Първоначално изпратено от vale12
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТК (5BT / BTC)
Collapse
X
-
Мнението на Професора наистина е точно и за щастие има още такива анализи, които не са част от простотиите, които се пишат поголовно във форума
какво мисля аз:
-БТК е практически монополист в сферите телефония и интернет. Конкуренцията не прадлага нито по-евтини, нито по-добри услуги. Предстои срастване с редица държавни структури /например училища/които все още смятат БТК за "държавно" предприятие. така че това е "ъп" посока
-пускането на третия ГСМ ще увеличи доходите, но след първоначален спад поради необходимостта от инвестиции. На фона на наличната обаче инфраструктура за билинг, плащания, клонова мрежи и т.н.- това ще бъде по-скоро ракета носител на БТК отколкото тежест. по този параметър-доста ъп
-разпродаване на наличните акции от някои дребни и не-толкова дребни инвеститори след сплита. Най-вече по психологически причини или пренасочване към по-доходоносни инвестиции /АДСИЦ-овете, инвестиционни дружества и т.н./ тук в краткосрочен аспект виждам падане надолу до може би 10.20-10.40
-непрекъснатото създаване на нови инвестиционни дружества и генерирането на кешов потенциал в наличните и пенсионните фондове. Справката показва, че Адванс инвест например, който има около 10% от БТк има и доста наличности в кеш, не правят изключение и останалите фондове. те просто няма вече какво да купуват на пазара, защото няма интесерни позиции. Появата на нови инвеститори от този тип обаче предстои и това вероятно ще неутрализира разпродажбата и падането на цената в момента.
Ето защо, необвързващата ми прогноза е - спад до 10.20-10.40 откъдето тръгва бавно нагоре до 12.00 /12.50?/ до 03.2006
Коментар
-
Нищо лично, но бих споделил с песимистите по тази позиция две съображения:
1. дори и да падне на 10,00 все пак това е равно на цена 350 лв. преди сплита, а сегашната цена от 11 лв/акция е равна на 385 преди сплита. Не е толкова ниско като се има предвид, че в края на м. май ако се не лъжа цената беше 380 - 390 лв. Освен това, дивидентът беше около 5 %, т.е. 50 - 60 стотинки при цената от 11,50 лв. от средата на миналата седмица.
2. сегашното намаляване на цената от 8,6 % спрямо цената 12 лв. след сплита е според мен следствие от две неща, първо от слабия отчет. Това си има обяснение - БТК е обградена отвсякъде от хищници-конкуренти, тя засега е тромав мастодонт, има нужда от преструктуриране, от полагане на кабели, от смяна на оборудване, а то струва много пари. Наивно е да се смята, че тя ще върви нагоре от самото начало и ще снася .... И второ нещо, имаше предупреждения, че не е задължително след сплита да поскъпне, тъй като ефектът може и да е изконсумиран от увеличението на акцията до 420 лв. непосредствено след ОС (равняващи се на 12 лв сега) поради дивидента и очакването за сплит.
И накрая, БТК досега бе обект на спекулантски интерес, от тук нататък в процеса на преобразуване в инвестиционен син чип може да падне и с още. Мен обаче това много не ме плаши, акцията има тегло от 4 % в портфейла ми.
НАСТОЯЩЕТО МНЕНИЕ Е ЛИЧНО И В НИККЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА КАТО ПОКАНА ИЛИ СЪВЕТ ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА АКЦИИ НА Б Т К.
Коментар
-
Spored was ima li 6ans acciite na BTC da si waswarnat posiciite?
As w BTC imam mnogo,mnogo malko accii,no wse pak ne wijdam smisal da gubq,bilo to i nesna4itelni sumi,kogato moga da si prehwarlq parite na drigite mi posicii i da gi podsilq?
Ne wijdam sa6to da im e tolkova lo6 ot4eta+ towa 6te startira i BTC-Mobile w blisko wreme................no wse pak cenite padat.Силата на мнозинството е наслада за плахите! -Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят х
Коментар
-
BTC
Това че не виждаш друга акция , която има смисъл да анализираш нека те направи малко по-благоскло нен към нея а? Щото да "забиваш" най-здравия и най-висок "пирон" не приляга някак на репутацията ти. Нямам съмнения в квалификацията ти , но тука става въпрос малко за сравняване и ослушване "мерене" , кой пак какъв и тн. ката че ако правиш публични анализи и посочваш "честни цени " карай наред да се знае мнението ти по най-коментираните позиции не само по една , в противен случай мен коментарите ти не са безкористни.
Коментар
-
BTC
Проба, не съм им виждал дори отчетите на тия дружества, не им познавам бизнеса и не мога да кажа. БТК я следя от няколко месеца, познавам добре отчетите им и имам около 2 г. опит с телекомите в Източна и Западна Европа. Затова и изказах мнение. Просто освен БТК не ми се струва да има сериозни акции на БФБ, затова само нея съм гледал. Иначе като цяло ми се вижда надценен индексът СОФИКС спрямо събратята си в Централна и Източна Европа. Но според мене има тук-таме перспективни позиции. Нямам време да се занимавам, но съм си поставил за цел да разгледам Оргахим.
Коментар
Коментар