IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • парадигмата, както знаеш е в различните очаквания. иначе сделки нямаше да има
    а доткомите са друг филм. единственото сходно е в по-високите показатели. за двата проблема съм много съгласен. пожелавам всеки му такива проблеми. никой не е идеален
    Не е съвет за покупко-продажба на акции

    Коментар


    • А, ясно - пак има някаква нова парадигма - е, то и при доткома беше така Абе не е лоша компанията, и ръстовете и са добри, ама има два проблема - единия е с регионалното лидерство, а другия - със свръхочакванията към Огнян Донев Няма лошо (за Огнян Донев ), щом феновете искат да расте цената на акцията и имат пари - нека расте

      Коментар


      • тук пазара е фармацефтичен не може да ги мерим показателите с други сектори

        моите изчисления малко се разминават с тези, които в момента съм взел от сайт
        P/E SFARM 30.92 Сектор 225.82

        а, че цената варира около фудамента спор няма P/E 52W 27-48
        Не е съвет за покупко-продажба на акции

        Коментар


        • По-вероятно е да няма сериозни промени защото тук цената отдавна е изпреварила фундамента И при тези финансови резултати P/E си остава към 30, EV/EBITDA около 20 - все нива, които вече не се приемат много добре от пазара

          Коментар


          • No comment
            А дано подскочи както требе
            Не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

            Коментар


            • Софарма с ръст от 20,5 на сто на консолидираната печалба до 31,7 млн. лв.

              http://www.investor.bg/?id=60776
              Не е съвет за покупко-продажба на акции

              Коментар




              • Г-н Донев, 2007 г. като че ли беше година на придобивания за "Софарма" и за вас самия с влизането в "Доверие обединен холдинг". Какво да очакваме през 2008 г.?

                - Предстои ни упорит труд да подредим на придобитото. Това ще е по-скоро година на фокусирането и планирането. По отношение на "Доверие обединен холдинг" не мога днес да кажа, как точно ще изглежда структурата освен това, че тя ще е логична, абсолютно прозрачна, с ясни връзки по вертикала. Мисля, че от общото събрание през май 2007 г., когато се оказа, че сме най-голям акционер в холдинга, инвестиционната общност вижда периодично какво правим - ясно мажоритарно участие на "Доверие обединен холдинг" в подхолдинга "Доверие капитал", както и в отделните фирми, възстановяване на всички нарушени управленски връзки. Това към днешна дата вече е свършено.



                Има ли дружества с лошо представяне, които просто ще излязат от холдинга?

                - При всички положения има и нежизнеспособни и по-лошо представящи се дружества. Част от стратегията е именно те да бъдат локализирани и да спрат да тежат на добре развиващите се компании. Този постсоциализъм на разпределяне на добрите резултати за подпомагане на изпаднало в беда другарче не е типичен за пазарната икономика. Това, разбира се, са единични случаи и болшинството дружества са с добри перспективи.

                С увеличаването на капитала на "Доверие обединен холдинг" се стремим да осигурим ликвидни средства за осъществяване на инвестиционна програма. При положение, че инвестиционната общност реагира добре на първото увеличение, най-вероятно ще направим още едно през тази година. Много от фирмите имат своето производство, но като че ли не е осъществявана достатъчна модернизация в технологично отношение. Трябва да кажа на инвеститорите, че много се бърза с някакви резултати. Не е възможно да влезеш в една фирма и още следващото тримесечие да реализираш коренната промяна. При промяната на собствеността и респективно на идеологията на мениджмънта първо трябва да се преустановят съществуващи порочни практики и едва след една добре проведена инвестиция могат да се очакват истински резултати. Ако инвеститорите възприемат тези акции като спекулативна покупка за бързи резултати - грешат, просто при покупката на тези акции трябва да се гледа като на инвестиция с 3-5 годишен хоризонт.



                Кога можем да очакваме реални резултати от синергията между двете групи?

                - Синергия може да има само по отношение на четирите дружества от "Доверие", които имат близка до "Софарма" дейност. Ясен ефект още през тази година ще има най-вече при "Медика" , чрез пълното натоварване на производствените мощности и респективно покупката на ново оборудване и повишаване на капацитета. Същото може да се очаква и в областта на здравното осигуряване, където следим с интерес течащата дискусия. "Момина крепост" на практика вече мина в групата на "Софарма", тъй като тя там вече е най-голям акционер. Четвъртото дружество е болницата "Доверие", която ще обновим и модернизираме. Не можем да си позволим нещо, което е част от "Софарма", да не изглежда по подобаващ начин.



                Бихте ли дали прогнозни годишни консолидирани резултати за "Доверие обединен холдинг"?

                - Много е трудно през първата година, в която едва влизаме. Показването на консолидираните резултати за 2007 г. ще даде една база за сравнение оттук нататък. За първи път ще видим реално, как изглеждат нещата и на тази база ще надграждаме. Мисля, че до голяма степен, добрите резултати на "Медика", "Доверие Брико", "Хидроизомат" и др. ще повлияят положително и на консолидирания резултат на холдинга.



                А какво да очакваме за "Софарма"?

                - За "Софарма" 2008 г. няма да е по-различна. Устояваме своите позиции на българския пазар, но като че ли темите по придобивания на него за компанията се изчерпаха. Ще наблегнем най-вече на органичния растеж. Завърши модернизацията и удвояването на капацитета на ампулния ни завод в София. Трябва да завършим втория склад в София на групата заедно със "Софарма трейдинг", който ще е специализиран за търговията на дребно. Продължава работата по втория таблетен завод на "Софарма" в София, за чиято инвестиция получихме сертификат първи клас. Откриването му е предвидено през 2009 г.

                Непрестанно работим за увеличаването на регионалното си присъствие. Поредна стъпка на разширяване на участието ни в чужбина осъществихме с придобиване на завода в Украйна. В момента сме в процедура на получаване на разрешение за концентрация и от сръбската антимонополна комисия, след което възнамеряваме да придобием сръбско дружество. Трите балтийски страни и Полша също са в нашия фокус, въпреки че участието ни в "Олайнфарма" е по-скоро символично. С полските партньори, с които учредихме смесено дружество, ще изградим производствена площадка за сиропи на 100 км от Варшава. Мощността трябва да е готова за около една година, тъй като тя не представлява някаква колосална инвестиция, а само около 2 млн. евро.


                През 2007 г. приходите на "Софарма" се повишиха с около 16%. Как смятате да задържите ръста им през следващите години?

                - Трябва да се има предвид, че пропуснахме редица възможности. Веднъж не беше завършен ремонтът на ампулния завод, което наложи няколко месеца той да не работи. Ще видим също така новия реимбурсен лекарствен списък как ще повлияе на увеличението на продажбите. Определено имаме възможност да продадем повече лекарства в чужбина отколкото на местния пазар, но естественият ни ограничител беше капацитетът. Сега с по-големите собствени възможности и включването на "Медика" в семейството на "Софарма" ще можем да произведем и продадем повече.



                В отчета си за 2007 г. залагате по-ниски прогнози за ръста на показателите за 2008 г. Защо?

                - По-добре да заложим по-консервативни прогнози и да ги преизпълним, вместо да прогнозираме фантастични резултати. Не очаквам разлика в представянето спрямо предходните години.



                По отношение на разходната част на "Софарма" имахте силни експозиции в долари и съответно значителен валутен риск. Как ще го ограничите?

                - До този момент го правехме като през 2007 г. на всички пазари с изключение на Русия минахме на евро. От 1 април сме се договорили и там да преминем на евро, т.е. факторът валутен риск ще отпадне или намалее чувствително. Курсът на долара ще влияе на резултатите единствено, доколкото част от доставките ни ще се плащат в долари.




                Износът ще продължава ли да заема все по-голям дял в продажбите ви?

                - Определено потенциалът за ръст на продажбите навън е по-голям, което до известна степен се дължи на неосъществената здравна реформа у нас.



                Продължава ли забавянето на плановете за двойно листване на "Софарма" на Варшавската фондова борса? Има ли някакво движение по въпроса?

                - Нищо не се е променило. Проблемът не е при нас. Това не е конюнктурно решение и когато има възможност ще го осъществим в рамките на два три месеца. Но не мога да кажа, кога точно.



                Да очакваме ли разместване в собствеността на "Софарма"?

                - Нищо не го налага и досега тя не се е променила. Единственото събитие е влизането на фонда на "Грамърси", запазва се традиционното участие от около 3% от австрийските банки, както и това на над 100 институционални инвеститори. Нормалният български спекулант почти не играе със "Софарма". Акциите на компанията са пристанище на спокойствието и сигурността, независимо от трусовете на световните пазари. По принцип винаги стои въпросът, дали в годишен план да увеличим свободните акции с още 1%, но при тази конюнктура това въобще не е тема. Затова и всички наши компании, които излизат на борсата, реално правят вторично публично предлагане, а не първично. Така даваме възможност на акционерите да имат ликвидни средства и на пазара да определи цената им - направихме го със "Софарма трейдинг", предстои "Унифарм". Очаквам в края на март и началото на април акциите на "Унифарм" да са на пазара, като в момента проспектът на компанията е в Комисията за финансов надзор.



                Според вас стигна ли българският фондов пазар нормални нива през последния месец?

                - При сегашната ситуация в егоистичен план очакваме по-скоро покупки при по-скромни обеми, но не и продажби.
                http://pazari.dnevnik.bg/show/462618/
                Не-заслужил инвеститор

                Коментар


                • http://www.investor.bg/?id=60557
                  Без коментар
                  Не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

                  Коментар


                  • Поне си си избрал добър начален учител....
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                    Коментар


                    • Re: питане

                      Първоначално изпратено от Императорът
                      Първоначално изпратено от milkov
                      аз съм нов,мислех си че разбирам, защото чета книжки Smile. .поне съм амбициран и вярвам, че ако се боря ще успея.днес в едната прочетох, намери си брокер? - как става? по- нататък писателя беше писал да купуваме акции на компаний с малка капитализация, като цените на акциите са примерно - 0.25- 05.лв, някои може ли да ми даде съвет? имате ли това право?
                      Дали са ти точен пример со Химко - от мене да знаеш - за лошата акция добра цена няма.
                      Благодаря за информацията, все пак научих нещо. Книгата се казва 'богат татко, беден татко' Меком скоро ще пуска акции на пазара, някои мнение има ли?

                      Коментар


                      • Re: питане

                        Първоначално изпратено от milkov
                        аз съм нов,мислех си че разбирам, защото чета книжки Smile. .поне съм амбициран и вярвам, че ако се боря ще успея.днес в едната прочетох, намери си брокер? - как става? по- нататък писателя беше писал да купуваме акции на компаний с малка капитализация, като цените на акциите са примерно - 0.25- 05.лв, някои може ли да ми даде съвет? имате ли това право?
                        Дали са ти точен пример со Химко - от мене да знаеш - за лошата акция добра цена няма.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от баш майстора
                          стиф стига си му обръщал внимание щото няма да миряса
                          напълни се темата със спам
                          Нека се научи човека, и аз бях зелен едно време и на мен ми се е случвало да пиша глупости.
                          Но си прав да. Това е тема за софарма така, че спирам.

                          Коментар


                          • стиф стига си му обръщал внимание щото няма да миряса
                            напълни се темата със спам
                            *Не е предложение за покупко-продажба на ценни книжа.

                            Коментар


                            • Re: питане

                              Първоначално изпратено от johny-bravo
                              Първоначално изпратено от stiff_bg
                              Първоначално изпратено от wannarock
                              Първоначално изпратено от milkov
                              аз съм нов,мислех си че разбирам, защото чета книжки Smile. .поне съм амбициран и вярвам, че ако се боря ще успея.днес в едната прочетох, намери си брокер? - как става? по- нататък писателя беше писал да купуваме акции на компаний с малка капитализация, като цените на акциите са примерно - 0.25- 05.лв, някои може ли да ми даде съвет? имате ли това право?
                              смени книжката
                              да купуваме или да НЕ КУПУВАМЕ?

                              Щото една акция за да струва под 1 лв, означава че е яко дърво .
                              Иначе имам такава акция за теб - ХИМКО. Цената вече е само 0.13 лв на акция направо без пари! Ако искаш да имаш 99.999% гаранция, че ще загубиш може да си напазаруваш здраво.

                              Не е препоръка за закупуване или продаване на ценни книжа.
                              ти май си дървото тук, аз говоря, за акции които нямат история 6 години, а тепарва излизат на пазара. Примерно си купуваш на .025 - за 20000 лв и след 1година ако акцията стигне 20лв имаш 1 милион- натова ли викаш ддърво. Бих искал да ми отговарят хора от който мога да науча нещо.
                              Това, което исках да ти обясня е, че принципно (с малки изключения) НЯМА значение колко лева струва една акция на фирмата (1, 5, 10 или 1000 лв), а дали тази цена е ИЗГОДНА.

                              В случея на химко ти показвам, че има компании с акции по 0.13 ст за акция, но всъщност компанията може да не струва и 1 ст на акция, докато има акции като пътищата преди време дето струваше 8000 лв акцията, но си заслужаваше да се купи и даже беше евтина.

                              Иначе това, което си чел предполагам е за теорията за закупуване на подценени дружества, при която се купуват компании под счетоводната им стойност или акции под номинал, но това не е за начинаещи (ама ХИЧ).

                              А и специално за това, че акция с цена под 1 лв е дърво ще ти кажа, че номиналната стойност на всяка акция в БГ трябва да е поне 1 лв! Което означава, че компания чиято акция се търгува под номинална стойност явно има някакви много сериозни проблеми.

                              Коментар


                              • Re: питане

                                Първоначално изпратено от johny-bravo
                                Първоначално изпратено от milkov
                                Първоначално изпратено от stiff_bg
                                Първоначално изпратено от wannarock
                                Първоначално изпратено от milkov
                                аз съм нов,мислех си че разбирам, защото чета книжки Smile. .поне съм амбициран и вярвам, че ако се боря ще успея.днес в едната прочетох, намери си брокер? - как става? по- нататък писателя беше писал да купуваме акции на компаний с малка капитализация, като цените на акциите са примерно - 0.25- 05.лв, някои може ли да ми даде съвет? имате ли това право?
                                смени книжката
                                да купуваме или да НЕ КУПУВАМЕ?

                                Щото една акция за да струва под 1 лв, означава че е яко дърво .
                                Иначе имам такава акция за теб - ХИМКО. Цената вече е само 0.13 лв на акция направо без пари! Ако искаш да имаш 99.999% гаранция, че ще загубиш може да си напазаруваш здраво.

                                Не е препоръка за закупуване или продаване на ценни книжа.
                                ти май си дървото тук, аз говоря, за акции които нямат история 6 години, а тепарва излизат на пазара. Примерно си купуваш на .025 - за 20000 лв и след 1година ако акцията стигне 20лв имаш 1 милион- натова ли викаш ддърво. Бих искал да ми отговарят хора от който мога да науча нещо.
                                Milkov, май трябва да се захванеш с нещо друго. Или първо попрочети и после задавай въпроси, защото се излагаш и пишеш големи глупости.
                                хубаво е да се обосновеш

                                Коментар

                                Working...
                                X