IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Видахим АД (4VD / VIDA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Vidachim recovery

    от в-к "Банкер"
    Видинското предприятие "Видахим" успя да приключи второто тримесечие на 2007 година с печалба от 230 хил. лв. - окуражителен резултат в сравнение със загубата от 872 хил. лв., регистрирана преди година. Нетните приходи от продажби са се увеличили със 17.45%, достигайки до 17.562 млн. лева. Постъпленията на дружеството идват основно от производството на пневматични гуми и на електро- и топлоенергия.
    Въпреки подобряването на финансовите резултати обаче положението с големите задължения на "Видахим" остава тревожно. Предприятието работи основно, за да покрива лихвените си плащания. За да даде възможност за възобновяване на производството, през 2005 г. правителството разсрочи публичните задължения на "Видахим"АД (предимно към бюджета) в размер на около 28 млн. лева. Те трябва да бъдат върнати за 10 години с тригодишен гратисен период.

    Общите задължения на комбината за полугодието са 76.909 млн. лв., като от тях 14.389 млн. лв. са със срок на изискуемост до 1 г., а останалите 62.520 млн. лв. - за повече от година. Дългосрочните дългове на видинското предприятие са 20.345 млн. лв. и са формирани основно от отсрочени данъци (17.632 млн. лв.) и от получени търговски заеми (2.713 млн. лева). Краткосрочните му задължения възлизат на 56.564 млн. лева. Тук най-съществени като размер са дълговете към доставчици и клиенти, които са от порядъка на 40.721 млн. лева.

    Като акционерно дружество "Видахим" се обособява през 1992 г. на базата на Химически комбинат - Видин, пуснат в експлоатация на 3 ноември 1970 година. По време на масовата приватизация е продаден малък дял от предприятието за производство на гуми, а държавата си запазва мажоритарния пакет. На 1 декември 1998 г. дружеството прекратява своята дейност и е обявено в ликвидация, а по-късно е открита и процедура за неговата несъстоятелност.

    След няколко неуспешни опита на 17 юли 2002 г. Агенцията за приватизация сключва сделка за продажбата на "Видахим" с "Пристисгруп - Водно строителство" АД - Русе (в момента седалището й е в София). Купувачът получава 70% от капитала на дружеството срещу цена от един лев. Новият собственик се занимава със строителство на хидротехнически съоръжения. Той е поел ангажимента да погаси задълженията на завода, които тогава са на обща стойност 68 млн. лв., и през следващите пет години да инвестира още 13.1 млн. лева.

    През декември 2002 г., в резултат на изпълняваната от мажоритарния собственик инвестиционна програма, е пусната в експлоатация ТЕЦ - Видин, която е в структурата на "Видахим". Съгласно издадения лиценз от Държавната комисия за енергийно регулиране тя ще може да произвежда електрическа и топлинна енергия в продължение на десет години. През 2006 г. усилията бяха насочени към възстановяване на производството на уплътнения и гуми за кари и обновяване на оборудването на ТЕЦ-а. Поетапно е възстановена работата в цеховете за пневматични гуми и за 2006 г. са произведени първите 13 650 бройки.

    До момента в направление "Автомобилни гуми" са инвестирани почти 4.6 млн. лв., закупено е оборудване от италианската фирма "Пирели", а в производството са заети 130 души. В края на миналата година "Видахим" започна и производството на тракторни гуми. Чрез кредит от 8.5 млн. лв. са доставени единични машини и съоръжения от водещи западни фирми. Така се явяват условия за производство на леки радиални гуми с металокорден брекер, за което е осигурен съответният лиценз.

    "Пристисгруп-Водно строителство" е инвестирало до края на 2006 г. 20.790 млн. лева. За 2007 г. са предвидени инвестиции в размер на 12.1 млн. лева.

    Във връзка с внедряването на европейското право в страната, съвместно с Министерството на околната среда и водите е разработена Програма за прилагане на Директива 2001/80/ЕС. Мерките за постигане на нормите на Директивата за ТЕЦ - Видин са свързани най-вече с рехабилитация на горивната уредба за намаляване на емисиите на азотни окиси. Това ще погълне 6 млн. лв. и проектът трябва да бъде завършен до 2018 година.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от kefala
      Мнооого задължения бе!!!
      Дамм , ама на мен EDITDA mi харесва, както и машинариите , които закупуват


      Не е препоръка за сделки!
      Лично аз ще продам моите акции на подходяща цена, обаче гледам има сериозно търсене от някои посредници. Някой ако има някакво инфо , да сподели
      Мнението не е препоръка за сделки!

      Коментар


      • Мнооого задължения бе!!!

        Коментар


        • Колко струва, според вас, тоз завод?

          По цена за последна сделка е към 13 милиона.
          Мнението не е препоръка за сделки!

          Коментар


          • Забелязвам също, че правят яки инвестиции в машинарии...
            Мнението не е препоръка за сделки!

            Коментар


            • Време му е да се качва на Видахим... прогнозите за тази година на мениджмънта са за 55 млн приходи и да излезе на печалба за пръв път..

              Коментар


              • Като ще се купувам, поне да е като хората. BUYYYY всичко на мах и разбира се, нищо не препоръчвам!
                Мнението не е препоръка за сделки!

                Коментар


                • Какво ще кажете за това дружество? P/S koeficienta е неразумно нисък, а и вече взе да обявява печалби. Продажбите също растат стабилно от няколко години. ЕBITDA e мнооо голяма!!!

                  Притежавам 200 акциййй на мах!
                  Мнението не е препоръка за сделки!

                  Коментар


                  • и*ахти , как си купих на мах 200 броя, да му се невиди
                    Мнението не е препоръка за сделки!

                    Коментар


                    • Re: VIDA - НАКЪДЕ??

                      Първоначално изпратено от THE BULL
                      Какво става със славния соц-производител на гуми?
                      Как мислите, ще стане ли нещо с тази акция през 2005?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Цар Симеон Велики
                        И това, че Вида ще стане атрактивна го писах още миналата година /вижте постовете ми по долу/ за което естествено бях оплют.
                        Цар Симеон Велики, наистина ли си го мислиш това?

                        Според мен в следващите година и полувина тук нищо интересно няма да се случи. Дружеството е толкова задлъжняло, че скоро и лихвите няма да може да си плаща. Тази позиция даже и за спекула не става... :-(

                        Коментар


                        • Аз не бях там, но и аз купих

                          Коментар


                          • Юг Маркет май накупиха и сега е ред на Загора Финакорп и Делта сток. И аз бях във Видин и аз купих

                            Коментар


                            • COBOS на Юг Маркет е с 866 броя. Над него е COBOS на Карол

                              Коментар


                              • Купувам само днес... няма време...

                                Коментар

                                Working...
                                X