IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Булгартабак (BTH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Burov
    nqmat dostata4no sredstva i lobi,no ideqta ti e mn interesna i veroqtna priznavam
    Абе имат,имат.Особено сега когато е ясно че 200-те милиона евро които Шулева(оплювана доста в този форум между другото) достигна като цена ще ги сънуваме само.Цената може би ще е два пъти по-малка.Така че ще ги съберат.Въпросът е че риска за самостоятелна инвестиция е прекалено голям за български инвеститор а както добре знаете да се направи консорциум от българи е почти невъзможно.Та нали всеки ще иска да е по-по най.Макар че СИБанката контролира доста акцийки и заедно с исландеца и неговите фондове може да поведе хорото.
    Life won't wait for you.

    Коментар


    • nqmat dostata4no sredstva i lobi,no ideqta ti e mn interesna i veroqtna priznavam

      Коментар


      • Каво мислите по възможността български бизнесмени да купят Табака?

        Коментар


        • Дано да не ги затворят.

          Коментар


          • Pro4etoh v Standart, 4e ministur Ov4arov vika 6efovete na BTH sa objasnenija svursani s isjavlenijata im sus satvarjaneto na SUN i PLOBT

            Коментар


            • pomislete i za plan B-koito ima 2 podto4ki
              -ne prevatizira6 i pazi6 zlatnoto qize
              -privatizira6,no predi diga6 akcizite,za da lapa6 i sled tova.
              ne az a Atanas Burov e kazl 4e pravitelsvo,koeto e digalo alkohola ili zigarite ne zava6vlalo mandata si.use6tate na kade biq..............

              Коментар


              • Това е от в-к "Капитал"

                Краят на българските цигари

                И така, вие сте пушач. От 1 януари винаги отказвате цигарите, но сутринта е ред на кафето, което не може без цигара. После всичко си идва на мястото и пак купувате по кутия на ден. Пушите „Виктори“, което струва 1.60 лв. Това означава 48 лв. месечен разход за цигари. Ако предположим, че работите срещу 480 лв. месечно (което за България е една добра заплата), това означава, че за цигари давате 10% от дохода си. От 1 януари 2006 г. кутия „Виктори“ ще струва 2.65 лв., което означава, че този разход вече ще е 79.50 лв. месечно - между 16 и 17 на сто от дохода ви. Тоест много е вероятно идващият 1 януари наистина да е денят, от който наистина ще откажете цигарите или ще ги намалите сериозно. Просто няма да давате всеки ден по 2.65 лв., а веднъж на два дни или въобще няма да го правите.
                Ако пък в кварталния магазин под рафта има вносни цигари без бандерол на „конкурентна“ цена, много е възможно да предпочетете тях. Ако умножим това по неколкостотин хиляди, придобиваме идея какво означава това за „Булгартабак“ - началото на края.

                Акцизите - неизбежното зло

                От 1 януари 2006 г. акцизът върху цигарите ще бъде увеличен драстично. Ако сега ставката му за цигарите с филтър е 12.5 лв. на 1000 къса плюс 31.8% от пазарната цена, от догодина тя ще е 15 лв. за 1000 къса плюс 48% от пазарната цена. Още по-сериозно е покачването за цигарите без филтър. Ако сега акцизът върху тях е 2 лв. на 1000 къса плюс 20% от пазарната цена, от 1 януари той ще е същият като за цигарите с филтър. Така увеличението на акцизите, което беше планирано да стане постепенно до 2008 г. включително, се изтегля накуп от началото на 2006 г.
                Аргументите на управляващите за този ход са макроикономически. Ефектът от него върху цигарения пазар като цяло в България и в частност върху „Булгартабак“ обаче ще е с магнитуд, равносилен на тектонски земетръс. Всички марки цигари ще поскъпнат, а най-силно ще е увеличението на цените при най-евтините цигари, защото водещата компонента на акциза остава специфичната (тази за 1000 къса). Така, ако за 2004 г. „Булгартабак“ е продал на вътрешния пазар 20 500 тона цигари, а за 2005 г. очакванията са за 18 500 тона, в резултат на скока при цените през 2006 г. количеството ще бъде 13 000 тона. Това означава спад с поне 20% в резултат на понижено потребление, казаха източници от Министерството на икономиката, запознати с разчетите, изпратени от „Булгартабак холдинг“ във ведомството и в бюджетната комисия на парламента през изминалата седмица. При това във въпросните разчети не е включен ефектът от очакваната засилена контрабанда на цигари с чужди марки, както и навлизането напълно легално на тези марки. Ако приемем, че контра*бандата не нарасне значимо, а легалният внос не бъде засилен, очакванията на „Булгартабак“ са да изгуби само 5- или 6- процентни пункта от дела си на българския пазар (който в момента е 96 на сто), а пазарът като цяло да се свие на 14 000 - 14 500 тона цигари годишно. На практика обаче според експерти както от самия „Булгартабак“, така и от цигарените му фабрики, и от фирмите - вносителки и дистрибутори на цигари, контрабандният внос със сигурност ще се увеличи. Анализът на специалисти от холдинга сочи, че при спад на продажбите на „Булгартабак“ от 4000 тона годишно поне половината от това количество ще бъде компенсирано чрез контрабанда. При това очакванията са на местния пазар като контрабанда да се върнат и цигари на „Булгартабак“, купени от дюти фри магазините на турска и румънска територия.
                В резултат от общия спад ще се влошат финансовите резултати и на четирите цигарени фабрики на „Булгартабак“, като най-сериозна ще е кризата в Стара Загора и Пловдив. При продажби на местния пазар от 13 000 тона и производство за износ от порядъка на 4000 тона „Булгартабак“ ще има нужда от не повече от две цигарени фабрики - в София и Благоевград. Съответно тези в Стара Загора и Пловдив вероятно ще бъдат затворени. Приходите общо за групата от продажба на цигари ще намалеят със 70 млн. лв. годишно, а в резултат на спада на официалните продажби и ръста на контрабандата приходите от акцизи на цигари в бюджета ще намалеят с 27 млн. лв.
                В резултат на намаленото производство на цигари предстои и спад в заявките на „Булгартабак“ за изкупуване на български тютюн. Анализите на холдинга сочат, че спадът ще е с 2000 тона още догодина. В момента дружествата на „Булгартабак“ изкупуват 12 000 тона тютюн, от които 8000 тона са ориенталски, а 3000 тона - едролистни. От въпросните 2000 тона 300-400 тона ще е намалението на заявките за ориенталски сортове, а над 1400 тона ще е спадът при „Вирджиния“ и „Бърлей“. От цялото производство на тези два сорта в България почти 100% се изкупуват именно от „Булгартабак“. Така че за хората, отглеждащи едролистен тютюн, предстои наистина време разделно. От ориенталските тютюни близо 80% се изкупуват от частни компании. Ефектът от цялостното намаление в потреблението на цигари обаче ще е върху целия тютюнев пазар, защото 30% от акциза върху цигарите влизат във фонд „Тютюн“. Спадът в общите продажби на цигари, а оттам - и в приходите от акциз, удрят директно потенциала на фонда да плаща не само субсидии на производители на тютюн, но и компенсации на купувачите му.

                „Кент“, „Лъки страйк“ и „Дънхил“ до края на годината

                Вносителите на цигари с чуждестранни марки в България принципно също са против внезапния скок на акцизите, защото той означава поскъпване и на тяхната стока. Факт е, че предвидената структура на ставката е по-благоприятна за по-скъпите цигари, каквито са вносните. Спадът на общото потребление на пазара обаче уврежда и техните интереси. Въпреки този спад по всичко личи, че мултинационалните компании няма просто да забравят българския пазар. След като не получиха възможност да купят фабрики на „Булгартабак“, чуждите гиганти явно ще навлязат в България с произведени в съседни държави цигари. Ако до момента единствените официално внасяни цигари в страната бяха разновидностите на „Давидоф“ и „Карелия“, от няколко седмици в България се върна и „Бритиш американ табако“ със своя „Кент“. Според информация от „БАТ - България“ съвсем скоро на пазара ще навлязат и останалите марки на конгломерата - „Пал Мал“, „Дънхил“, „Лъки страйк“. Ако в момента кутия „Виктори“ струва 1.60 лв., а „Кент“ - 2.80 лв., след влизането в сила на новите акцизи догодина „Виктори“ ще се продава за 2.65 лв., а „Кент“ - над 3.50 лв. Засега от „Филип Морис“ отказаха да отговорят на въпроса имат ли намерение да стъпят на българския пазар, но според източници, запознати с плановете на корпорацията, това по-скоро няма да се случва. Засега. За сметка на това на път е да започне внос съвсем скоро друг бивш кандидат за покупката на „Булгартабак“ - английската „Галахър“. Според близки до компанията източници тя се готви да открие свое представителство тук и да започне внос на две марки - „Мемфис“ и „Собрание“. При сегашните акцизи „Мемфис“ би струвал 2.50 лв., така че при новите ставки той може да „слезе“ заплашително близо до „Виктори“ например. Със сигурност обаче БАТ и „Галахър“ ще навлязат на пазара в България със своите марки още от началото на следващата година най-малкото като първа стъпка към по-сериозно присъствие на него на по-късен етап.

                Ценовата война - от 2007 г. или по-рано

                Този по-късен етап всъщност няма да е много далеч във времето. От 1 януари 2007 г. с присъединяването на България в Европейския съюз митата върху вносните цигари в България падат до нула. В момента размерът им е 50% от стойността на цигарите. Именно тогава вносителите със сигурност ще свалят цените на стоката си и на българския пазар ще се разиграе ценова война между „Булгартабак“ и чуждите производители. Българската компания обаче ще влезе в това сражение предварително отслабена от намалелите вече продажби и конкуренцията на контрабандата. Като предпазна мярка холдингът има намерение да запише в договорите си с големите дистрибутори клауза, че нямат право да продават вносни цигари - стъпка, която е сериозна, но едва ли достатъчна.
                Притесненията на експертите от холдинга впрочем са свързани най-вече със заплахата ценовата война да не стартира преди 2007 г. Според действащата в момента наредба за ценообразуване на тютюневите изделия всеки производител и вносител може да регистрира във финансовото министерство каквато пожелае цена на цигарите си, стига тя да включва разходите за мита и акциз. Тази схема не изключва възможността чуждестранните компании още съвсем скоро да намалят цените на стоката си, за да и осигурят по-добри пазарни позиции за битката след 2007 г. Затова „Булгартабак“ е внесъл в икономическото министерство предложение цените на цигарите отново да започнат да се фиксират от държавата, макар и по предложение на вносителите и производителите. Засега ведомството няма становище по въп*роса, но се очаква това становище да бъде подготвено, след като бъде определен отговорен за цигарения отрасъл зам.-министър. Ако предпазната за „Булгартабак“ мярка бъде предприета, тя безспорно поне ще забави срива на българското цигарено производство. При така създадената пазарна ситуация обаче перспективите пред холдинга никак не изглеждат розови и са следствие от наследствената неспособност на различните правителства да се преборят с влиянието на ДПС и да проведат нормален процес на приватизация на холдинга, който можеше да му осигури инвестиции, да го приобщи към структурите на някоя от мултинационалните компании в бранша и в крайна сметка да го направи по-силен.

                Коментар


                • колеги чухтели???????????????




                  BAT пускат на пазара Ротманс с бандерол за ......


                  предположете!!!!!!


                  за 2.20 на кутия . Някакви коментари?
                  МНЕНИЕТО МИ НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

                  Коментар


                  • И как мислиш, че това ще стане? Не знам дали си наясно, че само София БТ и Благоевград ни стигат :-)

                    Трябват външни пазари, а това не става с магическа пръчица, въпреки добрите контакти на БСП с Русия.

                    Коментар


                    • Siguren sum 4e nikakvi predprijatija njama da se likvidirat- Naprotiv BSP 6te tursi po goljamo ozdravjavane na sektora.

                      Коментар


                      • Wse pak, kakwa e polzwata na BSP (i na segaschnoto prawitelstwo) da bawiat privatiziraneto na Bulgartabak ? Chakaneto trupa samo negativi - kakto se widia i ot prednite dwe prawitelstwa: znachi ili ne misliat i sa nekadarni, ili de da znam - znaiat che e bolna tema za koalicionnia partnior DPS i ne iskat tolkowa rano w mandata da se zanimawat s nego. Prekratiawaneto na poslednata procedura po privatiziraneto na BT ot DPS moje i da se talkuwa kato zagrijenost na Doganistite za tiutunevo-angajirania im elektorat, no weche wsichki sceniarii za loschi - dori puskaneto na borsata. "Loschi" oznachawa loschi za zaetia w BT personal razbira se, a ne za samata borsa

                        Коментар


                        • Доколкото познавам политиката на БСП, тя е да се приватизират "лошите" предприятия, а не "добрите". Освен това в отчетите на SUN непрекъснато се подобрява положението със собствения капитал, което прилича на счетоводна подготовка за приватизация, а не за ликвидация. Може би на руснаци?

                          Коментар


                          • Tova koeto kasva6 e verojatno, no ne saduljitelno . 6ok 6te ima i vsi4ki go snaem. Isvesno e i 4e komunoistite sa lo6i ikonomisti. Dano se vslu6vat v suvetite na vun6nite faktori- te 6te budat i prinudeni. Taka 4e mislja 6te se ovladee inflacijata do 10 procenta.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Kilur
                              Tuk idejata e vdiganeto da stane po plavno ot predlaganoto. Pu6a4ite 6te go ponesat po lesno. Sa men trjabva da vlesat Ruski investitori v tjutjunite, sa6toto i te go iskat i pasara 6te e siguren. Vuprosa s inflacijata e mnogo po slojen i akcisite sa maluk komponent ot nego.
                              акцизите са малък, но когато всичко се вдигне по едно и също време какво ще стане? през 2007 г. ще трябва да се освободят всички цени- вода, ток, парно и т.н. за да се уравновесят цените с европейските.
                              Ако всичко се вдигне по едно и също време тогава инфлацията ще бъде над 20 %, което ще срине икономиката, т.к. ще трябва да се печатат пари.
                              Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

                              Коментар


                              • ДА КАЖЕМ СБОГОМ НА "БУЛГАРТАБАК"

                                Ези - "Булгартабак Холдинг" няма да се приватизира, тура - "Булгартабак Холдинг" ще се приватизира, ама по-късно. Залаганията могат да започнат. Само че преди да заложите, трябва да имате предвид, че в момента управляващата коалиция се състои от две партии, които години наред осуетяваха раздържавяването на тютюневия холдинг (БСП и ДПС), и от трета, която два пъти допусна това осуетяване (НДСВ).

                                БСП винаги е предпочитала да няма такава приватизация. Въпреки че понякога даваше надежда, че ще има, но по-късно. ДПС пък е обвързана емоционално и финансово с холдинга - от една страна той й е нещо като касичка (чрез дистрибуторите на цигари), а от друга - чрез него "управлява" избирателите си. НДСВ пък просто се провали в двата си опита за приватизация и едва ли ще има сили да се пребори за трета продажба.

                                Сега раздържавяването на "Булгартабак Холдинг" се превръща в "мисия невъзможна".

                                В писмо до парламентарната Комисия по бюджет и финанси мениджърите на "Булгартабак холдинг" предупреждават, че се налага ликвидирането на двете цигарени фабрики - "Слънце Стара Загора БТ" и "Пловдив БТ". Причината за това са драстично увеличените ставки на акцизите, които ще доведат до скок в цените на цигарите с около 80 процента. В резултат вътрешният пазар ще се свие с около 30% (от 20 хил. до 13 хил. тона). Ликвидирането на двете цигарени фабрики пък ще намали приходите на "Булгартабак" с около 100 млн. лв., се казва още в писмото, а в държавния бюджет ще влязат с 27 млн. лв. по-малко.

                                "Благоевград БТ" и "София БТ" не работят с пълния си капацитет, но имат възможност да увеличат производството си, така че да задоволят изцяло българския пазар, както и да си потърсят още външни пазари. Според изпълнителния директор на "Булгартабак холдинг" Георги Костов в момента "Благоевград БТ" изнася около 15-20% от своята продукция, а "София БТ" значително по-малко.

                                Контрабандата е другата опасност, с която холдингът трябва да се справи. Тя със сигурност ще придобие застрашителни размери, тъй като вносните цигари без бандерол ще станат по-евтини от българските. Това ще доведе до намаляване и на постъпленията в бюджета - както от акциз заради намалените продажби на български цигари, така и от контрабандните цигари, които се продават дори без задължителния бандерол.

                                Изброените обстоятелства предвещават тежки времена за холдинга, в чийто борд остана само един от двамата изпълнителни директори - Георги Костов. Само преди седмица Илия Калоферов напусна потъващия кораб, за да го замени (според запознати) с удобно кресло в транспортното министерство.

                                Заместник-председателят на бюджетната комисия и депутат от ОДС Мартин Димитров каза пред репортер на в. "БАНКЕРЪ", че е внесъл питане към министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за бъдещето на холдинга. Впрочем нещата може би ще се изяснят до 30 октомври, когато проектозаконът за бюджет 2006 г. ще бъде внесен в парламента. В приходната му част би трябвало да залегне и сумата, която се очаква от приватизацията (включително и на "Булгартабак").

                                Възможните пътища, по които може да тръгне холдингът, се броят на пръсти: остава държавен, "София БТ" и "Благоевград БТ" се приватизират (чрез конкурс, търг или на борсата) преди приемането ни в Европейския съюз, дружествата се раздържавяват след 2007 година.

                                През последните седмици Румен Овчаров на няколко пъти подхвърли, че до края на годината ще бъде изготвена нова стратегия за приватизацията на холдинга. "Това е просто отлагане във времето", реагираха анализатори.

                                Ако се случи така, това отлагане ще доведе не само до рухването на "Слънце Стара Загора БТ" и "Пловдив БТ", но и на стълбовете "Благоевград БТ" и "София БТ". Оставането на цигарения монополист в ръцете на държавата е равносилно на фалита му, единодушни са експертите. Печалбата на двете предприятия неминуемо ще падне и те ще намалят значително своята конкурентоспособност. А според икономиста от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев, след като няма промяна в политическия стимул, приватизацията ще си остане химера. Според Ганев, ако не се продаде до 2007 г., дружеството ще остане държавно и ще се превърне в каса, която плаща пари на определен електорат. Той обясни, че тогава дори да има политическа воля за продажбата му, интересът към него ще бъде много по-слаб и съответно приватизационната му цена ще бъде много ниска. Това ще позволи в конкурса или в търга за холдинга да влязат подбрани купувачи (или такива със съмнителна репутация), които са далеч от авторитетните световни играчи в бранша. А едва ли някой би се учудил, ако това се окаже сценарий за "обезкървяването" на холдинга до такава степен, че да загуби способност да привлече стратегически инвеститори и да бъде вкаран в ръцете на "наши" хора. Но и без подобна "теория на конспирацията" гибелта на холдинга изглежда близка.

                                Според икономисти единственият шанс на цигарените фабрики е те да се продадат през борсата. Колкото и невероятно да звучеше преди месеци този начин за продажба, сега той изглежда най-изгоден. Според директора на Института по пазарна икономика Красен Станчев, ако правителството иска да спаси отрасъла, би трябвало да освободи цените при изкупуването на тютюна и най-сетне холдингът да отхвърли воденичния камък, наречен социални ангажименти. Впрочем тютюнопроизводството няма ясно бъдеще и в Европейския съюз, където предстои да бъдат намалени субсидиите за тютюнопроизводителите.

                                БСП и ДПС едва ли ще допуснат да го сполети подобна съдба. Да не забравяме, че в началото на годината червените депутати и хората на Доган поискаха "главата" на тогавашния икономически министър и вицепремиер Лидия Шулева именно заради опита за приватизационна сделка с "Бритиш Американ Табако". Тя бе провалена точно преди финала й с мотива, че е неизгодна за България. Оказа се обаче, че най-вероятно това е бил последният шанс да се вземат 200 млн. евро за тютюневите дружества. И след като изпъдихме "Дойче Банк" и "Бритиш Американ Табако", може и никой повече да не похлопа на вратата.

                                А иначе тютюневата индустрия е една от най-доходоносните в света.

                                Коментар

                                Working...
                                X