IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Албена АД (ALB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

    Добър анализ, Анонимов....
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

    Коментар


    • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

      Аз говоря за ниско рисково инвестиране , където не се очакват " ракети " , между другото основната парична маса на повечето фондове е насочена именно към този вид инвестиране. Такава е и психологията на българите , който ако някой ден започнат да инвестират самостоятелно ще се насочат именно там.
      Ръстът при подобни предприятия е предвидим и около средния за БФБ.
      В случая обаче моят интерес е предизвикан от изчерпващите се свободни акции на това предприятие.- около 10% т.е. 425000.
      При намалена ликвидност е възможно да падне цената , но това падане няма да е реално.
      Възможни са и периоди на свръх надценяване поради проявен интерес, съчетан с дефицит.
      Паралелът който правя с недвижимите имоти е обясним т.к. в случая БФБ се яви като индикатор
      за промяната от неоправдана еуфория към скептицизъм при инвестирането в подобни недвижимости.

      Според мен спрямо сегашните неоправдано високи цени на имотите , акциите би трябвало да са около 120 , а при 100% инвестиране на печалбата без непредвидени обстоятелства след 8г. около 240 лв..
      Реалността наистина не е точно такава .

      Коментар


      • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

        Да, бе, твоите аргументи са най-свестните - да. И аз вече казах за тебе, че който не уважава своите учители в частност и учителите като цяло е тъпанар и простак. Или поне неблагодарен.
        Дръж си пушливецът и си мисли, че притежаваш инвестиция. Куха лейка такава.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

        Коментар


        • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

          сравнението само с вролжение в недвижим имот не означава,че не можеш да вложиш пари на друго място,а най-елементарното е в друго дружество търгуване на БФБ
          според мен Албена ще е под средното ниво на нарастване стойността на акциите през следващите 10 години
          вероятно ще се печели от тези акции,но от други ще се печели доста повече

          а този т.н. Имепратор се вижда,че е твърде далеч от бизнеса във всеки един отрасъл
          и как да е,като е ДАСКАЛ
          няма да пиша за умните коне и даскалите-вече го писах
          то един свестен аргумент не написа този човек

          Коментар


          • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

            Съгласен съм че отрасъла е с ниска възвращаемост на инвестициите , но многократно по-ниска е възвращаемостта от вложенията в недвижима собственност , където цените на наемите са 2 пъти по- ниски от банковите лихви , да не говорим че все още няма пазар на "наемите" , който при повишение на цените и евентуално повишено търсене поради огромния капацитет на частната жилищна собственност в BG , може да ги задържи на сегашните , а и на по-ниски цени още десетилетие . Тогава вложението ще се окаже 4-5 пъти по - недоходоносно от вложение в банка например ./ виж. страните от ЕС и начините по които хората се опитват да се преборят с високите наеми /- бих добавил доста ефективно и съотношението наем / среден доход е 1/4 а не като в BG 1/1,5 .
            Мисля че в момента паричния поток отива именно към закупване и строежи на недвижима собственност - но следкато се преценят възможностите на това начинание погледът отново ще се спре върху БФБ и то върху дружествата притежаващи именно такъв вид собственност .

            Най - общо в срок от 7-8г.: ако Албена АД изпълни инв. си програма ще има над 20 000 - 4 звездни легла ,а задълженията от банките биха могли да се покрият с останалия ресурс- в което малко се съмнявам защото наред с големите проекти всяка година се раждат и множество малки-изискващи доп. финансиране. Като се има предвид че на тази леглова база съответстват пропорционално места в ресторанти и тн..., можем да си представим че 1000 акции например съответстват на 5 легла или две гарсониери в луксозен квартал до морето . Сега -1000 акции струват примерно 65хил.
            лв. И не забравяйте собственноста върху земята , богатата инфраструктура - търговски площи , лечебни заведения , зали , стадиони .... И не на последно място Реклама , участие на туроператори и влиятелни кръгове в развитието на комплекса , Както и закона за господството на големите компании на пазара .
            - Ограничававето на разширението на ЕС може да изиграе номер на Турските туристически компании и
            по този начин да стимулира растежа на отрасъла.
            - Голямото инвестиране на компанията с цената на заеми приключи с новите цени на имотите - и аз напълно подкрепям ръководството на компанията в това отношение .Сега вече може да се помисли за качеството и увеличението на КПД, и на първо място конкуренцията )).

            Коментар


            • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

              Ми напазарувай си... Даже да се наложи да ги забравиш за някоя година, в края на краищата ще видиш, че си взел правилно решение. Да.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

                Аз нямам акции на Албена, но смятам, че е най-добрия морски курорт в България. Слънчев бряг и Златни пясъци са прекалено застроени.

                Коментар


                • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

                  За тебе какво е секси курорт - застроен като Манхатън, без кьораво дърво или тревичка, а на плажът да ти се падат 80 квадратни сантиметра площ? А като си тръгнеш към хотелът, да се чувстваш като рейнджър-новобранец на полигон за преодоляване на препятствия от родът на багели, изкопи и камари строителни материали?
                  Е, всеки си има вкусове... но твоят е уникален. Повечето туристи искат да починат на спокойствие, а не дае попаднат в бетонна джунгла, като тази, от която са дошли.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                  Коментар


                  • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

                    след направения анализ на обемине от инвестиции и инвестициите на други места по черноморието се вижда,че Албена залага на екстензивен начин на развитие,причинен от липсата на капитали,което е следствие от ниската норма на възвръщаемост в отрасъла
                    не обвинявам ръководството на дружеството,в момента това е състоянието на отрасъла и възможностите на дружеството са такива
                    през следващото десетилетие курорта остава едно спокойно и не особено луксозно място за почивка,под среднот ониво на услуги и комфорт по нашето крайбрежие,насочен към бългяри от сревна ръка и бедни граждани на ЕС
                    цената на дружеството най-вероятно ще зависи от състоянието на БФБ през следващите години,но в никакъв случай няма да е т.н. "ракета" и няма да носи значителни капиталови печалби на акционерите

                    Коментар


                    • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

                      Както подчертах - тия, които казват че сега, на 65 лева Албена е надценена, след 8 години ще се ядосват, че не са си купили на 80 евро.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                      Коментар


                      • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

                        Информацията изложена от повечито медии , за общото събрание на Албена АД е донякъде подвеждаща и противоречива - поради своята непълнота .
                        1. Предвидените инвестиции от 50-60 мил . - са за период от 7-8 години напред , което е около и под 1/2 от предполагаемата печалба на компанията за периода.
                        2.Никой не се кани да дава за 1 хотел с 400легла 30 мил. след като цялата инв. програма за следващото десетилетие и то с помощта на чуди инвеститори е около 50мил.- Хотел "Братислава " ще бъде реконструиран и разширен още тази есен.
                        3.Никъде не е посочено какво точно ще бъде направено за 50 мил.- а именно около 3500 нови легла , а около 3000 ще преминат от2и3 зв. в 4 звездни .-и то само в комплекса в Приморско
                        4.Газифицирането на комплекса ще намали около 3 пъти разходите за ток , а той в момента е20% от разходите по дейността - т.е разходите на коплекса ще спаднат с около 7%, атова май прави милиони.

                        Другите разлики оставям на вашето внимание ,като ви предлагам следния текст -“Албена” АД планира инвестиционна инвазия по Южното Черноморие

                        Мащабна инвестиционна програма за развитие на базата на "Албена" АД в Приморско е заложил мениджърският екип на туристическата компания през следващите няколко години. За цялостното изграждане на вилно селище в южния курорт ще бъдат вложени 50 милиона лева. Това стана ясно на проведеното в събота общо събрание на акционерите. Търговският директор на дружеството Маргита Тодорова обясни за "Дневник", че върху площ от 70 хектара ще бъде построено 4-звездно ваканционно селище с богата инфраструктура, възможности за спорт и анимация, балнеология с капацитет от 200 души дневно като в Албена. То ще бъде насочено към семейства с деца и ще е с капацитет 6 хиляди легла. Сега базата в Приморско разполага с четиризвезден хотел, два двузвездни и вили две и три звезди, като само 400 от леглата са четиризвездни. Предвижда се изграждането на още един четиризвезден хотел и реконструкция на останалата част. Заплануваното разширение е три пъти повече от предлагането в момента. Вече се прави генерален план на селището и предстои окончателното му одобряване. Очакванията са строителните дейности да започнат през 2007 г. и да продължат между три и пет години. Ръководството на компанията води преговори с туроператорски фирми, които да гарантират летовници. Една трета от туроператорите са с нагласа да финансират селището в Приморско. Необходимата инвестиция ще бъде осигурена от собствени средства и банкови кредити.

                        Интересът на мениджърите на "Албена" към Южното Черноморие е провокиран от по-дългия сезон, съхранената природа, архитектура, обичаи и възможности за предлагане на екскурзии в Странджа. В дългосрочен план предстои да бъдат възстановени няколко къщи около Приморско и в тях да бъдат водени туристи на пикник. От компанията имат амбицията да покажат на клиентите си истински нестинари и въглищари.

                        Наред с инвестицията в Приморско дружеството ще вложи 12 млн. лв. в ремонта на десет 3-звездни хотела в Албена, които заради растящата конкуренция трябва да вдигнат категорията си . Още тази есен основно ще бъдат ремонтирани хотелите "Прага" и "Братислава".

                        От дружеството проучват оферти за газифициране и монтаж на слънчеви колектори за отопление на водата. Използването на алтернативна енергия ще позволи да бъдат намалени разходите в перспектива, когато цената на електричеството достигне европейската, обясни Маргита Тодорова. По нейни данни около 20% от себестойността на всяка нощувка в курорта отиват за електроенергия.

                        Нетната печалба на "Албена" АД за 2004 г. е в размер на 16. 223 млн. лв. На общото събрание бе гласувано компромисно решение за 0.40 лв. дивидент за акция по предложение на съвета на директорите на "Албена" 2000. Преди това бордът на "Албена" АД настояваше тази година да не се дава дивидент за разлика от дребните акционери, които искаха по един лев за акция. Бившите собственици на земи в курорта недоволстват, че и тази година ръководството на компанията си разделя един процент от печалбата, а техните дивиденти непрекъснато падат. "Ще дойдат години, когато съвсем ще ограничим дивидента, интересът ни е да увеличаваме цената на акциите", обяви изпълнителният директор Красимир Станев.

                        от Дневник дата: 2005-06-13

                        Коментар


                        • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

                          Няма. И двете са само нагоре.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                          Коментар


                          • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

                            Abe tova drujestvo nqma li poevtine e veche?

                            Коментар


                            • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

                              ТАКСУН

                              Коментар


                              • Къде си ти Албенааааааааааа вярна??????

                                Кой сега е №1 ????
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                                Коментар

                                Working...
                                X