарма. ЕБИТДА е около 5 млн.
За същия период неконс. приходи от продажби на Софарма са 120 млн., а консолидираните са 327 млн.
Истината е, че просто всичките други фабрики, които се консолидират от страната и чужбина все още имат много малък принос досега към бизнеса на компанията.
С това просто исках да покажа, че директното сравнение на ЕБИТДА маржин с типични производители е неподходящо. Иначе лично според мен точно акциите на дистрибуторската фирма имат по-голям потенциал за нарастване през тази година, жалко че няма реален фрий флот и спекуланти.
ПС В момента нямам акции на фирми от групата, но дългосрочно си оставам "фен" на Софарма.
Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Ахам - значи напазарувването на лидерът в производството на превързочни материали, на фабрика за спринцовки, създаването на собствена верига от аптеки и собствена дистрибуторска фирма, са "липса на стратегическо виждане".
Ахам - значи напазарувването на лидерът в производството на превързочни материали, на фабрика за спринцовки, създаването на собствена верига от аптеки и собствена дистрибуторска фирма, са "липса на стратегическо виждане".
Добре, занапред ще знам.
Ами една публична компания трябва да мисли за инвеститорите си и дали една покупка добавя към стойноста на компанията (т.е. прави ли инвеститорите по-богати) или не.
Погледни отчетите на фармацефтичната компания и ще видиш, че ЕБИТДА маржът им е около 25%. Сега погледни маржът на публичната Софарма АД и ще видиш, че тази година ще е сигурно под 10%. Това показва, че купените фирми са или с много по-нисък ЕБИТДА марж или дори с отрицателен, т.е. губят пари! При всички случай те ерозират ЕБИТДА маржа на фирмата. Сега, мениджърите на фирмата би трябвало да са наясно, че EV/EBITDA е най-често гледания мултипликатор при фармацевтичните компании и той е толкова по-голям, колкото по-профитабилна ти е компанията (i.e. по-висок марж).
Та, вместо да ме питате мен, който нямам акции, би трябвало като инвеститори да пишете на Пелагия Вачева да ви обясни параметрите на всички сделки и стратегията за придобиването на определени активи. Защото зад много от тях си личи, че няма финансова логика! Бях писал за консолидирането на определени предприятия, така че да не се повтарям.
Ама какво значи последната фабрика се строи - фабриките са 12 или 13 в България? За коя по-точно става въпрос?
EP, пожелавам ти да проектираш една, да я построиш, да й намериш финансиране и после някой да обяснява какъв си, що си, можеш ли или не можеш да правиш това, което правиш и да твърди, че не се заяжда. Тъкмо си мислех, че нямаш нищо лично, но явно се лъжа.
Здравейте и за много години.Много бързо отлетя празничното настроение и спомени.
Явно този форум сън не го лови.
Предлагам да не се връщаме към въпроса за приватизацията ,как се финансираха и на какви цени се купуваха и купуват предприятия,хотели,терени,панаири и сергии в България и кой участваше и участва в този спектакъл.
В много от сценариите е валиден един стар виц;
Как една жена може да направи един мъж милионер?
_Като се ожени за милиардер...
от1960 година най продаваното
лекарство в България е аналгин
2008 _също
от1960 година износът на същия този аналгин и още 2-3 до болка познати продукта към СССР е правил 90% от реализацията в чужбина
2008-също ,даже в много по малки обеми
Добре, занапред ще знам.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар