IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юрий Гагарин АД (YGAG / GAGBT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Булгартабак Холдинг АД продава 67% от Пловдив - Юрий Гагрин БТ АД в пакет, останалото - на дребно
    Булгартабак Холдинг АД планира продажбата на акциите на Пловдив - Юрий Гагрин БТ АД да се извърши през последната седмица на м. Септември 2006г., при условията на “Смесен, закрит аукцион”, съгласно Приложение №11 от Правилника на БФБ-София АД. На аукциона ще бъде предложен, като един лот, мажоритарен пакет акции, представляващ 67% от капитала на “Пловдив – Юрий Гагарин БТ” АД. Останалите акции ще се предлагат на лотове от една акция. Това беше съобщено във виртуалната Информационна стая за "Пловдив-Юрий Гагарин-БТ" АД, която от холдинга пуснаха във връзка с предстоящата продажба.

    Булгартабак Холдинг притежава 808836 акции на дружеството съставляващи 80,57% от капитала. Така след продажбата свободно прехвърляемия дял (free float) от капитала на Пловдив - Юрий Гагрин БТ АД на БФБ ще се увеличи с 13.53%. Към 30 юни по данни на ЦД стойността му за акционери с до 5% участие е 13.58%, а за такива до с до 10% участие – 19.43% (без да се отчита свързаност между собствениците).


    Булгартабак Холдинг АД се е ангажирал още да съдейства на бъдещия мажоритарен акционер негов представител да бъде назначен за прокурист на Пловдив - Юрий Гагарин БТ, както и за свикването на общо събание в разумен срок, с дневен ред по предложение на акционера.

    Предприятието е създадено още през 1964 г. То е единствен производител в България на опаковки, филтърни пръчки, нестандартно оборудване и резервни части за цигарената и тютюневата промишленост. Площадката на предприятието, с площ от 101,883 кв. м, е разположена в Северната индустриална зона на гр. Пловдив, в близост на Пловдивския международен панаир. Производствените и административни сгради са на площ от 26,000 кв. м, а складовите помещения - 10,000 кв. м.

    Броят на заетите понастоящем е 710 души.

    Системата за управление на качеството на Дружеството е сертифицирана от SGS за ISO 9001:2000

    Коментар


    • не си много прав
      стой си мирно и гледай как 16 компании ще драпат да го прилапат. А после естествено ще трябва търгово на цена мин. това което са платили на търга - т.е. към 60-70 лв.

      Коментар


      • Кофтииииии
        ако пакетите са 67 и още по-зле 75% то никой няма да ще да вземе мойте кирливи бройки
        освен търгово да чакаме а?

        От "Юрий Гагарин" ще се предложат 67% или 75%


        Все още няма окончателно решение за това колко да е мажоритарният пакет от пловдивското дружество за производство на опаковки "Юрий Гагарин БТ", който да се предложи на инвеститорите. Вариантът, който засега предлагат от консултанта по сделката ("Балканска консултантска компания" - "Събев и съдружници" - "Еврофинанс") е на борсата да се пусне пакет от 67%, а останалите акции ще се предлагат на лотове от една акция (холдингът държи малко над 80% от дружеството). Според източници на "Дневник" обаче много от потенциалните участници в процедурата искат предлаганият мажоритарен пакет да е 75%. Виртуалната информационна зала за "Юрий Гагарин БТ" вече е достъпна за потенциалните купувачи на адрес www.gagarin-dataroom.com. Инвеститорите ще могат да задават въпроси и да получават отговори онлайн.

        Холдингът планира продажбата на акциите да се стане през последната седмица на септември 2006 г. Интерес към продаваното предприятие вече са заявили 16 компании, като все още продължава разпращането на кратка информационна справка за дружеството до инвеститорите.

        Следващото дружество от системата на холдинга, което също ще бъде раздържавено през фондовата борса, най-вероятно ще е "Пазарджик БТ". След това ще се открият процедурите за "Сандански БТ" и "Гоце Делчев БТ".

        Коментар


        • Булгартабак холдинг преоткри възможностите на интернет
          Специален сайт ще информира бъдещите инвеститори на Пловдив - Юрий Гагарин БТ

          От 28 август (понеделник) заинтересованите купувачи на контролния пакет на пловдивското дружество "Юрий Гагарин БТ" ще имат постоянен достъп до необходимата им база данни за дъщерната на холдинга фирма. Информацията ще се намира на адрес www.gagarin-dataroom.com.

          Делян Петришки

          Поддържането на електронната страница е предвидено да продължи до приключване на продажбата на всички или определен от "Булгартабак холдинг" брой от акции или до момента на вземане на решение от корпоративните органи на холдинга за прекратяване на процедурата за продажба на ценните книжа. Във всеки случай генерирането й ще спре не по-късно от 31 декември тази година.
          Достъпът до информацията ще бъде ограничен. Пътят за получаването й включва попълване на електронен формуляр и заплащане на еднократна сума от 2000 евро без ДДС, срещу които заинтересованите лица ще получат парола за достъп до виртуалната информационна зала.
          Въпреки платения достъп до информацията холдингът предупреждава, че информацията, съдържаща се в меморандума и останалите документи във виртуалната зала, не е подлагана на проверка за точност и пълнота. Посочено е още, че дружеството, консултантите, както и техните директори, служители, подизпълнители и агенти не гарантират, че меморандумът, информацията и документите в залата са верни, точни и не са подвеждащи. Поради това те не поемат никаква явна или подразбираща се, настояща или бъдеща отговорност за последствията от позоваването или използването на предоставената информация.
          Организаторите на сайта са предоставили възможност за отправяне на допълнителни въпроси около "Юрий Гагарин БТ" и искането на допълнителни документи, които имат отношение с инвеститорския интерес и приватизационната процедура.
          Поддържането на електронната страница е част от взетото през юли решение за открита процедура по приватизация на пловдивското дружество на пода на БФБ - София.
          Обект на бъдещата сделка са
          808 846 броя обикновени поименни безналични акции, или 80.57% от регистрирания капитал на "Юрий Гагарин БТ", които към момента са в притежание на "Булгартабак холдинг".
          По непотвърдена информация началото на сделката се очаква да се обяви през втората половина на септември. Според Владимир Каролев от "Балканска консултантска компания", една от фирмите консултанти от избрания консорциум на холдинга, интерес към сделката засега са проявили десетина компании, три от които български. Каролев заяви, че от българска страна, фирмите притежават необходимите финансови възможности за участие в аукциона, без обаче да имат необходимия опит в бранша. Имената им все още се пазят в тайна. Неясна остава и стратегията на холдинга за продажбата на мажоритарния пакет. Обсъжданите варианти са три. Два от тях, съответно за пускане на пакети от 51% и 67%, предвиждат привличане на стратегически инвеститор. Третият включва продажбата накуп на целия дял на холдинга и е ориентиран към институционализиран купувач. Владимир Каролев смята, че има голяма вероятност "Булгартабак холдинг" да предпочете междинния вариант (за пакета от 67%), като останалите акции ще се пуснат в друг сегмент. Продажбата на двата сегмента ще стане едновременно за постигане на по-голяма конкуренция, а оттам и на по-висока цена за акция.

          Коментар


          • Христо Лачев, ИД на Булгартабак холдинг: Приватизацията ще стане по най-прозрачен начин
            Разговаря Делян Петришки


            - Г-н Лачев, на какъв етап са подготвителните работи по приватизацията на холдинга? Ще се постигне ли търсената от инвеститорите прозрачност на процедурата?

            - По отношение продажбата на "Пловдив - Юрий Гагарин - БТ" АД вече се финализират всички документи, които ще бъдат на разположение на потенциалните инвеститори. Очакванията са продажбата да бъде осъществена чрез борсата до края на септември. По отношение на останалите дружества, обявени за продажба, се изготвят необходимите за продажбите анализи. Определените методи предполагат максимална прозрачност и считаме, че инвеститорите ще бъдат удовлетворени от начините на провеждане на продажбите.

            - Оказва ли се съпротива срещу приватизацията на отделните дъщерни дружества? Актуален ли е все още въпросът за "социална приватизация"?

            - Процесите по продажба на отделните дружества ще бъдат организирани по най-прозрачния възможен начин, поради което не очаквам съпротива срещу осъществяването на продажбите. По отношение на "социалната приватизация" - определените методи - чрез борса или конкурси с единствен елемент цена - не предполагат такава.

            - Каква ще бъде съдбата на холдинга след приватизацията? Ще спечелят ли от приватизацията му дребните акционери?

            - Както многократно сме заявявали, предвижда се след преструктурирането да се постигне оптимизиране структурата и функционирането на холдинга, който да се състои от 2 цигарени дружества и едно за преработка на тютюн ("Плевен БТ" АД). Решения по отношение приватизацията на така структурирания холдинг ще бъдат взети на по-късен етап. По отношение на дребните акционери - може да се предполага, че при постигане на високи цени при продажба на дружествата от структурата на холдинга чрез борсата и те биха спечелили от покачването цената на акциите, както и от разпределяните дивиденти при постигане на по-ефективното управление.

            - Предвижда ли се схема за поредно изкупуване на дялове чрез компенсаторни инструменти?

            - Такава схема не се предвижда, плащането на цената за продаваните пакети акции от дружествата ще бъде изцяло в парични средства.

            - Предвидено ли е в приватизационната стратегия преимуществено изкупуване в бъдеще на български тютюни от новите мажоритарни собственици?

            - Решение на новите мажоритарни собственици е какви количества и сортове тютюни ще изкупуват, като се имат предвид идеите им за развитие на съответното дружество.

            - Работи ли се по промяна на структурата на сортовете тютюн, които ще се обработват от приватизираните дружества?

            - Към настоящия момент няма необходимост от промяна на структурата на сортовете тютюн, които се обработват от дружествата.


            Преструктурирането на холдинга приключва до края на годината

            Дружествата на цигарения холдинг "Булгартабак" в Пловдив и в Стара Загора ще се продават като цигарени фабрики.

            При многократни обсъждания и коментари с министъра на икономиката и със синдикатите е коментирана идеята за продажба на тютюневите предприятия в Стара Загора и в Пловдив с лиценз за производство на цигари, но без право да произвеждат марките, които се произвеждат там сега. Обемът, който се произвежда в тези дружества, ще бъде пренасочен към фабриките в София и в Благоевград. Това е едно от предложенията на ръководството на холдинга за преструктуриране на компанията.
            Първоначалната идея беше производството на "Слънце Стара Загора БТ" да премине в "Пловдив БТ", което на практика означава старозагорската фабрика да се затвори.
            Преструктурирането на холдинга върви по график. Очакванията са процедурата за дружеството за производство на опаковки "Юрий Гагарин БТ" да започне до началото на септември. Делът на холдинга в дружеството е малко над 80% и ще се продава чрез фондовата борса. В момента с консултанта (консорциум между "Балканска консултантска компания" - адвокатско дружество "Събев и съдружници" - "Евро финанс") се уточнява как да се предложи мажоритарният пакет - дали 51% или 67%. Мандатът на консултанта е да подготви за продажба общо 12 дружества, които се занимават с преработка на тютюн. Тези, които са публични, като например "Пазарджик БТ", ще бъдат пуснати на борсата, а за другите ще се обявят конкурси. Оборудването в бившите цигарени фабрики пък ще бъде демонтирано и продадено като актив, като се вземат мерки да не се стигне до злоупотреба със съоръженията.
            Преструктурирането на холдинга се очаква да завърши до края на годината. В оздравения холдинг ще останат само цигарените фабрики "София БТ" и "Благоевград БТ", както и тютюневото дружество в с. Ясен.
            От тази година фабриката в с. Ясен за първи път ще обработва и ориенталски тютюн. През миналата година в модернизацията на предприятието бяха вложени 5 млн. евро, като сега е направено още едно подобрение за 500 хил. евро, което ще позволи обработката освен на еднолистен и на ориенталски тютюн.
            Заради предсрочно увеличените акцизи на цигарите от началото на тази година фабриките на холдинга отчитат спад в продажбите. Приходите на благоевградската фабрика за първото полугодие на тази година са 70 млн. лв., а за същия период на миналата година - 60 млн. лв. Наполовина е и печалбата на дружеството - 7 млн. лв., срещу 14 млн. лв. през 2005 г. Аналогична е ситуацията и в останалите три цигарени предприятия

            Коментар


            • Продават цигарена фабрика в Интернет
              Десислава Янкова

              Инвеститори ще получават цялата информация за предстоящата продажба на тютюневата фабрика "Пловдив-Юрий Гагарин-БТ" АД във виртуална стая, съобщиха вчера от "Булгартабак холдинг".
              Целта е при продажбата да има максимална публичност и прозрачност, обясниха от холдинга.
              Датата, на която акциите ще се пуснат за продажба на борсата, ще се определи в средата на месец септември. "Булгартабак-Холдинг" АД притежава 80,57% от капитала на "Пловдив-Юрий Гагарин-БТ" АД. Пловдивското дружество е от най-желаните за приватизация.

              Коментар


              • “Информационна стая” в интернет за “Юрий Гагарин-БТ”
                "Булгартабак холдинг" организира виртуална информационна стая за продажбата на пловдивското предприятие "Юрий Гагарин-БТ" през фондовата борса. Това се казва в писмо на холдинга до управата на борсата, публикувано на интернет страницата на БФБ-София.
                Сайтът, който предоставя информация на потенциалните инвеститори, се организира по съвет на консултантите при преструктурирането на "Булгартабак" (консорциумът Адвокатско дружество "Събев и съдружници" - "Евро-финанс" АД - "Балканска консултантска компания" ООД)
                В инфостаята се предвижда на инвеститорите да бъде предоставена обширна допълнителна информация за дружеството, включително информационен меморандум, с цел подпомагане решението им за участие при продажбата на пакета акции на борсата.
                Информацията, свързана с "Юрий Гагарин" АД и условията, при които ще бъде предоставяна ще бъдат достъпни в електронен вид на интернет адрес: www.gagarin-dataroom.com.
                Виртуалната информация ще бъде достъпна за инвеститорите в пълен обем от 28 август 2006 г.
                Кандидатите за акциите на дружеството ще имат възможност да задават своите въпроси и да получават отговори он-лайн, като въпросите и отговорите ще бъдат общодостъпни. Отделно инвеститорите ще имат възможност да посетят дружеството и на място. В средата на септември се очаква да бъде определена датата за стартиране на продажбата на акциите.

                Коментар


                • Nai-hubavoto e che posle shte triabva da ima targvo predlagane:-) i ne samo 50 - ami i do 100 moje da gi izbushim - Vse pak Yuriy Gagarin znae kak se kara Raketa:-)

                  Коментар


                  • UUUP 50 leva

                    Коментар


                    • Специален сайт ще представя "Юрий Гагарин БТ" пред инвеститорите
                      Продажбата ще бъде след средата на септември
                      Таня ДЖОНКОВА | днес, 19:20 | E-MAIL


                      Специален сайт ще представя дружеството за производство на опаковки "Юрий Гагарин БТ" пред потенциалните инвеститори, предвижда стратегията на консултанта по продажбата на компанията - консорциум между "Балканска консултантска компания", адвокатско дружество "Събев и съдружници" и инвестиционния посредник "Евро финанс".

                      Плановете са интернет страницата да е активна до края на месеца. За първи път залата, която по принцип се създава в продаваното дружеството, за да предоставя информация за него, ще е виртуална. В зависимост от интереса, който "Юрий Гагарин" ще предизвика, ще се определи и датата, на която ще започне продажбата му на фондовата борса.

                      Все още не е уточнено как ще се продаде участието на "Булгартабак холдинг" в "Юрий Гагарин БТ", което е малко над 80%, като вариантите са няколко. Първият е на инвеститорите да се предложи пакет от 51%, а останалата част да се продава акция по акция. Вторият метод е мажоритарният пакет да е 67%, като останалите акции отново да се предложат поотделно. Засега най-малко вероятно е да се избере вариантът, в който цялото участие на холдинга се пуска на пазара накуп.

                      Според експертите недостатъците на варианта да се предложи пакет, който не гарантира пълен оперативен контрол над дружеството, са, че това може да отблъсне част от стратегическите инвеститори. Становището на консултанта е, че е по-добре да се продаде мажоритарен пакет, който да даде пълен контрол на новия собственик.

                      Информационният меморандум за "Юрий Гагарин БТ" вече е готов и предстои тази седмица да се даде за одобрение от холдинга. Кратка информационна справка за дружеството е изпратена до широк кръг потенциални участници в процедурата, като сред тях има консултантски компании и стратегически инвеститори. До момента има изпратени седем писма за инвеститорски намерения, като и български, и чуждестранни компании се интересуват от дружеството.

                      Очаква се до края на месеца да е готова документацията за "Пазарджик БТ" и "Сандански БТ". Плановете са пазарджишката фабрика, която е публична, да се продава на борсата.

                      Мандатът на консултанта е да подготви за продажба общо 12 дружества, които се занимават с преработка на тютюн. Тези, които са публични, ще бъдат пуснати на борсата, а за другите ще се обявят конкурси. Оборудването в бившите цигарени фабрики пък ще бъде демонтирано и продадено като актив, като се вземат мерки да не се стигне със злоупотреба със съоръженията.

                      Коментар


                      • Нещо няма купувачи ....А и фаворит продават,какво ли означава?

                        Коментар


                        • Сравнен със слабия отчет за първото тримесечие, сегашния си е направо супер. голямата загуба от Q1 е заличена, големия спад на приходите също е почти компенсиран.
                          Доста хора ще бързат да влязат в позицията преди старта на приватизацията през септември и дотогава мисля че цена 50 лв. ще бъде преодоляна.
                          Успех!

                          Коментар


                          • Пловдив Юрий Гагарин отчете загуба в размер на 156 хил. лв

                            29.07.2006 11:07 ч.
                            News.Plovdiv24.com


                            За първите шест месеца на годината Пловдив Юрий Гагарин БТ АД-Пловдив излезе на загуба, която възлиза на 156 хил. лв. Това стана ясно от публикувания неконсолидиран отчет на БФБ-София. За шестте месеца на миналата година тютюневото предприятие отчете печалба в размер на 1,65 млн. лв.

                            Приходите от продажби на продукция на вътрешния пазар намаляват с 12% до 15,7 млн. лв., а тези на външния се увеличават с 63% до 1,7 млн. лв. Разходите по икономически елементи бележат минимално повишение с 4% и достигат 18,6 млн. лв. Пловдив Юрий Гагарин излиза на минимална печалба от обичайната си дейност в размер на 24 хил. лв. Причината за крайната загуба са предимно разходите за лихви през периода, които достигат 226 хил. лв.


                            Вземанията на тютюневото предприятие нарастват 2 пъти до 3,2 млн. лв. главно в частта им „вземания от свързани предприятия“, които възлизат на 1,14 млн. лв. Паричните средства към 30 юни възлизат на 4,021 млн. лв.


                            През полугодието Пловдив Юрий Гагарин има дългосрочни задължения към банкови институции, възлизащи на близо 7 млн. лв. по сключен договор за кредит за закупуване на машини и оборудване. Текущите задължения нарастват до 6,9 млн. лв. при 5,3 млн. в началото на годината.


                            Основният капитал е 1,004 млн. лв., а собственият – 37,999 млн. лв. Основни акционери в дружеството са Булгартабак Холдинг АД с дял от 80,57%, юридически лица притежават 16,04%, а останалата част от капитала е собственост на физически лица.


                            Дружеството обслужва основно останалите предприятия от групата Булгартабак, като около 87% от приходите са реализирани от сделки в самата група.


                            На 22 юни Надзорният съвет на "Булгартабак – холдинг" АД одобри метод на продажба на притежаваното от “Булгартабак холдинг” АД акционерно участие в капитала на "Пловдив – Юрий Гагарин БТ" АД, чрез публично предлагане на Българската фондова борса – София. В отчетите на Пловдив Юрий Гагарин е записано, че се предвижда продажбата да стартира в началото на месец септември.


                            На днешната търговска сесия 97 акции от Пловдив Юрий Гагарин смениха своя собственик при средна цена 44,52 лв., при което дружеството загуби 0,78% от пазарната си капитализация. Оферти за покупка има за 44,1 лв., а за продажба – на 45,99 лв.

                            Информацията е на Investor.bg

                            А в момента се прави безмислен ремонт на стойност 80000лв.

                            Коментар


                            • Каролев: 51% от акциите на "Юрий Гагарин" на борсата
                              Мия Михайлова
                              2006-07-21 15:16
                              чуй



                              До две – три седмици акциите на Юрий Гагарин трябва бъдат пуснати на българската фондова борса, заяви в предаването „Портфейл” на Дарик Христо Лачев, изпълнителен директор на Булгартабак.

                              Според него ключът към оздравяването на холдинга е неговата концентрация, като обясни, че през 2004 печалбата е била 1милион лева, а една година след преструктирането на предприятието печалбата е достигнала 40 милиона.

                              Владимир Каролев, консултант по преструктурирането на цигарения холдинг, предложи акциите на Юрий Гагарин да бъдат пуснати на фондовата борса през месец септември, тъй като през август големите компании почиват.

                              Бих препоръчал минимум 51 процента от акциите на Юрий Гагарин да бъдат предложени за продажба, за да може големите инвеститори да проявят интерес, обясни Каролев.

                              Коментар


                              • Пловдивски ОС вписа промени в управителните органи на Пловдив Юрий Гагарин БТ АД-Пловдив
                                С Решение на Пловдивски ОС от 17.07..2006 год. са вписани следните промени по партидата на Пловдив Юрий Гагарин БТ АД-Пловдив /GAGBT/:
                                - Промени в управителните органи:
                                Заличава като членове на СД: Тунджай Османов Наимов и Венцислав Йорданов Каймаканов;
                                Вписва като членове на СД: Тунджай Османов Наимов и Венцислав Йорданов Каймаканов-изпълнителен директор;
                                - Допуска прилагането на проверения и приет годишен финансов отчет на дружеството за 2005 год.

                                Коментар

                                Working...
                                X