Първоначално изпратено от Longin
Разгледай мнение
А това беше една епопея, която буквално има историческа стойност и значение. Днешните млади колеги нямат дори приблизителна представа, как се търгуваха акции по онова време. Посредник за населението бяха Български пощи. Там, след като търпеливо си изчакал реда си сред получаващите пенсии или пакети с провизии от провинцията, защото това бяха много гладни, черни и объркани години, с несигурен глас искаш информация за "масовата". Гласът ми е несигурен, защото цялата обстановка е абсурдна и мисълта, че тук могат да се търгуват акции, беше полу-смешна, полу трагична. Виждаш първоначалното объркване в очите на някоя случайна служителка, но на твоето настояване тя отговаря, че ще провери и не след дълго се връща с една картонена папка, от която се подават омачкани и оплюнчени листа. Аналитична и пазарна информация категорично нямаше, по скоро имаше няколко листа за всяка от компаниите, съкратени варианти на отчети, баланси, такива неща.
Няма да забравя, как едва си намерих място в ъгълчето на един рафт, където с лист и молив се опитвах, играейки си с цифрите, да намеря някакъв смислен отговор за размера на нето активите и за някаква "цена", То си беше трудна работа, защото разполагахме сс фиктивни пари от боновите книжки, а и счетоводните ми познания бяха по-скоро ограничени, учил съм само семестър - обща теория и много малко практически въпроси за тясна област. Алтернативни методи за оценка не бяха приложени, тегла на участие също :-)))
За огромна моя изненада към мен се залепи един странен човек, опърпан и с неопределена възраст, който привидно безцелно стоеше в близост, без да ми додява по някакъв начин. На въпросителния ми поглед по едно време той се почувства задължен да отговори и се оказа, че чака за папката, защота за целия клон имало само една такава.
Боже, през какво минахме!
Единствената ми голяма грешка тогава, въпреки всички абсурдни неволи, че взех предимно фонд България и по-малко Лавена.
Коментар