E и какво ще го правим сега този наш Дядо с това счетоводство? Нагоре или надоле?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кап. Дядо Никола АД (3KN / KDN)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BullyЮнак ,
Напълно съм съгласен, че няма как да отчетеш един и същи разход два пъти... точно затова първите изобщо не минават през ОПР. Ако беше както ти казваш, щаха да се начисляват кухи разходи - един път разход и втори път корекция на същия този разход. Което противоречи на МСФО и МСС.
За да не изпадаме в излишни спорове, бих ти препоръчал да си отвориш МСС 16 и да го прехвърлиш набързо
Там ще забележиш, че реално няма разлика при счетоводното отчитане в това дали купуваш актива или си го строиш, стига да става дума за ДМА, а не за инвестиционни имоти или лизинг примерно.
Иначе и при покупка на ДМА разходите щаха да минават през ОПР, а след това да се коригират с (-), но поне за това сме на едно мнение - не е така.
Човешко е да се греши, нека не изпадаме в спорове за спора. Ако имаш нещо конкретно да ми препоръчаш по стандартите, което би доказало правотата ти, с радост ще го прегледам.
Със здраве
Първоначално изпратено от t_todorovПървоначално изпратено от BullyТодоров, лека корекциика, надявам се не се сърдиш.
Когато капитализираш ДМА, разходите не минават през ОПР, дори и да става дума за строеж за 4-5 години. След това амортизацията минава от там или ако отпишеш незавършения актив, разходите направени по него. така че няма вариант да пускаш корекция в разходите с обратен знак заради 207 сметка
Моето предположение е, че става дума точно за незавършено приозводство и готова продукция, цифрата там е 1613 (ако не се лъжа, щото ги гледах вчера). Не знам какво още са пъхнали за оставащите 13, но нямам време сега да ровя из ОПР-то и Баланса, за да си проверя движението за периода.
Айде със здраве и успех в играта. Нали знаете - "когат играя, пичеля..."
Когато се придобива ДМА по стопански начин, се начисляват примерно разходи за външни услуги, знаеш ги къде се намират в ОПР. След това през полезния живот на ДМА начисляваш амортизации, също ги знаеш къде се намират в ОПР...Няма как да превъртиш два пъти едни и същи разходи през ОПР, народната власт не дава
Затова тези разходи се коригират през отчетния период с (-) в ОПР.
Коментар
-
Юнак ,
Напълно съм съгласен, че няма как да отчетеш един и същи разход два пъти... точно затова първите изобщо не минават през ОПР. Ако беше както ти казваш, щаха да се начисляват кухи разходи - един път разход и втори път корекция на същия този разход. Което противоречи на МСФО и МСС.
За да не изпадаме в излишни спорове, бих ти препоръчал да си отвориш МСС 16 и да го прехвърлиш набързо
Там ще забележиш, че реално няма разлика при счетоводното отчитане в това дали купуваш актива или си го строиш, стига да става дума за ДМА, а не за инвестиционни имоти или лизинг примерно.
Иначе и при покупка на ДМА разходите щаха да минават през ОПР, а след това да се коригират с (-), но поне за това сме на едно мнение - не е така.
Човешко е да се греши, нека не изпадаме в спорове за спора. Ако имаш нещо конкретно да ми препоръчаш по стандартите, което би доказало правотата ти, с радост ще го прегледам.
Със здраве
Първоначално изпратено от t_todorovПървоначално изпратено от BullyТодоров, лека корекциика, надявам се не се сърдиш.
Когато капитализираш ДМА, разходите не минават през ОПР, дори и да става дума за строеж за 4-5 години. След това амортизацията минава от там или ако отпишеш незавършения актив, разходите направени по него. така че няма вариант да пускаш корекция в разходите с обратен знак заради 207 сметка
Моето предположение е, че става дума точно за незавършено приозводство и готова продукция, цифрата там е 1613 (ако не се лъжа, щото ги гледах вчера). Не знам какво още са пъхнали за оставащите 13, но нямам време сега да ровя из ОПР-то и Баланса, за да си проверя движението за периода.
Когато се придобива ДМА по стопански начин, се начисляват примерно разходи за външни услуги, знаеш ги къде се намират в ОПР. След това през полезния живот на ДМА начисляваш амортизации, също ги знаеш къде се намират в ОПР...Няма как да превъртиш два пъти едни и същи разходи през ОПР, народната власт не дава
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullyТодоров, лека корекциика, надявам се не се сърдиш.
Коментар
-
Тодоров, лека корекциика, надявам се не се сърдиш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Колчо СлепецаТодоров, би ли ми разтълкувал -1626 от ОПР-то
Благодарности...
Ако погледнеш в баланса, виждаш, че за периода има увеличение на запасите от продукция и незавършено производство в размер на 1,6 млн лв. Значи не е това.
Ако си счетоводител, ще знаеш, че има една врътка в счетоводството, когато придобиваш Дълготраен Материален Актив по стопански начин. Тогава разходите, които правиш, ти минават като разходи по икономически елементи – за материали, външни услуги и т.н. За да си засечеш ОПР, трябва да коригираш с минус в раздел А т.7 на ОПР.
Най-вероятно е това. Ако ми попадне Главната книга на фирмата за 5 минути, ще ти кажа със сигурност
Хайде със здраве
Коментар
-
Първоначално изпратено от Колчо Слепецаabc, мнение за отчета ????
печалбицата ... бая се е понижила..
Печалбата преди лихви, данъци и амортизации /EBITDA/ e 5,157 млн. лв.
Приходите се увеличават с 25%, догодина ръстът ще е още по-голям. Инвестира се, балансът е приказка... Работят директно с доставчици и клиенти, а не през свои фирми, което за мене означава, че предприятието не се точи.
Счетоводната печалба е малка, обаче явно така ще е тази година за повечето предприятия, другата година данък печалба ще е с 50% по-нисък, все пак. Финансовият резултат е най-най-най манипулируемата величина в един отчет, като счетоводител го казвам. Каквото може да се скатае като финансов резултат, в много фирми се оставя да се покаже през 2007.
Коментар
Коментар