Първоначално изпратено от MrSi
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)
Collapse
X
-
Last edited by B.Graham; 13.03.2021, 11:15.Life won't wait for you.
- 2 Харесвания
-
Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение
Извинявай, ако греша но мисля, че ти беше казал, че няма да купува права когато акцията беше 3 и малко а можело и на 5 и на 6 било един вид същата работа. Тогава шеше да ти се промени мнението за капиталовата доходност. Отделно бая пара трябва да имаш в Атери или други, че с дивидент от 4-8% да купуваш и от изброените от теб. Но щом си успял евала. Успех на всички.
Когато видях огромния ръст, започнах да възприемам стратегията на Батя и купувам но в малко количества (до 2 - 3% от портфейла на акция ) без да се ушивам много .Last edited by MrSi; 13.03.2021, 11:15.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение
Аз също си взех Алтерко , Дох, Агрия и Неохим, но това го направих с пари от дивидентите, които си постъпват през няколко месеца без да се налага да продавам акции .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Съществува си тя и ако си добър играч е в пъти по-голяма от дивидентната! Вероятно си от твърде кратко време на борсата и се вглъбяваш само в последните 2-3 г., през които тя стагнира и примерите за капиталова печалба са твърде редки. Но това е само един период.. не могат от него да се правят абсолютни изводи. Аз се надявам че идват по-добри времена.
Твоя пример със Заложните къщи не ми върши работа, защото мен не ме интересуват инвестиции за 1000, 2 или 10 хил. лв.! В Софком не можеш да инвестираш 6 цифрена сума, за разлика от Алтерко, ДОХ, Агрия и Неохим.
И сега още нещо върху което да се замислиш: Колко години ще събираш дивидентчета за да направиш капиталовата доходност, която направихме купилите права по 13 ст. и записали акции на Алтерко на 3 лв.!? 9,30/3,65 = 155% капиталова доходност за 4 месеца?!
Бърз, нагледен отговор - между 20 и 30 годишни дивидента!Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Ако си дал 1000 които са станали 2000 и са ти върнали 500 - реално си дал 500, а не 1000 нали така ?Last edited by Petar; 13.03.2021, 10:59.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
Във финансите освен измерението сума, има и измерение време. Така че ако си дал 1000лв за акции в година 2015 и след 3 години си взел 500 лв дивидент и акцията ти струва 2000лв на пазара, не си намаляваш вложените средства, а си прибавяш дивидентите към входящия паричен поток. Така получаваш 2500/1000-1=...%. И това обяснение все пак е опростено, защото зависи кога точно си получил всеки един паричен поток. Доходността се мери на годишна база и ако искаш да си точен можеш да използваш функцията XIRR в ексел като си вкараш точните дати на изходящите и входящите парични потоци. Като пресметнеш, може да се похвалиш колко ти е годишната доходност. Но ако все пак държиш на обща доходност и не обръщаш внимание на времевия фактор, можеш да си сметнеш доходността по горната формула.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Без да искам си изтрих мнението, а то е че не съм съгласен с теб относно " капиталовата печалба " защото на на нашата борса мисля че тя не съществува.
Примерно : Погледни Фиб, Хим, Агрия - уж печалби правят, но капиталовата си остава заблуда за инвеститорите.
....
Затова че дивидентите хартии са много доходоносни , докато онези с измислената капиталова са онези компании които не могат да правят истински кинти за да ги споделят със съдружниците си , но пък обещават имагинерна капиталова - измислена печалба която може би би някога може да бъде осррбрена , сако ако мажоритаря ти разреши.
Твоя пример със Заложните къщи не ми върши работа, защото мен не ме интересуват инвестиции за 1000, 2 или 10 хил. лв.! В Софком не можеш да инвестираш 6 цифрена сума, за разлика от Алтерко, ДОХ, Агрия и Неохим.
И сега още нещо върху което да се замислиш: Колко години ще събираш дивидентчета за да направиш капиталовата доходност, която направихме купилите права по 13 ст. и записали акции на Алтерко на 3 лв.!? 9,30/3,65 = 155% капиталова доходност за 4 месеца?!
Бърз, нагледен отговор - между 20 и 30 годишни дивидента!
Коментар
-
Ако си дал 1000 които са станали 2000 и са ти върнали 500 - реално си дал 500, а не 1000 нали така ?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнениеБез да искам си изтрих мнението, а то е че не съм съгласен с теб относно " капиталовата печалба " защото на на нашата борса мисля че тя не съществува.Примерно : Погледни Фиб, Хим, Агрия - уж печалби правят, но капиталовата си остава заблуда за инвеститорите.
Сега се върни малко назад и виж Софком например. Ако беше купил на 3.5 и на всеки 6 месеца прибираш по 20 - 25 стотинки на акция, то само за две години хартията щеше да ти легне на 2.5 лв. С две думи си на 200 % доходност. Представи си обаче че изчакаш още 2 години прибирайки мазни дивиденти - и ето акцията ти вече е на 1.5 лв, или на 400 % горница.Затова че дивидентите хартии са много доходоносни , докато онези с измислената капиталова са онези компании които не могат да правят истински кинти за да ги споделят със съдружниците си , но пък обещават имагинерна капиталова - измислена печалба която може би би някога може да бъде осррбрена , сако ако мажоритаря ти разреши.
Life won't wait for you.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от zlatna treska Разгледай мнение
Изобретихте нови пандемични финанси.
Човече, 400% означава, че ако си вложил 1000 лв, то на изхода след това си имал 5000 лв. Хаиде ни бясни как с 1000 лв в шита софком, след 4 дивидента си излязъл с 5000?
И спрете да си пробутвате шитовете във всяка тема бе хора, досадно еLast edited by MrSi; 13.03.2021, 09:51.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Без да искам си изтрих мнението, а то е че не съм съгласен с теб относно " капиталовата печалба " защото на на нашата борса мисля че тя не съществува.
Примерно : Погледни Фиб, Хим, Агрия - уж печалби правят, но капиталовата си остава заблуда за инвеститорите.
Сега се върни малко назад и виж Софком например. Ако беше купил на 3.5 и на всеки 6 месеца прибираш по 20 - 25 стотинки на акция, то само за две години хартията щеше да ти легне на 2.5 лв. С две думи си на 200 % доходност. Представи си обаче че изчакаш още 2 години прибирайки мазни дивиденти - и ето акцията ти вече е на 1.5 лв, или на 400 % горница.
Затова че дивидентите хартии са много доходоносни , докато онези с измислената капиталова са онези компании които не могат да правят истински кинти за да ги споделят със съдружниците си , но пък обещават имагинерна капиталова - измислена печалба която може би би някога може да бъде осррбрена , сако ако мажоритаря ти разреши.
Човече, 400% означава, че ако си вложил 1000 лв, то на изхода след това си имал 5000 лв. Хаиде ни бясни как с 1000 лв в шита софком, след 4 дивидента си излязъл с 5000?
И спрете да си пробутвате шитовете във всяка тема бе хора, досадно е
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Може би разликата идва от там, че за мен водещ при инвестициите е стремежът към капиталова печалба, а не да разчитам на дивиденти.
Сега се върни малко назад и виж Софком например. Ако беше купил на 3.5 и на всеки 6 месеца прибираш по 20 - 25 стотинки на акция, то само за две години хартията щеше да ти легне на 2.5 лв. С две думи си на 200 % доходност. Представи си обаче че изчакаш още 2 години прибирайки мазни дивиденти - и ето акцията ти вече е на 1.5 лв, или на 400 % горница.
Last edited by MrSi; 13.03.2021, 01:16.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнениеСпоред мен трудно може да се излъчи фаворит. Всеки си има някакви достойнства.
В тази връзка, къде ли се изгуби Бай Валю..? Щеше да ме зарадва още едно експертно мнение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от zlatna treska Разгледай мнениеМен Хари ме кефи още повече, по-добър е от адепта Грую. Макар, че понякога се разколебавам, чия хумореска е по-добра
В тази връзка, къде ли се изгуби Бай Валю..? Щеше да ме зарадва още едно експертно мнение.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от top Разгледай мнениеМного хора направиха (направихме) много над 50% тази година, но не го тръбим постоянно, а се подхилкваме на хилавите 50% на грую, ама какво от това. Добре е да се печели и толкоз. Някои имат нужда от това да се хвалят, други нямат. Това е пазара. Мене грюу ме кефи, внася хумор във форума.
Коментар
Коментар