IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лавена АД (LAV / LAVEN)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение

не знам , по много груб спомен може би от 1/4 до 1/2 бонова книжка за 30 акции на Лавена, нещо такова
    Искам да потвърдя думите ти, поне като порядък. Всичките ми опити да си припомня нещо от онова влеме, приключиха с числото 30 и това беше броят на придобитите то мен акции от първия кръг. За съжаление не мога да съм категоричен, срещу какво точно съм ги придобил. Помня само чувството на изненада и дори объркване, че доста точно бях оферирал (поръчал) цени и количества. Иначе бях насъбрал доста доста книжки, но пък поръчвах за мен и за брат ми, та сметката не е лесна за възстановяване.

А това беше една епопея, която буквално има историческа стойност и значение. Днешните млади колеги нямат дори приблизителна представа, как се търгуваха акции по онова време. Посредник за населението бяха Български пощи. Там, след като търпеливо си изчакал реда си сред получаващите пенсии или пакети с провизии от провинцията, защото това бяха много гладни, черни и объркани години, с несигурен глас искаш информация за "масовата". Гласът ми е несигурен, защото цялата обстановка е абсурдна и мисълта, че тук могат да се търгуват акции, беше полу-смешна, полу трагична. Виждаш първоначалното объркване в очите на някоя случайна служителка, но на твоето настояване тя отговаря, че ще провери и не след дълго се връща с една картонена папка, от която се подават омачкани и оплюнчени листа. Аналитична и пазарна информация категорично нямаше, по скоро имаше няколко листа за всяка от компаниите, съкратени варианти на отчети, баланси, такива неща.
    Няма да забравя, как едва си намерих място в ъгълчето на един рафт, където с лист и молив се опитвах, играейки си с цифрите, да намеря някакъв смислен отговор за размера на нето активите и за някаква "цена", То си беше трудна работа, защото разполагахме сс фиктивни пари от боновите книжки, а и счетоводните ми познания бяха по-скоро ограничени, учил съм само семестър - обща теория и много малко практически въпроси за тясна област. Алтернативни методи за оценка не бяха приложени, тегла на участие също :-)))

За огромна моя изненада към мен се залепи един странен човек, опърпан и с неопределена възраст, който привидно безцелно стоеше в близост, без да ми додява по някакъв начин. На въпросителния ми поглед по едно време той се почувства задължен да отговори и се оказа, че чака за папката, защота за целия клон имало само една такава.
    Боже, през какво минахме!

Единствената ми голяма грешка тогава, въпреки всички абсурдни неволи, че взех предимно фонд България и по-малко Лавена.
    Last edited by nachev; 28.04.2017, 18:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

т.е. няма план за изход защото другите компании са по-зле? понякога се чудя какво изобщо правя още на бфб
      От друга страна мнозинството часто греши. Ако си убеден в правотата си просто помисли как можеш да използваш неравновесието...
      От моя гледна точка този начин на инвестиране е правилен - дългосрочна инвестиция в подценен фундамент управляван от коректен и качествен мениджер. Има различни системи на инвестиране и всичките не са съвършенни. Ако бяха нямаше да има търговия...

Нямам Лавена - просто ми стана интересна дискусията...
      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
        .... колко акции си купил с една бонова книжка от масовата приватизация. При пет лева стари пари вложени годишната доходност е голяма макар и за 20 години...
        не знам , по много груб спомен може би от 1/4 до 1/2 бонова книжка за 30 акции на Лавена, нещо такова
        бях събрал 5 бонови книжки, (по 25 000 инв лв всяка) и цели две от от тях опуках за оная текстилна щуротия България-29 на околовръсното....

попаденията ми бяха 5 или 10 акции на Шератон(1 цяла книжка май) , и мисля 25 на Албена,
        като Шератонските бях играл на тройна или четворна цена(над получената на търга)... и първата акция която ходих да си взема дивидент(1998?) - през задния вход на Шератон, направо се чудех дали ще ме пуснат - наследство от социализма - в лъскавите хотели простолюдието не стъпваше...

жива лотария беше масовата приватизация
        Last edited by Longin; 28.04.2017, 17:04.
        "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• Тук би било интересно да се сметне колко акции си купил с една бонова книжка от масовата приватизация. При пет лева стари пари вложени годишната доходност е голяма макар и за 20 години...

ПП При купена само една акция за бонова книжка се получава 16 % годишна доходност за 20 години.

Поредното доказателство че - дългосрочното инвестиране в качествена компания е много добър начин за изграждане на финансова независимост.
          Last edited by BigBear; 28.04.2017, 16:44.

Коментар

Начев,
            само веднъж са увеличавали капитала тук нали? от 200 х на 267 х броя акции ? сплитове и подобни не е имало ?
            Да, само едно увеличение и никакви сплитове.
            Панда - модела на анализ, който си възприел е твоето виждане за нещата- трябва ли всички да го възприемаме и да се съобразяваме с него ?

Коментар

Начев,
              само веднъж са увеличавали капитала тук нали? от 200 х на 267 х броя акции ? сплитове и подобни не е имало ?
              Ъ-ъъ, май да!
              Дано не се налага да ровя из старите файлове, че старост нерадост.

Коментар

• Longin
                Това е тайминг, не е таргет. Сантиментът бие фундамента.
                При спад падат 90 % от акциите и любимата ми грешка е да се опитам да позная кои няма да паднат и да ги задържа:-)
                Когато инвестираш на фундамент и сантиментът/ доверието в бъдещето е силна съставка в цената при рязка промяна на сантимента трябва да се продава. Но това не е число / таргет в цената. Това се вижда по коствени фактори - анкети , пресичане на средни и нови дъна и тн

Коментар

• Начев,

Коментар

• 40,24 лв. лота 2014 беше
                    Първите бр. и аз от масовата

Коментар

• аз имам таргет тук времеви обаче, не ценови

като обърне тренда при Софикс (или БГ30) - по ниско дъно, по нисък връъ, и евентуално под МА200 -продавам всичко тука, на каквато е цената

но не съм типичен случай - акциите ми тук са още от масовата приватизация и сега ми е кеф че не им приех търговото преди 2-3 години... май беше на 30-40 лв

Коментар

т.е. няма план за изход защото другите компании са по-зле? понякога се чудя какво изобщо правя още на бфб
                        Щом искаш признание и нищо друго не върши работа ... добре, ето аз си признавам, че в тази позиция никога не съм давал числови стойности н а границата за мой евентуален бъдещ изход.
                        И въобще няма да направя на въпрос и няма да се разсърдя, при положение че заявиш открито: Дори и само поради причина, че колегите на бфб са от най-долно качество и дори, представяте ли си, не изграждат строги стратегии за екзит, аз се махам окончателно от това проклето място :-))

Всъщност точно Лавена от моя субективна гледна точка не е подходящата платформа за водене на този разговор. Разговорът би станал дълъг, но това дружество има определени особености и специфики, които аз не мога задължително да свърза със статута му на публично. Е, спирам, не ми се говори.

Днешният ден е извънреден по характер за тази позиция и вероятно много платформи е трябвало да звънят "тревога" get me out of here asap.
                        То всъщност още от 11.30 аскът е "нула".

Вероятно си стреснал колегите и набързо са спретнали една екзит стратегия :-))
                        Лапа, да не вземеш да се разсърдиш.
                        Ти имаш право и винаги ми е било интересно да те чета

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

Точно пък от теб, това си е реторично питане, нали?

Компании много, но търгувани компании малко.
                          От малкото действително търгувани компании, добрите компании са още по-малко.
                          От малкото добри компании, компаниите с добри акции са още по-малко.
                          продължаваме с ликвидността,
                          спредовете,
                          пазарите,
                          рисковете,
                          мениджмънта,
                          счетоводителите.
                          Лапа, просто обективно екзитът е труден.
                          Някак така ми се струва субективно на мен, когато на нашата борса си вътре в една изначално що-годе прилична компания.
                          Иначе, още към края на по- миналата година, финансова 2015, при цена окло 50 лв. А, бяхме вече дистигнали едни показатели от
                          Р/Е > 20
                          P/B около 2
                          EV/Ebitda около 8,
                          които сами по-себе си биха провокирали въпроси, дали пък да не продам,
                          дали пък да не заложа една екзит стратегия от + 15- 20 %.
                          Дето се вика, добре че не заложихме екзит стратегия, щото мен би ме било срам да сложа повече от тези проценти при тези показатели
                          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

защо ня бфб никой няма екзит стратегия
                            За позиция, която е добра, но малко ликвидна, защо екзита ми трябва да е вързан с конкретни цифри ? Имам си други съображения за вземане на решение.Голямата мечка е обяснил нагласите, които битуват на пазар като нашия.

Коментар

• Сега виждам, че голямата лапа го е обяснил доста по-добре с около 1/4 от думите, които използвах аз :-(((

Коментар

защо ня бфб никой няма екзит стратегия
                                Точно пък от теб, това си е реторично питане, нали?

Компании много, но търгувани компании малко.
                                От малкото действително търгувани компании, добрите компании са още по-малко.
                                От малкото добри компании, компаниите с добри акции са още по-малко.
                                продължаваме с ликвидността,
                                спредовете,
                                пазарите,
                                рисковете,
                                мениджмънта,
                                счетоводителите.
                                Лапа, просто обективно екзитът е труден.
                                Някак така ми се струва субективно на мен, когато на нашата борса си вътре в една изначално що-годе прилична компания.
                                Иначе, още към края на по- миналата година, финансова 2015, при цена окло 50 лв. А, бяхме вече дистигнали едни показатели от
                                Р/Е > 20
                                P/B около 2
                                EV/Ebitda около 8,
                                които сами по-себе си биха провокирали въпроси, дали пък да не продам,
                                дали пък да не заложа една екзит стратегия от + 15- 20 %.
                                Дето се вика, добре че не заложихме екзит стратегия, щото мен би ме било срам да сложа повече от тези проценти при тези показатели

Коментар

Working...
                                X