IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спарки Елтос АД (ELTS / ELTOS)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• desislawa, ти ли написа тази статия? извини ме, но е доста некомпетентна. Със същия успех можеш да напишеш, че една шивашка фирма е високотехнологична, защото използва CAD/CAM системи. Високотехнологична е компанията, която произвежда високотехнологичен продукт. От статията изобщо не става ясно какво произвежда Спарки Елтос. Само едно място се казва, че това са инструменти. Какво им е високотехнологичното мога само да гадая. Като прочета това изречение "От 1997 г. продуктовата гама на предприятието е почти 100% обновена, като това означава десетки коренно нови модели и стотици нови възли и детайли за тях", разбирам че продуктовата гама си е все същата от 10 г., което е невъзможен срок за всяка висока технология. За такъв срок тя най-вероятно ще стане отживелица.
    А CAD/CAM системите наистина не са никаква новост и е направо смешно да откриваш колелото с тях. Това си е един софтуерен продукт, който отдавна е преминал зрялост и вече се е разклонил в десетки, а може би и повече варианта специализирани приложения за най-различни индустрии.

Коментар

• Статията е в стил "Петилетката - за три години!".....тези системи са от 10-ина години във всяка уважаваща се фирма....Впечатлява ниската печалба спрямо продажбите.
      Иначе - БРАВО на Спарки,че държи фронта!!!
      Ако вземе сега да го купи и БОШ - цена няма да има!

Коментар

• Тука определено се работи сериозно.

Коментар

• мерси за интересната статия

Коментар

• Българската изненада
            Високотехнологичните предприятия

От Десислава Митова, BusinessWeek Bulgaria

Величко Пейков изпълнява рутинните си задачи за деня. Във виртуалното триизмерно пространство на своя компютър той сглобява детайлите на една машината. Машината все още “живее” само в неговия компютър, но е сигурно, че след като бъдат направени всички изчисления и анализи, конструкцията ще бъде здрава и надеждна, а грешките - сведени до минимум.
            33–годишният Величко е ръководител на сектор Механика в ловешкото дружество за електроинструменти Спарки Елтос. Още в първите години след приватизацията на завода новите собственици инвестират значителни средства в разработването на нови продукти, въвеждане на нови технологии, както и на CAD/CAM системи.

Зад трите буквички CAD (Computer Aided Design) се крие компютърна система, използваща специален софтуерен продукт, който подпомага проектирането на определено изделие, възел или цяло съоръжение, така че веднага да влезе в управлявания отново с компютър производствен процес. CAM системата (Computer Aided Manufacturing) е връзката между CAD и реалното производство. Тя дава програмата - в цифров вид - за изработка на дадено изделие. Докато преди няколко години проектирането на изделието е ставало на чертожната дъска, сега приложението на CAD/CAM системата е неизбежно. “ Това промени живота ми” – каза Величко Пейков.

Според някои анализатори България изостава повече от пет пъти по дял на износа на високотехнологични продукти от лидерите сред новите страни - членки на ЕС (Унгария, Чехия и Естония). Песимистичната констатация беше направена в доклада Иновации.бг 2007. Екипът на BusinessWeek България обаче откри в сравнително по-малкия по население град Ловеч едно българско предприятие с високотехнологични мощности от най-ново поколение Спарки Елтос.
            За да оцелее в условията на отворена икономика продукцията на едно предприятие трябва да е конкурентоспособна, т.е. актуална и иновационна. Не внедряваш ли с темпото на конкурентите – отпадаш от пазара. Защото значителна част от потребителите искат и купуват само най-новото, най-модерното. Поради това внедряването на CAD/CAM системи се превръща в задължение за всеки български предприемач.

Спарки Елтос конкурира Bosh и Blaсk & Decker

Преди ерата на CAD/CAM системата в Спарки Елтос срокът за усвояване на едно изделие (от проектирането до неговото производство) е отнемал около две години. С помощта на новата технология процесът вече трае само 6 месеца. Но изгодата не е само в скъсяването на срока за конструиране. “Случва се конструкторът да допусне грешка и без това да се разбере, да се започне изработване на инструментите за самото производство”- обяснява зам. техническия директор Мирослав Колонкин. По думите му би било фатално, ако инструментът се окаже негоден, защото процесът вече е отнел 3-4 месеца и са направени разходи от 10-30 хил. лв. за всяка машина, преди да се открие грешката. В такива случаи продукцията се бракува или се правят корекции, които костват по-къс живот на машината.
            Тези неволи на ръководството на предприятието са вече далечно минало. Чрез CAD/CAM системата процесът значително се ускорява, а вероятността за грешка почти се изключва. Чрез триизмерния модел се разбира къде има допуснати грешки още на етап проектиране. Машината Rapid Prototyping позволява без инструментална подготовка да се генерират от пластмаса с идентични качества на истинския детайл образци с произволна сложност. Процесът трае само един ден. Без вложен един излишен лев функционалният образец е налице. На основата на CAD решенията САМ генерира програми за обработващите машини. “CAD/CAM системата позволява на първо място виртуална проверка на механизмите на машината и на второ място - бързо изработване на действащ образец (прототип), който да видиш и да пипнеш”- посочва Пейков. Вследствие на тази инвестиция през 2006 година бракът в предприятието е намалял с 10%. Използвайки бързо изработените прототипи, търговците могат да маркетират изделието, преди предприятието да е започнало серийно производство и преди да е вложило значителни средства във внедряването му. От 1997 г. продуктовата гама на предприятието е почти 100% обновена, като това означава десетки коренно нови модели и стотици нови възли и детайли за тях.
            Благодарение на CAD/CAM системите процесите се движат паралелно. Конструкторът още не е завършил чертежа си, а документацията вече е подадена в инструменталното производство. Така няколко звена работят едновременно, а процесът се съкращава. Важно е да се отбележи, че 80% от елементите, които се използват за едно изделие, са производство на Спарки Елтос. Останалите 20% са закупени, но те представляват стандартни компоненти - лагери, шнурове, прекъсвачи, винтове.
            Внедряването на CAD/CAM система, обучението и амортизацията общо излиза между 130 до 240 хил. евро. Според изпълнителния директор Николай Кълбов инвестицията се връща за 2-3 години.
            През 2006 г. в предприятието са произведени 550 хиляди инструмента, което е с 27% повече от предходната година. Над 80% от продукцията се изнасят в Русия, бившите ОНД, ЕС, Източна Европа, Средния изток и САЩ. Основни конкуренти са световноизвестни компании като Bosh, Blask & Decker, Hitachi, Makita, Milwaukee, Ryobi, Flex, Hidria Perles. В дружеството работят 1300 души, като развойният отдел се състои от 38 служители. По предварителни данни продажбите за 2006 г. възлизат на 51.6 млн. лв., а печалбата е в размер на 1.2 млн. лв.

Коментар

• Да влакът тръгна, а няма продавачи. Жалко. Май беше едно от последните недооценени дружества на БФБ.

Коментар

• daaa..i az izpusnah tozi vlak((gledax go na 9lv))))..ama to ne moje da se ka4im na vsi4ki vlakove))
                мненията ми не са препоръка за покупко-продажба!

Коментар

• Първоначално изпратено от Слънчев вятър
                  Хане, що си толкоз сигурен, че юриста нема 200-300 акции, па кво е казал има ли големо значение
                  щото е говорил. което означава, че е душил. което означава, че е пйекан шегата настрана. и аз рових доста и на по-високо ниво, когато още акцията се търгуваше малко над номинал. нищо не ми даде основания да си я купя тогава. и влака тръгна без мен сега съм на гарата и подсмърчам но научих урок.

Коментар

• НЕ!

Коментар

• Имам акции на Елтос и се интересувам раздаван ли е дивидент в последните 5 години ?

Коментар

• Хане, що си толкоз сигурен, че юриста нема 200-300 акции, па кво е казал има ли големо значение

Коментар

• Първоначално изпратено от Никодим
                          Какво стана тук? Какъв е този скок ??????
                          Преди два дни бях в Ловеч и говорих със бивш счетоводител на ЕЛТОС и той компетентно ме увери че никакви новини няма и не се очаква да има.
                          Какво се случи тук?
                          Нямам акции и не съветвам нищо.
                          Едно време и аз говорих с юриста на ХДАПАТ , когато бяха 1000лв и той вика , че не може да си обясни това вдигане до 1000лв иначе щял да си купи 100-200 акции на по 300-350 лв, ама нали видя те си отидоха на 8000лв

Коментар

• Какво стана тук? Какъв е този скок ??????
                            Преди два дни бях в Ловеч и говорих със бивш счетоводител на ЕЛТОС и той компетентно ме увери че никакви новини няма и не се очаква да има.
                            Какво се случи тук?
                            Нямам акции и не съветвам нищо.
                            I learn most from my mistakes, and I even repeat them so that I can
                            learn even more.

Коментар

• Тука отведнъж голяма печалба, след като години не я показваха и пазарът ги беше позабравил. Това какво ви говори. Иначе дружеството е подценено много, но дали ще има раздвижване, май трябват повече доказателства за промяната в отношението на мениджмънта.

Коментар

• ехеее
                                кво се разшава тук постата.. ?

мнения за отчета...?

58 стотинки EPS...
                                0,72 P/BV
                                не е лошо.. Без претенции че съм много в материята...

Същотo не препоръчва нищо никому...

разбира се..
                                Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

Working...
                                X