IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оргахим АД (5ORG / ORGH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Всичко хубаво, но не виждам някъде жената да споменава нещо за балончето Оргахим. )))))

Коментар

• Според мен тази вербална подкрепа е ясен сигнал за промяна.

Д. Петкова: Пенсионните фондове на Доверие ще активизират покупките на БФБ
      От: Красимир Йорданов
      k.yordanov@investor.bg
      16.01.2008 16:30

Във връзка със статията на Investor.bg относно мненията на брокери и анализатори, които посочиха пасивността на институционалните инвеститори като една от причините за днешния остър спад, Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК Доверие, заяви за Investor.bg, че пенсионните фондове на Доверие възнамеряват да засилят покупките на акции. Ето какво сподели тя пред Investor.bg:

- Как ще коментирате днешния спад? На какво се дължи той?

Според мен причините са комплексни. От една страна знаем, че през миналата година нашата борса беше привлекателно място за чужди инвеститори предвид високите доходности, които можеха да се реализират. Вероятно чуждите инвеститори са отчели нивото на риск и са предвидили възможността за отрицателни корекции на борсата, но сега някои от тях решават да излязат от позициите си, защото нивото на отрицателната корекция в момента е започнало да надвишава предварителните им очаквания.

Когато говорим за чужди инвеститори, трябва да имаме предвид и това, че тяхното поведение, включително за малките им вложения в България, се влияе от тенденциите на световния пазар, които в момента са фокусирани върху негативни явления в американската икономика. Като цяло се усеща някаква несигурност и в известен смисъл песимизъм в инвестиционниата общност в международен мащаб. Това се усеща и в България и явно част от българските инвеститори се „заразяват” от това поведение.

В този смисъл поради липсата на фундаментална негативна новина, свързана с България и в частност с капиталовия пазар, може да се каже, че в момента сме свидетели на това, което знаем, че може да се случва на капиталовите пазари и то е, че те понякога коригират и без конкретна причина, а само поради „стадното” поведение на инвеститорите.
      - Според борсови анализатори спадът се дължи и на пасивността на пенсионните фондове. Възнамерявате ли да активизирате покупките на акции?

Определено при сегашната корекция, цените на някои акции станаха много атрактивни и с голям потенциал за реализиране на бъдеща доходност. В този смисъл анализираме всяка компания индивидуално и имаме намерение да не пропускаме възможността да закупим от онези акции, които нашите анализи показват, че са добри и в момента значително подценени. Първоначалните ни намерения бяха да изчакаме заверените от одитори финансови отчети на компаниите, но сега ще се активизираме предсрочно.

- Каква е доходността на пенсионните фондове „Доверие“ за миналата година?

Реализираната доходност на годишна база за 12-те месеца на 2007 е 15,07% за доброволния пенсионен фонд, 13,60% за професионалния пенсионен фонд и 13,51% за универсалния пенсионен фонд. Използвам възможността обаче да напомня, че за дългосрочен бизнес какъвто е допълнителното пенсионно осигуряване, за клиентите на пенсионните фондове е по-важно каква е доходността за по-дълъг период от време. За последните 5 календарни години 2003 – 2007 год. средно геометричната доходност е както следва: Доброволен фонд – 1 095%, Професионален фонд – 10,93% и Универсален фонд – 10,14%.

- Докога ще продължи корекцията на БФБ? Какви са очакванията Ви за предстоящите годишни отчети и ще окажат ли те влияние върху пазара?

По принцип винаги годишните отчети оказват влияние на пазара, като разбира се винаги има и цени на акции, които не се влияят от това. При достигнатите ниски нива на борсата в момента очаквам да се появят купувачи, което, придружено с добри отчети на компаниите, би следвало да задвижи борсата нагоре.

- Какви са очакванията Ви за пазара за настоящата година?

Мисля, че в годишен план инвеститорите ще реализират печалба от вложенията си на борсата, които вероятно няма да бъдат толкова големи, както през 2007 г., но би трябвало да бъдат удовлетворителни.

- Според Вас корекцията от последните месеци ще окаже ли влияние върху планираните IPO-та и до каква степен?

Що се отнася до пенсионните фондове като институционални инвеститори със сигурност сегашната корекция на пазара няма да бъде пречка и ние ще участваме и подкрепяме всяка българска качествена компания, която е решила да стане публична. Възможно е обаче предвид корекцията през последните месеци при предстоящи IPO-та повече никога да не сме свидетели на истериите, довели до 1 500 пъти презаписване.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• I az si mislq sashtoto za tototo

Ne se maitapq tazi kursova rabota shte mi e kato izpit ako poznaq chislata minavam ako ne me kasa. Toi e nqkav otkachalka kazva se Keranchev i prepodava v unss po Modelirane v marketinga. Abe ujas ama ako vzema da poznaq shte prognoziram i za tototo

Коментар

• Що бе...проста работа - смяташ геометрично стандартно отклонение за някакъв период назад и му даваш резултата в доверителен интервал 95% 8)

Коментар

• По-оригинална молба за подсказване(Кога да вляза тук?) не съм срещал

Коментар

• Туиити_М, душо мамина - или не си разбрала задачата, или се шегуваш с батковците във форума - само да ти кажа, че днес ни е само до шеги и закачки:-)!
              BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Re: Pomosht

Първоначално изпратено от tweety_M
                Zdraveite,
                Pisha s stranen vapros. Studentka sam i ni iskat kursova rabota kak se izmenqt cenite na akciite na firma Orgahim. prognozata mi trqbva da e za 5 dena ( ot 21.01.08 - 25.01.2008 ) trqbva da posocha vseki edin ot tezi dni kakva shte e cenata na akciite. molq pomognete ot4aqna sam a v petak trqbva da go predam. Ako moje kajete kakvi metodi se izpolzvat , ama po nai prostiq nachin. mersi
                И аз имам странен въпрос - искат ми курсова работа на тема "какви числа ще се паднат от Тото 6 от 49 в неделния тираж". Срок за предаване - събота. Най-краен срок - неделя до обяд, ама само в някои пунктове в центъра на София. Помогнете!

Коментар

Zdraveite,
                  Pisha s stranen vapros. Studentka sam i ni iskat kursova rabota kak se izmenqt cenite na akciite na firma Orgahim. prognozata mi trqbva da e za 5 dena ( ot 21.01.08 - 25.01.2008 ) trqbva da posocha vseki edin ot tezi dni kakva shte e cenata na akciite. molq pomognete ot4aqna sam a v petak trqbva da go predam. Ako moje kajete kakvi metodi se izpolzvat , ama po nai prostiq nachin. mersi
                  Кой е този професор, гений на финансовата мисъл, който ви е дал тая олигофренска задача. Кажи не за друго, ами да взема да посетя някоя лекция, па белким се науча как става тая работа... Наистина кажи, защото това е пълна простотия....

Коментар

• Mislq che "profesora" e mnogo ulesnil madamata. Trqbvashe cena po minuti da iska. Ako mi kajesh che uchish v Svishtov obache shte te razbera zashtoto shte znam koi ti e dal tova zadanie. :P

Коментар

• във vbox-а има едно видео за една студентка, която се туткала и после не искаше да ходи на гости на доцента!
                      BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Еее булка много бързо ти искат работата що не каза по-рано.Къде дрема досега

Коментар

Zdraveite,
                          HAHHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHAHAHA

Коментар

• Първоначално изпратено от Dundo1
                            Първоначално изпратено от marcy
                            Първоначално изпратено от Tradera
                            Първоначално изпратено от tedi79
                            I kak stana tazi sdelka 60 akci na 288.99 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??
                            Репо сделка!
                            Da no zashto se poqvqva v cobosa!!!
                            По скоро някои е продал извън ограниченията става на дневна и от голямо бързане.
                            Po-skoro nqkoi broker e precakal nqkoi klient koito e iskal da prodade na pazarna no e vuvel 288 prosto za da ne go izprevari nqkoi drug, no vmesto tova brokera mu mu e zabavil poru4kata i si e pusnal highest bid i taka e vzel nai-niskata ask na suotvetnata cena
                            4estito na ...... broker
                            Тва си е репо сделка бе, кви ги говорите....

Коментар

• Pomosht

Zdraveite,

Коментар

• Първоначално изпратено от marcy
                                Първоначално изпратено от tedi79
                                I kak stana tazi sdelka 60 akci na 288.99 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??
                                Репо сделка!
                                Da no zashto se poqvqva v cobosa!!!
                                По скоро някои е продал извън ограниченията става на дневна и от голямо бързане.
                                Po-skoro nqkoi broker e precakal nqkoi klient koito e iskal da prodade na pazarna no e vuvel 288 prosto za da ne go izprevari nqkoi drug, no vmesto tova brokera mu mu e zabavil poru4kata i si e pusnal highest bid i taka e vzel nai-niskata ask na suotvetnata cena
                                4estito na ...... broker

Коментар

Working...
                                X