If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Преди време когато я пуснах темата имаше и други като вас. Разликата обаче е че темата все още я има а тях отдавна ги няма във форума
Жалко, наистина, толкова готини хора пишеха някога. И на мен понякога ми е мъчно, че, сега ги няма във форума. Дано да се върнат с темата.
А рано сутринта може да съм сбъркал и темата и даже не съм разбрал, че съм писал вътре. Изтрил си първото си мнение и неможах да се сетя, с каква цел си я пуснал.
Очакваният в началото на май доклад на Европейската комисия за напредъка на България за присъединяването й към ЕС ще се отрази ли върху капиталовия пазар?
Преслав Китипов, Пощенска банка
Очакванията се отразени от пазара и към този момент. Това личи главно от сантимента на инвеститорите, които в момента очевидно са в позиция на изчакване. Инвестиционната общност е съсредоточила внимание към това каква ще бъде препоръката на ЕК за предстоящото присъединяване на България. Главните ползи за капиталовия пазар при позитивно развитие, т.е. при присъединяване в началото на 2007 г. очаквам да бъдат предимно от репутационен характер. Това предполага и най-консервативно настроените инвеститори да обърнат поглед към местния капиталов пазар. От друга страна, сами по себе си очакваните положителни събития могат да дадат стабилност и сигурност на пазара, но не и светкавично развитие. Истинският потенциал за неговото разрастване и укрепване обаче се крие в желанието на бизнеса да стане част от този капиталовия пазар. В момента, в който големи корпоративни единици решат да станат публични компании и да увеличават капитала на компанията чрез борсата, тогава очаквам да настъпи истинското развитие. Членството в ЕС, разбира се, ще даде достъп на компаниите до значително по-голям пазар, но също така предполага и по-силен конкурентен натиск. В този ред на мисли, ако борсата е отражение на икономиката, то развитието е предимно в ръцете на бизнеса и в способността на посредниците да убеждават мениджърите в предимствата на капиталовия пазар.
Владислав Матев, ОББ
Докладът на Европейската комисия може да съдържа положителни новини относно членството на България в ЕС. В този случай е възможно това да повлияе положително на капиталовия пазар, но според мен настроенията на инвеститорите в момента са оптимистични и тази новина вече е отразена в цените на българските акции. От друга страна, ако докладът съдържа критики и забележки, това може да има по-голямо влияние и борсовите индекси да отбележат спад. Като цяло мисля, че евентуални препоръки за отлагане на членството ни в ЕС биха имали по-голямо влияние върху българския капиталов пазар, отколкото положително становище и подкрепа за предстоящото членство.
Константин Абрашев, "Бенчмарк"
Присъединяването на страната ни към Европейския съюз е цел, чието постигане оказва значително влияние не само върху пазара, а върху цялата икономика и на обществото като цяло. Българският фондов пазар, колкото и да е слабо чувствителен към определени новини, които на пръв прочит не го засягат пряко, неминуемо ще реагира на доклада на Европейската комисия. Друг въпрос е колко силно. Според мен мнозина пазарни участници дори не калкулират евентуално отлагане на пълноправното ни членство в съюза. Това от своя страна означава, че един негативен доклад ще се приеме като изненада и съответно ще се отрази по-осезаемо на пазара. В случай че най-лошият за България сценарий е отлагане на страната само с една година, това надали ще накара чуждестранните инвеститори да изоставят панически направените до този момент вложения, които обикновено са поне средносрочни по своя характер. Въпреки това негативен ефект непременно ще има, като най-малко външните капитали ще станат по-предпазливи, повишавайки изискуемата рискова премия, което означава, че свежите външни инвестиции ще са мираж за българския фондов пазар за един известен период.
МНЕНИЕТО МИ НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар