IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юрий Гагарин АД (YGAG / GAGBT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Tozi APOKALIPSIS e malko verojaten v nave4erieto na priemaneto v EC

    Коментар


    • Първоначално изпратено от съни(тя)
      Съмнявам се, ако включваха подобен сценарий щяха да закупят и миноритарния пакет.Не допускам, че не са наясно със ЗППЦК
      За мен лично е много вероятен един доста черен вариант - никакво търгово, разпарчатосване на дружеството и препродажба на добрите производства на свързани дружества за жълти стотинки. При този вариант миноритарите духат супата, а съмнителните групировки и субекти около Баранко си пълнят гушите.
      Дано нещата не се развият така, защото и аз имам акции на GAGBT, но нещата определено не са розови

      Коментар


      • Първоначално изпратено от съни(тя)
        Дали ще има търгово, ще се разбере скоро.
        Но защо толкова държите да има?На какви цени мислите, че ще бъде?
        Първоначално изпратено от ЗППЦК
        7) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Цената, съответно разменната стойност на търговото предложение по чл. 149, ал. 1 и 6 и по чл. 149а, не може да бъде по-ниска от най-високата стойност между:
        1. справедливата цена на акцията, посочена в обосновката по ал. 6; и
        2. средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца, а когато такава не е налице - от най-високата цена за една акция, заплатена от предложителя през последните 6 месеца преди регистрацията на предложението; в случаите когато цената на акциите не може да бъде определена съгласно предходното изречение, тя се определя като по-високата между последната
        емисионна стойност и последната цена, платена от търговия предложител.
        По мои груби сметки средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца е 39,76 лева ...

        Коментар


        • Съмнявам се, ако включваха подобен сценарий щяха да закупят и миноритарния пакет.Не допускам, че не са наясно със ЗППЦК

          Коментар


          • Logi4no e da e mejdu 40 i 45

            Коментар


            • Дали ще има търгово, ще се разбере скоро.
              Но защо толкова държите да има?На какви цени мислите, че ще бъде?

              Коментар


              • Da si napravjat turgovoto za da im e 4ista rabotata- prav si za to4ka 2ra

                Коментар


                • Първоначално изпратено от ЗППЦК
                  Търгово предлагане на закупуване и замяна на акции
                  Чл. 149. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Лице, което придобие пряко или чрез свързани лица повече от 50 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, е длъжно в срок 14 дни от придобиването:
                  1. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) да регистрира в комисията съгласно чл. 151 търгово предложение към останалите акционери с право на глас за закупуване на техните акции и/или за замяната им с акции, които ще бъдат издадени от предложителя за тази цел, или
                  2. да прехвърли необходимия брой акции, така че да притежава пряко или чрез свързани лица по-малко от 50 на сто от гласовете в общото събрание на дружеството.
                  Все пак живеем в България и мисля че т.2 е много вероятна.

                  Коментар


                  • Az mislia taka ako iska da go razbiva kakto si shte paketa no tova niama da my pomogne sdelkata e sklychena i da spored men e absolytno dlazhen da napravi targovo bez znachenie dali my xaresva
                    Az niamam aktzii tochno v tova dryzhestvo no ako imax i nenapravi targovo go prashtam bez da se zamislia direktno na Borsovia arbitrazh
                    Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!

                    Коментар


                    • KFN 6te gi zadulji da napravjat turgovo, za6toto ina4e skandala 6te e goljam. To e jasno 4e za vsjaka prodajba nad 50 procenta prez Borsata trjabva da ima.

                      Коментар


                      • Дори да е приватизация /а не е/, трябва да има търгово, тъй като е извършена на борсата. Ако си позволят просташки да разбият пакета, КФН трябва да ги съсипе от проверки, ако може, и да ги принуди да го направят.

                        Коментар


                        • Ако остане в този си вид Гагарин има само светло минало, но не и бъдеще. Като монополист в опаковките на БТХ нещата са едни, на пазара стават други. Само в Пловдив има поне две печатници, които ще го конкурират успешно в опаковките. Така, че най-вероятно след две години, Гагарин може изобщо да не работи с цигарените фабрики. Няма да може да се вреди. Единствено правилно решение за собственика е да се освободи от всичко което му тежи и да го направи готов да изпълнява широк кръг от поръчки за опаковки. Тежи и ремонта и резервните части, как си представяте новите собственици на цигарените фабрики да плащат луди пари за тази дейност и да не намерят по евтина подръжка на линиите си. Пък и най-вероятно ще преоборудват фабриките след година две. Ако може да се вземат някакви пари за ремонта като дейност изобщо, сега е момента, докато цигарените фабрики са държавни и не са готови да се оправят сами с ремонтите. Нормално е да има съкращения и продажби на активи и парцели даже, но това само би трябвало да увеличи цената на акциите на Гагарин. Търгово ще има според мен, но от следващия /истинския / собственик, който има производствена насоченост. По мое мнение след около година и половина.

                          Коментар


                          • ,,Баранко" не обмисля търгово предложение за ,,Гагарин БТ"
                            Специалисти са на мнение, че по закон предложение трябва да има
                            Весела Николаева | 10 октомври, 18:07 | E-MAIL


                            ,,Баранко", която стана новият собственик на ,,Пловдив Юрий Гагарин БТ", трябва да отправи търгово предложение за акциите на миноритарните акционери според Закона за публично предлагане на ценни книжа. Ако акционер придобие над половината или повече от две трети от капитала на едно дружество, той трябва да отправи търгово предложение. Въпреки че сделката за дружеството е приватизация, продавач на пакета е ,,Булгартабак холдинг", а не Агенцията за приватизация. И в двата случая държавата продава своя дял, но ако е чрез АП, процедурата е по-различна и търгово не се изисква, коментираха специалисти за "Дневник". В този случай продавачът ,,Булгартабак" е търговско дружество и затова предложение трябва да има. В Комисията за финансов надзор все още не са постъпили документите по сделката и оттам уточниха, че могат да коменират само юридическото задължение на мажоритаря в подобни случаи, но по този случай нямат данни, за да дават точна информация.
                            Пред "Дневник" обаче управляващият на "Баранко" Владимир Бонев заяви, че търгово предложение няма да има и че ще се спазят законовите изисквания. Според него по-голяма яснота ще има в четвъртък.
                            Единият от начините да се избегне търгово предложение е, ако мажоритарният собственик раздроби пакета си. Цената, предлагана за акция при търгово предложение, трябва да е справедлива и да не ощетява миноритарните акционери според наредбите на КФН. За определянето й има различни начини - това може да е по-високата пазарна цена на акциите от последните седмици, но може да се смята и стойността на активите. След като стана ясно кой е новият собственик, акците на ,,Гагарин БТ" паднаха под 40 лв. и във вторник 26 хил. изтъргувани книжа поевтиняха до 38.02 лв. Все още от ,,Баранкo" не са обявили какво ще правят с дружеството, като дори обясниха, че не знаят какво е реалното състояние на фабриката.
                            ,,Баранко" ООД е дъщерна компания на кипърската офшорка ,,Баранко ко лимитид", но официално не е ясно кой точно стои зад нея. Закупените 67% чрез аукцион на Българската фондова борса струваха на компанията 27.6 млн. лв., като от фирмата поясниха, че е нормално да се изтегли кредит за покупката, но отказаха да съобщят името на банката. Още в деня на продажбата три независими източника на ,,Дневник" свързаха покупката с Първа инвестиционна банка, откъдето обаче се разграничиха официално с мотива, че банка не може да притежава нефинансови дружества. Според Владимир Бонев покупката е станала директно чрез инвестиционния посредник ,,Първа финансово-брокерска къща", не чрез банката.
                            Въпреки че няколко инвеститора заявиха интереса си към приватизацията на ,,Гагарин БТ", на аукциона единствената оферта беше на ,,Баранко". Официален интерес към дружеството прояви и австрийската Meyr-Melnhof Karton AG.




                            Попитахме брокерите


                            | 10 октомври, 18:19 | E-MAIL



                            Какви са очакванията на пазара от новия собственик на "Пловдив Юрий Гагарин БТ" и как виждате бъдещето на фабриката след продажбата?
                            Красимир Атанасов, "Елана"

                            Единственото известно за новия собственик на фабриката е, че е неизвестен. Отново подозрения витаят в пазара за реалния собственик, но на всички е ясно, че не е реален стратегически инвеститор. Пазарът бързо реагира на подобна безтегловност и позицията загуби своето лустро. Изключително силно прокънтяха и думите на новия собственик, че все още не знае какво ще прави с фабриката. Доста неадекватно отношение към 27 милиона инвестиция. Трудно ми е да повярвам, че истински инвеститор няма да знае какво купува, особено в този размер. Тази картина остава горчив привкус в сегашните и потенциалните инвеститори, но вероятно това е и целта. По всичко личи, че по-скоро ще наблюдаваме преструктуриране и препродажба на части от компанията вече на стратегически инвеститори. Последните явно са се отказали да правят подобни упражнения самостоятелно, което е нормално, след като не това е техният бизнес. Решението е някой друг да свърши тази работа със съответното възнаграждение. Остава отворен въпросът доколко висока бе платената цена при липса на други кандидати и дали има истински интерес към дружеството.
                            Константин Абрашев, Бенчмарк

                            Преди провеждането на аукциона по-голямата част от пазара вярваше, че мажоритарният дял от "Юрий Гагарин БТ" ще бъде придобит от някое от имената в полиграфията, които заявиха интерес към сделката. Оказа се, че това съвсем не е така, както вече е ясно на всички. Към момента цари пълна мистерия около намеренията на новия собственик, което държи пазара в напрегнато очакване. Това може да се проследи и от цените през последните сесии. След сключването на сделката купувачът не потърси публичност, а предпочете да остане в сянка, което би могло да се тълкува, че и за бъдещите му намерения миноритарните акционери по-скоро ще гадаят.

                            Относно бъдещето на предприятието вариантите не са много, като най-добрият за всички е дружеството да бъде преструктурирано и след това да му се търси стратегически купувач, който да го развива и след договорените поръчки с "БТ холдинг". Лошият сценарий, вече сме го наблюдавали редица пъти. Вярвам, че нивото на пазарните участници се повиши значително през последните години и управлението на компанията намира адекватен отговор в капитализацията й. По тази причина смятам, че от съществено значение за цената на акциите на компанията ще бъдат бъдещите й резултати.
                            Цветомир Илиев, ПОД "Алианц България"

                            Липсата на новини в първите дни след аукциона за новия мажоритарен собственик на "Юрий Гагарин" породи доста притеснения в миноритарните акционери на дружеството. Оказа се, че те не са и съвсем безпочвени поради неучастието в търга на сериозните чуждестранни инвеститори, заявили интерес към компанията - австрийската "Майр Мелнхоф", словашката "Графобал" и италианската "Атикарта". Новият собственик "Баранко" ЕООД няма традиции в тютюневия бранш и е малко вероятно да има сериозни намерения за развитието на "Юрий Гагарин". Най-вероятната версия е интересът им да бъде насочен към преструктуриране на дружеството, закриване на нерентабилните производства и оптимизиране на разходите. Това значително би подобрило финансовите показатели на "Юрий Гагарин" и би спомогнало за последващото му препродаване на чуждестранен инвеститор от сектора. Това е предпоставка за сериозен ръст в цените на акциите на дружеството в по-дългосрочен план, като най-вероятно сегашните нива от 38 лева са дъното по позицията. Благоприятно влияние върху борсовата търговия би оказало публично деклариране на намеренията на новия собственик, с което да хвърли повече светлина около бъдещето на "Юрий Гагарин".
                            *Мненията не представляват препоръка за покупка или продажба на акции на "Пловдив Юрий Гагарин БТ"

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Bill-bg
                              Ще има ли търгово според вас.
                              не

                              Коментар


                              • Ще има ли търгово според вас.

                                Коментар

                                Working...
                                X