IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Valuator
    Специално при Неохим предупредих как ще се развие търговията и направих прогноза, че тавана на акцията е в диапазона 80-85 лв. Който разбрал - разбрал. Други бяха тия дето първо прогнозираха цени от по над 100 лв, а после се хвалеха, че са продали на 85 лв.
    Чичуга, пак нещо се заяждаш с мен. Не мога да разбера защо, но не ми и дреме. Аман от убитаци. Прогонозата ми при Неохим остава над 100 лева, но не и в условията на световна финансова криза. Според теб добре ли направих, че продадох на 85 лева (след което акцията падна на 67 или зле?) или трябваше да чакам някой ден 100 лева? Грешките от Каолин няма да ги повтарям.

    Сега трайкай и не се обяснявай.

    Коментар


    • ааа, чичо Скрудж е скъперник и затова предпочита да не взема нечие мнение в предвид, когато е решил дали да обмени акция срещу парици, но в края на месеца просто забелязвам, че и ти ставаш по-активен.
      Затова казах по-долу, че е излишно да се нервите на това че Equity ви е изпреварил и коментирал, което сте констатирали и ви е ясно от 6 месеца, но не било нужно да се пише.
      А тезата на Equity беше да се даде най-голяма тежест на отчета. Може например, да не разбирам толкова от отчети и да проверя дали казва истината, както всеки може да провери, но ако всеки се хване да направи и заинтересува от въпросните сметки, ще бъде доста по-грамотен инвеститор. Въпроса кому са необходими неграмотни инвеститори го оставям без коментар, в случая както казах вече, по-скоро бихме били благодарни за показания пример от Equity - какво и как се гледа при оценяването, а другите които знаят и не казват, няма защо да се дразнят, че не те са си направили този труд. Общо взето това имах предвид.
      Ползата зад коментарите за някои не е само тази, която ти се привижда през твоя поглед- евентуално, въображаемо влияние на цената. Ти си знаеш останалото и не ти е необходимо, само цената гледаш, дали пасва на фундамента, но другите може да се понаучат на нещо допълнително. А На всеки е ясно, че коментарите не могат да бъдат препоръка.

      Коментар


      • Неочакван алтруизъм и филантропия за човек с ник Чичо Скрудж. За баламосването не си прав - никога не съм баламосвал хората, нямам нужда да го правя. И никога не използвам изрази като "яко", "евтино", "излитаме" и т.н. Специално при Неохим предупредих как ще се развие търговията и направих прогноза, че тавана на акцията е в диапазона 80-85 лв. Който разбрал - разбрал. Други бяха тия дето първо прогнозираха цени от по над 100 лв, а после се хвалеха, че са продали на 85 лв. Но ако имаш нужда да си имаш кумир с "истината от последна инстанция" или вярваш безрезервно в дядо Коледа - няма кой да ти пречи.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Valuator

          Знам, че напоследък промени оценката си за Монбат и че вече не коментираш активно Каолин, но без да се заяждам, ще ти кажа, че всички помним миналото и затова едва ли е нужно толкова активно да напомняш на другите колко много са сбъркали в оценките и прогнозите си за Софарма.
          Мисля, че е много нужно да се напомня. Защото Кура чете отчети, нищо повече от отчети. И припомня и другите да го правят. Защото от гледане само на това, че цената е спаднала и подвиквания колко е "яко" и едва ли не "евтино" може да има още прегоряли дущици. За тях не ти е жал, защото ще им продадеш в края на месеца може би. И после ще ни известиш, както направи при Неохим. Това много ли, е доблестно и тарикатско??? Да баламосваш хората колко добро е дружеството и да видим как ще се справи, а после да им кажеш, че си продал.
          Позицията на Equity ми изглежда по-правилна и честна, а също и това, че си е признал и променил мнението, там където е сбъркал за другите дружества.

          Коментар


          • Private, състоянието на Софарма е ясно поне от 6 месеца. Не съм адвокат на Донев, но в рамките на мега холдингови структури решенията за консолидацията на активи имат своя логика, която не винаги е ясна за широката публика. Преди няколко месеца тук се постарях да ти обясня моята версия за покупката на допълнителните пакети (при Медика).

            Първоначално изпратено от EquityPrivate
            Състоянието на Софарма беше много по-добро миналата година (като маржове), освен това според мен дадоха прекалено много пари за закупуването на допълнителни пакети от фирмите, които придобиха през 2007. Оставям настрана защо въобще трябваше да ги купуват, но предполагам Огнян Донев си знае какво прави. А натрупания дълг е точно от такива сделки. Иначе нямаше да е в такъв размер. Та състоянието им може да не е точно от вчера, но и не е от много отдавна.
            Знам, че напоследък промени оценката си за Монбат и че вече не коментираш активно Каолин, но без да се заяждам, ще ти кажа, че всички помним миналото и затова едва ли е нужно толкова активно да напомняш на другите колко много са сбъркали в оценките и прогнозите си за Софарма.

            А как и дали Софарма ще се справи с маржовете и ливъриджа - предстои да видим. Но едно съм сигурен - едва ли настоящото форумно баене ще е определящо за бъдещите резултати на компанията Но пък може да влияе върху цената на акцията

            Коментар


            • Първоначално изпратено от EquityPrivate
              Тук хеджът до скоро беше short Софарма, long Гедеон Рихтер.
              Обаче под 4.00 акцията почна да става привлекателна. Сега интересно дали няма да стане long Софарма, short Зентива.

              На Импе хедж фондът да не му е фалирал покрай последния спад тук и затова да го няма? Той по принцип винаги заема позиции срещу посоката на пазара, но се надявам да се е отървал леко.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от H
                Няма да ти предложат 18ст. Освен за скуийз аут, има законодателство и за търгови предложения и определяне на цената им - няма да е лошо и с него да се запознаеш Импе, за да не те изненадат настоящи и бъдещи мажоритари на разни фирми. Факт е, че известни "шашми" могат да стават около това как точно да определят цената на търговото, но ако нещо наистина струва 100лв, не могат да минат с 1лв.

                Първоначално изпратено от Императорът
                Ами Приватов - като не могат да се разберат с миноритарните акционери, няма да делистват !!! Ами то Албена (напримерно де) може да реши да се делиства и да ми предложи по 18 стинки за акция - е какво - аз да не съм идиот да си ги дам? Некоректно е, могат да се правят шашми.
                Аз пък, обратно на тебе, деля акции не на скъпи и евтини, а на секси и калпави - когато компанията емитент се развива могъщо и печели яко, точната цена към даден момент е без особено значение, ако пък е нещо като Химко, и стотинка не давам, защото боклуци в портфейлът си не държа.
                Хе-хе - ясно е, че има сигур и аз хиперболизирах - ама че могат да се правят шашми, могат. Но разбираш - ако компания се развива могъщо, дори да ми дават цена, справедлива спрямо сегашното и състояние и печалби, пак ме прецакват - в перспектива - ми аз може пък да не ща да продавам, бе, баси !!! нали след 4 години (напримерно) тая цена ще е позорна...
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Valuator
                  Чичко Скрудж, не разбирам кои сме тия, дето трябва нещо да признаем и какво е това, което трябва сами да си напишем Нямам нищо против Private или който и да е бил друг, ама състоянието на Софарма е ясно не от днес и вчера и ми е смешна тая амбиция и активност точно тука и точно сега ОК, може и аз да не съм прав
                  Провери ми темата за Монбат. Преди няколко дни пуснах модел и казах, че не съм съгласен с прогнозите на мениджмънта за резултатите на компанията през 2008, тъй като не виждам как ще ги постигнат. Та, определено не стоя и не блея пред Монбат. За Каолин не съм писал отдавна, но на тези цени (измерено като EV/EBITDA) акцията е много евтина.
                  Състоянието на Софарма беше много по-добро миналата година (като маржове), освен това според мен дадоха прекалено много пари за закупуването на допълнителни пакети от фирмите, които придобиха през 2007. Оствям настрана защо въобще трябваше да ги купуват, но предполагам Огнян Донев си знае какво прави.
                  А натрупания дълг е точно от такива сделки. Иначе нямаше да е в такъв размер. Та състоянието им може да не е точно от вчера, но и не е от много отдавна.

                  Коментар


                  • Няма да ти предложат 18ст. Освен за скуийз аут, има законодателство и за търгови предложения и определяне на цената им - няма да е лошо и с него да се запознаеш Импе, за да не те изненадат настоящи и бъдещи мажоритари на разни фирми. Факт е, че известни "шашми" могат да стават около това как точно да определят цената на търговото, но ако нещо наистина струва 100лв, не могат да минат с 1лв.

                    Първоначално изпратено от Императорът
                    Ами Приватов - като не могат да се разберат с миноритарните акционери, няма да делистват !!! Ами то Албена (напримерно де) може да реши да се делиства и да ми предложи по 18 стинки за акция - е какво - аз да не съм идиот да си ги дам? Некоректно е, могат да се правят шашми.
                    Аз пък, обратно на тебе, деля акции не на скъпи и евтини, а на секси и калпави - когато компанията емитент се развива могъщо и печели яко, точната цена към даден момент е без особено значение, ако пък е нещо като Химко, и стотинка не давам, защото боклуци в портфейлът си не държа.

                    Коментар


                    • Чичко Скрудж, не разбирам кои сме тия, дето трябва нещо да признаем и какво е това, което трябва сами да си напишем Нямам нищо против Private или който и да е бил друг, ама състоянието на Софарма е ясно не от днес и вчера и ми е смешна тая амбиция и активност точно тука и точно сега ОК, може и аз да не съм прав

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Valuator
                        Private, макар да съм съгласен с повечето неща, които си написал в тази тема, на мен също ми е трудно да разбера алтруистичната свръхмотивация, с която громиш Софарма и нейните почитатели. Прави ми впечатление, че тук даже си по-активен, отколкото при похвалните дитирамби за Монбат и Каолин - сигурно в момента нямаш много друга работа.
                        Всичко което е написал Кура е по темата. Същото не можем да кажем за горния коментар. Отделно сам споменаваш, че с повечето неща си съгласен. А тогава, защо нямате доблест да си ги признаете и сами да ги напишете, а чакате друг да го направи, за да последват обвиненията, че е вложил повече усилия.
                        Може би е нормално да е вложил, щом другите се скътават. Поне обяснява разбираемо, за което, по-скоро можем да сме благодарни.

                        Коментар


                        • Ами Приватов - като не могат да се разберат с миноритарните акционери, няма да делистват !!! Ами то Албена (напримерно де) може да реши да се делиства и да ми предложи по 18 стинки за акция - е какво - аз да не съм идиот да си ги дам? Некоректно е, могат да се правят шашми.
                          Аз пък, обратно на тебе, деля акции не на скъпи и евтини, а на секси и калпави - когато компанията емитент се развива могъщо и печели яко, точната цена към даден момент е без особено значение, ако пък е нещо като Химко, и стотинка не давам, защото боклуци в портфейлът си не държа.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                          Коментар


                          • Private, макар да съм съгласен с повечето неща, които си написал в тази тема, на мен също ми е трудно да разбера алтруистичната свръхмотивация, с която громиш Софарма и нейните почитатели. Прави ми впечатление, че тук даже си по-активен, отколкото при похвалните дитирамби за Монбат и Каолин - сигурно в момента нямаш много друга работа.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от GALBA
                              Първоначално изпратено от ivannov
                              Дружеството е добро ,но цената е скъпа....Виж ,ако падне още наполовина ,ще си помисля....Не е препоръка за търговия...

                              Дружеството е добро ,а и цената е добра ....Виж ,ако падне още наполовина ,ще ви благословя....И е препоръка за търговия... А за тези ,които нямат кеш препоръчвам разходки по Витоша ,а не по Витошка и много, много свеж въздух за да си аерирате мозъците!;-)
                              Nikoga ne sam mojel da razbera obshtite prikazki ot roda na firmata e dobra!
                              Za men firmite se deliat na skupi i evtini. Skupi ili evtini spriamo opredeleni pokazateli i spored opredelena peer grupa.
                              Takova neshto kato "firmata e dobra/hubava/mnogo iaka" i drugi takiva superlativi ne sa chast ot rechnika na edin investitor, a na niakakva domakinia hvaleshta perilen preparat pred sasedkata si.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ivannov
                                Дружеството е добро ,но цената е скъпа....Виж ,ако падне още наполовина ,ще си помисля....Не е препоръка за търговия...

                                Дружеството е добро ,а и цената е добра ....Виж ,ако падне още наполовина ,ще ви благословя....И е препоръка за търговия... А за тези ,които нямат кеш препоръчвам разходки по Витоша ,а не по Витошка и много, много свеж въздух за да си аерирате мозъците!;-)

                                Коментар

                                Working...
                                X