IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестор.бг (4IN / IBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Алекси Андонов Разгледай мнение
    Трудно е да се коментира мнение Ние естествено смятаме, че имаме ясна визия за бъдещето на компанията и инвестициите които направихме са добри, но Никола има право на собствено мнение по въпроса!
    Вие със сигурност имате ясна визия за стратегическото развитие на компанията, но за съжаление хич не успявате да я комуникирате добре към инвестиционната общност.

Когато цъкнеш на последните новини относно инвестор.бг ще видиш, че в периода след събирането на парите от увеличението до момента, преди всичко се коментира гласуването на обратното изкупуване, покупката на имоти.нет. След това прехвърлянето на имоти.нет, продажбата на два сайта и 2-3 статии, в които се описва как в сектора има криза, като се базирате върху борсовите компании, като много хитро от "анализa" липсват данни, за Спортал, Нова ТВ, БТВ и Нет Инфо, които регистират стабилни ръстове на в печалби и приходи.

От всичко това нормалния инвеститор ще си каже, че наистина не знаете какво правите. Въобще май никой в ИБГ не е чувал за Signalling Theory in finance. Купувате Имоти.нет после пък го връщате... Инвститорите очакваха да купите няколко сайта, което да довде до ръстове в приходи и печалби и от там на цената на акциите, но уви хората регистрираха загуби на фона на покачващ се SOFIX за миналата година.

Според мен последното увеличение на капитала ви беше огромен провал, защото не успяхте да нарпавите нищо адекватно с парите на хората и в тори път много трудно ще можете да съберете пари. Дано не съм прав де. Искрено се надявам новата 2013 да бъде изключително успешна, както за инвестора, така и за БФБ.
    The weak are meat and the strong do eat.

Коментар

• Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
      Алекси, нещо подмина част от поста на Никола най-съществената част
      Трудно е да се коментира мнение Ние естествено смятаме, че имаме ясна визия за бъдещето на компанията и инвестициите които направихме са добри, но Никола има право на собствено мнение по въпроса!

Ако има по конкретен въпрос естествено ще се опитам да отговоря.

За обратното изкупуване мисля, че достатъчно изчерпателно отговорих за причините, но не мога да се съглася с това:
      но за мен е абсолютно погрешно решението компания от този тип да връща кеш на инвеститорите в толкова ранна фаза на развитието си. Много по-адекватно би било тези пари да бъдат инвестирани в нови сайтове, технологии и тн.
      Всичко е въпрос на сметки и възвръщаемост! Едно е да правим обратно изкупуване на 20 лева, друго е на 12,4, трето е на 6 лева, а четвърто е примерно на един лев. Винаги има такава цена при която е по изгодно да се направи обратно изкупуване на акции от колкото да се инвестира в нов проект! Не забравяй, че обратното изкупуване на акции увеличава дела в компанията на оставащите акционери! Всеки може да си направи сметка по големия дял в компанията или евентуален нов проект ще му донесе по голяма доходност!
      „Връщането“ на кеш също е нещо много относително! Ако си взел пари на 12,4, а върнеш например 6 или 7 лева защо да е неизгодна сделка?

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
        Аз гледам от малко по-различен ъгъл. Ако правилно си спомням, на някое от общите събрания беше решено, че при евентуална продажба на Инвестор, мениджърите в компанията имат право да купят акциите, които в момента са в наличност в Инвестор (т.е. вече са обратно изкупени) на фиксирана цена от 12.40лв. за акция. По този начин в Инвестор ще се влее кеш, Инвестор ще излезе на печалба от цялата еквилибристика (средната цена на изкупените акции дори в момента е доста под 12.40лв. за акция) и мениджърите също ще спечелят, стига Инвестор да се продаде на цена по-висока от 12.40лв. за акция.
        Нещо си се объркал! Към акциите които са обрано изкупени и са налични в момента няма никакви задължения и договорки. Докато тези акции евентуално не се използват за нещо, може да се счита, че с толкова е по малък капитала на компанията или с толкова е по голям делът на всеки акционер.

Това за което мислиш може би са емитираните варанти:
        http://www.investor.bg/novini-i-anal...antite,106547/

Част от тези варанти са раздадени като стимул на мениджмънта и с тях той има право до 5 години (от емитирането на варантите) да увеличи капитала на компанията на 12,4. При евентуална продажба на компанията на цена над 12,4 на акция това дава възможност за реализиране на печалба от страна на мениджмънта.

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнение
          http://www.investor.bg/novini-i-anal...2013-g,144831/

Много грешно решение.

Не знам, кой е отговорен за взимането на решенията в тази компания, но за мен е абсолютно погрешно решението компания от този тип да връща кеш на инвеститорите в толкова ранна фаза на развитието си. Много по-адекватно би било тези пари да бъдат инвестирани в нови сайтове, технологии и тн. Предполагам, че някои от инвеститорите искат да излизат и на това може да се гледа като на exit, но все пак е грешно стратегическо решение.

Също така това не говори добре за комапнията от гледна точка на последното увеличение на капитала. Явно е че инвестора нямат ясна визия как да развият сайта след като събраха толквоа пари и просто не можаха да ги инвестират в нещо адекватно.

Ето къде ще отидат парите от частичната продажба на aha.bg
          Алекси, нещо подмина част от поста на Никола най-съществената част

Коментар

http://www.investor.bg/novini-i-anal...2013-g,144831/

Много грешно решение.

Не знам, кой е отговорен за взимането на решенията в тази компания, но за мен е абсолютно погрешно решението компания от този тип да връща кеш на инвеститорите в толкова ранна фаза на развитието си. Много по-адекватно би било тези пари да бъдат инвестирани в нови сайтове, технологии и тн. Предполагам, че някои от инвеститорите искат да излизат и на това може да се гледа като на exit, но все пак е грешно стратегическо решение.

Също така това не говори добре за комапнията от гледна точка на последното увеличение на капитала. Явно е че инвестора нямат ясна визия как да развият сайта след като събраха толквоа пари и просто не можаха да ги инвестират в нещо адекватно.

Не знам защо трябва да се преекспонира тази новина! От години имаме гласувано решение за обратно изкупуване на акции и сега просто се удължава това решение. Това, че сме гласували обратно изкупуване на акции не означава, че реално ще купуваме акции. Миналата година например изкупихме само 1204 акции.

Целта на държенето на собствени акции е при нужда да се стимулират ключови служители или да ги ползваме при плащане на сделки! В сделката с Аз жената например част от плащането беше в акции на Инвестор.бг.

Коментар

Стига сте го размишлявали.

Сделката е прекрасна за инвестора и ужасна за куповача. Дори се чудя, защо не са им продали по-голям дял.

Сега заради този one-off Инвестора ще покаже печалба за края на годината, което може и да стопли душите на инвеститорите тук.
              ЧНГ! Много здраве, щастие и успешни инвестиции на всички във форума!

Много ни надценяваш и подценяваш купувача! Mamba.ru все пак са едни от най-големите играчи в дейтинг бизнеса, които много добре са си направили сметката!
              Аз бих оценил ситуацията, като win-win. Ние имаме един сайт с много юзъри, но не можем да направим много пари от тези юзъри, а купувачът иска да се разширява и знае как да направи пари от нашите юзъри. Сделката е коректна и мисля, че и двете страни ще останат доволни.

Коментар

• Ако човек е влязъл на цена от 12.40лв. за акция по време на увеличението на капитала от преди близо две години, цена на обратно изкупуване от порядъка на 3.80лв. за акция е всичко друго, но не и успешен изход от инвестиция. По-скоро е голямо прецакване за този, който е решил да инвестира.

Аз гледам от малко по-различен ъгъл. Ако правилно си спомням, на някое от общите събрания беше решено, че при евентуална продажба на Инвестор, мениджърите в компанията имат право да купят акциите, които в момента са в наличност в Инвестор (т.е. вече са обратно изкупени) на фиксирана цена от 12.40лв. за акция. По този начин в Инвестор ще се влее кеш, Инвестор ще излезе на печалба от цялата еквилибристика (средната цена на изкупените акции дори в момента е доста под 12.40лв. за акция) и мениджърите също ще спечелят, стига Инвестор да се продаде на цена по-висока от 12.40лв. за акция.

Официалната позиция на Инвестор последно беше, че се чака евентуална сделка за покупка на някой сайт, където вместо да се плати в кеш, да се използват обратно изкупените акции.

И тъй като не съм мениджър в Инвестор, нямам ни най-малка представа накъде капитанският екип насочва кораба "Инвестор" в момента.
                Last edited by ivandavidov; 02.01.2013, 23:29.

Коментар

• http://www.investor.bg/novini-i-anal...2013-g,144831/

Много грешно решение.

Коментар

• Стига сте го размишлявали.

Сделката е прекрасна за инвестора и ужасна за куповача. Дори се чудя, защо не са им продали по-голям дял.

Сега заради този one-off Инвестора ще покаже печалба за края на годината, което може и да стопли душите на инвеститорите тук.

Коментар

• Само дето не е точно така

Активни потребители ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 часа - 28019 - за Аха става въпрос.

Има разлика в момента и в последните 24 часа

На Елмаз са по-скоро в момента или да кажем в последния час - колкото им е сесията там.

Така, че Аха по-скоро се бори за 3-то място след Елмаза и Гепито. Някъде имаше данни кои сайтове къде се намират - в проспекта бяха сложили - там можеш да видиш на кое място кой сайт е в сегмента.

А относно бройката - мисля че дефиницията е да е влизал последните 3 месеца (или последния месец). По този показател данните са доста завишени. А относно фалшивите профили - не е нужно да се фалшиви. Някой си прави профил. След 2 месеца забравя паролата, забравя е-майла дето го е направил и решава да си направи нов. И двата профила са реални, но са на един и същ човек, но единия не е активен.

Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                      Малко статистика:

Aha.bg

Регистрирани потребители - 919757
                      Активни потребители в момента - 28019

Elmaz.com

Регистрирани потребители - 2005063
                      Активни потребители в момента - 12670

Flirt4e.com

Регистрирани потребители - 372522
                      Активни потребители в момента - 90

Sladur.com

Регистрирани потребители - 451202
                      Активни потребители в момента - 253

Cupid.bg

Регистрирани потребители - 38510
                      Активни потребители в момента - 152

Има още поне 10 сайта за запознанства, които оперират в българското интернет пространство и който го интересува може да намери и техните статистики. Част от тези сайтове в момента имат по 0 (нула) онлайн потребители.

Излиза, че Aha.bg има най-активна аудитория по отношение на регистрирани към онлайн потребители и освен това е с най-голям брой реално активни онлайн потребители. Нещо повече, регистрациите в Аха растат от лятото насам. Тогава бяха под 900 000 (следя сайта и знам), а сега са над 900 000. Според мен трудно ще ги докарат до над милион, но и не е чак толкова невъзможно.

До колкото знам, политика на Аха е да се деактивират/изтриват профили, които са доказано фалшиви, повтарящи се и/или се ползват за спам и други подобни дейности. Естествено, не могат да се хванат всички кофти профили, но модераторският екип на Аха е стабилен и хората си вършат работата.

Отчитайки горните неща, сделката е наистина изгодна за Инвестор и в същото време показва, че Мамбовците инвестират в не какво да е, а в лидера в този сегмент. Щом руснаците имат пари и искат да развиват сайта, тогава защо пък не! Току виж се разкрият и нови работни места покрай това, ако поддръжката на сайта остане в България.

Коментар

• Малко статистика:

Aha.bg

Регистрирани потребители - 919757
                        Активни потребители в момента - 28019

Elmaz.com

Регистрирани потребители - 2005063
                        Активни потребители в момента - 12670

Flirt4e.com

Регистрирани потребители - 372522
                        Активни потребители в момента - 90

Sladur.com

Регистрирани потребители - 451202
                        Активни потребители в момента - 253

Cupid.bg

Регистрирани потребители - 38510
                        Активни потребители в момента - 152

Има още поне 10 сайта за запознанства, които оперират в българското интернет пространство и който го интересува може да намери и техните статистики. Част от тези сайтове в момента имат по 0 (нула) онлайн потребители.

Излиза, че Aha.bg има най-активна аудитория по отношение на регистрирани към онлайн потребители и освен това е с най-голям брой реално активни онлайн потребители. Нещо повече, регистрациите в Аха растат от лятото насам. Тогава бяха под 900 000 (следя сайта и знам), а сега са над 900 000. Според мен трудно ще ги докарат до над милион, но и не е чак толкова невъзможно.

До колкото знам, политика на Аха е да се деактивират/изтриват профили, които са доказано фалшиви, повтарящи се и/или се ползват за спам и други подобни дейности. Естествено, не могат да се хванат всички кофти профили, но модераторският екип на Аха е стабилен и хората си вършат работата.

Отчитайки горните неща, сделката е наистина изгодна за Инвестор и в същото време показва, че Мамбовците инвестират в не какво да е, а в лидера в този сегмент. Щом руснаците имат пари и искат да развиват сайта, тогава защо пък не! Току виж се разкрият и нови работни места покрай това, ако поддръжката на сайта остане в България.
                        Last edited by ivandavidov; 30.12.2012, 12:30.

Коментар

• Мега-яка сделка! Дано я финализирате както е по план!

Няма какво да ги смятаме ..откъдето и да го погледне човек е супер схема. Хем малко да се изчисти структурата на групата хем кеш, който няма кой да плати в БГ за подобен сайт.

Поздравления и дано имате още няколко такива сделки, защото има какво да се чисти още.

Успех!
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Сделката си е супер изгодна за Инвестора, кво мрънкате. Стискайте палци да се изпълнят и другите условия и да го шиткат целия.

Тези сайтове са на доизживяване. Още повече - Аха.бг с интерфейс и функционалност от 2000 година.

Както се разбра руснаците не купуват технологията - така че Инвестора вече няма да се води високотехнологична компания - а ще си стане чиста медия.

Хората купуват името и потребителите. И добри пари му дават - я има 150 хил потребители, я не. Оценката е по 10 лв на парче, а може и повече.

Кво ще ги правят - тяхна си работа. Според мен ще се набутат, ама те си знаят.

Алтернативата беше сайта да продължи да запада - специално за него не знам - но това се случва с повечето сайтове в сегмента в БГ. Фейса ги яде всичките лека полека.

Давидов, Фейса става по-добре за реални запознанства. Точно заради приятелите, тоя на оня, оня на тоя, а ти случайно да не би да познаваш оня щото имате "3 Мутуал Фриендс" и ти кликаш "Адд Френд" и оня като види че имате общи познати и аре и вие сте вече приятели. Ако е някоя гадже - много по-лесно ще се навие на реална среща понеже сте от "обща" компания.

Коментар

• Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
                              Алекси, този цитат е от преди година. Промяна във вижданията?
                              Нямам сериозна промяна във вижданията! И сега заставам зад мнението си. В момента просто правим разчистване на проектите, които нямат сериозен дял в приходите на компанията за да можем да се концентрираме върху тези, които носят пари и да ги направим още по силни.

Пред по слабите проекти има два пътя! Или преструктуриране, инвестиране и развитие или продажба. Кризата е добър повод човек да се освободи от по ниско ефективните структури.

Това, че в момента продаваме не означава, че утре няма да купим нещо което може значително да ни увеличи продажбите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Алекси Андонов Разгледай мнение
                                С цел да стана банален отново ще повторя примера с Нетинфо и Дир.бг къде много ясно се вижда, че гоненето на пазарен дял изобщо не е самоцелно, а доведе до най-големия финансов успех в българския интернет!

Съгласен съм, че от гледна точка на качеството на продуктите специализацията дава по добър резултат, но и тук има четири много важни специфики, които не ги забелязваш:

1. В САЩ дори и за един много тясно специализиран сайт не е голям проблем да направи 5-10 милиона долара продажби, докато в България и мастодонтите покриващи по 20 тематики не могат да постигнат подобни резултати!
                                Нивото на номиналните продажби, обаче е ужасно важен критерий за повечето чуждестранни инвеститори които биха влезли на българския пазар!
                                Проблемът на БФБ е същият. Има стотици публични компании, но когато големите чуждестранни фондове искат да инвестират в България и по устав нямат право да инвестират в публична компания с под 50, 100 или 500 милиона евро пазарна капитализация се оказва, че българският пазар не може да им предложи почти нищо!

2. Покриването на много тематики помага много и на маркетинга на новите продукти. Може да имаш супер продукт в даден сегмент, но ако е много скъпо да го маркетираш и публиката не знае за него ще спечели този който има по добър маркетинг. За разлика от специализираните компании ние може да предложим на един и същ наш юзер 20 различни неща и ако той е доволен от единия ни сайт е доста вероятно да тръгне да ползва и друг наш сайт.

3. Само 6-7% от рекламния пазар в България е интернернет рекламата. Това е голям проблем за малките специализирани сайтове и предимство за големите групи като Инвестор.бг. Повечето от рекламните агенции и ракламодателите нямат капацитета и желанието да преговарят със сейлса на 100 различни сайта и затова предпочитат да си разпределят бюджетите между големите участници на пазара. Реално ТОП 6-7 участниците на пазара си разпределят 90% от рекламните бюджети.

4. По големият номинален обем на продажбите помага също по лесно да се наеме професионален (и съответно скъп) мениджмънт, IT отдел, финанси, сейлс и т.н., което дава допълнително конкурентно предимство на по големите.

Поради горните причини шансът да продадем компанията на парче е нулев!
                                Алекси, този цитат е от преди година. Промяна във вижданията?

Коментар

Working...
                                X