IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Булгартабак (BTH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • БУЛГАРТАБАК - ХОЛДИНГ АД (57B) 10 Декември 2008 15:02


    "Булгартабак холдинг" ще се продава като едно цяло
    Правителството отмени стратегията за продажба на дружеството, като го извади от забранителния списък за приватизация

    Министерският съвет е решил на днешното си заседание да отмени стратегията за продажбата на „Булгартабак” като извади холдинга от забранителния списък за приватизация. Така кабинетът е решил, че процесът по приватизация на „Булгартабак Холдинг” трябва продължи, но на целия холдинг едновременно през Агенцията за приватизация. Това съобщи за Агенция „Фокус” изпълнителният директор на „Булгартабак” Корнелия Нинова.

    На въпрос какви са очакванията й за приватизирането на холдинга, Нинова посочи, че вероятно това ще се случи до 6-8 месеца. Критериите, по които ще се извърши продажбата на холдинга, ще бъдат изготвени от Агенцията за приватизация, която оттук нататък е единственият отговорен орган по процеса. Тя ще направи оценка на дружеството, ще изготви критериите за продажбата и ще обяви процедурата.

    „Досега във всички преговори, които сме водили, сме разговаряли за приватизация на фабриките, защото това имаше право да прави холдингът – да продава само своите дружества. И на нашето ниво в управителния съвет никога не сме коментирали приватизацията на целия холдинг. Но сега всичко е заедно – холдингът, заедно с неговите дружества”, каза Нинова. Според нея решението на кабинета е по-добро, отколкото продажбите "на парче" на холдинга, с които се губи време и стойност, особено в условията на въвеждането на нов акциз и загубата на пазарен дял на компанията.

    Нинова не уточни дали ще е по-добре дружеството да бъде приватизирано от българска компания. Според нея бъдещият собственик трябва да отговори на критериите – висока цена, запазването на българското производство непременно на цигари, инвестиции в нови технологии и поемане на социалните ангажименти към работниците. „Коя компания ще отговори на тези критерии е въпрос на преговори”, каза Нинова.

    Коментирайки темата пред Дарик радио по-рано днес Нинова не изключи възможността продажбата на дружеството да стане през борсата. Консултантът по раздържавяването на "Булгартабак" Владимир Каролев обаче каза, че с него тази тема не е обсъждана. „Останаха само две цигарени фабрики и няколко дружества за ликвидация. Какъв е смисълът да се прави пореден опит да се продават те на холдинг и отново в кофата с чиста вода да са сложени няколко боклучета, които ще намалят интереса. Нали тази игра я играхме вече два пъти ли, три пъти ли. Колко пъти опитаха да продадат холдинга на цяло?”, коментира Каролев възможността цигареният гигант да се предложи отново като цяло.

    Коментар


    • Нов шеф ще поеме "Булгартабак". Това ще бъде Иван Биларев, който сега е член на Управителния съвет на холдинга.

      Настоящият директор Ангел Димитров се кани до дни да подаде оставка, а Христо Лачев, срещу когото бяха повдигнати три обвинения за данъчни нарушения, вече е внесъл своята оставка, съобщи вестник Стандарт.
      Предстои Надзорният съвет на холдинга да освободи двамата шефове и да избере новия до седмици, научи "Стандарт" от източник, запознат със ситуацията.
      Биларев е в цигарения бизнес от дълги години. Започва кариерата си в благоевградската фабрика на "Булгартабак". Преди да влезе в управата на компанията, бе шеф на УС на "Никотиана холдинг" - бивш приватизационен фонд, занимаващ се с преработка на тютюни.
      Като член на УС на холдинга Биларев отговаря именно за тютюните. Ситуацията със смяната на директорите вероятно ще забави и без това забатачената приватизация на цигарените фабрики. Продажбата на "София-БТ" и "Благоевград-БТ", която се предвиждаше да стане през борсата, е зациклила от месеци. Идеята за борсова сделка не се радва на пълна подкрепа от управляващите.
      Скандалната продажба на "Цигарена фабрика Пловдив" през лятото и финансовата криза може съвсем да сложат кръст на приватизацията на двата най-големи завода, коментират хора от холдинга. Вече е готова от близо месец документацията за продажба през борсата на тютюнопреработвателното предприятие на холдинга в плевенското с. Ясен. Тя чака одобрение от Надзорния съвет, но рокадите в управата може да я спънат.
      Увеличението на цените на цигарите догодина и предстоящите избори също ще влошат ситуацията и така трите останали фабрики може да се задържат държавни задълго, ако устоят на конкуренцията на вносители и частници.

      Коментар


      • IMAT LI PRAVO DA LI6AVAT MINORITARNITE AKCIONERI OT AKCII- TOVA PRELIVA VE4E 4A6ATA- HA-HA

        Коментар


        • Булгартабак холдинг увеличава капитала на дъщерно дружество с 1,8 млн. лв.14.11.2008 13:59 (57B / BTH)- INVESTOR.BG

          На проведено извънредно Общо събрание на акционерите на Булгартабак-трейдинг АД, дъщерно дружество на Булгартабак холдинг, е взето решение за увеличение на капитала от 2,297 млн. лв. на 4,047 млн. лв., съобщи БФБ-София.

          Увеличението ще се извърши чрез издаване на нови 1 750 000 акции, всяка с номинална и емисионна стойност от 1 лв., като всички ще бъдат записани от Булгартабак холдинг.

          Дължимата сума за записаните дни ще бъде внесена от холдинга в срок до 15 дни от решението на Общото събрание.

          Последната сделка по позицията на Булгартабак холдинг е от 5 ноември на ниво от 15 лв. за ценна книга. За последните 12 месеца акциите на холдинга са поевтинели с 55 на сто.

          Неконсолидираните приходи от продажби на Булгартабак холдинг за деветмесечието възлизат на 28,88 млн. лв., като се повишават с 30% на годишна база. Финансовите приходи възлизат на 71,47 млн. лв., от които 52,98 млн. лв. са положителните разлики от операции с финансови инструменти, а 14,42 млн. лв. - приходите от дивиденти.

          Според проучване на МБМД, Булгартабак държи 65% от пазара на цигари у нас, а 20% е делът на редовно внесените чуждестранни цигари.

          Коментар


          • Това са дарения(12млв) за фонда от който се изплащат обещетенията на съкратените в резултат на преструкторирането и приватизацията и т.н.(пише го в отчета)
            Друг е въпросът защо е нужно да има фонд,а парите не се отчисляват направо от холдинга,тата цялат сума да се осчетоводява като разход...може и да бъркам.
            Ако са само тези 12м,бълха ни ухапала

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Tradera
              ЧЕТА И НЕВЯРВАМ !
              12 097 000 ЛВ дарения за първите 9 месеца е направил холдинга !
              ( в графа " други разходи" се вижда)
              Холдинга станал конкуренция на червения кръст !
              Пълен абсурд !
              В момента - къде го има публикуван отчета?
              Наистина ще е пълен абсурд - ако има такива дарения.

              Коментар


              • ЧЕТА И НЕВЯРВАМ !
                12 097 000 ЛВ дарения за първите 9 месеца е направил холдинга !
                ( в графа " други разходи" се вижда)
                Холдинга станал конкуренция на червения кръст !
                Пълен абсурд !

                Коментар


                • Valentinski , не се смятам за голям специалист по тютюните , даже изобщо, но изказванията на министъра на икономиката за продажба през фондовата борса на стратегически инвеститор..... изважданията от разни списъци и определяне на цената е започнато ...... мисля , че ще бъде стартирана процедура до края на годината.... а на каква цена и на кой ....
                  Не е препоръка .............

                  Коментар


                  • Не претендирам за оригиналност Във форума със сигурност има по-големи експерти по темата, но все пак...

                    http://www.rusenews.eu/news,1,18696.htm

                    Един от най-големите митове, битуващи в българското общество през последните години, е този, че приватизацията е приключила. Това, уви, не е вярно и е факт, че в ръцете на държавата има множество дружества с огромни активи, които продължават да бъдат неефективно управлявани и източвани. В тази връзка е достатъчно да погледнем списъците от Приложения №1 и №2 към Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Първият е т.нар. „забранителен списък” на дружества, които не могат да бъдат приватизирани, а вторият съдържа предприятия, които могат да бъдат раздържавени само с нарочна стратегия, приета от Народното събрание. Абсурдът в случая е, че Булгартабак Холдинг е в списъка на дружествата „от значение за националната сигурност” – т.е. производител на цигари влиза в една група с електроразпределителни дружества, национални превозвачи и предпиятия от военно-промишления комплекс...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от johny-bravo
                      А някой знае ли колко земя върви към PLOBT? Защото имам чувството, че покупката е именно заради скъпата земя. Безумно ниска цена и нови “съмнения“ за корупционни сделки!
                      Ти пък, когато беше на 10 кинта защо не изкупи де що се предлагаше, щом на 36 цената е "Безумно ниска", има хора от години тук именно и заради тази земя (съдебни спорове, риск и т.н). Ако съм видял потенциал преди 3 години и чинно съм си изчакал да му дойде времето да си удвоя + инвестицията ще ми е обидно да ме забъркваш в "съмнения"

                      Коментар


                      • естествено,че е за терените....в центъра на Пловдив те сигурно са по Е4-5К/квм.Ами като е евтино защо продавахте на 9-10 лв.?То добре че продавахте,че аз си купих

                        Коментар


                        • А някой знае ли колко земя върви към PLOBT? Защото имам чувството, че покупката е именно заради скъпата земя. Безумно ниска цена и нови “съмнения“ за корупционни сделки!

                          Коментар


                          • Влезна кеш, който според моите сметки на око е около 6 лв на акция. Ако дивидента догодина е по-малко от 5 лв., тогава трябва вече трябва да има невероятни разследвания за кражба - все пак аз очаквам тези пари да ги прахосат по безумни и скъпи проекти без стойност за холдинга (или каквото е останало от него), които така или иначе ще отидат към нечии лични фирми....както винаги....

                            Не е препоръка за никакви действия

                            Коментар


                            • щото не се знае къде ще отидат парите от прпдажбата на дела в ПЛОБТ и СУН.по преструктурирането ще има доста разходи-неустойки и т.н.А и няма яснота относно приватизацията на самия холдинг.

                              Аз имам известен брой и ще си ги държа до последно де

                              Коментар


                              • A zashto nikoi ne chestiti na akcioneritena BTH?

                                Коментар

                                Working...
                                X