If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
След Мелроуз, според мен е ред за находки от страна на Американците край с. Девенци, Червен бряг и на ПДНГ - понеже все пак те държат скиците на потенциалните залежи ). А, има такива, които не вярват, че в БГ има нефт и газ ) И аз не вярвах, че ще се стигне до кървава баня на БФБ, но уви се стигна )
Коментар
Пухче
Къде си Инвесторррр да пуснеш малко оптимистични новини?
.бах ти и нивата и тука. Смех
За логика няма смисъл да говорим, но е трагично единственото дружество с подобен предмет на дейност в България да се търгува на тези нива.
Днес на официален пазар, само PET и GAZ са на зелено, по различни причини )
Мисля, че много малко хора на БФБ не знаят, че ГАЗ правят три сондажа, единият, според мен е на много атрактивно място Новачене, Жернов, в един и същи блок, където правят сондаж и американците в с. Девенци, Червен бряг, засекли находище със спътник между България и Румъния ) Засега никой, нищо не казва, но все мисля, че времето за вадене на джокери по случая е дошло )
kefish me investorrrrrrrr samo ti si zashtitavash poziciite evala
Днес на официален пазар, само PET и GAZ са на зелено, по различни причини )
Мисля, че много малко хора на БФБ не знаят, че ГАЗ правят три сондажа, единият, според мен е на много атрактивно място Новачене, Жернов, в един и същи блок, където правят сондаж и американците в с. Девенци, Червен бряг, засекли находище със спътник между България и Румъния ) Засега никой, нищо не казва, но все мисля, че времето за вадене на джокери по случая е дошло )
айде една радостна новина за Инвесторрр и феновете на Газта в БГ
==================================
Усилието на Melrose в България се възнаграждава
Днес компанията за нефт и газ Melrose Resources съобщи, че е открила ново газово находище в български води, в Галата край Варна. Планира се добивът на газ от новото находище да започне още от средата на 2009 година.
Добивната и проучвателна компания вече извлича газ от българската част на Черно море. През декември шотландците получиха тригодишно разрешение за разработване на блок с площ 1,910 кв.км., обграждащ старото газово поле Галата, експлоатирано в момента. Находката е станала в новия блок.
Резервите в непосредствена близост до сондата се оценяват на 7 млрд. куб. фута (200 милиона кубически метра), като в странични ръкави може да има допълнителни над 40 млрд. куб. фута, казва компанията в изявлението си.
Тези данни се базират на сондаж със сонда Atwood Cross в полето за изследване Галата Е3 - Калиакра. Шансът допълнителните резерви да съществуват в действителност, е 50%. Действителният размер на газовото поле ще стане ясен след първоначалния период на производство, заявява компанията.
Действителните обеми на откритото газово поле не са сензация, но са значителни спрямо българските мащаби.
Според думи на министърът на икономиката и енергетиката на България Петър Димитров, в момента България ползва 3.5 млрд. куб.м. газ годишно, като до 2030 г. се очаква потреблението да скочи до 8 млрд. куб.м. Извличането на допълнителните нови около 1.2 млрд. куб.м. газ от Галата съответства на промишленото и битово потребление на синьото гориво в България за повече от четири месеца.
В момента България покрива почти целите си нужди от нефт и газ чрез внос от Русия. Преди седем години, през 2001, поделение на Melrose подписа концесия с 25 годишен срок за извличане на газ от залежите на полето край Галата, където резервите тогава се оценяваха на 1.44 млрд. куб.м.
Заради неуспешните сондажи за нефт и газ в Черно море, компанията от Единбург направи няколко десетки милиона долара неоправдани разходи. Борсата реагира, като цената на акциите на Melrose падна с 16% в края на лятото. Това наложи промяна на сондажната стратегия в България към по-малко рискови проекти в плитки води. Стратегията и упорството най-сетне се възнаграждава.
„Сондажът бе направен за проверка на структура сходна със съседното газово поле Галата, като целта - находище бе с Палеоценски произход. Сондата пресече главния резервоар на дълбочина 2743 фута (около 900 метра) и откри голяма хидровъглеродна колона ..." гласи специализираната сводка.
Отбелязва се, че резервоарът е с високо качество, затова няма нужда от тестване и сондажът е бил преустановен, преди да се възстанови като промишлен добив. Сега се формулират планове за разработка на полето, използвайки подводна свръзка от сондата до отдалечената на близо 15 км. газова платформа Галата. Както бе посочено, компанията се надява да започне добив от открития подводен резервоар най-късно в средата на 2009.
Говори се също за 45% шанс за три геологични структури, които имат комбинирани резерви от 31 млрд. кубични фута.
Находката не променя плановете на Melrose да намали с около 60% присъствието си около Галата. Изпълнителният директор на Melrose заявява: „Много сме доволни, че направихме ново откритие в плитките води в България и се намери разширение на продуктивното находище Галата. Новата поточна инсталация ще ни помогне да разработим бързо резервите, използвайки съществуващите ни мощности на брега и в морето, така че да използваме икономическия потенциал както на откритото, така и на страничните разклонения".
Коментар