IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Синергон Холдинг АД (6S7 / PETHL) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от DD
    Някой от колегите може ли да paste-не профила от Дневник
    Благодаря предварително ;-)

    Корпоративен профил: "Синергон холдинг" АД

    * Георги Бисерински | 15 май, 17:10



    * Фотограф: Анелия Николаева

    Предмет на дейност: Придобиване, управление и продажба на участия във фирми

    Местонахождение: София, ул. "Солунска" №2

    Собственост: "Петрол ИН" АД - 22.84%

    Записан капитал: 12 608 848 лв.

    Брой акции: 12 608 848

    Номинал на акция: BGN 1.00



    "Синергон холдинг" е правоприемник на създадения през септември 1996 г. приватизационен фонд "Петрол фонд". Учредители в приватизационния фонд са над 250 000 български граждани, които доверяват инвестиционните си бонове, като формират началния капитал на фонда от 5 558 985 000 стари лева. В края на 1997 г. съгласно изискванията на закона фондът се преобразува в холдинг и се преименува на "Петрол холдинг груп", а настоящото си име "Синергон холдинг" получава през 2002 г.



    Състояние и основна дейност

    "Синергон холдинг" е един от петте най-големи бивши приватизационни фонда в страната. При първата вълна на масовата приватизация бившият приватизационен фонд акцентира инвестициите си в три сектора - търговия, химическа и нефтохимическа промишленост и туризъм. По линията на масовата приватизация дружеството придобива миноритарни и мажоритарни дялове от значителен брой български предприятия. Като холдингова структура основен предмет на дейност на "Синергон холдинг" е придобиване, управление, оценка и продажба на участия в дружества, в които холдинговото дружество участва, финансиране на дружества, в които холдинговото дружество участва, и др.

    Бившият приватизационен фонд участва активно в търговете от първата вълна от масовата приватизация, като една от основните му инвестиции е покупката на миноритарен дял от 30% в "Петрол" АД, от което произхожда и първоначалното наименование на приватизационния фонд. След приватизацията на мажоритарния пакет от дистрибутора на горива холдингът продава дяловото си участие.

    Характерно за "Синергон холдинг" е активното управление на портфейла от инвестиции, свързано с освобождаването на холдинга от миноритарните пакети и съсредоточаване на инвестициите в предприятията с мажоритарно участие. В портфейла на холдинга се включват дялове от над 30 дружества, сред които "Нефтохим", фармацевтичните заводи на "Балканфарма" и др. Характерно за холдинга е, че в годините след масовата приватизация активно управлява инвестициите си чрез освобождаване от миноритарните пакети и съсредоточаване на инвестициите в предприятията с мажоритарно участие.

    Практика на холдинга беше консолидацията на участието в дъщерните компании след отправяне на търгови предложения към останалите акционери.

    Към настоящия етап "Синергон холдинг" притежава мажоритарни пакети от 20 компании. Водещото предприятие от сектора на търговията е "Топливо" АД. Основен предмет на дейност на "Топливо" е доставка, съхранение и търговия с течни и твърди горива, строителни материали и др. В стоковата листа на дружеството влизат над 6000 артикула. То притежава над 200 търговски обекта (бази и складове) за продажба на строителни и отоплителни материали, 100 бази за продажба на дизелово и други течни горива, както и 108 магазина "501 стоки". "Синергон холдинг" държи 91.44% от капитала на дружеството.

    Туризмът е вторият сектор, в който акцентира холдингът, като инвестициите в отрасъла са под шапката на пловдивския висококатегориен "Грандхотел Пловдив", под чието управление е туристическият бизнес. Собственост на холдинга са хотел "Гларус", хотел "Искър" и хотел "Европа" в кк Слънчев бряг. "Шамот" АД - Елин Пелин, и "Балканкерамик" АД са представителите на строителния сектор. В химическа промишленост работи "Лакпром" АД - Световрачане, специализирано в производството на лаково-бояджийски продукти, и "Петър Караминчев" АД, чийто основен предмет на дейност е производство на полимерни материали, подови настилки, дунапрени и др. В портфолиото на "Синергон холдинг" с дял под 5% са застъпени и отрасли като електроника, текстил, машиностроене, хранително-вкусова промишленост и дървообработване. Над 5% от портфолиото на холдинга е в мелничния комбинат "Петромел 1" ООД, който предстои да се модернизира.

    Борсова търговия

    "Синергон холдинг" е първият бивш приватизационен фонд чиито акции започват да се търгуват на Българската фондова борса. Развитието на капиталовия пазар през последните години и широката акционерна структура от над 150 хил. акционери превърна холдинга в едно от най-ликвидните дружества на борсата. Статистиката показва, че за миналата година са сключени над 14 895 сделки, чрез които са изтъргувани общо 2 056 026 акции при средна цена за периода 5.80 лв. за брой. Ликвидността по позицията се запазва и според статистиката на борсата от началото на годината до момента са сключени 3757 сделки с 1 148 896 акции при средна цена от 5.97 лв. За високата ликвидност по позицията принос има и увеличението на капитала, което извърши холдингът преди месеци, от 10 528 366 лв. на 12 608 848 лв. чрез издаване на нови 2 080 482 броя поименни безналични акции. Книжата са с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка и емисионна от 3.75 лева.

    На предстоящото редовно годишно общо събрание акционерите на бившия приватизационен фонд ще гласуват поредното увеличение на капитала, този път чрез разпределяне на безплатни акции. Намеренията са капиталът да се увеличи от 12 608 848 лв. на 14 122 649 лв. чрез издаване на 1 513 801 нови акции за сметка на резервите. Изчисленията показват, че всеки притежател на една бонова книжка ще получи по три безплатни акции от увеличението на капитала.



    Финансово състояние

    Като холдингова структура основните приходи на "Синергон холдинг" се формират от продажба на дялови участия и под формата на лихви от предоставените заеми на дъщерните дружества. Според неконсолидирания финансов отчет на холдинга за 2005 г. общите приходи се покачват с близо 13% до 5.483 млн. лв. Постъпленията от лихви за периода са 2.6 млн. лв., а печалбата от операциите с финансови активи за периода е 1.68 млн. лв. Печалбата се покачва до 3.11 млн. лв., което е по 0.25 лв. на акция.

    Показателни за финансовата мощ на холдинговите компании са консолидираните резултати. Според предварителния консолидиран отчет за миналата година общите приходи на холдинга нарастват до 308.274 млн. лв. спрямо 260.8 млн. лв. за година по-рано. Нетната печалба на консолидирана база намалява до 7.378 млн. лв. спрямо 9.07 млн. лв. за предходната година.

    Активите на "Синергон" към края на 2005 г. според консолидирания отчет нарастват до 269.5 млн. лв. спрямо 230.95 млн. лв. година по-рано. В пасивите този ръст кореспондира с нарастване на неразпределената печалба и съответно на собствения капитал и нарастване на задълженията с около 10 млн. лв.



    SWОT анализ

    Силни страни

    Добро финансово състояние.

    Концентрация на акционерните участия в дъщерните дружества.

    Секторна диверсификация на инвестиционния портфейл на холдинга.

    Активна инвестиционна политика, освобождаване на холдинга от миноритарните пакети и съсредоточаване на инвестициите в предприятията с мажоритарно участие.

    Значително присъствие в перспективните сектори туризъм и търговията.

    Значителен пазарен дял при продажбата на битов газ.

    Добър мениджмънт и квалифицирани служители.

    Слаби страни

    Тенденция за намаляване на продажбите при износ.

    Тенденция за намаляване капацитета на натоварване и влошаване на финансовото състояние на някои от дъщерните дружества.

    Загуба на пазарен дял при някои от дъщерните компании.

    Необходимост от значителни инвестиции в предприятията от хранително-вкусовата промишленост на холдинга.

    Необходимост от модернизацията на някои от дъщерните компании.



    Възможности

    Затвърждаване на позициите на компаниите от сектора на търговията с газ.

    Нарастване присъствието на холдинга в сектора на туризма.

    Подобряване на маркетинговата и рекламната политика на дъщерните компании.

    Увеличаване на пазарния дял на дъщерните дружества в сферата на търговията със строителни материали.

    Засилване на контрола върху дейността на дъщерните дружества и оптимизиране на паричните потоци в групата.



    Опасности

    Забавяне на инвестициите при определени компании и липсата на сертификати за качество по стандартите на ISO може да доведе до затруднения при определени дружества от холдинга.

    Забавяне на инвестициите в дъщерните дружества.

    Коментар


    • Опа, освен че забравям и не довиждам.
      V12 - благодаря за изчерпателната информация.
      Само да уточним това са координатите на .... и ако изпратя някои от моите момчета ще свъри ли работа, понеже аз съм се оттеглил в провинцията и ми е проблем малко пътуването.

      Коментар


      • Забравих да уточня, че акциите са ми от масовата приватизация и за сега нямам инвестиционен посредник.
        Все пак благодаря за отговора - дължа ти услуга.

        Коментар


        • Доне, ако не са по сметка при ИП отиваш с личната си карта в офиса за работа с клиенти и си търсиш парите - ул. “Стефан Караджа” № 11, вх.Б, ет. 1, партер. Работно време: 9:00-12:00, 12:45-14:00 часа. Телефон за справки и информация: 02/ 981 70 40.

          Коментар


          • При инвестиционния си посредник ги търси.

            Коментар


            • Старият Дон се нуждае от помощ.
              Понеже проспа увеличението на капитала, правата му бяха продадени служебно и сега се чуди къде да си търси парите. Помогнете му и той няма да Ви забрави.

              Коментар


              • Някой от колегите може ли да paste-не профила от Дневник
                Благодаря предварително ;-)

                Коментар


                • Как мислите, кога ще подскочи PETHL - към 28 юни ( общото събрание) или към 14 юни - последния ден с право на глас?

                  Коментар


                  • Самия отчет не може да даде импулс за ръстове. Но новините свързани с Топливо мисля, че ще повлияе върху цената в близките дни.

                    Коментар


                    • А цифри?

                      Коментар


                      • Ужас, ужас, много зле!

                        Коментар


                        • И как е?

                          Коментар


                          • Излезе консолидирания за първото тримесечие.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Hakkinen
                              Днес PETHL e na promociq
                              Днешните нива на цените по позицията доказват твърдението, около което се обединяват част от участниците във Форума: не винаги си струва труда да се участва в процеса на увеличаване на капитала на дружествата. Понякога е достатъчно да се изчака поредната корекция в цените - и да се влезе от поносими нива...(може би все по-често срещаща се тенденция в бъдеще?)...

                              Тактиката на изчакване (запазване на самообладание при волатилен пазар на БФБ) много често носи успех! Вероятно, защото възможностите са намалени при липсата на продажби "на късо".

                              Неангажиращо мнение!

                              Коментар


                              • Тя тъкмо започва....

                                Коментар

                                Working...
                                X