IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дружба стъкларски заводи АД (4DR / DRUPL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Откъде тоя спад... Да не би гърците да са решили все пак да не разпределят дивидент
    Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

    Коментар


    • Ето от къде ще е дивидента

      Коментар


      • Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното: Раздвижи се руският пазар за наше вино, пробихме и в Турция
        Гроздето тази година е с високо качество, но ще е с 20 – 30% по-малко
        02.09.2010

        Красимир Коев е роден през 1971 г. в Ямбол. Завършил е „Екология и опазване на природната среда" в Лесотехническия университет и „Стопанско управление на малки и средни предприятия“ в Техническия университет. Специализирал е в Държавния департамент на САЩ и в Лондон. Бил е ръководител на отдел в Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки, а от 1 септември 2009 г. оглавява Изпълнителната агенция по лозата и виното.



        --------------------------------------------------------------------------------

        - Г-н, Коев, до дни започна гроздоберната кампания, какви са първите прогнози за реколтата?
        - Гроздето е с много добро качество, но сравнено с миналата година ще е с 20 – 30% по-малко по количество. Огромни масиви в Северна България – в Русе, Силистра, Търговище, Варна измръзнаха през зимата и при тях реколта няма да има. Странно е, но дори в района на Хасково ниските температури съсипаха доста лозя. Големите дъждове през летните месеци пък провокираха гъбни болести. В Плевенско, Свищовско, Монтанско паднаха градушки. За да спасят насажденията си, хората се наложи да пръскат по 8, 9, дори 10 пъти, което, разбира се, увеличи разходите. През 2009 г. бяха преработени 182 хил. т грозде, очаквам тази година за вино да има около 140 хил. т. На някои места, където отглеждат бели сортове, основно в района на Благоевград, Хасковско и Монтанско, вече разрешихме да започне гроздоберът. Прибраната продукция е със суперкачество. Ако дъждовете не изиграят лоша шега, очаквам, че и червеното грозде ще е с високо качество.

        - Като е по-малко гроздето, логично е цената му да е по-висока, нали?
        - Много се надявам, че цените ще бъдат по-високи от миналогодишните. Чувам, че сега при договарянията, които вървят за белите сортове, нивата са доста височки. Аз обаче няма да си позволя да коментирам нито абсолютни стойности на цените, нито как те ще са в процентно отношение спрямо миналогодишните, за да не се изтълкуват зле думите ми като някакво вмешателство.

        - През миналата година винзаводите трудно продаваха заради свитите от кризата пазари. Има ли промяна в ситуацията?
        - Картината е невероятно пъстра. Има предприятия, които нямат капка вино, даже купуват от други изби, за да си вържат баланса до края на годината и да изпълнят вече сключените договори. Някои от избите са доста добре, защото изнасят сериозно, но други имат проблеми – не рекламират както трябва и съответно не успяват да продават.
        Поне е сигурно, че заради кризата няма фалирали, нито затворили предприятия. Но може да се обобщи, че през последните месеци се усеща голямо раздвижване на пазара. И не само в Русия, където традиционно продаваме най-големи количества. От началото на 2010 г. направихме истински пробив в Турция.
        В агенцията разполагаме със статистика за първите шест месеца, според която от България са изнесени 20 368 017 л. Само за Русия са отишли 12 623 255 л. Още не са обобщени резултатите за юли и август, но отсега се знае, че това ще са пиковите месеци в експорта ни за тази страна, там бяха продадени невероятни количества. Над 4 млн. л са изнесени за Полша, повече от 1 млн. л – за Великобритания. В Румъния са продадени 552 163 л, нещо, което не се е случвало. Има заявки за Турция, които чакат всеки момент да излезе лабораторният анализ, но само до момента там са пласирани над 140 хил. л. Разбира се, това не са кой знае какви количества, но е истински пробив.

        - С какво си обяснявате факта, че българските вина започват да се приемат повече при това на нови пазари?
        - Пазарът в Турция се отваря, защото сме близка дестинация, а вината ни са евтини и хубави. Продаваме на техните хотели, които работят по схемата „ол инклузив“, и основните потребители там са главно западноевропейски туристи, които познават стоката ни. Разбира се, нашето вино там среща силната конкуренция на испанското и унгарското. В момента сериозни количества изнасяме за Сърбия. Купуват основно регистрирани в страната руски фирми, които използват споразумението за нулево мито и после препродават в Русия. Но най-важното е, че нашите изби успяват да пласират продукцията си и в крайна сметка да получават пари от тази търговия.
        Много се надявам, че глобално през тази година ще успеем да повишим с над 30% експорта на вино спрямо 2009 г.

        - Значи нямат много основание да се оплакват избите?
        - Не може да се правят глобални обобщения. Нашият бранш силно се влияе от конюнктурата. Европейският пазар – германският, холандският и т. н., разчиташе на аржентинските вина. Бях на един винарски конгрес в Грузия, където колегите от Аржентина и Чили много се оплакваха, че през 2009 г. не са имали никаква реколта и затова не могат да изнасят. Но тъй като пазарът не търпи свободни ниши, търговците се обърнаха към нас.

        - Като е повишено търсенето на български вина, има ли увеличение на цените?
        - Има леко покачване, в рамките на 2-3 евроцента е, но това не е малко. Има обаче и друго. Например в Русия беше модерно да се пие вино от Чили. В началото чилийците дадоха добра стока на ниски цени, но после започнаха да пробутват калпави вина. И руснаците разбраха, че е по-добре да дадат тези пари за българско вино, което е малко по-евтино и при това въобще не отстъпва по качество на чилийското. В момента българското вино се изнася между 0,75 и 1,05 евро на бутилка, наливното пък се търгува по 0,46 - 0,50 евро за литър. В нашия ценови сегмент на този пазар са още френски, италиански, унгарски, македонски вина, което прави конкуренцията сериозна.

        - През миналата година водехте кампания срещу незаконните спиртоварни. Докъде стигна битката ви с тях?
        - Имаше масирани акции на полицията и бяха задържани доста количества с фалшиви бандероли. В един момент се появи глад на пазара за високоалкохолни напитки. Във финансовото министерство започнаха да се поръчват огромни количества бандероли. Сега заводите у нас са удвоили производството на високоалкохолни напитки спрямо миналата година. Нерегламентираните казани също пречат на бизнеса, но стана ясно, че огромният бич са фалшивите бандероли.

        Коментар


        • Нали нямаха пари за дивидент защо купуват акции

          Коментар


          • Aми то заприлича на вица, в който Иванчо понеже видял гащите на учителката простряни, не ходил на училище защото сметнал че госпожата няма да им води часове без гащи

            Коментар


            • Първоначално изпратено от man_united Разгледай мнение
              В натура разбира се!
              На всеки по 1 квадрат джам
              По един буркан и две бутилки на акция е по-правилно

              Все пак възстаричкия грък инвестира 110млн долара и най-вероятно многобройните му наследници си искат своето.....

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Bond009 Разгледай мнение
                Да не ги подозираш че ще гласуват дивидент и няма да го платят
                За да го платят, трябва да теглят кредит. Явно гръцките мажоритари са го закъсали яко.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение
                  Голяма радост настана тука. А някой запита ли се как аджеба ще платят 35 млн. дивидент като имат само 1 млн. в касата?
                  С приходите от септември и октомври.
                  И е в размер на 28 717 480 лв.

                  Коментар


                  • Да не ги подозираш че ще гласуват дивидент и няма да го платят

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение
                      Голяма радост настана тука. А някой запита ли се как аджеба ще платят 35 млн. дивидент като имат само 1 млн. в касата?
                      В натура разбира се!
                      На всеки по 1 квадрат джам

                      Коментар


                      • Голяма радост настана тука. А някой запита ли се как аджеба ще платят 35 млн. дивидент като имат само 1 млн. в касата?

                        Коментар


                        • По друга причина дават дивиденти повече от 10 години

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от обзървър Разгледай мнение
                            Много добър дивидент ще дадат Дружба СЗ
                            Но аз не гледам на тях като на акция за търгуване, защото фри флота е под 0,5% ако се не лъжа

                            По-скоро гледам на това, че могат да го платят, като на знак, че са добре финансово.
                            само почнах да се чудя, дали не го "чистят" по друга причина...

                            Коментар


                            • Много добър дивидент ще дадат Дружба СЗ
                              Но аз не гледам на тях като на акция за търгуване, защото фри флота е под 0,5% ако се не лъжа

                              По-скоро гледам на това, че могат да го платят, като на знак, че са добре финансово.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
                                Ъъъъ.... явно си от скоро.... миналата година(или по миналата) имаше сплит 1:8 ... т.е. дивидента отнесен към сегашната бройка пак е стотинки ... и аз като бях по-млад и аз такива недоглеждания правех ..живи, здрави и при взимане на решение за инвестиции си правете анализи, а не подхранвайте свойте спекулативни убеждения от форумите ..... Успехи ..
                                Сори, ако съм подвел някого, наистина като се гледа графиката на инвестора дивидента е след слпита. Оказа се, че трябва да е обратното. Както и да е на мен 24% дивидент за 2010 ми е ОК....

                                Коментар

                                Working...
                                X