IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

М+С хидравлик АД (MSH / MCH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Същото би важало и ако акцията не струваше 13,67лв, а при същите параметри се търгуваше на 50лв, нали? Фирмата нямаше да стане по-малка или по-голяма и пак щеше да държи 7% от....., но просто щеше да е много скъпа. Такъв е случая с М+С според мен. ХЕС не съм ги гледал и не мога да коментирам.
    Позицията "ама тя е търгувала на много по-високи нива, съответно сега е подценена" е грешна. Борсите са пълни с такива фирми, които дълго време не са стигали нивата, на които са търгували преди години.

Коментар

• Само дето М+С държи 7% от световното производство в подотрасълът си в светът, и машиностроително предприятие №1 в България. Също споменатият ХЕС е №2 и има толкова поръчки, че не им смогва, а двете заедно правят 60% от печалбата на секторът в България.

Всякакви сравнения с Монбат са просто смешни.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• диагностик, мисля че оператора добре е преценил по-доброто, и аз нямам акции от двете за да ми влияе на преценката, но ако се наложи МЦХ да вдигне 2 пъти продукцията дали ще може а и дали го имат в програмата ? в същото време агресивно поведение на играчите на акумулатори срещу Монбат няма да им е лесно да направят, /а и това вероятно няма да им е необходимо/ защото може би Монбат има по-ниска себестойност /дял от себестойност от енергия беше 5-6%, а след рециклиращите заводи и сегашните цени на метала и пластмасите май не са в неизгодно положение/

Коментар

• Първоначално изпратено от Диагностик
          Към момента и двете дружества, които сравняваш са много добри. Виж всеки сам може да си направи преценката за цените. Струва ми се, че малко надценяваш Монбат и подценяваш МСН в сравнителен аспект.

Не препоръчвам на никого нищо.

А, абсолютно съм съгласен, всеки си има глава да мисли. Аз просто казвам какво показват цифрите. За мен те са по-точния показател от някаква сантименталност ("ама дружеството е много хубаво") и подобни размисли.
          Не карам хората да се съгласяват с мнението ми, пиша какво мисля и ще се радвам да чуя други гледни точки, но подкрепени с нещо повече от любов към акцията, защото до сега била носила добра доходност на инвеститорите и т.н.
          През юни ще се случи нещо много важно на БФБ и чуждите инвеститори ще се обърнат първо към фирмите с по-висока ликвидност, добър мениджмънт и ИР, търгуващите на по-ниски нива на показатели, които те познават (EV/EBITDA, EV/EBIT) и носещи добра доходност.
          А тук има дружества, които дори нямат страница на английски, камо ли пък отчети.

Коментар

• Според мен и при двете дружества - МЦХ и Монбат, хляба вече е изяден и са останали само трохи и затова не си струва да се коментират толкова )

Коментар

• Операторе,
              мненията ти определено са находка за форума, така, че си струва да продължаваш да ги изразяваш. Казвам това, защото ми прави впечатление, че хората, които могат да кажат нещо съществено на останалите, спяха да пишат.
              Нямам акции нито на Монбат и на МСН, затова мога да изразя по неутрална позиция.
              Нека малко зарежем количествените прогнози.
              За МСН казваш, че не са секси и са скучни, защото бизнеса им ти е безинтересен. Същото и за отчетите.
              Приемаш безпристрастно всички прогнози за Монбат.
              Само че, при глобализацията на икономиката, която тропа на вратите все повече, не съм убеден кое от двете предприятия, как ще продължи развитието си. МСН са с доказано присъствие на много външни пазари, а Монбат за мен тепърва ще се доказват. Достатъчна е малко по-агресивна позиция от останалите производители на акумулатори и от грандиозните темпове на растеж, които залагаш в моделите си няма да остане нищо.

Комуникациите с инвеститорите са нещо много ценно. Моето усещане обаче е, че с тях се преиграва.
              Незнам защо почвам да си спомням за комуникациите преди време на Жоро Лекса от зората на фондовата борса, който го докарваше само от комуникации.

Към момента и двете дружества, които сравняваш са много добри. Виж всеки сам може да си направи преценката за цените. Струва ми се, че малко надценяваш Монбат и подценяваш МСН в сравнителен аспект.

Не препоръчвам на никого нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари
                Ей, много сте интересни. Мениджмънтът изплясква някакви прогнози и всички пишман анализатори започват да смятат сякаш не са прогнози, а свършен факт. Що не дадеш сега и EV/EBITDA 2025 да видим как ще изглежда.
                Изобщо забелязвам такава закономерност - даваш едни бомбастични прогнози и веднага анализаторите започват да смятат коефициентите за след 3-4 г. и да те препоръчват. Не даваш прогнози - не те забелязват ако ще и да бачкаш от здраво по-здраво. И бъдещето ти е тъмно и мрачно.
                Сам си дал верния отговор - давай прогнози (комуникирай с пазара, бел. ред.)
                Опасното е обаче ако си си ги изсмукал от пръстите и не ти се окажат верни. Тогава наказанието от страна на инвеститорите е жестоко.
                От Монбат за сега не съм видял несбъдната прогноза. И фирми като тях трябва да дават прогнози и да направляват инвестиционната общност, защото се развиват прекалено динамично и има опасност при неправилна комуникация с инвеститорите, част от тях да не оценят правилно нещата, които фирмата прави.
                А не като Кремиковци, където на аналист кол с инвестиционни банки, Сашо Апашо като го питали по-труден въпрос отговорил с: "Look man, I don't know".

Коментар

• Ей, много сте интересни. Мениджмънтът изплясква някакви прогнози и всички пишман анализатори започват да смятат сякаш не са прогнози, а свършен факт. Що не дадеш сега и EV/EBITDA 2025 да видим как ще изглежда.
                  Изобщо забелязвам такава закономерност - даваш едни бомбастични прогнози и веднага анализаторите започват да смятат коефициентите за след 3-4 г. и да те препоръчват. Не даваш прогнози - не те забелязват ако ще и да бачкаш от здраво по-здраво. И бъдещето ти е тъмно и мрачно.

Коментар

• Понеже някой искаше и сравнение с Монбат по отношение на EV/EBITDA, то капитализацията на фирмата е 586млн. лв, а EV 598млн. лв.
                    Фирмата търгува на EV/EBITDA 2008 - 15.1x, EV/EBITDA 2009 - 9.8x!

Коментар

• Ама верно, не бях я поглеждал от дълго време тази позиция,

понадули сте я малко............ще има операция фризер ми се струва! :-))

Коментар

• Преди няколко дни, един участник спомена фирмата M+C като една доста добра акция на сегашните цени и реших да я погледна.
                        Да си производител на "нискоскоростни, високо моментни, орбитални, хидравлични мотори, хидростатични сервоуправления, клапани, спирачки и аксесоари за тях" не е много секси, но пък ако видите отчетите на фирмата, можете да заспите от скука и досада.
                        Все пак реших да направя един бърз анализ на основните показатели и останах шокиран стойностите, на които търгува тази акция.
                        При сегашната цена от 13.67/акция, компанията има капитализация от над 177млн. лв. Имат нетто дълг около 18млн. лв. и съответно EV 195млн. лв.

За 2007 се очаква да реализират оборот от около 70млн. лв и съответно около 7млн. лв EBITDA (марж около 10.1%). EBITDA маржът през 2005 и 2006 е бил 9%, така че 2007 си е напълно в границите. И 2008 няма да е нещо по-различно и евентуално EBITDA ще е в рамките на 8.0млн. лв - 8.5млн. лв., което означава, че компанията ще търгува на 22х - 24х EBITDA 2008.
                        Анализът е правен на сегашната цена. Иначе надхвърля 30х EBITDA при 18.00лв.
                        Щеше да е чудно, че на тази цена някой би си купил М+С, но все пак си давам сметка, че на БФБ финансовите показатели и вероятността фирмата да бъде придобита от друга не са движеща сила на пазара.

--------------------------------------------------------------------------------------------
                        Мнението не е препоръка за покупка или продажба на акции от М+С.

Коментар

• Първоначално изпратено от skip
                          Според мен е добре да са две темите - за пишещите на кирилица и на латиница...:-)
                          така, така ...

Коментар

• Според мен е добре да са две темите - за пишещите на кирилица и на латиница...:-)

Коментар

• Ето оригиналната тема за MCH, за този който го мързи да търси! Отне ми точно 30 сек.

Коментар

• Кешов и Грийнспанов - ако някой чекиджия реши да продаде М+С на 3.80 кинта, това няма да промени нито могъществото на дружеството, нито качеството на акцията. Това са неща, независими от Брустъровият, овчи или заешки пазар.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X