IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестор.бг (4IN / IBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Алекси Андонов
    Първоначално изпратено от ocho obi
    Във всичките случаи, които цитираш става дума за предварително договорени условия, които са известни на всички ПРЕДИ да заявят участие в даденото сдружение. Или поне са известни да всички, които са се поинтересували. Въобще няма да споменавам варианта, ако подобна оговорка е съществувала предварително между мениджърите и останалите от акционерите-основатели.
    А ако наистина се гледа на това разпределение на печалбата като на възнаграждения за минали събития, тогава направи си труда да коригираш със съответните суми по-години отчетите. Само да не излезе, че през половината време докато си работил за "жълти стотинки" на практика сте били на загуба....

Това за нетруденото, за компания ще го изписна напълно. Интересно, ако никой не ви беше записал ИПО-то къще щяхте да сте сега. Просто да се чуди човек да се смее ли или да плаче, след като член на БД може открито да изказва подобно мнение. Но явно според теб за равитието на една компания капитал не е нужен. Но тогава не ми е ясно защо не раздавате всяка година всичко като дивидент...
    Явно не разбираш много от корпоративно управление и създаване на стойност за акционерите!

Не е имало никаква предварителна договорка с останалите акционери, а те гласуваха програмата просто защото осъзнаха, че това е в техен интерес!

Всяка компания и проект минават условно през няколко етапа! Първо е инвестирането и работата на загуба! Това е най-тежкият период, но и един от най-важните! След това идва излизането на печалба и постепенно преминаване към зрелия период на добрите печалби. Най-накрая идва периода на борбата за запазване на пазарния дял, печалбата и т.н.

Това, че дадена компания работи на загуба не означава непременно, че през този период не се създава стойност!!!! В Инвестор.бг за последните 7 години са влезнали около 1,4 милиона кеш, като акционерен капитал, а капитализацията на компанията на днешна дата е 15,88 милиона лева. Това означава, че за последните 7 години борда на директорите и служителите на Инвестор.бг са създали за акционерите стойност за около 14,5 милиона лева!!!
    Така, сега ми обясни как щеше да ги създадеш тези 14.5 милиона, без онези 1.4 кеш??? Малко като да се опитваш да развъждаш риба без вода ми се струва.
    А това кой не разбира от корпоративно управление - то се вижда... Това за работата на загуба не е лошо само по себе си, но когато една компания работи на загуба и поради счетоводни хватки като това, което вие направихте е на печалба, това е нещо съвсем друго... Надявам се поне това да разбираш Интересно дали 14-те милиона щяха да са толкова, ако си бяхте радавали адекватните според теб заплати? Както казах когато компанията е възприела подобна практика към служителите си това се обявява.. Намери ми и една дума по този въпрос в проспекта ви и спирам да говоря. И след като сте работили без нищо, да ми обясняваш, че за 8 години веднъж не сте говорили с другите акционери-основатели за това да ви компенсират по друг начин в бъдеще, е смешно.

Коментар

• ne znam to4no kakvi sa vashite prestavi za corporativna kultura sprqmo ostanalite akcioneri i sebe si, NO (malko ne suvsem po temata) tova 4e ste slojili total ignore pri spomenavaneto na po-burzi ikonomi4eski informacionni konkurentni site-ove, kakto i tvurde kusnoto otrazqvane i/ili aktualizirane na vajna i neobhodima informacia, sravneno s t.n. vi podobni konkurenti si e meko kazano nepriemlivo

Коментар

Първоначално изпратено от Del Piero
        Искам да попитам, следното:

Има ли институционален инвеститор /пенсионно дружество, ДФ, застрахователно, някой холдинг и т.н./, който да е инвестирал в тази акция - Инвестор.бг?
        Има, но не съм сигурен имам ли право да обявя публично иманата на акционерите с под 5%.
        Пенсионен или Договорен фонд?

Коментар

• Първоначално изпратено от Del Piero
          Искам да попитам, следното:

Има ли институционален инвеститор /пенсионно дружество, ДФ, застрахователно, някой холдинг и т.н./, който да е инвестирал в тази акция - Инвестор.бг?
          Има, но не съм сигурен имам ли право да обявя публично иманата на акционерите с под 5%.

Коментар

• Първоначално изпратено от ocho obi
            Във всичките случаи, които цитираш става дума за предварително договорени условия, които са известни на всички ПРЕДИ да заявят участие в даденото сдружение. Или поне са известни да всички, които са се поинтересували. Въобще няма да споменавам варианта, ако подобна оговорка е съществувала предварително между мениджърите и останалите от акционерите-основатели.
            А ако наистина се гледа на това разпределение на печалбата като на възнаграждения за минали събития, тогава направи си труда да коригираш със съответните суми по-години отчетите. Само да не излезе, че през половината време докато си работил за "жълти стотинки" на практика сте били на загуба....

Това за нетруденото, за компания ще го изписна напълно. Интересно, ако никой не ви беше записал ИПО-то къще щяхте да сте сега. Просто да се чуди човек да се смее ли или да плаче, след като член на БД може открито да изказва подобно мнение. Но явно според теб за равитието на една компания капитал не е нужен. Но тогава не ми е ясно защо не раздавате всяка година всичко като дивидент...
            Явно не разбираш много от корпоративно управление и създаване на стойност за акционерите!

Не е имало никаква предварителна договорка с останалите акционери, а те гласуваха програмата просто защото осъзнаха, че това е в техен интерес!

Всяка компания и проект минават условно през няколко етапа! Първо е инвестирането и работата на загуба! Това е най-тежкият период, но и един от най-важните! След това идва излизането на печалба и постепенно преминаване към зрелия период на добрите печалби. Най-накрая идва периода на борбата за запазване на пазарния дял, печалбата и т.н.

Това, че дадена компания работи на загуба не означава непременно, че през този период не се създава стойност!!!! В Инвестор.бг за последните 7 години са влезнали около 1,4 милиона кеш, като акционерен капитал, а капитализацията на компанията на днешна дата е 15,88 милиона лева. Това означава, че за последните 7 години борда на директорите и служителите на Инвестор.бг са създали за акционерите стойност за около 14,5 милиона лева!!!

Коментар

• Искам да попитам, следното:

Коментар

• Инвестор.БГ в моите очи е виновен, че не само пренебрегва добрите корпоративни практики, но и ги потъпква.

Продължавам да твърдя, че не знам компания в САЩ, която е раздала на членовете на БД си безплатни акции! Това, което вие визирате са stock options, които при exercise price близък до пазарната цена към момента на издаването са нещо съвсем различно от раздаването на безплатни акции.

Както и да е, щом смятате, че гласуването на безплатни акции в размер на 5-6% от капитала е добра корпоративна практика и не разводнява капитала, явно няма смисъл от тази полемика.

Първоначално изпратено от Алекси Андонов
                За това, че в България няма развита корпоративна култура не Инвестор.бг е виновен! Ние винаги сме били лидери във въвеждането на добрите корпоративни практики в България! Първи направихме IPO, между първите бяхме които въведохме стимулиране с акции и т.н.

В САЩ с лупа трябва да търсиш на борсата компания която не стимулира служителите и борда с акции! Особено характерен е този метод при стартиращи компании когато няма възможност за големи кешови плащания на заплати и премии! Фирмите обикновено казват, примири се краткосрочно с по малка заплата и премии с надеждата, че в бъдеще ще изкараш много повече от покачването на акциите!

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola
                  4. Не е коректно един член на борда на директорите, който си е платил с кеш за своя дял и неуморно се труди за увеличение на стойността на компанията, да не получава нищо за дейността си и да има същата доходност от акции си, като пасивен акционер, който само чака нещо да се случи!
                  Nadqvam se do sega da g-n Andonov da ste razbrali kakva glupost ste napisal. Uspeh na vsichki pasivni investori v kompaniata investor.bg. Qvno ima akcioneri i akcioneri.......
                  Нещо ми подсказва, че не е )))

Коментар

4. Не е коректно един член на борда на директорите, който си е платил с кеш за своя дял и неуморно се труди за увеличение на стойността на компанията, да не получава нищо за дейността си и да има същата доходност от акции си, като пасивен акционер, който само чака нещо да се случи!
                    Nadqvam se do sega da g-n Andonov da ste razbrali kakva glupost ste napisal. Uspeh na vsichki pasivni investori v kompaniata investor.bg. Qvno ima akcioneri i akcioneri.......

Коментар

• Първоначално изпратено от Боримечката
                      добре, г-н Андонов. Благодаря ви за изразената позиция. Явно мислим по различен начин по отношение на поощряването на членовете на борда на директорите.

Напълно съм съгласен с вас по отношение бонусите на нормалните служители - такива трябва да има и това е хубава практика, която мотивира!

Аз обаче на знам много примери (всъщност нито един) за компания, която раздава акции с чували на членовете на БД особено като съпоставим печалбата на компанията спрямо стойността на тези акции.

Така сте си преценили, така сте направили. Аз сега научих и просто ми стана неприятно въпреки, че нямам акции в Инвестор.БГ, защото всеки участник на капиталовия пазар трябва да се стреми да го по-открит, но и по-справедлив. Затова критикувам номера като тези на господата Банев и Луканов от последните седмици, както и безплатното раздаване на акции на БД.

Поздрави,
                      ПД
                      За това, че в България няма развита корпоративна култура не Инвестор.бг е виновен! Ние винаги сме били лидери във въвеждането на добрите корпоративни практики в България! Първи направихме IPO, между първите бяхме които въведохме стимулиране с акции и т.н.

В САЩ с лупа трябва да търсиш на борсата компания която не стимулира служителите и борда с акции! Особено характерен е този метод при стартиращи компании когато няма възможност за големи кешови плащания на заплати и премии! Фирмите обикновено казват, примири се краткосрочно с по малка заплата и премии с надеждата, че в бъдеще ще изкараш много повече от покачването на акциите! Така не само се пести така нужния в началото кеш за всяка компания, но и мениджмънта и служителите се трудят с тройно по големи усилия, защото знаят че само така могат да максимализират доходността от акциите си!

Коментар

Първоначално изпратено от Боримечката
                        уважаеми г-н Андонов, съгласен съм, че инвестор.бг е една от най-откритите компании на БФБ, но не мога да се съглася с вашето мнение, че големите акционери се трудят неуморно за разлика от малките акционери, както твърдите

и в никакъв случай не мога да се съглася, че само вие сте си платил с кеш, а един акционер с 50 акции не е! И не виждам никакво морално право да твърдите, че печалбата може да се разпределя непропорционално!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

За добри корпоративни практики изобщо не говорим, на всеки от нас му е ясно, че подобни решения са в разрез с тях.

С уважение,
                        ПД
                        Принципно акционерите (малки или големи) не се трудят в името на компанията! Тези които се трудят в името на компанията са борда и служителите на компанията и ако искаме да има синхрон между интересите на акционерите и интересите на борда и ключовите служители, последните трябва да са заинтересовани в създаване на стойност за компанията!

90% от борсовите компании в САЩ раздават на служителите, защото знаят, че само когато има синхрон между интересите на управляващите компанията и акционерите, само тогава няма да има източване на компанията, а ще има създаване на стойност и високи цени на акциите!

Аз лично не съм взимал никаква заплата за труда ми положен през последните 8 години за Инвестор.бг (освен жълтите стотинки които ми си полагат, като член на борда) и не смятам, че акциите раздадени на борда са много имайки в предвид резултатите постигнати от компанията! Като фонд мениджър аз взимам много повече (10% от резултата), а в България не са редки случаите някой да вземе за управление 20-25% от печалбата (Вижте някои АДСИЦ).
                        За последните 8 години създадохме за нашите акционери пазарна стойност от над 15 милиона лева и смятам, че за в бъдеще тази пазарна стойност може да бъде увеличена значително!
                        В България до сега няма IPO с по висока доходност от тази на Инвестор.бг!

Още веднъж искам дебело да подчертая, че възнагражденията за борда на директорите се гласуват от акционерите без участието на заинтересованата страна!!!! Няма такова нещо борда на директорите сам да си гласува възнаграждението!!!!!

Раздаването на акциите е еднократен акт! За в бъдеще не се предвижда да се повтаря и както не веднъж казах цели дългосрочното стимулиране на борда на директорите и ключовите служители в схемата заедно се радваме, заедно плачем с акционерите!

Това за нетруденето за компания ще го изпусна напълно. Интересно, ако никой не ви беше записал ИПО-то къде щяхте да сте сега. Просто да се чуди човек да се смее ли или да плаче, след като член на БД може открито да изказва подобно мнение. Но явно за равитието на една компания капитал не е нужен. Но тогава не ми е ясно защо не раздавате всяка година всичко като дивидент...

Коментар

• добре, г-н Андонов. Благодаря ви за изразената позиция. Явно мислим по различен начин по отношение на поощряването на членовете на борда на директорите.

Напълно съм съгласен с вас по отношение бонусите на нормалните служители - такива трябва да има и това е хубава практика, която мотивира!

Аз обаче на знам много примери (всъщност нито един) за компания, която раздава акции с чували на членовете на БД особено като съпоставим печалбата на компанията спрямо стойността на тези акции.

Така сте си преценили, така сте направили. Аз сега научих и просто ми стана неприятно въпреки, че нямам акции в Инвестор.БГ, защото всеки участник на капиталовия пазар трябва да се стреми да го по-открит, но и по-справедлив. Затова критикувам номера като тези на господата Банев и Луканов от последните седмици, както и безплатното раздаване на акции на БД.

Поздрави,
                          ПД

Коментар

• Първоначално изпратено от Боримечката
                            уважаеми г-н Андонов, съгласен съм, че инвестор.бг е една от най-откритите компании на БФБ, но не мога да се съглася с вашето мнение, че големите акционери се трудят неуморно за разлика от малките акционери, както твърдите

и в никакъв случай не мога да се съглася, че само вие сте си платил с кеш, а един акционер с 50 акции не е! И не виждам никакво морално право да твърдите, че печалбата може да се разпределя непропорционално!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

За добри корпоративни практики изобщо не говорим, на всеки от нас му е ясно, че подобни решения са в разрез с тях.

С уважение,
                            ПД
                            Принципно акционерите (малки или големи) не се трудят в името на компанията! Тези които се трудят в името на компанията са борда и служителите на компанията и ако искаме да има синхрон между интересите на акционерите и интересите на борда и ключовите служители, последните трябва да са заинтересовани в създаване на стойност за компанията!

90% от борсовите компании в САЩ раздават на служителите, защото знаят, че само когато има синхрон между интересите на управляващите компанията и акционерите, само тогава няма да има източване на компанията, а ще има създаване на стойност и високи цени на акциите!

Аз лично не съм взимал никаква заплата за труда ми положен през последните 8 години за Инвестор.бг (освен жълтите стотинки които ми си полагат, като член на борда) и не смятам, че акциите раздадени на борда са много имайки в предвид резултатите постигнати от компанията! Като фонд мениджър аз взимам много повече (10% от резултата), а в България не са редки случаите някой да вземе за управление 20-25% от печалбата (Вижте някои АДСИЦ).
                            За последните 8 години създадохме за нашите акционери пазарна стойност от над 15 милиона лева и смятам, че за в бъдеще тази пазарна стойност може да бъде увеличена значително!
                            В България до сега няма IPO с по висока доходност от тази на Инвестор.бг!

Още веднъж искам дебело да подчертая, че възнагражденията за борда на директорите се гласуват от акционерите без участието на заинтересованата страна!!!! Няма такова нещо борда на директорите сам да си гласува възнаграждението!!!!!

Раздаването на акциите е еднократен акт! За в бъдеще не се предвижда да се повтаря и както не веднъж казах цели дългосрочното стимулиране на борда на директорите и ключовите служители в схемата заедно се радваме, заедно плачем с акционерите!

Коментар

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
                              Първоначално изпратено от ocho obi
                              "Животинската ферма" чел ли си???
                              Другите акционери да не би да са плащали с боб и леща? Мале-мале, просто много късмет на всички с акции в 4IN!!! Както се разбра вие сте втора категория хора....
                              Тоест директорите и служителите не трябва да получават заплати (т.нар. възнаграждение), щом имат акции да "жужат" без пари, ако може и да плащат

Ти приятелю построи комунизма
                              Другаря Ленин щеше да те вземе за консултант и после Дзержински да ти тегли коршума, както на Троцки
                              Добре че си роден през 20-ти век в България, че идеализма щеше да те убие в Русия в началото на 20-ти век
                              Мениджърите получават заплати, които сами са си определили! А служители надали и те бачкат за този дето духа. Ако мениджърите са им давали обещания за безплатни акции - това говори единствено за лош мениджмънт. Ако смятат, че са им малки, да поискат по-големи, надали някой ще им откаже, ако компанията наистина се развива добре. Но това с акциите си е пълна пародия и не знам кой трябва да ви го обясни, за да го разберете
                              Само не знам с такова мислене как не сте се сетили да направите следната манипулация - всички на минимални заплати и маржините в небесата, а после 90% от печалбата за обратно изкупуване и раздаване на служителите. Малко гнусно звучи, нали. Е, това, което правите е същото - разликата е само мащаба.

Коментар

• много добре разбрах за какво говори Алекси Андонов! и точно с това не съм съгласен!

ей тези директори бе - трудят се неуморно и хоп 12 000 акции в джоба
                                а пък ако си председател на борда ... двойно, защото се трудиш дваж по-неуморно.

Нали знаеш колко ви е печалбата в периода от създаването на фирмата до края на 2007. Нали можеш да сметнеш колко пари струват въпросните акции? Гледам и, че точно г-н Андонов вече е кеширал 2330 по 15 лева. Хайде пак ми говори, че не ощетявате малките акционери - единственото, което им признавам е, че те не протестират, даже са доволни!!!

Коментар

Working...
                                X