IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

    Уважаеми Оркис,
    Продължаваме да работим по Франкфурт и Лондон. Ще ви кажем, като има новини.
    Поздрави, Н
    Честит Имен Ден! Много здраве и успех с ЕТФите!!!

    Коментар


    • Никиту не трябва ли днес да почерпи!? Никой ли тук няма да му честити?

      Коментар


      • https://www.investor.bg/novini-i-ana...torite-108687/

        и след няколко месеца нещата тук се сбабиха
        всеки може да фалира
        въпросът е:
        1.консултанта не видя фактите няколко месеца преди фарита - колко разбира тогава?
        2.нещо друго - скрито, няма да го пиша, за да не ме обвинят

        Коментар


        • Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
          Има ли новини тук? Лондон, Франкфурт, Токио....
          Уважаеми Оркис,
          Продължаваме да работим по Франкфурт и Лондон. Ще ви кажем, като има новини.
          Поздрави, Н

          Коментар


          • 4 нови индексни борсово търгувани фонда на Експат получиха лиценз

            На 1 декември 2017 г. Комисията за финансов надзор издаде разрешение на Експат Асет Мениджмънт да организира и управлява 4 нови индексни борсово търгувани фонда. Профилът на четирите фонда е пасивно да следват движението на основните индекси за акции на четири борси от региона на Централна и Източна Европа – Гърция, Румъния, Чехия и Полша.

            http://expat.bg/bg/news/4-new-etfs-approved

            Коментар


            • Има ли новини тук? Лондон, Франкфурт, Токио....

              Коментар


              • Здравейте,

                Маркет-мейкърите са упоменати в Проспекта. В Правилата на Борсата можете да намерите изискванията за техните спредове. Освен това като борсово търгуван фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF може да поеме и много по-големи обеми на първичен пазар.
                По отношение на среднодневния търгуван оборот то той обикновено се намира в сайтовете на съответните борси. В случая седмично БФБ публикува данни за оборотите. В Блумбърг също се намира такава информация (тикер: BGX). БФБ също предоставя и информация за спредовете ежедневно, разбира се, събрана по начин и правила, определени от Борсата.
                Last edited by Zhasmina Ivanova; 09.11.2017, 11:24.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

                  Според мен среднодневният обем само на първичен пазар е над 100,000 лева на ден.
                  Относно ролята на маркет мейкърите, къде може да бъде намерена актуална информация колко компании изпъляват тази роля към днешна дата и какви са bid и ask оферитите им? Без market makers и при среднодневен обем под 1000 дяла на БФБ (и разчитане на индивидуални инвеститори), изходът с 5,000 дяла в кратък период ще бъде изключително..интересен.

                  Без да съм трейдър в професионалното си поприще, възможно ли е ЕТФ, търгуван на БФБ, да не предоставя данни (mean average и median) за среднодневен търгуван обем дялове и спредове на вторичния пазар? Утре ще седна пред Блумбърг и ще видя какво мога да намеря. Без обаче тази информация да е видна на Вашия сайт и на БФБ (или да се намира много трудно), успех Ви пожелавам да привлечете/излъжете индивидуален инвеститор, който има достъп до чуждестранен/нормален пазар.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Иван Давидов Разгледай мнение

                    Това е с отчитане на големите еднократни ефекти от пенсионните дружества или без никакви еднократни ефекти?

                    P.S. Това беше риторичен въпрос. Знам отговора.

                    P.S.2. За мен този ETF е нещо хубаво. По-добре да го има, отколкото да го няма. Резултатите за мен не са от значение, нито пък за мен са определящи за пазара ни.
                    Прав сте, г-н Давидов.
                    Всяка средна стойност е средна между големите обеми в някои дни и нулевите в други.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

                      Според мен среднодневният обем само на първичен пазар е над 100,000 лева на ден.
                      Това е с отчитане на големите еднократни ефекти от пенсионните дружества или без никакви еднократни ефекти?

                      P.S. Това беше риторичен въпрос. Знам отговора.

                      P.S.2. За мен този ETF е нещо хубаво. По-добре да го има, отколкото да го няма. Резултатите за мен не са от значение, нито пък за мен са определящи за пазара ни.
                      Last edited by Иван Давидов; 03.11.2017, 14:55.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от UltraLogical Разгледай мнение

                        Колега, доста добре казано.

                        Имам следния въпрос към г-н Василев и всеки друг, който може да отговори. Цитираният среднодневен оборот от дяловата равностойност на 17,000 лв. включва ли обема на първичния пазар? Ако това е така и този ЕТФ е най-ликвидният инструмент на БФБ, жална ни майка...Последната информация, която намерих, бе за 285 прехвърлени дяла за цял ден?!

                        Относно ролята на маркет мейкърите, къде може да бъде намерена актуална информация колко компании имат сключен договор с БФБ и УД да изпъляват тази роля към днещна дата и действително го правят? Ще ми бъде интересно да проверя исторически данни за котиранит цени к/п за последния месец и какви са спредовете на отделните маркет мейкъри.

                        Не съм чел проспетка на ЕТФа, но смятам, че за разлика от взаимните фондове, УД не е задължено да изкупува дялове по НСА с известен дискаунт? Въпросът е релевантен от гледна точна на изход с относително голям дял. Ако няма активни маркет мейкъри, (потенциално) при остра нужда да изход и относително голяма продажба на дялове, спредът може да е далеч по голям или изобщо да няма изход.
                        Според мен среднодневният обем само на първичен пазар е над 100,000 лева на ден.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение

                          Г-н Василев, първичният пазар е интересен само и единствено на институционалните инвеститори по 2 причини - скъп е (2% вход, което е много над повечето взаимни фондове) и изисква стъпка 100К дяла. Освен това, ако всеки инвеститор трябва да се разхожда до офис за покупка и продажба и всеки път плаща за удоволствието по 2%, то защо да идва при вас, а не някой от доста по-добре представящите се класически взаимни фондове.

                          По-големият проблем е, че вие се промотирахте с гръмки твърдения как ЕТФ-ът щял да стане най-ликвидния инструмент на пода на борсата (вторичен пазар), как всеки инвеститор (голям, среден или малък) можел спокойно да си спекулира през този инструмент включително и за дейтрейдинг и пр. Все музика за ушите на изстрадалия местен "спекулант".

                          Реалността към днешна дата е доста далеч от представената - ако например днес някой беше решил да купи 75К дяла предлагането едва би покрило поръчката, а премията да обираш по аска би била доста сериозна, далеч-далеч над НСА. При тази бройка на първичен пазар не достигаш минималния праг 100К и очевидно не можеш да купиш и през този канал. А и да успееш да се договориш с УД за по-ниска бройка пак плащаш 2% (ако бъркам ме поправете).

                          Ако пък недай си Боже искаш да излезеш на пазар със 75К, то драмата е пълна, граничеща с трагедия - днес по едно време цялото търсене беше ако не се лъжа 16К дяла, по-голямата част от което на доста ниски цени. Продажба на първичен пазар също в случая е невъзможна заради праговете. Т.е. никакъв шанс за екзит.

                          До преди седмици този проблем решаваха успешно маркетмейкърите (уж цели трима). От седмици техните 100К котировки вече ги няма, а с тях си тръгна и (поне фасадната) ликвидност на ЕТФ-а.

                          Всичко това пиша добронамерено, защото вярвам в ключовата роля на ЕТФ на нашия пазар. Обаче без да осигурите ликвидност през сериозни по размер котировки просто няма да стане, с инструмента трябва да може да се спекулира активно, трябва да има сериозни бройки ако ще и за дейтрейдинг и пр. и пр. Само така инструментът ще е интересен на наши и чужди играчи и ще има основание да се рекламира като много ликвиден, наред с всичко останало.

                          Поздрави и успех!
                          Благодаря, г-н Динев.
                          Всъщност не съм несъгласен с Вас. Вярвам, че в бъдеще ще има отново по-сериозни котировки.
                          Но все пак чуйте и Вие и останала информация. Нищо не пречи на инвеститор да сложи поръчка с произволен размер в спреда. Тя може да бъде изпълнена. Сложете бид над НАВ или аск под НАВ и е вероятно да се появят насрещни страни. С другите позиции не е така. Там по-трудно ще постигнете обем. Там няма "котва" на НАВ.
                          "Ликвидност" не означава единствено брой сделки и оборот на ден. А също възможност да продадеш или купиш голямо количество бързо на добра цена. Това при ЕТФ-а съществува.
                          Поздрави, Н
                          Last edited by NikolayVassilev; 03.11.2017, 16:11.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение

                            Г-н Василев, първичният пазар е интересен само и единствено на институционалните инвеститори по 2 причини - скъп е (2% вход, което е много над повечето взаимни фондове) и изисква стъпка 100К дяла. Освен това, ако всеки инвеститор трябва да се разхожда до офис за покупка и продажба и всеки път плаща за удоволствието по 2%, то защо да идва при вас, а не някой от доста по-добре представящите се класически взаимни фондове.

                            По-големият проблем е, че вие се промотирахте с гръмки твърдения как ЕТФ-ът щял да стане най-ликвидния инструмент на пода на борсата (вторичен пазар), как всеки инвеститор (голям, среден или малък) можел спокойно да си спекулира през този инструмент включително и за дейтрейдинг и пр. Все музика за ушите на изстрадалия местен "спекулант".

                            Реалността към днешна дата е доста далеч от представената - ако например днес някой беше решил да купи 75К дяла предлагането едва би покрило поръчката, а премията да обираш по аска би била доста сериозна, далеч-далеч над НСА. При тази бройка на първичен пазар не достигаш минималния праг 100К и очевидно не можеш да купиш и през този канал. А и да успееш да се договориш с УД за по-ниска бройка пак плащаш 2% (ако бъркам ме поправете).

                            Ако пък недай си Боже искаш да излезеш на пазар със 75К, то драмата е пълна, граничеща с трагедия - днес по едно време цялото търсене беше ако не се лъжа 16К дяла, по-голямата част от което на доста ниски цени. Продажба на първичен пазар също в случая е невъзможна заради праговете. Т.е. никакъв шанс за екзит.

                            До преди седмици този проблем решаваха успешно маркетмейкърите (уж цели трима). От седмици техните 100К котировки вече ги няма, а с тях си тръгна и (поне фасадната) ликвидност на ЕТФ-а.

                            Всичко това пиша добронамерено, защото вярвам в ключовата роля на ЕТФ на нашия пазар. Обаче без да осигурите ликвидност през сериозни по размер котировки просто няма да стане, с инструмента трябва да може да се спекулира активно, трябва да има сериозни бройки ако ще и за дейтрейдинг и пр. и пр. Само така инструментът ще е интересен на наши и чужди играчи и ще има основание да се рекламира като много ликвиден, наред с всичко останало.

                            Поздрави и успех!
                            Колега, доста добре казано.

                            Имам следния въпрос към г-н Василев и всеки друг, който може да отговори. Цитираният среднодневен оборот от дяловата равностойност на 17,000 лв. включва ли обема на първичния пазар? Ако това е така и този ЕТФ е най-ликвидният инструмент на БФБ, жална ни майка...Последната информация, която намерих, бе за 285 прехвърлени дяла за цял ден?!

                            Относно ролята на маркет мейкърите, къде може да бъде намерена актуална информация колко компании имат сключен договор с БФБ и УД да изпъляват тази роля към днещна дата и действително го правят? Ще ми бъде интересно да проверя исторически данни за котиранит цени к/п за последния месец и какви са спредовете на отделните маркет мейкъри.

                            Не съм чел проспетка на ЕТФа, но смятам, че за разлика от взаимните фондове, УД не е задължено да изкупува дялове по НСА с известен дискаунт? Въпросът е релевантен от гледна точна на изход с относително голям дял. Ако няма активни маркет мейкъри, (потенциално) при остра нужда да изход и относително голяма продажба на дялове, спредът може да е далеч по голям или изобщо да няма изход.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                              В 50% до 70 % от дните в през различните години Софикс прави дневно колебание под 1 %, колкото е и сумата от разходите за брокерски комисионни за отваряне и затваряне на сделка в рамките на деня. На практика това означава, през две трети от годината спекулантите нямат рационална причина да търгуват ЕТФа. Докато не се появи кредитно рамо през което да може да се търгува BGX примерно при съотношение 1 към 5 ликвидността няма да може да се подобри значително. Вербалните намеси на фондмениджера на ЕТФ помагат за кратко за подобряване на ликвидността, но нужните за дълбока ликвидност инструменти са в областта на компетенции на посредниците и борсата.

                              Горният един процент е и в двете посоки, а при нас може да се печели само от дълги позиции...
                              Да влезеш и излезеш от позиция ти струва в такси и комисионни почти 1%, което обезсмисля съвсем нещата..

                              Коментар


                              • В 50% до 70 % от дните в през различните години Софикс прави дневно колебание под 1 %, колкото е и сумата от разходите за брокерски комисионни за отваряне и затваряне на сделка в рамките на деня. На практика това означава, през две трети от годината спекулантите нямат рационална причина да търгуват ЕТФа. Докато не се появи кредитно рамо през което да може да се търгува BGX примерно при съотношение 1 към 5 ликвидността няма да може да се подобри значително. Вербалните намеси на фондмениджера на ЕТФ помагат за кратко за подобряване на ликвидността, но нужните за дълбока ликвидност инструменти са в областта на компетенции на посредниците и борсата.

                                Горният един процент е и в двете посоки, а при нас може да се печели само от дълги позиции...
                                Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                                Коментар

                                Working...
                                X