If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Както мисля рекох и преди време - аз бих разпродал Лагуната на парче. Ще я нарежа на парцели между 400 метра и 2500 метра - и да.
Импе, чел ли си "Закона за защита черноморското крайбрежие". Да, същия който влиза в сила след месец и половина. Прочети и ще разбереш защо СДЕЛКА ЗА ЛАГУНАТА НЯМА ДА ИМА, НЕ И ЗА ТИЯ ПАРИ! По същите причини не можеш и да я разпарчетосаш на малки парцели, просто вече Е ТВЪРДЕ КЪСНО! А лично аз смятам, че при тези обстоятелства реално цената на Лагуната е с около 60% по-ниска... ... както и да е...
Помниш ли когато ти казах - за мацето Бени почакай до края на 2008/началото на 2009
Първо, законът се казва "ЗАКОН за устройството на Черноморското крайбрежие". Неточното ти цитиране ми загуби 5 (пет) допълнителни минути в търсене. Второ, прочетох закона и не видях нищо обезпокоително...... Напротив, след влизането му в сила ще има по-голяма сигурност за една такава инвестиция...... Шнасът след като построиш ваканционно селище, някой идиот по-отгоре да си заусти фекалните води в твоя залив става равен на нула....
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Както мисля рекох и преди време - аз бих разпродал Лагуната на парче. Ще я нарежа на парцели между 400 метра и 2500 метра - и да.
Импе, чел ли си "Закона за защита черноморското крайбрежие". Да, същия който влиза в сила след месец и половина. Прочети и ще разбереш защо СДЕЛКА ЗА ЛАГУНАТА НЯМА ДА ИМА, НЕ И ЗА ТИЯ ПАРИ! По същите причини не можеш и да я разпарчетосаш на малки парцели, просто вече Е ТВЪРДЕ КЪСНО! А лично аз смятам, че при тези обстоятелства реално цената на Лагуната е с около 60% по-ниска... ... както и да е...
Помниш ли когато ти казах - за мацето Бени почакай до края на 2008/началото на 2009
Колеги акционери и любители на Албена АД,
поради стеклите се обстоятелства а именно: Създаването на паника за балони; породеното информационно затъмнение от сайта на BSE-Sofia с изчезването на цена продава и купува на заявките (това ще проверя що е тъй от понеделник ) и да не забравим бонуса политическата учебна криза като се събраха на едно място, май си дадоха своето отражение през изминалата седмица.
За мен АЛБЕНА АД беше нападната но по тази позиция имам изгода да съм ликвиден в момента затова ще извадя някой друг коз от ръкава та поне албената да устой на удара
Преди да започна мисля, че мога да спася още едно дружество от SOFIX но засега ще си трая все пак и аз да смукна нещо от таз криза щото таз седмица направо бях на ръба то си беше шоу излизане от тук влизане там уравнения компенсации тамън продам то се срине мале мале
Преди да започна ще ви кажа, че нямаше да публикувам статията ако не се бях погрижил първо за себе си с две думи, аз моя портфейл си го уравних поне да нямам загуби.
Сега по същество балансът беше доста нужна информация от която се затвърди миналогодишната печалба следователно май пак ще сме на 15,000,000 печалба с одитирания годишен.
Другото важно нещо е Бялата Лагуна АД
За нея си припомнете статията:
вестник Нова добруджанска трибуна
Безводие изпраща гостите на Бялата лагуна в Албена 25 Юли 2007
Дружеството ще продължи стопанисването на плажа, където се намира авариралото съоръжение. Ремонтът е отложен за есента
От началото на август туристите, които са заявили почивка в "Бялата лагуна", ще бъдат пренасочени към хотели в курорта Албена, съобщи за НДТ управителят на дъщерното на "Албена" АД дружество Димитър Митев. Предстои хотелската база да затвори. Причината е липсата на вода. Досега "Бялата лагуна" се е захранвала с живителна течност от собствен сондаж. Той е изграден преди около 30 години. Намира се точно на плажа, който "Бялата лагуна" стопанисва. Напоследък вода за туристическата база е доставяна с водоноски. Според натоварването на легловата база, дневно се зареждат 4-6 водоноски. Сега ситуацията се утежнява заради забраните за движение на тежкотоварни автомобили през деня. Затова "Бялата лагуна" се снабдява с вода само рано сутрин или късно вечер. Решение на проблема е намерено, като записалите ваканция в "Бялата лагуна" за август и септември ще бъдат насочени към хотели в Албена от същата категория. Туроператорите вече са предупредени. Услугата за клиентите няма да се промени като цена, увери г-н Митев. Той обясни, че се изчаква да завърши ваканцията на летовниците, които сега са настанени в "Бялата лагуна". Всички новопристигащи от 1 август ще бъдат пренасочени. Те са основно туристи от България и Румъния.
Решението е взето, тъй като евентуален ремонт на сондажа би бил много шумен и би нарушил комфорта на почиващите в "Бялата лагуна" и на тези, които ползват плажната ивица там. Още повече, че специалистите от "Басейнова дирекция", които са правили проверка на място, не са дали 100-процентова гаранция за лесно разрешаване на проблема. Затова ремонтът на сондажа е отложен за есента. От "Бялата лагуна" уверяват, че ще продължат да стопанисват плажа, за който имат сключен договор с областна управа, за да може той спокойно да бъде използван от летовници
С две думи за мен таз работа беше спряла временно предстоящата продажба.
Колкото до това кога ще бъде фактически осъществена за мен до края на тази година е без значение по важното май беше да има нужния баланс за да се определи цената на дружеството.
Извода е, че ако има сделка до края на годината има и 105 милиона печалба при което Албената изхвърча нагоре а и да няма сделка текущата капитализация на дружеството е с 90 милиона плюс с цената на която е бил към годишния отчет 100 лева правете си сметката на колко трябва да е.
С две думи за мен дружеството по два различни начина на оценяване направо се е бетонирало на цена 129 купува и 135 лева продава.
За мен продаването под 129 лева е чиста загуба и ако не бързате поне си търсете 135 а и имайте предвид, че ако не беше тоз момент в момента вероятно щяхме да сме на 140 поне.
Не е препоръка и всеки да си решава на кого и как се доверява.
Успех
Що не пробват тогава да продават терени на парче, щом не могат да шитнат цялата Лагуна?
Да нарежат част от огромните терени, които стискат на парчето от по 600 метра, декар, 2-3 декара и така...
Всички знаем че всяка стока се продава по-съпо на малки разфасовки...
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Колеги акционери
По изгубих доста време в анализи на миналогодишното състояние и сегашното, положението ми е пределно ясно прираст има е малък е но го има аз лично съм ги купил по-скъпо но такъв е живота.
По същество по моя преценка ще се въртим около 130, тъй като това дружество е от дружествата с значителни вариации в цената бих казал, че ограничението на цената ще е в диапазона 120-145.
Може и да падне може и да се качи днешния ден беше показателен до толкова, че се очакваше повече но уви толкоз
Тъй, че нито е съвет за продажба нито е съвет за покупка
Успех
Нямам акции тук и следя тази акция покрай инвестициите си в Златните и аз смятам отчета за добър особенно на база негативните прогнози за курорта и приходите от туризъм. Обаче тук както и преди година се набива едно нещо, курорта има нужда от пари. Тази година е направил значителни инвестиции, но има нужда от поне няколко нови хотела, цялостна ремонт на останалите и така ще има наистина база да дига цените, иначе ще става както през тази година да има напускащи туроператори. При все че има толкова свободен ресурс на борсата в момента, дружествата според мен също има нужда от значителни средства в момента, а мениджмънта нищо не прави и не използва този момент. Пък и таз Бяла лагуна съвсем се закучи, тези приказки за листване, продажби, само отблъснаха сериозните инвеститори. Иначе пак да повторя отчета е добър, но преспективите за значителен ръст на приходи и печалби в бъдеще: съмнителни. Поне докато не се вкарат сто-двеста милиона в курорта.
АБЕ ВИЕ НЕ СТЕ В ЧАС ИЗОБЩО БЕ ХОРА !!!
На фона на шестмесечието и на супер песимистичните очаквания, тоя отчет е направо изненадващо добър. Даже меко казано добър. Чак да се чуди човек от де се пръкнаха всичките тея успехи.
А на "разбирача" дето казва че е същия като миналогодишния, когато цената е била 80 лв., ше му кажа само да си сметне дори някои най елементарни малтипълс като П/Е < 25.
То миналата година и "великото" Топливо беше 10 лв. (и то с по голяма печалба от сегашната ) но вече е 35 лв. ......... че даже и сиренето и то беше 3 лв. ма ся е 6 лв.
Та на фона на един билюк напомпани компании при които тва съотношение П/Е вече е 40 и нагоре. И повечето от тях с някви незнайни по стойност активи, а както пословично вече за Албена се казва, по добре да не седаме да смятаме колко и струват активите ......
И да не забравим да споменем, че тея активи постоянно се умножават. Тая година, заедно с въпросните 24 млн. печалба, компанията спретна нов новиничък 4 звезден хотел - Фламинго; и така измежду другото за смешната сума от 5 млн. лв компанията се сдоби със земята на ММЦ-то ............. кво толкова некви 730 декара "крайбрежна гора" в Приморско !!!
Много АДСИЦи само прахта има да и дишат
Айде стига съм обеснявал......... то хората дето разбират виждат за кво става въпрос.
Като бивш инвеститор-спекулант бих могъл да вметна, че една голяма част от от ръста в цените на акциите на ALB се дължи на спекулации относно продажбата на Бялата лагуна и сериозното включване на Капман тук и в ALBHL в последните два месеца
Иначе всички новини през Q3 даваха сериозна индикация, че тази година ще е проблемна - особено тази за отказа на някои сериозни западни туроператори (макар и водещи предимно all inclusive евтини клиенти )
Курортът прави опит да се препозиционира в по-висок ценови сегмент, но това винаги е свързано с проблемни периоди. Не съм много убеден, че румънците и руснаците са лоялна и устойчива група
Коментар