If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Някой знае ли какви са плановете им за новозакупените фармацевтични дистрибутори
Коментар
slaveiko
SFARM shte udari 8 leva!
7,20 умножено по 15% с колкото скача значи още утре ще има ниво 8 лева
Коментар
tuffy
SFARM shte udari 8 leva!
mdaaa, pone 7.50, kato gledams kakwa lekoto preskokna sedmicata dnes
Коментар
kosco
SFARM shte udari 8 leva!
Софарма вече стигна 7 лева напълно реално е до края на седмицата да стигне и 8 лева
Коментар
Jurist
SFARM shte udari 8 leva!
Малко е старичко това интервю с Огнян Донев paste-нато от Дневник, но мисля че ще е полезно за бъдещи коментари. Благодаря и се извинявам за дългия постинг!
Огнян Донев : "Софарма" иска да обедини аптеките в публичен холдинг
Интервюто взе Мария Чипилова
Анонс :Компанията купи дялове от 10% в "Калиман" и "Медикъл глобъл"
B: Г-н Донев, наскоро купихте по около 10% от капитала на два дистрибутора на лекарства и от една верига аптеки. Защо?
- За да бъдем точни, купуваме дял до 10% и от търговеца на едро "Санита трейдинг" АД. Идеята ни е да подкрепяме търговията на едро, която е тотално декапитализирана. От 7 млрд. лв. междуфирмена задлъжнялост сигурно половин милиард се пада на фармацевтичния пазар. Декапитализираната фирма или фалира, или е цел на поглъщания от по-мощни компании. Ние предпочитаме приятелските вливания. Идеята ни за търговията на дребно е друга - създаване на публичен холдинг и качването му на борсата. Така ще се осигури евтин ресурс за нейното финансиране, различен от банковия. Според мен банките все повече губят интерес безрезервно да подкрепят малките фирми в търговията с лекарства, което поражда ниска степен на ликвидност на всички играчи на пазара.
B: Колко инвеститори и аптеки очаквате да привлечете към този холдинг?
- В едно публично дружество е хубаво участниците да са над 50, още по-хубаво е, ако фри флоутът (свободният поток - бел. ред.) е в размер до половината от капитала. Но това зависи от ликвидността на пазара, в случая с акциите на "Софарма" като че ли равновесната точка в момента е около 14-15%. Имал съм срещи с най-големите европейски компании и смятам, че те очакват подобни подходящи субекти на пазара с цел инвестиции в България.
B: Какво ще бъде участието на "Софарма" в холдинга?
- Ангажимента на "Софарма" го виждам като морален, а и нашите юристи са на мнение, че той не може да е друг. Добре би било, ако има начин да участваме символично, нещо като обществен гарант за прозрачност.
B: Няма ли да потърсите вратички, през които да си осигурите участие в този холдинг?
- За разлика от други, които се правят на умрели лисици, ние няма да се крием. Ще се борим с цената на всичко за законодателни изменения, с които да се разреши съществуването на големи стопански единици в търговията на дребно - вериги аптеки. Не да остане раздробеността и тихомълком да функционират над десетина - „къси” с 2-3 аптеки, „средни” с 25-30 и „дълги”с над 30. Като „късите” вериги винаги обвиняват „дългите” във всички възможни грехове.
B: В какво ще се изразява подкрепата ви към търговците на едро?
-Тя ще е морална и финансова. Искаме да убедим всички наши колеги, че трябва оздравително отслабване, което включва някои неприятни мероприятия. За мен е парадокс как за пет години нито една фирма не се сля с друга, не стана окрупняване, не се премахна дублирането. Ние, производителите, се притесняваме, защото заедно с пациентите ще сме най-потърпевши, ако търговците на едро изчезнат. Не разполагаме с логистиката да доставим лекарствата си в рамките на 24 часа до всяка една точка в България.
B: Да разбирам ли, че предвиждате сливане на "Санита трейдинг", "Медикъл глобъл", "Калиман"?
- Това също е възможност. Дали ще е сливане на дейност, или ще е юридическо сливане, това за мен като икономист няма значение. Въпросът е, че стопанският субект не трябва да губи пари. Търговците на едро не губят свои пари, защото нямат, те „изяждат” парите на банките и производителите. Това е като с живота - по-добрите ще оцелеят. Когото не успея да убедя и се окаже, че съм бил прав, ще отиде на опашката за социална помощ.
B: Вярно ли е, че имате интереси и към "Търговска лига"?
-Това не е така. „Търговска лига” е голяма и силна компания, независимо че по оборот втора година може да е след "Хигия". За моите разбирания има малко агресивен мениджмънт. Ние се занимаваме с един много чувствителен сегмент на пазара, и според мен не бива да се използват изрази: "Аз ще спра доставката на болниците." Ако "Търговска лига" съумее да осъществява дейността си рентабилно, има добро бъдеще на европейския пазар. Иначе отново пет компании се наредиха на опашка да фалират. Няма да назова имената им, защото не е колегиално, но те идват при мен, за да ме уведомят, че не могат да посрещнат плащанията си. Съществува една погрешна теза, че в този случай "Софарма" ще ги поеме. Колкото и да се гордея с компанията, която управлявам, нейните възможности не са безгранични. Освен това дали ще е умно, ако изкупим всички фалиращи фирми и им позволим да изядат и ресурсите на "Софарма". По този начин ще възпроизведем същата структура, но със сменена собственост.
B: Все пак имате ли намерение да купувате дялове в други фирми?
- Ако се окаже, че някой партньор, когото сме подкрепяли, започне да затъва, ще трябва да отидем и да си спасим парите. Но желание нямам. Корпоративният интерес на "Софарма" е да разраства и окрупнява производството си. В България не виждам такива възможности към момента. Не е изключена инвестиция на "Софарма" в Турция или Сърбия, но по-далече от Украйна засега не замисляме. B: Какво предстои да става на фармацевтичния пазар? - Закъснялата с 10 години приватизация в България доведе до закъснение и в окрупняването на производствения сектор. Да приемем, че то вече приключи. Сега всички са съгласни, че не е нормално в България да има толкова много дистрибутори. В Германия с над 80-милионно население и драстично по-голям пазар има 13-14 дистрибутора. Преди време ми се струваше, че дистрибуторите могат да са пет на национално ниво и още 10-12 на регионално. Колегите ме разубедиха, че двама-трима са максимумът, който може да понесе малкия български пазар, но бройката е спорна. Не е нормална обаче ситуацията с над 400 дистрибутора, от които 80 опериращи активно ("Софарма" продава на 60 от тях). Производителите са тези, които кредитират чрез търговците на едро аптеките и болниците. Кредитът на българските производители към дистрибуторите в момента е над 70-80 млн. лв., а на чуждестранните ни колеги - сигурно повече.
B: Колко аптеки може да търпи нашият пазар?
- Много хора ме нападат, като кажа, че има европейски стандарти. Ще кажа само, че броят на аптеките у нас е два-три пъти по-голям, отколкото средно за Европа. Това също не е нормално. Смятам, че половината от 4500-те аптеки са губещи и съществуват от финансови инжекции по веригата производител - търговец на едро - аптека. Най-губещи са тези на централна улица в голям град, защото имат много конкуренти. В малките населени места фармацевтите обикновено се справят по-добре.
B: Как ще им се отрази отстъпката, която здравната каса поиска?
- Реагирам много остро, когато се говорят неистини. Едната теза беше, че аптеките не получават никакви отстъпки от дистрибуторите, а средният й е двуцифрен. Само нашата скала като производител стига до 8%, при западните компании - до 50%. Лошото при търговците на едро е, че не мислят дали могат да си позволят отстъпките, които правят на фармацевтите.
B: И все пак как оценявате поведението на касата?
- Здравната каса е най-големият клиент. Много фармацевти имат погрешното схващане - колко е лошо да ни искат отстъпки. Но, ако функционират две или три здравни каси, ще има конкуренция - коя аптека ще даде най-добри условия към съответната каса. Затова си навлякох много негативи с призива към фармацевтите да подпишат 6% отстъпка. Алтернативата на най-големия купувач е да обяви търг и тогава поне 2000 аптеки щяха да предложат нереални проценти само и само да елиминират конкурентните си.
B: Какви са финансовите ви резултати за миналата година?
- За деветмесечието на 2004 г. - 21 млн. печалба. За цялата година очакваме много добър финансов резултат, но като публична компания предварителните резултати трябва да съобщим първо на борсата. Тази година ще сме по-усърдни. Във вторник нашите акции на борсата достигнаха 4.95 лв., явно опираме в „психологическата” бариера 5 лв. Да видим кога ще я преодолеем, защото БТК ще „намали интереса” към "Софарма" и другите листвани компании. Освен това моята надежда е да сме първата публична компания, която да емитира фирмени облигации в значителен размер извън България.
B: Колко и къде?
- Това зависи от работата на една друга гилдия. Най-вероятно ще работим с "Райфайзенбанк", но това ще се разбере до лятото. Няма проблем "Софарма" да бъде листвана на борсите на Атина или Никозия, но ориентацията ни е на северозапад. Наскоро се срещах с третия по големина инвестиционен посредник, а в петък (миналия - бел. ред.) трябва да се срещна с най-големия. Не може да се оплача от липса на интерес към "Софарма". Мислим да разширим и вноса, с който се занимаваме в "Елфарма" АД, през миналата година той беше за 21 млн. В наше лице чуждестранните партньори виждат финансово стабилен партньор. Оценката от софийската борса на акциите ни, колкото и да са подценени, е 330 млн. лв. Ако нещо стане, зад ангажиментите на "Елфарма" стоят 85% от тях. В България няма по-голяма стабилност.
Да, кви са тия курсове, дето ги "емоционирате", колегите?
Ако Софарма стане колкото Пампорово, Албена например колко трябва да стане - 508 кинта ли?
И отде Софарма ще вземе толкоз кинти, та да даде по 30 стотинки дивидент?
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
kosco
SFARM shte udari 8 leva!
Освен че ще удари 8 лева Софарма схте раздаде и дивидент около 30 стотинки на акция за 2004 година
Коментар
Дългоухият аристократ
SFARM shte udari 8 leva!
СФАРМ ще стане колкото ПАМПО-то до другия февруари.
Софарма ще удари 8 лева до края на седмицата не виждате ли с какви темпове расте.
Коментар
По-спокойно
SFARM shte udari 8 leva!
Става смешно. Чета само емоционални коментари. 2-8 лева. Има ли значение. Не ми харесва льонкането.
Не се коментират никакви показатели и това отблъсква по-сериозните, икономически обосновани мнения. Пазарът в момнта е доста emotional, без никакво съмнение. Някои си купува, прави 5% и му пораства перчема. Действително в момнта влизат чужди пари на фондовата борса, но това не означава, че акциите ще хвърчат безкрай. Тотално не съм съгласен, че видите ли досега всички акции са били подценени и в момнта компенсират стоиностите си . Не очаквам някакъв срив, но корекция ще има. Аз бях инвеститор във въпросните акции, но с точно дефинирана цел на излизане. Самата компания прави buy-back от един месец насам. Искам да чуя мнението на Борката Борисов ( фин. директор на компанията) + г-н Донев ( храня към него нужния респекг).
За 2004 година ще има дивиденти между 18-25 стотинко, но ми се ще да чуя и за дивидентната политика през следващите 3 години. Просто така се прави.
Изпуснете малко парата и да поговорим прагматично.
Коментар
Dart Vador
SFARM shte udari 8 leva!
Neshto monitora mi e izcapan , no maj 4eta 6, 25 lev.... )))
Коментар