IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юрий Гагарин АД (YGAG / GAGBT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

    Eto, Spekulant-
    ФИРМЕН ПРОФИЛ

    БЕНЧМАРК ФИНАНС








    ловдив Юрий Гагарин БТ е дъщерно дружество на Булгартабак Холдинг с основен предмет на дейност - производство на печатни материали, филтърни пръчки, производство, внос и износ на резервни части и нестандартно оборудване за тютюневата промишленост, ремонт на машини, агрегати и съоръжения. Дейността е насочена изключително към задоволяване на потребностите на дружествата, намиращи се под шапката на тютюневия холдинг. По този начин производствената програма се намира в пряка зависимост от обема на произвежданите и реализирани цигари и тютюневи изделия на вътрешния и външния пазар. През последните години основните усилия на ръководството на предприятието са насочени към увеличаване на дела на продажбите сред клиенти извън системата на холдинга, както и експортната дейност.

    БОРСОВА ТЪРГОВИЯ
    Капиталът на Пловдив Юрий Гагарин БТ е в размер на 1 003 904 лв., разпределен в 1 003 904 броя обикновени, поименни акции с номинална стойност от 1 лев. Акциите на дружеството се търгуват на неофициалния пазар на Българската фондова борса. Те не участват във формирането на пазарния индекс Sofix, като една от причините за това е по-ниската степен на ликвидност по тази позиция.
    Пазарната капитализация на дружеството към 23 декември 2003 г. е 20 178 470 лв. В момента при средна пазарна цена от 21.35 лв. пазарната капитализация на дружеството се определя на 23.039 млн. лв., което е ръст с около 14.18% от края на предходната година. За сравнение към края на 2002 г. тя е била 10.791 млн. лв., т.е. регистрираното нарастване до края на 2004 г. е над 110%.
    През последната година максималната достигната цена на търговия е 27 лв., минимална - 19.11 лв. Броят реализирани сделки е 362 за сумата от 556 хил. лв.

    ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ
    Пловдив Юрий Гагарин БТ реализира печалба към третото тримесечие на 2004 г., равняваща се на 3 450 хил. лв. Общо за 2003 г. нетната печалба възлиза на 335 хил. лв. Общите приходи на дружеството към края на септември 2004 г. са в размер на 34.343 млн. лв., което е с 9.72% повече в сравнение с реализираните приходи за предходния период. Печалбата на акция на дружеството за периода е в размер на 3.20 лв. на акция, което е най-високото ниво за последните четири години.
    В същото време структурата на използваните материали разкрива зависимостта от вноса, като вносните материали заемат 65%, което в стойност е 7.3 млн. лв. при 3.8 млн. лв. стойност на българските материали. Това определя и различната валутна структура на входящите и изходящите парични потоци на дружеството по отношение на експортно-импортната му дейност. В резултат на това Пловдив Юрий Гагарин БТ е изложен на валутен риск, произтичащ от съотношението долар/лев. През 2003 г. нетната печалба от курсови разлики достига 478 хил. лв., като за сравнение през предходната година тя е достигала 382 хил. лв. Това допринася за постигането на положителен финансов резултат от 335 хил. лв. за последната отчетна финансова година. На този фон постигнатият финансов резултат към третото тримесечие на текущата година при отрицателен нетен доход от промени във валутните курсове е явен сигнал за повишаване на ефективността от основната дейност.
    Постигнато е намаление на разходите за амортизация, които от 4.065 хил. лв. през 2002 г. спадат на 3.557 хил. лв. Паралелно с нарастването на приходите от продажби компанията успява да задържи нивото на вземанията от доставчици, като през 2003 г. те намаляват на 508 хил. лв. /при 728 хил. лв. за предходната година/. На постоянни нива остават и вземанията от свързани предприятия, които са основното перо от вземанията от продажби - 3.6 млн. лв., при 3.8 млн. за предходната година. Те са формирани от Пловдив БТ, Асеновград БТ, Слънце Стара Загора БТ, Видин БТ и др. За вземанията от Асеновград БТ, Видин БТ, Шумен БТ и Булгартабак Сочи са заведени съдебни дела. Данните показват, че Пловдив Юрий Гагарин БТ успява да поддържа оптимални срокове на получаване на вземанията си, като не се увеличава и средният брой дни на заплащане на задълженията. Това говори за ефективно управление на паричните потоци на дружеството, което не се осъществява за сметка на жертване на ликвидността.

    ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ
    През 2003 г. Пловдив Юрий Гагарин БТ увеличава пазарния си дял със средно над 28% за различните си дейности. Най-съществено е увеличението на пазарния дял за клиенти извън системата на Булгартабак Холдинг. При печатната дейност нарастването е със 164% процента. През 2002 г. за тях е произведена продукция в размер на 3 634 хил. лв., равняващи се на 15% от общата печатна продукция, при 4% за предходната година.
    Основните клиенти на дружеството през 2003 г. са предимно дъщерните дружества на Булгартабак Холдинг в Благоевград, София, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Асеновград, Плевен, Шумен. Задграничните клиенти са от Русия, Македония, Украйна /за печатни опаковки и филтри/, Полша, Турция, Германия, Гърция - за резервни части и нестандартно оборудване.
    Клиентите на дружеството, извън тютюневия холдинг, са Нестле, Крафт Фууд-Сушардс, Солвекс, Глобул-България, Кристал-Пловдив, а също и доставчици от балканските държави, Русия, Централна и Източна Европа. Наред с производството на опаковки и на филтри за цигари, производствената дейност на Пловдив Юрий Гагарин БТ включва изработването на машини за цигарената промишленост, резервни части, като 85% от тях са предназначени за износ в над 15 страни.
    Силната зависимост от поръчките на Булгартабак Холдинг определя основните насоки на развитие на Пловдив Юрий Гагарин БТ с цел максимализиране на производствения капацитет, повишаване на ефективността и подобряване на финансовите и икономическите показатели. Това е свързано и със стремежа за увеличаване на пазарния дял.
    Инвестиционната програма на дружеството за 2004 г. включва закупуването на оборудване за:
    - Филтрова дейност - каскада за автоматично събиране на филтрови пръчки, с която ще се постигне по-висока производителност и лабораторни уреди, необходими за осигуряване на високо и постоянно качество.
    - Печатна дейност - програмата предвижда инвестиция в машина за дълбок печат, която да осигури оставането на дружеството в цигарения бранш и усвояването на нова технология в производството на полиграфична продукция, гарантираща високо и постоянно качество, конкурентни цени и по-широка гама на произвежданите асортименти.

    акционерна структура
    АКЦИОНЕРИ % Брой акции
    Булгартабак - Холдинг 80.57% 808 836
    Free float 19.43% 195 068



    РИСКОВЕ
    - От съществено значение е постигането на диверсификация на структурата на приходите по отношение на клиентите, като по този начин да се намали зависимостта от Булгартабак Холдинг и особено в контекста на бъдещата приватизация и неяснота около политиката на новите инвеститори при закупуването на материали, филтри и опаковки.
    - Неясноти около приватизационната процедура.
    - Липса на явен интерес от страна на потенциални купувачи.

    ПЕРСПЕКТИВИ
    - Липса на достатъчно силна конкуренция в отрасъла за производство на опаковки и пакети.
    - Наличие на квалифициран персонал.
    - Модерно технологично оборудване, което е в процес на непрекъснато развитие.
    - Разширяване на продажбите в страните от Централна и Източна Европа.

    .

    Коментар


    • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

      Момчета, някой с достъп до в-к Пари ще може ли да пейстне тук днешната статия за това дружество от вестника?
      Благодаря ви предварително!
      Добрият, стар Батя

      Коментар


      • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

        Някой рече, че Унипак имали апетити към тая фабрика... Едно такова обединение би станало мно-о мощно.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

        Коментар


        • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

          тук цената няма да се качва постепенно, а ще изригне изведнъж като излезат точните новини

          Коментар


          • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

            цената се връща към 26 лева постъпателно
            скоро 30 и отива към 50

            Коментар


            • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

              БАТ въобще няма да се занимават да управляват печатарска фабрика. Има някаква друга причина за да се бави процедурата за Гагарин. По всяка вероятност се опитват да го нагласят за някой "правилен купувач"

              Коментар


              • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

                Аз пък мисля че първо ще обявят какво става със офертата на БАТ за София БТ (дали ще има сделка) и тогава ще пуснат Гагарин.
                Така е логично, защото ако БАТ вземе София-та е един от кандидатите за Гагарин
                Добрият, стар Батя

                Коментар


                • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

                  Кой е казал това? По принцип мисля че казаха че ще го пуснат до края на Ноември, когато се разбра че има само една оферта за цигарените, но това нищо не означава.

                  Коментар


                  • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

                    аз чакам днес или утре щото така казаха
                    ама те кво ли не са казвали...
                    те сига са ангаже с малките търгове
                    а па то две нища едновременно никак не е лесно

                    Коментар


                    • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

                      Някой знае ли кога се очаква да се открие процедурата за приватизация за Юрий Гагарин. И каква е причината да се бави досега?

                      Коментар


                      • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

                        500 на 23,50 първи пъъът

                        Коментар


                        • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

                          цената ще е минимум 35-40 и по-вероятно над 50
                          само свръх готините машинки и земята ще платят акциите до 35 при ликвидация
                          аз се насветках яко още на 8 лева и бях решил да бегам на 25 обаче това е златце бе хора

                          Коментар


                          • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

                            нормално е когато видят ръст на акциите си
                            продавачите да се отдръпнат

                            Коментар


                            • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

                              Старо, и при холдингите имаше много оборот до момента в който започнаха да се вдигат. Сега виж колко е предлагането! И при Гагарин ще се случи същото. Умните купуват сега а останалите се напъват като скочи цената

                              Коментар


                              • Юрий Гагарин БТ - заслужава ли да е така подценено

                                Spored men problem pri GAGBT e neznachitelnia free float. Dokolkoto znam toj e ne poveche ot 2%, kato veroiatno goliama chast ot tezi okolo 20 000 akcii sa vyv rabotnici i bivshi rabotnici koito sa zabravili che imat takiva akcii ili pyk si gi darjat ot santimentalni chuvstva.

                                Коментар

                                Working...
                                X