If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Синергон Холдинг АД (6S7 / PETHL) - архив до 08.09.11
Ефекта от Топливо е едната страна, другата е че Синергон има хотели на Сл. бряг чийто резултати сега се отразяват. Съответно последното тримесечие те правят малка загуба (извън сезона) но Топливо наваксва достатачно - все пак името му подсказва че предзимния сезон му е най-як
Едва ли е от хотелите - те са под шапката на "Гранд хотел Пловдив" а той доколкото знам е на загуба към 30.09.
Отчетът, че е супер - супер е.
Ама на някой ясно ли му е откъде извадиха 8,5 млн брутна печалба за 3 месеца?
Колега, би трябвало да прегледаш всички тримесечни отчети на дружествата, които са част от холдинга - общо 24 компании, в които Синергон е мажоритар. Някои от тях - публични. При прегледа, обърни особено внимание на ТОПЛ и мисля, че ще добиеш поне бегла представа откъде идва размера на печалбата.
Иначе, по същия начин, след няколко месеца ще се чудиш при годишния консолидиран откъде нетната печалба е станала 15 млн.лв.
ТОПЛ е перлата в короната на PETHL и формира около 80 % от приходите и печалбата на Синергон. Дейността на ТОПЛ е със сезонност, изразена в нарастване на приходите и печалбата 2-4 пъти през Q3 и Q4, което неминуемо рефлектира върху резултатите на Синергон.
Другите две тенденции, които се забелязват напоследък и спомагат да виждаме максимално близки до реалните печалби са:
1. Изваждане на все по-вярни отчети.
2. Освобождаване на фрифлоут (при ТОПЛ), което прави атрактивна и ликвидна позицията, нараства интереса към нея, а от там и цената.
Много ти благодаря за просветлението!
Не знам как не съм се сетил как се съставя консолидиран (интересно какво ли значи тази дума?) отчет?
Та Топливо казваш носи 80% от приходите - е жалко, че за Q3 му се падат само около 30% от печалбата (или около 2,8 млн)...
Та ако можеш да ми обясниш откъде да се пръкнали останалите 5,7 млн. ще ти бъда длъжен до гроб - ако ли не - БЕЗ ТЪПИ ЗАБЕЛЕЖКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ефекта от Топливо е едната страна, другата е че Синергон има хотели на Сл. бряг чийто резултати сега се отразяват. Съответно последното тримесечие те правят малка загуба (извън сезона) но Топливо наваксва достатачно - все пак името му подсказва че предзимния сезон му е най-як
Отчета за Q2 също беше много добър. Ако погледнете графиките ще видите, че точно след като излизе отчета за Q2 започна покачването при Синергона. Така, отчета за Q3 затвърждава добрите резултати на дружеството и тренда явно ще се запази. Интересно дали повишението на акцизите ще повлияят по някакъв начин догодина на позицията. Надявам се с влизането ни в ЕС, отчетите да станат все по реални и явно големите компании се стремят точно към това. Няма да се учудя скоро и ако Доверие искара добър отчет.
Колега, би трябвало да прегледаш всички тримесечни отчети на дружествата, които са част от холдинга - общо 24 компании, в които Синергон е мажоритар. Някои от тях - публични. При прегледа, обърни особено внимание на ТОПЛ и мисля, че ще добиеш поне бегла представа откъде идва размера на печалбата.
Иначе, по същия начин, след няколко месеца ще се чудиш при годишния консолидиран откъде нетната печалба е станала 15 млн.лв.
ТОПЛ е перлата в короната на PETHL и формира около 80 % от приходите и печалбата на Синергон. Дейността на ТОПЛ е със сезонност, изразена в нарастване на приходите и печалбата 2-4 пъти през Q3 и Q4, което неминуемо рефлектира върху резултатите на Синергон.
Другите две тенденции, които се забелязват напоследък и спомагат да виждаме максимално близки до реалните печалби са:
1. Изваждане на все по-вярни отчети.
2. Освобождаване на фрифлоут (при ТОПЛ), което прави атрактивна и ликвидна позицията, нараства интереса към нея, а от там и цената.
Ами защо - за да събере парите на инвеститорите. Аз на негово място щях първо да изкарам резултатите и след това да емитирам акции, ама кво да се прави - разни хора, разни идеали.
Когато нещо ти е паднало без пари (имаше и масова приватизация) не му мислиш много-много.
Притеснителното е, че печалбите както се появяват така и изчезват...
Има една много хубава поговорка - победителите не ги съдят. Не е важно от къде, а важното е, че я има печалбата. Да видим дали ще ударим 8-цата в понеделник.
Коментар