IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Полимери АД (51P / POLIM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тезата въобще не е абсурдна, независимо от това, че всеки акционер получава права за участие в увеличението, като вид отделна ценна книга. Просто при нормалните пазари и компании, цената превишава счетоводната стойност. Затова и законодателя го е включил, за да не позволява разводняването на капитала. Всеки акционер има право да избере дали да участва в увеличението. Правата са вид бонус, който му позволява допълнителни изгоди. Никой не оспорва и правото на една корпорация да дава и допълнителен бонус под формата на отбив от цената. Но да се разчита, че правото ще поеме всички загуби от разводняването на капитала и да се утвърждава практика на обезценяване на акции, не е в интерес на никого и на никой пазар или институция.

Освен това правото е свързано с конкретен пазар и условия. То може и трябва да се оценява при моментните условия

Цена на акцията в момента 4-5 лева.
    Брой акции след увеличението, падащи се на 1 акция преди увеличението - около 10

Цена при равни други условия след увеличението - 5:10 около 0.50 лв. при номинал 1 лв. (обичаен ефект при увеличаване броя на акциите). Евентуална горна граница - номинал. При равни други условия, към момента просто пазара не плаща бонус за правото и го оценява с отрицателна величина.

При това положение -
    Цена на правото към момента - 0.01 лв. , за да може да бъде търгувано.

Дори и някой да смята правото като горна граница на база сегашната цена директно като раздели цената на броя на правата, пак не може да се компенсира разводняването на капитала.

С този казус, КФН просто е длъжна да приложи закона. Добър или лош, просто закона трябва да се спазва.

Какво следва от тук. Просто за мен се налага актуализация на емисионната стойност. Въпрос на сметки.

Друга възможност - ако мажоритаря държи на емисионната стойност от 1 лв. Просто нека да внесе предложение за комбинирано увеличение на капитала - за сметка на резервите и чрез нова емисия и смъкне балансовата стойност.

Държа да направя следната уговорка.
    Тук изразявам принципна позиция. Както споменах по-горе, възнамерявам да участвам в увеличението, независимо от емисионната стойност. Просто считам, че дружеството е подценено, дори и при отбиви за негативно отношение към мажоритаря. В този смисъл, решението ми не зависи от решението на КФН и мажоритарят.

На нашата борса обаче е време някой по-сериозно да погледне и защитава интересите на дребните акционери. А това е и задължение по закон на КФН.

Настоящото мнение не е и не може да се третира като препоръки за продажби или покупки на акции. Притежавам акции.

Коментар

• Доколкото знам правата наистина могат да се търгуват. Незнам обаче как е на БФБ..

Коментар

• На мен тезата, че се ощетяват акционерите по този начин, ми изглежда абсурдна. Напротив - всеки сегашен акционер може да запише акции по възможно най-ниска цена - 1 лев. Има само счетовдно разводняване /счет стойност на акция ще падне/, но не и дела на акционерите - и точно затова преди време Н Василев набута в закона ПД да си увеличава капитала само с права. Който от акц не иска да участва, ще може /на теория/ да си продаде правата на висока цена.
        Ако този текст от закона се използва, ще се получи много неприятен прецедент - после всяко ИПО и увеличение ще може да става само по балансова или по-висока стойност. Текстът е идиотски - всеки знае, че ПП става на такава цена, на каквато го поеме пазара - всъщност обичйно е да има дисконт от текущата пазарна цена, счетоводната стойност никъде никой не гледа по света.
        Лошото е, че в случая никой не иска да дава пари на Банев /напълно заслужено/, дори по 1 лев да е акцията. Според мен, КФН трябва да се насочи към съвсем други аспекти - дали това не е вид манипулация, или контрамярка на нещо, дали планираните инвестиции обосновават това увеличение, и т.н.

Коментар

• , а намалението на счетоводната стойност на акцията е 843%. Коригирах постинга.
          Jestoko. Izliza, che dneska ima, a utre nqma schetowodna stoinost, hahaha
          A kolko li pada stoinostta na majoritarq ?
          Struwa mi se, che tuka se igrae prinuditelno, ewentualno, za da e po-malka zagubata, hahaha
          lichnoto mnenie ne e preporyka, hahaha

Коментар

• Re: Полимери

Първоначално изпратено от Svrakata
            .....Пък аз си мислех, че нищо не може да се обезцени с повече от 100%... хмм

...
            Прав си, потенциална обезценка 88%, а намалението на счетоводната стойност на акцията е 843%. Коригирах постинга.

Коментар

• Re: Полимери

Първоначално изпратено от Диагностик
              Потенциална обезценка 843%
              Пък аз си мислех, че нищо не може да се обезцени с повече от 100%... хмм

Само се закачам де, иначе съм съгласен с всичко изложено...
              Човек без идея е като риба без велосипед

Коментар

• Полимери

Ако КФН си изпълни добросъвестно задълженията, не трябва да потвърди проспекта и следва да иска преработването му, за да защити интересите на акционерите. Емисионната стойност на акциите трябва да се увеличи, а броя им да се намали.

Ефект на разводняването от увеличението на капитала на Полимери

Собствен капитал до увеличението хлв. 214 349
                Брой на акциите до увеличението бр. 5 324 513
                Балансова стойност на 1 акция след увеличение лв. 40.26
                Брой на акциите от увеличението бр. 50000000
                Емисионна стойност на 1 акция лв. 1
                Общо увеличение на капитала по ем.стойност хлв. 50000
                Собствен капитал след увеличението хлв. 264 349
                Общ брой на акциите след увеличение бр. 55 324 513
                СК на 1 акция след увеличение бр. 4.78
                Намаление на балансовата стойност на 1 акция вследствие на увеличението 8.43 пъти или 843%
                Потенциална обезценка 88%

Основание за непотвърждаване - 92 ал.1 т.2 от Закона за публично предлагане на ценни книжа.
                След като вече има няколко жалби, статии и интервюта в уважавани издания и вече изразено становище на Димана Ранкова, зам.-председател на КФН- "Срокът да се произнесем по проспекта изтича скоро, като ще вземем под внимание и жалбите", мисля, че по всяка вероятност, проспекта ще се наложи да бъде преработван.

Ако КФН е утвърдила други проспекти, просто обяснението е, че не е имало жалби, нито пък такава реакция.

Настоящото е лично и незаангажиращо мнение и не може да се третира като препоръка за покупки или продажби на акции. Притежавам акции и възнамерявам да се възползвам от правата си и да участвам в увеличението на капитала, независимо от емисионната стойност.

Коментар

• Първоначално изпратено от Натрий
                  Първоначално изпратено от жижо
                  КФН одобри увеличението на капитала на Петър Караминчев с емисионна стойност 1,5 лева на акция при балансова около 20 лева на акция в противоречие с чл.92, ал.1 от ЗППЦК.
                  Интересно. Щом е минало там, сигурно има някакво основание. Все пак ЗППЦК има 222 члена. То през кой ИП беше, че забравих?
                  Авал ин ако не греша
                  Мненията ми не са препоръка за покупка или продажба на акции!

Коментар

• Първоначално изпратено от жижо
                    КФН одобри увеличението на капитала на Петър Караминчев с емисионна стойност 1,5 лева на акция при балансова около 20 лева на акция в противоречие с чл.92, ал.1 от ЗППЦК.
                    Интересно. Щом е минало там, сигурно има някакво основание. Все пак ЗППЦК има 222 члена. То през кой ИП беше, че забравих?

Коментар

• Първоначално изпратено от vhk
                      Мисля че е удачно в този момент да си припомним класиката в лицето на БЪФЕТ -"Никога не инвестирай в компания с некоректен мениджмънт -независимо от показателите и "
                      Евала за цитата!
                      Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Тук е ясна общата нагласа..В такава ситуация се купуват акции. Не знам кой го беше казал

Коментар

• Първоначално изпратено от vhk
                          Мисля че е удачно в този момент да си припомним класиката в лицето на БЪФЕТ -"Никога не инвестирай в компания с некоректен мениджмънт -независимо от показателите и "
                          da saglasen sam s teb

sashto i tova che horata nikoga ne se promeniat kakto kazva Trump

Коментар

• Мисля че е удачно в този момент да си припомним класиката в лицето на БЪФЕТ -"Никога не инвестирай в компания с некоректен мениджмънт -независимо от показателите и "

Коментар

• КФН одобри увеличението на капитала на Петър Караминчев с емисионна стойност 1,5 лева на акция при балансова около 20 лева на акция в противоречие с чл.92, ал.1 от ЗППЦК. Комисията не работи за нас Гражданите, а за мажоритарите мошеници и крадци. Тя е съучастник с тях и погазва и не спазва законите на България.

Коментар

• Избутай другарчето

Когато компанията издава нови акции, те се добавят към досега съществуващите. Ако досегашните акционери желаят да запазят досегашния си дял, те трябва да доплатят съответната сума. Ако не желаят да инвестират допълнително в дружеството, не губят, защото притежават по-малък дял, но в по-голяма компания.

Инвеститорите взимат решение относно справедливата според тях цена за акция на базата на балансовата й стойност (сумата на собствения капитал на дружеството, или активите минус пасивите, разделена на броя на акциите му). Ако пазарната цена е по-висока от балансовата, това е отражение на позитивните очаквания за бъдещото развитие на бизнеса. И обратното - ако пазарната цена е под балансовата, това най-често отразява убеждение, че мениджмънтът по-скоро вреди на компанията.

Когато новите акции се издават значително под балансовата им стойност, при записването им влиза по-малко капитал, отколкото се пада на всяка от досегашните. Така новите акционери купуват по-евтино части от капитала на компанията. От друга страна, старите акционери, които не се възползват от правата си, изведнъж ще се окажат със значително по-малка стойност на инвестицията си от досегашната.
                                osnoven i neprehoden princip v BG starat i nova istoriat, respektivno i v tui nare4enata BG "ikonomika"!!!

ENJOY THE RIDE!!!

shibanta KFN oshte se durji za ushite i o4ite i igrae po principa:

NE ZNAM - NE 4UH - NE VIDQH ???????

Коментар

Working...
                                X