IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юрий Гагарин АД (YGAG / GAGBT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Profita im moje i da stane nad 100 procenta

    Коментар


    • i spored men za da platiat tazi cena dobre sa si napravili smetkata.....taka che shte poziveem i shte vidim........

      Коментар


      • А според мен, ще го препродадат с 50% профит след година, на някой от големите в бранша. Все пак вече имат опит с продажби в този сектор.
        Успех на всички

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Longin

          тогава цената щеше да е доста под 30 лв...така че пак сме добре, въпрос на гледна точка
          ....и на участие!

          Коментар


          • http://www.capital.bg/show.php?storyid=285993

            Коментар


            • но спокойно, можеше и много по лошо да е - да се бяха отказали всичките кандидати и тогава Гагарин щеше да си е все още държавен, хахахаха

              тогава цената щеше да е доста под 30 лв...така че пак сме добре, въпрос на гледна точка
              "the trend is your friend until the end..."

              Коментар


              • Първоначално изпратено от GALBA
                Какво е лошото на новината,сподели.
                Лошото е, че ако бяха австрииците щеше да е много по хубаво. ама на тях явно 33 лв им е скъпо, което е показателно - щото те ако не могат да си направят сметката то кой ще може... ако бяха Майр Мелнхоф или поне Графобал, само заради фактора "доверие" цената може би вече щеше да е 44-45 вместо 38. така ми се струва на пръв поглед...
                "the trend is your friend until the end..."

                Коментар


                • Samo bezumec 6te razsipe tova hubavo predprijatie. Partnjorite na PIB ne sa takiva- njama likvidirano predprijatie ot tjah. Spored men scenarija 6te e slednija- 1. Sukra6tenija na izli6nite rabotnici, prodajba na izli6nite mo6nosti i moje bi turgovo.. Poznaite kakva 6te stane s4etovodnata stoinost sled tezi stupki- 60,70...A imat i dogovori za godini napred. Ne vjarvam da padne pod sega6nite niva, no i da stane 6te e za kratko. To i v momenta komai s4etovodnata stoinost e nad 40leva.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от kaputov
                    Лошата новина се потвърди

                    Собственик: БАРАНКО ЕООД
                    Дружество: ПЛОВДИВ - ЮРИЙ ГАГАРИН - БТ АД
                    Процент преди промяната: 0%
                    Процент след промяната: 67%
                    Дата на прехвърлянето: 05.10.2006
                    Какво е лошото на новината,сподели.

                    Коментар


                    • Баранко не е чак толкова лошо дружество. Време беше Ковачки да влезе и в този бизнес .

                      Коментар


                      • от кога БАРАНКО ЕООД има интерес към ЮРИЙ ГАГАРИН - БТ АД, някой знае ли или Станишев си изигра най-добре картите?!
                        не е препоръка!!!

                        Коментар


                        • Лошата новина се потвърди

                          Собственик: БАРАНКО ЕООД
                          Дружество: ПЛОВДИВ - ЮРИЙ ГАГАРИН - БТ АД
                          Процент преди промяната: 0%
                          Процент след промяната: 67%
                          Дата на прехвърлянето: 05.10.2006

                          Коментар


                          • v-k Monotor- “Юрий Гагарин БТ” показа как да се продава “Булгартабак” *
                            Методи В. Методиев


                            Дружествата от системата на "Булгартабак" да се продават чрез фондовата борса, като най-бърз и прозрачен метод, препоръчват експертите.
                            През миналата седмица се осъществи приватизацията на едно от дружествата на “Булгартабак Холдинг” * “Юрий Гагарин БТ”. Това е първата голяма сделка от т.н. “Стратегия за приватизация и преструктуриране на “Булгартабак Холдинг”.
                            Ние бихме искали да дадем нашата положителна оценка за случилото се.
                            Какво показват фактите?
                            “Юрий Гагарин БТ е създадено през 1964 г. То е единствен производител в България на опаковки, филтърни пръчки, нестандартно оборудване и резервни части за цигарената и тютюневата промишленост. Площадката на предприятието, с площ от 101 883 кв. м., е разположена в Северната индустриална зона на гр. Пловдив, в близост до Пловдивския международен панаир. Производствените и административни сгради са на площ от 26 000 кв. м., а складовите помещения * 10 000 кв. м. Броят на заетите понастоящем е 710 души.
                            От 1993 г. до началото на месец септември 2006 г. в България бяха осъществени 2 918 приватизационни сделки на цели предприятия и 3992. на миноритарни пакети от акции. Преди осъществяването на приватизационната сделка с “Юрий Гагарин БТ” дружествата с над 50% държавно участие бяха 6, а дружествата с под 50% са 56 по данни на Агенцията за приватизация.
                            “Булгартабак Холдинг” продаде своя дял от 80.57% в предприятието чрез Българската фондова борса на два смесени закрити аукциона на 3 октомври. Акциите бяха разделени на два пакета: мажоритарен (67% от капитала) и миноритарен (13.57%). Останалите 19.43% се търгуват на борсата. При мажоритарния дял минималната цена за акция беше определена на 33.51 лв., (общо 22.54 млн. лв.) за 67%. Постигнатата средна цена надвиши минималната и достигна 41.04 лева за акция или общо сделката е на стойност от 27 606 541 лв. При пакета от 13.57% беше предвидено книжата да се продават поединично на минимална цена от 31.16 лв. за акция. В сесията за миноритарния пакет на дружеството достигнатата средна цена беше 36.71 лева за акция и постигнатата обща сума е 4 827 989 лв.
                            Все още не е обявен официалният нов собственик на дружеството. По неофициална информация интерес към покупка на печатницата са проявили над 10 чуждестранни и български компании.
                            Защо и как трябва да се приватизират и останалите дружества на “Булгартабак Холдинг”?
                            Абсурден е стремежът на държавата да се намесва в пазарната икономика, стремейки се да “регулира” и “управлява”. Това изначално е обречено на провал. В повечето развити икономики държавата се стреми да не изземва функциите на частния сектор. Държавното притежание на активи е част от нерегламентираната є намесата в икономиката, като притежаването им трябва да бъде аргументирано. При липса на релевантни аргументи държавното стопанисване на активи е нелегитимно. С опитите є да “регулира” свободните пазарни детерминанти тя изкривява пазарните сигнали и изкуствено пренасочва труд и капитал в неконкурентно способни сектори от икономиката.
                            След влизането в ЕС и отпадането на митата за внос демонополизирането на тютюневия бизнес ще се случи по естествен пазарен начин, защото по-ефективните производители ще изместят ниско ефективните. Освен това през следващите години акцизите върху местните цигари постепенно ще нарастват (в момента те са в размер на 37.5 евро за 1 000 цигари), за да се достигне изискваното от Европейския съюз минимално ниво от 64 евро за 1 000 цигари. Това ще гарантира появата на относителна загуба на конкурентност спрямо чуждите производители.
                            Основните положителни аспекти от приватизацията на дружествата могат да се сведат до: 1) по-голяма конкурентоспособност; 2) по-рационално използване на инфраструктурата; 3) по-голяма прозрачност към потребителите; 4) по-голяма ефективност; 5) по-голяма иновативност; 6) по-добро качество на предлаганите продукти.
                            Съществуват следните приватизационни процедури установени в закона за приватизацията и следприватизационния контрол:
                            1. Публично предлагане;
                            2. Публичен търг;
                            3. Публично оповестен конкурс;
                            4. Централизиран публичен търг.
                            Най-добрият от тях е чрез листването на дружествата на фондовата борса (както беше осъществена сделката с “Юрий Гагарин БТ”). По този начин, от една страна, ще се спазят принципите на пазарната икономика, ще се постигне максималната възможна цена (определена от свободните движещи сили на пазара) и в най-голяма степен ще се изпълни изискването за прозрачност при приватизационните сделки, а от друга, ще се повиши доверието на чуждестранните инвеститори в българския капиталов пазар.

                            Коментар


                            • v-k kAPITAL- Маскиран купувач за "Юрий Гагарин БТ"
                              Фабриката на "Булгартабак" е купена от софийската фирма "Баранко", свързана с Първа инвестиционна банка

                              Собственикът на пловдивския завод има гарантиран пазар за следващите три години


                              Кой е купувачът? Това беше най-често задаваният въпрос в софийското сити дни след като във вторник и Българската фондова борса и "Булгартабак холдинг" се похвалиха с не само успешна, но и прозрачна сделка за продажба на контролния пакет от "Пловдив - Юрий Гагарин БТ".
                              Въпросът така и не получи своя официален отговор до редакционното приключване на вестника. Единствената оповестена както от борсата, така и от продавача информация беше, че цената за 67% от капитала на фабриката е 27.6 млн. лв., или 41.04 лв. за акция, което е с 22.5% над минималната цена от 22.54 млн. лв. (33.51 лв. за акция). Както и че в същия ден поединично са изтъргувани още 13.57% от акциите на "Юрий Гагарин". Посредник на продавача бешe консорциумът от "Балканска консултантска компания", "Събев и съдружници" и "Еврофинанс".
                              Извън мистерията около купувача факт е, че се случи първата реална сделка за продажба на ключово предприятие от системата на "Булгартабак". Както и че тя премина гладко, без възможности за обжалване и постигнатата цена по общо мнение на продавача и участниците на капиталовия пазар е висока - общо над 32 млн. лв. Като стойност това е най-голямата приватизационна сделка за мажоритарен дял, сключвана на българската борса. Освен това "Юрий Гагарин" е сред малкото държавни фабрики, които ще бъдат продадени през тази година.

                              Виж кой купува

                              По неофициална информация купувач е фирма "Баранко" ЕООД - регистрирана в София и притежавана от "Баранко ко лимитид" - Кипър. Сделката беше потвърдена пред "Капитал" и от управителя на дружеството Владимир Бонев. "Управител съм едва от 28 септември и не съм запознат със сделката и перспективите пред "Юрий Гагарин", каза той. Според няколко независими източника от политическите и борсовите среди новият собственик е свързан с Първа инвестиционна банка (ПИБ). Доказателство за това е, че Бонев е изпълнителен директор на "София ленд", а увеселителният парк неофициално също се свързва с финансовата институция. Част от активите на атракциона са заложени именно в нея. Според източник от адвокатските среди Бонев е бил в ръководството на фалиралата Кредитна банка, а по-късно е започнал да работи за собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. "Не мога да коментирам връзка със собствениците на ПИБ. Не съм комуникирал с тях и не намирам връзка на банката с "Баранко", каза Бонев. От ПИБ заявиха, че банката не е купувач на "Юрий Гагарин" и в предмета й на дейност не влиза придобиване на предприятия.
                              "Баранко" е неизвестна за цигарения и печатарския бранш компания. Тя е учредена в средата на тази година. Първоначално управител е Любомир Тодоров, който е в ръководството и на фирми, свързани с ПИБ и енергийния бизнесмен Христо Ковачки ("ТЕЦ Марица 3 - Димитровград"). Връзката с банката е по-индиректна - през ЕАЗ - Пловдив, чийто съсобственик "Ски инженеринг" е с акционер "Юлен" - Банско. Това дружество стопанисва лифтовете в курорта и за негови притежатели се сочат Минев и Мутафчиев.
                              Покупката на "Юрий Гагарин" от финансов инвеститор би била по-скоро изненадваща, като се има предвид обявеният интерес от няколко чуждестранни компании от бизнеса с опаковки. Това бяха австрийската "Майр Мелнхоф", словашката "Графобал" и италианската "Атикарта". От централата на "Майр Мелнхоф" казаха, че компанията се е отказала от наддаването заради високата цена. "Графобал" отказаха коментар, но според източници, близки до фирмата, причината тя да не се яви като кандидат е същата. "Атикарта" реши да се оттегли още преди седмица.

                              Разделяй и продай

                              Представителят на новия собственик Владимир Бонев на този етап отказа да коментира бъдещето на фабриката. Очакванията към рисков финансов инвеститор, за какъвто се сочи "Баранко", са за бързо преструктуриране, отделяне и продажба на несвойствените дейности и вероятно в средносрочен план пре*продажба на основното производство на инвеститор от сектора. В случая с "Юрий Гагарин" това означава на първо време нов собственик да има цехът, в който се ремонтират машини за цигарената индустрия. Следващата вероятна стъпка е продажба на цеха за производство на филтри за цигари с най-вероятен купувач фабриките на "Булгартабак". Така в дружеството ще остане основната му дейност - производство на цигарени опаковки и печатарски продукти. Тогава вече този бизнес може да бъде продаден на инвеститор от бранша. Естествено от цялата операция се очаква "Баранко" да излезе с печалба.
                              "Юрий Гагарин" е основен доставчик на кутии и филтри за цигарите на "Булгартабак". Малко преди дружеството да бъде продадено, четирите фабрики в София, Благоевград, Пловдив и Стара Загора са подписали тригодишни рамкови споразумения с него, с които гарантират пазара му.
                              Що се отнася до самия "Булгартабак", сделката е добре дошла, защото 32 млн. лв. не са излишни на холдинга точно преди пълната либерализация на цигарения пазар от 1 януари

                              Коментар


                              • това пък защо го изтопоса тук???

                                Коментар

                                Working...
                                X