IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Полимери АД (51P / POLIM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• "Полимери" АД обнови мощностите си

Доротея СПАСОВА, Варна | 08 август, 17:32 | E-MAIL

Девненският завод "Полимери" АД приключи обновяването на производствените си мощности, съобщи изпълнителният директор на компанията Анна Главинова.

Програмата за саниране и натоварване на производствените мощности продължи две години. Тя включваше увеличаване на броя на действащите електролизери от 70 през юли 2004 г. до 124 сега. Броят на елекролизните вани и тяхното натоварване са определящи за производителността на завода. Увеличаването на мощностите ще доведе до двойно увеличение на капацитета на "Полимери" и ще повиши неговата конкурентоспособност. В момента дружеството е лидер в производството на сода каустик, хлор, солна киселина и дихлоретан. Преди старта на програмата дружеството произвеждаше по 38 хил. тона сода каустик, 20 хил. т хлор и 40 хил. т солна киселина, а общият обем продукция беше за 20 млн. лв. Сега компанията ще произвежда по 80 хил. т сода каустик, 61 хил. т течен хлор и 41.5 хил. т солна киселина. В стойностно изражение това се равнява на 40 млн. лв. годишно.

Обновяването на мощностите доведе до финансово оздравяване на компанията и рязко повишаване на кредитния й рейтинг. В момента той е -BBB, уточни още Главинова. По думите й в плановете на дружеството до края на 2006 г. е заложено и повишение на квалификацията на персонала. Предстои да бъдат реализирани и няколко проекта, които трябва да гарантират ресурсната и енергийната ефективност на завода след влизането на България в Европейския съюз.

Коментар

• "Kъм 30.06.2006 г. “Полимери” АД гр. Девня реализира печалба от обичайната дейност в размер на 781 хил.лв, която е формирана от печалба от оперативната дейност в размер на 2471 хил.лв. и загуба от финансова дейност в размер на 1690 х.лв......."

Е,ми,нормално е!!!
      (поредна)Сватба ще вдига човекът на 16.09...заеми ли да прави?

Коментар

• и на теб успех!

Коментар

• Ок, разбрахме се!

Приятна вечер!

Коментар

• Съгласен съм за това което казваш SubZero.Може би неправилно съм казал че това е ЕБИТДА, така е. Идеята ми е, че когато на една компания основния бизнес върви добре, другото е въпрос на добър финансов мениджмънт (който тука липсва -няма спор, то и затова цената е там). Аз лично предпочитам такъв отчет, отколкото отчет който показва намаляваща оперативна печалба, но пък големи печалби от валутни преоценки, които повишават нетната печалба спрямо минал период. Все пак за да спекулирам на валутните пазари не ми трябва да инвестирам в Полимери.

Коментар

• Добре де, Ники, къде в твоята формула намират място разходите под формата на загуби от валутна преоценка? Те са част от обичайната дейност на една компания, която по принцип е изложена на валутен риск. В този случай трябва да се вземат предвид, а и не само тогава.
              Така както изчисляваш EBITDA, тя пренебрегва печалбите/загубите, породени от валутния риск.
              Нещо не схващам какво се опитваш да ми кажеш. Добре, оперативния марж на компанията е подобрен, но това е нещо съвсем различно от темата, която обсъждаме, а именно EBITDA. Какво ме грее като акционер, че фирмата ми е по ефективна в производството и реализацията на продукция, когато от лошо управление на валутните експозиции губи? Или когато отписва "несъбираеми" вземания от свързани лица? Те също ще бъдат пренебрегнати от твоята формула. Или разходите за командировки, дневни и т.н., които могат да бъдат един от начините за източване на дружеството. Те също ще бъдат пренебрегнати, ако не изчислиш EBITDA по правилата.

Коментар

• Благодаря ти SubZero и мойте чувства са добри, поздрави. Виж по-долу т.11 от Приложенията към отчета:

"Kъм 30.06.2006 г. “Полимери” АД гр. Девня реализира печалба от обичайната дейност в размер на 781 хил.лв, която е формирана от печалба от оперативната дейност в размер на 2471 хил.лв. и загуба от финансова дейност в размер на 1690 х.лв.Нетната печалба след данъци е в размер на 781 хил.лв"

Продължавам да твърдя, че изключвайки влиянието на валутните курсове и включвайки амортизациите, които са noncash item резултата е както съм написал по-долу, т.е. по-добър. Знам как се смята EBITDA, мерси. Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от Nicki
                  за EBITDA смятам оперативна печалба+амортизации. някои включват и ефекта от валутните курсове, обаче аз лично мисля това за неправилно.
                  Ако под "оперативна печалба" разбираш разликата между приходите от дейността и разходите за дейността, и към нея прибавиш амортизациите, наистина ще получиш цитираната от теб сума. Само че това не е EBITDA.
                  Освен това, независимо, че смяташ за неправилно включването в EBITDA на резултата от промяна на валутните курсове, с така изчислената от теб стойност ти ги вземаш предвид, защото те не са част от разходите за дейността.
                  Колкото до правилното изчисляване на този показател, това се прави като към разликата между всички приходи и всички разходи /Е/, се прибавят разходите за данъци /Т/, разходите за лихви /I/, разходите за амортизации /D/, и другите намаления /A/.
                  В случай с Полимери имаме EBITDA за Q2 2006 - 2098 млн. лева и EBITDA за Q2 2005 - 4450 млн. лева, т.е. повече от двоен спад.

И за да не бъда упрекнат в манипулация - имам акции от Полимери.

С най-добри чувства, Ники!

Коментар

• за EBITDA смятам оперативна печалба+амортизации. някои включват и ефекта от валутните курсове, обаче аз лично мисля това за неправилно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Nicki
                      не е лош отчета-EBITDA се качва на 3,72 млн за шестмесечието с/у 3,19 млн. миналата година, приходите нагоре с около 20%
                      Ники, би ли обяснил как изчисли горните цифри, защото аз не виждам нищо такова? Освен това, за Q2 2005 само Е е над 4 млн лева, а ти говориш да EBITDA от 3,19 млн.....

Коментар

• отчета вече го има и на сайта на борсата

Коментар

• Просто тръгни от тук:

http://www3.fsc.bg/ERiK

Коментар

• tova s EBITDA e dobre!
                            no vuzmojno li e da mi pratish ot4eta na maila, t.k. ne moga da otvorq tozi link po-dolu. maila e: justatrader@gmail.com
                            Blagodarq!

Коментар

• не е лош отчета-EBITDA се качва на 3,72 млн за шестмесечието с/у 3,19 млн. миналата година, приходите нагоре с около 20%

Коментар

• http://www3.fsc.bg/ERiK/runner?backI...&drvrName=HTML

Коментар

Working...
                                X