IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

AmonRa

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение

    Един човек да напише истината...аман от измамници...на Прокопиев соларите фалираха... след измамата по син карс...този сладур посредника явно ще се пробва и тук... гръцки богове...сега египетски фараони... иначе творец всюжетнаталиния!
    Мейн главно работят с такива клиенти. Трябва да им видиш другата "страхотна" сделка от преди няколко години с варантите на Уелкъм Холдингс на БФБ.
    А иначе информацията е под всякаква критика, не само фирмата е реално търговец и нищо друго - продават до към 9/2022 стоки за 38.4млн. лв, които са закупили за 30.6млн. лв. (20% gross margin). Няма почти никаква добавена услуга, която да придава допълнителна стойност! Това си е трейдинг бизнес, който много бързо ще се свие и дори изчезне когато се появи друг продавач на същите тези Sungrow, Growatt и Esdec и готов да работи с gross margin 12-13%. Изброените 3 фирми са достатъчно големи, за да не работят екслузивно с нито една компания за определена територия, а и АмонРа не пишат да са екзклузивен дистрибутор за България и Румъния.

    Оставям настрана грешките в презентацията на данните, което явно не притеснява много от инвеститорите!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
      това е фирма УСВОИТЕЛ на евросредства. Няма средства няма оборот - 100к една заплата. Ака това са ДАЛАВЕРАДЖИИ не бизнесмени. Е от таквиз аз очаквам само и единствено да те ИЗМАМЯТ
      Един човек да напише истината...аман от измамници...на Прокопиев соларите фалираха... след измамата по син карс...този сладур посредника явно ще се пробва и тук... гръцки богове...сега египетски фараони... иначе творец всюжетнаталиния!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Hulk Разгледай мнение

        Здравей,

        аз също получих два рипорта, единият в началото на Ноември, а вторият преди 3 дни. Вчера бяг в офиса на Мейн Кепитъл, и ми разясниха цифрите в детайл.

        Първият рипорт е от началото на Ноември (в твоя коментар дясната колонка) той е на база H12022 - Revenue: BGN 23'550, EBITDA: BGN 5'256, EBITDA Margin - 22,1%, като ръстът е изчислен на база Year on Year

        Вторият рипорт е от 18.11.2022 (в твоя коментар лявата колонка) той е на база 9М2022 - Revenue: BGN 38'434, EBITDA: BGN 6'811, EBIRDA Margin - 17.6%, като тук са дали два ръста Year to Date - 218% и Year on Year 645%
        Дали са и 1-pager, в който цифрите са в Евро в съмърито (предплагам за чуждите играчи), ако си получил от едното място 1-pager, а от другото пълния рипорт може да не си забелязал базата на която стъпват двата различни документа.

        В крайна сметка предлагането е на 9.1х P/E...иначе изказванията на хора, които не са прочели документите няма да го коментирам. Аз намерих само една техническа неточност при изчислението на EPS, където правилната цифра е BGN 1.37 вместо BGN 0.17, но това не променя математиката и P/E си остава 9,1х.

        Надявам се да съм ти бил полезен
        Да, то определено има нужда от разясняване. Нямаше да има нужда обаче, ако не го бяха объркали!
        А предлагането е на 9.1х П/Е само в главата на Илиян от Мейн. Тази фирма ще има негативен кеш флоу (според собствените им прогнози) още другата година. ИПО обикновенно се прави на база резултатите очаквани в следващите 9-12 месеца, а не да се листваш на 30 ноември и да даваш П/Е към декември 2022г.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
          Тези са щедри в прогнозите...
          Mane Capital активно са помагали във финансовите фантазии. Тия АмонРа явно ще сложат фотоволтаици по цялата планета в следващите няколко години.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Hulk Разгледай мнение

            Мойте наблюдения са различни, освен това са дали 3 сета отчети, като не ти харесват смляните цифри и смяташ че са премълчали "съществена фактология" вадиш ексела и смяташ сам (аз лично винаги го правя). Ако и "продцкшъните" не ти харесват си правиш сам на база пазарни данни може да решиш от 6 кратен ръст за последните 12 месеца, да сложиш примерно 6% ръст за 2023, звучи ми "реалистично".

            От 2021 насам съм разкостил всички предлагания на BEAM на съставни части, надявам се и ти да си напрвил същото за да имаме еднаква база за разговор. Участвал съм и съм купил акций на 3 рискови компаний с хоризонт 2025г, Тук мисля да скоча също.

            Не е препоръка за нищо!
            Ето това е меморандума качен на уеб страницата на АмонРа Енерджи


            https://amonraenergy.bg/wp-content/u...monRa_IM-2.pdf

            Имам следните въпроси, щом смяташ че имало три сета отчети и информацията ти е ясна

            1. Какво става с кеш флоу през 2023г, защо е негативен 8млн. лв? Няма никакви данни за CAPEX, а предполагам е нещо голямо щом ЕБИТДА е 35млн. лв, а кеш флоуа е негативен.

            2. На трета страница дават ЕБИТДА от 2.7млн. евро за първите 9 месеца. А пък на страница 19 са дали ЕБИТДА за първите 9 месеца от 6.8млн. лв, което е различно от първата цифра. Коя е вярната и някой дали се е сетил да провери документа преди да отиде при инвеститорите

            3. Излиза че в Q4 2022 фирмата ще направи 11.7млн. лв оборот, но 4.4млн. лв ЕБИТДА (38% марж) при марж през първите 9 месеца на годината от 17-18%! От къде ще дойде допълнителната профитабилност през последното тримесечие и защо? Това прилича на "channel stuffing", защото ще правят ИПО!

            4. ЕБИТДА маржът пада през следващите няколко години с 5 пункта. На какво се дължи това?

            5. Има ли видимост върху това как фирмата ще постигне 170млн. лв оборот през следващата година и 320млн. лв. през 2024г? Колко контракта са подписани и са в "pipeline" за следващите 12-18 месеца?

            6. Как е избран WACC? Фирма, която смята да генерира десетки милиони лева в свободен паричен поток, би могла да вземе банково финансиране и да си оправи капиталовата структура! 17% е private equity-type return!

            7. Няма никакви данни за дълг на фирмата.

            А на теб успех със скачането в АмонРа. Отдолу обаче няма мрежа!
            Инвестиционен меморандум на АмонРа Енерджи

            Коментар


            • Тези са щедри в прогнозите...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
                Бизнеса изглежда създаден в точния момент и се възползва от ценовия шок на европейския енергиен пазар. Това, което не ми е ясно е дали търсенето на техни продукти е устойчиво и какво е тяхното конкурентно предимство. Какво пречи на някой друг да търгува със същите продукти? Ако бизнеса е толкова печеливш със сигурност ще се намерят много желаещи да копират техния бизнес модел, тъй като няма нужда от големи капиталовложения или някакво специално ноу-хау, за да бъдеш търговец.
                Ценното е мрежата им от клиенти, тя е създавана с години, но те много бързо могат да избягат, ако някой голям търговец на ел материали или климатична и отоплителна техника реши да влезе на този пазар с ценови отстъпки
                клиентите обикновенно са едни и същи
                възможно е и някой голям западен търговец да влезе в региона, но обикновенно те купуват най-големия местен такъв и си осигуряват летящ старт
                със сигурност ще има движение скоро на пазара, защото този бизнес в момента е на върха на вълната





                Коментар


                • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                  не съм разглеждал компанията, но първата асоциация, като прочетох името амонра беше пирамиди фараони
                  това бфб май ме е увредило
                  На доста хора спомнящи си 90-те, със сигурност ни минават тези неща през главите.

                  Коментар


                  • Бизнеса изглежда създаден в точния момент и се възползва от ценовия шок на европейския енергиен пазар. Това, което не ми е ясно е дали търсенето на техни продукти е устойчиво и какво е тяхното конкурентно предимство. Какво пречи на някой друг да търгува със същите продукти? Ако бизнеса е толкова печеливш със сигурност ще се намерят много желаещи да копират техния бизнес модел, тъй като няма нужда от големи капиталовложения или някакво специално ноу-хау, за да бъдеш търговец.

                    Нещо, което ми прави неприятно впечатление е, че са увеличили капитала с решение от лятото от 50 хил.лв на 6 млн.лв, като са емитирали акции на 10лв и веднага са ги сплитнали десет пъти. Основната част от капитала са я внесли през септември. Тоест основателите си записват акции на 1 лв през септември и два месеца по-късно на нас ни ги продават на 12.40 лв. Смятам че след като бизнес потенциала (според прогнозите) ще се отключи с помощта на средствата набрани от пазара (15.4 млн.лв спрямо 6 млн.лв от основателите) е редно миноритарните акционери да бъдат третирани като равни (или поне малко по-равни), а не да бъдат третирани като дойни крави. Ако бяха толкова сигурни в прогнозите си щяха да вземат повече банково финансиране, то е доста по-евтино от собствен капитал (или поне на теория)

                    Коментар


                    • не съм разглеждал компанията, но първата асоциация, като прочетох името амонра беше пирамиди фараони
                      това бфб май ме е увредило
                      “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                        Все си мисля, че смисълът на бийм пазарът е да се даде възможност на относително малки дружества с някакъв продукт или ноухау - да си стъпят здраво на краката и да се развият.

                        В конкретния случай имам чуството, че се търси сериозно финансиране за дружество, което си е чист търговец на продукти, за които има голямо търсене в момента и е на 'гребена на вълната'. НЕ говорим за търговско ноу-хау и разработки на модели за търговия както са примерно Уолмарт, Амазон и др. публични компании. Говорим за търговия товариш контейнера от Китай, Германия или където е производството и го продаваш в България. Явно е, че е печеливш бизнес, НО за такъв разработен бизнес и с добри парични потоци...ами...нормалната практика е като иска да расте да ползва кредитна линия от банка и/или да расте генерично. С цитираните показатели излиза, че не би следвало да е труден и бавен генеричния ръст. Някои ще кажат 'ама то е добре, че да има оценка на дружеството от пазара' - в този случай е ок да се пусне относитлено малък пакет за скромнна сума като финансиране просто да се листне и 'да се знае', отчети, показатели, развитие в годините - имаме подобни примери на БФБ. Не ме грабва идеята някой с хубава търговия да търси толкова пари от бийм и да е навит да си даде % от бизнеса, при положение, че може да вземе една хубава линия от банка и да си е 100% собственик на капитала.

                        Дружества като Биодит или дроновете са ясни - там има някакво ноухау, което обаче все още не генерира приходи и финансирането може да се случи през канали като стартъп фондове, бзинес ангели, бийм ...

                        Не искам да звуча прекалено песимист, но ако започнем да гледаме на бийм пазарът като място за фрий мъни... далеч няма да стигнем.
                        Съгласен съм с Вас. Не мисля, че мястото на компанията е на ВЕАМ. Критериите на ВЕАМ както знеам са по-занижени и може би им е по-лесно да се позиционират там.

                        Що се отнася до начина на финансиране нека да има повече компании на борсата, не всичко да се случва през кредити от банките. Това е начина да се раздвижат малко тия 100 млрд в банките да влязат в икономиката и да правят БВП. Не съм влизал в детайлите на компанията още (благодаря на HULK, че внесе предварително малко яснота в числата), не знам какви са плановете им за този ресурс, но на запад гледат с различно око при правенето на бизнес с публични компании, така че и само това може да е мотив.

                        Някой има ли представа ще има ли някаква он-лайн среща? От Елана и Карол не са ми изпращали нищо. За ITF ще има. Някой който ползва ЮГ има ли някаква информация при вас, за да не търся в нета?

                        Коментар


                        • това е фирма УСВОИТЕЛ на евросредства. Няма средства няма оборот - 100к една заплата. Ака това са ДАЛАВЕРАДЖИИ не бизнесмени. Е от таквиз аз очаквам само и единствено да те ИЗМАМЯТ
                          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                          Коментар


                          • Все си мисля, че смисълът на бийм пазарът е да се даде възможност на относително малки дружества с някакъв продукт или ноухау - да си стъпят здраво на краката и да се развият.

                            В конкретния случай имам чуството, че се търси сериозно финансиране за дружество, което си е чист търговец на продукти, за които има голямо търсене в момента и е на 'гребена на вълната'. НЕ говорим за търговско ноу-хау и разработки на модели за търговия както са примерно Уолмарт, Амазон и др. публични компании. Говорим за търговия товариш контейнера от Китай, Германия или където е производството и го продаваш в България. Явно е, че е печеливш бизнес, НО за такъв разработен бизнес и с добри парични потоци...ами...нормалната практика е като иска да расте да ползва кредитна линия от банка и/или да расте генерично. С цитираните показатели излиза, че не би следвало да е труден и бавен генеричния ръст. Някои ще кажат 'ама то е добре, че да има оценка на дружеството от пазара' - в този случай е ок да се пусне относитлено малък пакет за скромнна сума като финансиране просто да се листне и 'да се знае', отчети, показатели, развитие в годините - имаме подобни примери на БФБ. Не ме грабва идеята някой с хубава търговия да търси толкова пари от бийм и да е навит да си даде % от бизнеса, при положение, че може да вземе една хубава линия от банка и да си е 100% собственик на капитала.

                            Дружества като Биодит или дроновете са ясни - там има някакво ноухау, което обаче все още не генерира приходи и финансирането може да се случи през канали като стартъп фондове, бзинес ангели, бийм ...

                            Не искам да звуча прекалено песимист, но ако започнем да гледаме на бийм пазарът като място за фрий мъни... далеч няма да стигнем.

                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение

                              Благодаря на коментарите на всички ви, но малко се обърках! Кой е "Мейн и Юг"? Чекнах но нищо не излиза! Някакви нови ли са, явно аматьори и защо числата са им толкова различни/грешни? Местната комисия как е допуснала такава каша в инфото до инвестотирите?
                              Mane Capital са мениджър на емисията
                              Yug Market са обслужващият брокер

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение
                                Здравейте колеги. Моля за помощ от местна почва - хора на терен в България!!!
                                Изпратиха ми пиич за ново дружество, което ще се качва на борсата, но имам проблем, че едната презентация дойде от Лондон на английски, а другата от България на български. Разликата в езиците не е проблем, но числата са проблем, защото много се различават!?
                                Молбата за помощ е някой знае ли кои числа са верни и приветствам коментар за емитента или за пласиращият агент - с благодарност!
                                ето какво ми изпратиха
                                9M 2022 HIGHLIGHTS
                                €19.7 million Revenues 23.55милиона лева продажби
                                218%revenue growth (YoY) 606%ръст на продажбите
                                €2.7million EBITDA 2.7милиона лева EBITDA
                                22.1% EBITDA margin 22.1% EBITDA марж
                                €2.4 million net income 2.4 милиона лева печалба
                                19.5%net profit margin 19.5%марж на печалбата
                                Някой знае ли подробности за този емитент или пък за пласиращият агент, защото някой от двамата или пък и двамата имат сериозен проблем с числата и резултатите на емитента! Доста аматьорско!!!
                                Здравей,

                                аз също получих два рипорта, единият в началото на Ноември, а вторият преди 3 дни. Вчера бяг в офиса на Мейн Кепитъл, и ми разясниха цифрите в детайл.

                                Първият рипорт е от началото на Ноември (в твоя коментар дясната колонка) той е на база H12022 - Revenue: BGN 23'550, EBITDA: BGN 5'256, EBITDA Margin - 22,1%, като ръстът е изчислен на база Year on Year

                                Вторият рипорт е от 18.11.2022 (в твоя коментар лявата колонка) той е на база 9М2022 - Revenue: BGN 38'434, EBITDA: BGN 6'811, EBIRDA Margin - 17.6%, като тук са дали два ръста Year to Date - 218% и Year on Year 645%
                                Дали са и 1-pager, в който цифрите са в Евро в съмърито (предплагам за чуждите играчи), ако си получил от едното място 1-pager, а от другото пълния рипорт може да не си забелязал базата на която стъпват двата различни документа.

                                В крайна сметка предлагането е на 9.1х P/E...иначе изказванията на хора, които не са прочели документите няма да го коментирам. Аз намерих само една техническа неточност при изчислението на EPS, където правилната цифра е BGN 1.37 вместо BGN 0.17, но това не променя математиката и P/E си остава 9,1х.

                                Надявам се да съм ти бил полезен
                                Last edited by Hulk; 24.11.2022, 00:41.

                                Коментар

                                Working...
                                X