IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестор.бг (4IN / IBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от kaloian
    Инсайдърите в Европа разпродават технологични акции

http://com.investor.bg/?cat=261&id=86200
    с риск да прозвучи еретично, включително на приятели и колеги, бих искал да попитам:
    Инвестор.бг технологична компания ли е или медийна, или и двете и по-близо до коя категория е?

Според мен все още не се оценява правилно сегмента й

една модерна оранжерия ползва компютри за да определя светлина, температура, влага и т.н.
    и нея ли ще наречете технологична компания? Ще имате право
    Значи инсайдърите разпродават оранжериите

IT е информационни технологии - демек технологии базирани на информацията, но както посочих горе и оранжериите са технологични (определят светлината и влагата на база информацията от датчици)
    Също технологични са и автотранспортните компании (автобуси с голям конфорт, базирани на високи технологии, както се казва от F1 и от космическите технологии), бутилиращите компании (поточни линии базирани на информацията), мебелните, печатарските и въобще всички индустриални, където машините са автоматизирани (технологии базирани на информацията)

И така, според вас Калоян Инвестор.бг технологична или медийна компания е, и ако е и двете в коя група спада повече?

След като основните приходи са от реклама, не е ли по-скоро медийна, а не технологична? Google тогава медийна ли е или технологична компания, след като приходите му са от реклама? Но неговите продукти са до голяма степен оригинални, но кои не са?

Сектора на Инвестор.бг е митове и легенди, както мнозина си мислят, че Nasdaq е технологичен индекс, но не е ...

Финансовите компании в Nasdaq са повече от технологичните, отделно има и транспортни, индустриални и т.н.
    http://obuchenie.investor.bg/?cat=126&id=78373

Не е препоръка, имам акции.

Коментар

• Рекламният пазар в Русия се сви с 30%, нарасна само интернет рекламата

http://com.investor.bg/?cat=261&id=86043
      Every passing minute is another chance to turn it all around

Коментар

• Инсайдърите в Европа разпродават технологични акции

http://com.investor.bg/?cat=261&id=86200

Коментар

• Хайде и аз ще се включа към дискусията. След мненията на толкова инвеститори в Инвестор просто не мога да остана безучастен Инвестор е портала който ползвам от три години ежедневно и от който научих можеби най важните си уроци за инвестирането. От повече от година съм и акционер и ще остана и за в бъдеще. Миналото лято бях умерено булиш за пазара като цяло и видях пред очите си как всичко се стопи, освен тук и за първи път осъзнах че фундамента все пак има някакво значение, което никак не е за пренебрегване. Наистина изпуснах ралито от последните месеци, но много от инвеститорите които са го уловили ще потънат отново при следващата вълна надолу. Изобщо прогнозирането на каквито и да е вълни и цикли е доста сложно и рано или късно хората които разчитат единствено на него се опарват. Що се отнася до бъдещето на Инвестор, то до голяма степен зависи от цялостното развитие на интернет рекламния пазар у нас и също до дълновидността на мениджмънта да насочва екипа към разработване на новаторски и уникални продукти, които привличат все повече потребители. Има какво да се желае по всички сайтове от портфолиото, но и напредъка е очевиден. В този сайт има сериозна нужда от повече фундаментална информация и анализи, защото новините и развлекателните материали са достъпни и от други канали. Това с което investor.bg е и се надявам че ще бъде и занапред лидер е аналитичния характер на представянето на информацията.

Наистина в момента има и доста по подценени компании от Инвестор в текущо P/E и P/B изражение, но ако една компания има тренд на спадане на пеалбата в дългосрочен план, то за какво ми е тя в момента. А когато тренда в икономиката се обърне, много по вероятно е най-много да спечелят компании като Инвестор, които дори и в сегашната обстановка на рецесия страдат най-слабо, още повече че бъдещето на рекламата е в мрежата.

Коментар

• E Хакинен, от теб не съм оаквала... Спорът, който водехме с kaloian бе за по-дълъг период от 6 месеца. И двамата говорехме за дългосрочно инвестиране. Хайде сега да погледнем данните за последната 1 година примерно:

FIB: - 47%
            IBG: -23%

, т.е. двойно по-малък спад. Ловенето на 6-месечен "тренд" си е за форумните "специалисти" Аз предпочитам да знам, че за следващата 1 година примерно пак ще съм по-напред

Вярвам, че FIB ще е от най-бързо покачващите се акции, но вярвам и в потенциала на IBG, така че всеки си преценя и само времето ще покаже кой е бил по-съобразителен

Успех и на теб !

Коментар

• Без да взимам страна в спора ви: цената на ПИБ се е повишила със 171% през последните 6 месеца!

http://www.investor.bg/?cat=5&id=85878

Разбира се, понижи се с много повече през предходните 18 месеца, но който е имал куража да рискува, е можел да постигне добър резултат без да цели дъна и върхове.

Притежавам и от двете акции и не препоръчвам нищо, освен да не се изпада в крайности при подобни спорове

Успех и на Мая и на kaloian!
              "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

Коментар

• Няма начин ПИБ да не се върне нагоре - до година. Да не забравяме, че е най-голямата БГ банка - апетитна хапка за инвестиция, сега е повлияна само от страха на чуждоземните инвеститори.

Коментар

• Първоначално изпратено от Maq7
                  Еми ако и ти осъзнаваш, че се излагаш с подобни прогнози

Първоначално изпратено от kaloian
                  Първоначално изпратено от Maq7
                  begemot, прав си, че по-важна е бъдещата доходност, отколкото досегашната, но просто трябваше да затворя устата на kaloian-чо, който говореше наизуст, без да си направи труда да провери цифрите. Но, както съм споменавала и преди, според мен IBG ще бие пазара и то с много и за в бъдеще. .......
                  за кои цифри ми напомняш.... P/E ли или P/B ? ...като стане 1 ПИБ = 1 ИБГ = 10лв тогава кой ще ти е виновен че си изпуснала пазара...няма да съм аз
                  .....

Колкото до 1 ПИБ = 1 ИБГ, еми пожелавам им го на ПИБ държачите ......
                  А разбираш ли че си пожелаваш сама пропуснати ползи....или и това не разбираш
                  ако си от поне 3 години на борсата ще знаеш че не е толкова невероятно...не е препоръка за купуване на ПИБ

Коментар

• Еми ако и ти осъзнаваш, че се излагаш с подобни прогнози

begemot, прав си, че по-важна е бъдещата доходност, отколкото досегашната, но просто трябваше да затворя устата на kaloian-чо, който говореше наизуст, без да си направи труда да провери цифрите. Но, както съм споменавала и преди, според мен IBG ще бие пазара и то с много и за в бъдеще. .......
                    за кои цифри ми напомняш.... P/E ли или P/B ? ...като стане 1 ПИБ = 1 ИБГ = 10лв тогава кой ще ти е виновен че си изпуснала пазара...няма да съм аз
                    .....

Коментар

.....

Коментар

• Първоначално изпратено от kaloian
                        Ставаше въпрос за постигнати доходности клоун, не се прави на ударен

Колкото до 1 ПИБ = 1 ИБГ, еми пожелавам им го на ПИБ държачите И за разлика от повечето тук, когато търся вина у някого, я търся у себе си Въпросът е ти ако изпуснеш влака кой ще ти е виновен О не, извинявай, ти винаги хващаш дъната и върховете

Коментар

Коментар

• begemot, прав си, че по-важна е бъдещата доходност, отколкото досегашната, но просто трябваше да затворя устата на kaloian-чо, който говореше наизуст, без да си направи труда да провери цифрите. Но, както съм споменавала и преди, според мен IBG ще бие пазара и то с много и за в бъдеще. Защо смятам така:

- добър и перспективен сегмент, който просто няма как да не расте в бъдеще. Ще се увеличават не само Интернет потребителите като цяло, а и рекламата ще се пренасочва все повече към Интернет поради множеството му предимства.

- много добри продукти (уебсайтове), като почти всеки един от тях е лидер в своя сегмент

- добър и коректен мениджмънт (което може да се каже за много малко компании на нашия пазар)

- присъствието на стратегически инвеститор като CISCO

и т.н.

За това дали компанията е надценена, аз съм на противоположното мнение. Но всеки си има право на лично мнение. Аз предпочитам да гледам forward коефиценти, вместо trailing

За това, че не се работи по сайтовете, мога напълно да опорвергая. Основните сайтове от групата, които ползвам се подобриха значително през тази година:

Dnes.bg (лидер в сегмента си) - нов дизайн и функционалности
                            Snimka.bg (лидер в сегмента си)- нов дизайн и функционалности
                            Rabota bg - нов дизайн и функционалности

За сайта Investor.bg, трябва да се съглася с повечето неща, които си написал: наистина има нужда от подобрение на сектора Компании в частта им с коефицентите и наистина има нужда от по-строга модерация във форума (напоследък забелязвам все пак подобрение). Предходната година бяха направени много добри подобрения по сайта, за което евала. Но не може да няма сметнати основни коефиценти на по-ликвидните компании поне. Разбирам, че е много трудно, особено след като сега всеки публикува на различни места отчетите си и кой в какъвто формат му скимне, но трябва да се измисли нещо. Колкото до модерацията, аз вярвам, че всичко ще си влезе в нормалните граници в най-скоро време

Вярвам, че Инвестор.БГ ще остане лидер на пазара и занапред и това е основната причина да държа акции тук !!!

Не е препоръка

Коментар

• Мая, според мен интересният въпрос в случая не е колко е била доходността за предишните три години, а дали ще остане такава и през следващите три. Аз не бих приел това като даденост. Най-обезпокояващо за мен е, че не виждам в компанията да се работи за подобряване на предлагания продукт, а се разчита изцяло на това, че пазарът ще расте от само себе си.
                              Това, че пазарът ще расте според мен е вярно и затова имам акции тук, но продуктът също трябва да се адаптира, за да отговаря на изискванията на този пазар.
                              Също така е вярно това, което Калоян каза, че компанията е надценена спрямо останалите компании на борсата и спрямо резултатите, които показва.

По-долу бях писал за някои неща, които според мен трябва да се направят, за да се даде сигнал, че нещо се прави за подобряване на предлаганата услуга (тук говорим за основния сайт, където Инвестор-ът претендира да е водещ) и те наистина са прости, напр.
                              - подобряване на качеството на информацията -> за много от компаниите със сравнително добра ликвидност няма информация за финансовите резултати, липсват сметнати финансови показатели (коефициенти), които се смятат лесно въз основа на отчета, но ако разчиташ само на Инвестора, трябва да си ги смяташ сам и пр.
                              - подобряване на модерацията във форумите, за да се спре профанизацията и да се работи за привличането на повече посетители
                              - подобряване на usability-то, за да може човек по-лесно да намира информацията, която му трябва

Бих се радвал и ако някой от представителите на компанията (например ДВИ) коментира дали и кога се планират подобни мерки..
                              Моето лично мнение е, че ако това не се случи, Инвестор-ът няма да издържи на конкуренцията, която очаквам заедно с пазара да се засилва в бъдеще.

Коментар

Ох падна ли в собствената си мрежа, разбирачо:

Доходността от IBG за последните 3 години е над 65%

Покажи ми друга акция от SOFIX, която да показва такава доходност. Еми ще ти подскажа - няма !!! Или още повече, покажи ми акция от SOFIX, която да носи положителна доходност за последните 3 години ? Еми не повече от 3 акции са.

Но ти сигурно си продал на върха, купил си на дъното и си направил 100000000 % доходност за тези 3 години, познах ли

Мойто предположение е, че и за следващите 3 години положението ще е същото, така че няма да се боря за титлата: "Ловец на дъна и върхове на годината"
                                мен ли убеждаваш или себе си? Имах ИБГ до преди няколко месеца и знам каква им беше доходността, но при такова изкривяване на пазара беше престъпление да се замразят пари там при потенциалните стотици % в останалите на БФБ. Цифрите са ясни няма какво да говорим 200-300% доходност при повечето ликвдини срещу отрицателна -20% при ИБГ При Софикс 1000/1200 ИБГ ще е добра за влизане на 10-12лв така че тогава пак ще говорим. Признай си че не беше права всичките тези месеци и се успокой вече - дано имаш и друго освен ИБГ
                                Еми за пореден и последен път ти казвам, че не съм ловец на дъна и върхове като повечето в този форум и очевидно като теб. Продал си IBG на върха, купил си дружества, които са пораснали с 200-300%, евала !!! Спекулант си голям. Дано си избил и 1/1000 от загубите, които преди това си направил.
                                Аз съм убедена, че за следващите години IBG отново ще бие пазара и затова предпочитам да си спя спкойно, с мисълта за пропуснати няколко %, отколкото с мисълта за неизлечими загуби

Успех със спекулирането и занапред ти желая.
                                пак се опъваш като магаре на мост, но не се очудвам особено
                                и аз ти пожелавам успехи с ИБГ и след време пак ще бъдем съакционери

Коментар

Working...
                                X